Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 18 prej 18
    God Bless You Maska e _Mersin_
    Anëtarësuar
    21-05-2008
    Vendndodhja
    ne nota humori
    Postime
    2,593
    Përfundim

Gjatë vështrimit në të kaluarën e “gjeneratës së parë Kur’anore”, dhe rezultateve të tyre briliante,vërejmë një gjeneratë e cila asesi nuk pranoi diç që nuk pajtohej me kulturën Islame,por vetëm ate që ua predikoi i Dërguari a.s. Pra kuptuam se ata ishin të bindur në rëndësinë dhe domethënjen e kulturës Islame.
    Mund të themi se asnjë grup njerëzish të ndonjë shoqërie apo bashkjësie nuk ka mundur të arrijë harmoninë dhe sinqeritetin e pastër Islam ashtu siç e përjetoi bashkësi më e lavdëruar në histori - as’habët. Edhe pse vetëm me disa libra të shkruara mbi jetën e tyre,nuk mund t’a kuptojmë gjenialitetin disadimensional të tyre, siç është rasti me njerëzit të cilët merreshin me poezi apo filozofi,përsëri sadopak fjala e shkruar mbi as’habët tingëllon më tërheqës, sepse ka të bëjë me një grup njerëzish të cilët u edukuan nën hijen e porosive dhe udhëzimeve të Muhammedit a.s.
    -Më se e qartë është se bota-njerëzimi sot gjendet në një labirinth ku kërkon rrugëdalje nga kaosi shpirtërorë dhe nga ai moral. Por duhet t’a dijmë se rrugëdalja e vetme nga ky labirinth është aprovimi dhe aplikimi i parimeve Islame; këshillave dhe udhëzimeve të Muhammedit a.s. dhe të as’habëve të tij,sepse tokës së thatë çdo herë do ti nevojitet uji i pastër.
    As’habët e tij le të jenë yje të shpëtimit në errësirën e tmerrshme të çdo injorance që mund t’a kaplojë këtë botë,kurse drejtësia,sinqeriteti,besimi i pastër,humaniteti dhe virtytet e larta tëtyre me moral të pastër Islam,të bëhen busollë në shkrretëtirën e jetës.

“Falënderimi i takon vetëm All-llahut Zotit të botëve! Bamirësit të Përgjithshëm, Mëshirëbërësit! Sunduesit në Ditën e Gjykimit! Vetëm Ty të adhurojmë dhe vetëm te Ti kërkojmë ndihmë! Udhëzona për në rrugën e drejtë! Në rrugën e atyre, të cilët i begatove me të mira, jo në të atyre që kundër veti tërhoqën hidhërimin e as në të atyre që e humbën veten!”
    AMIN.
    (El-Fatiha, 1-7)

Bibliografia selektive
    1. Kur’ani; përkthim me komentim nga Sherif Ah-meti.
    2. Sahihul-Buhari vëll. I, II, III.
    3. “Rijadus-salihin”, botoi “Urtësia”, 1995, Shkup
    4. Dr. Muhammed Hamidull-llah Muhammedi a.s., vëll. I dhe II, Botimi i dytë, 1983, Zagreb.
    5. Ebi El-Hasan Alijj El-Hasenij En-Nedvij “Dy pasqyrime të kundërta midis sunnitëve dhe shi’itëve imamitë” botoi biblioteka “Furkan”; 1993/1413, Tetovë.
    6. Ahmet Mehmedoviq “Tako je govorio Muhammed Resulullah”, 1991, Tuzëll.
    7. Sejjid Kutb “Islami - fe e ardhmërisë”, Logos-A, Shkup 1413/1993.
    8. Dr. Mustafa Mahmud “Muhammed a.s. - pokusaj razumijevanja vjerovjesnicke biografije”, Fakulteti teologjik Islamik - Sarajevë, 1989.
    9. “Problemi suvremenog pristupa Islama”, 1990, Zagreb.
    10. “Svijet Islama” - Beograd, 1979.
    11. Abdull-llah Nasih Ulvan, “Le ta dijë rinia”, Botoi biblioteka “Muhammed Ikball”, 1992/1413, Shkup.
    12. Ahmed Deedat, “Kur’ani - mrekullia më e për-sosur”
    13. Ahmed Ibn Haxher, “Pastrimi i shpirtit dhe trupit nga mbeturinat e shirkut dhe kufrit”, Botoi biblioteka “Muhammed Ikbal” 1993/1413, Shkup.
    14. Büyük Islam Tarihi
    15. Dr. Abdulkerim Zejdan, “Individi dhe shteti në sheriatin Islam”, Botoi shtëpia botuese “Drita”, 1994, Shkup.
    16. Dr. Ali Muhammed Nakavi “Islami dhe na-cionalizmi”, botoi “Rumi”,1994-Tetovë.
    17. Dr. Jusuf Ramiq, “Shkaqet e shpalljes së Kur’ani Kerimit”, 1990/1411, Shkup.
    18. Ebu’l A’la El-Mewdudi, “Të drejtat e njeriut në Islam”, f.26-29.
    19. Ebu-l-A’la El-Mewdudi “Muhammedi a.s. dhe Kur’ani i shenjtë”, 1409/1989, Prizren.
    20. Mehmed Hanxhiq “Uvod u tefsirsku i hadisku nauku”, botimi i tretë, 1972, Sarajevë.
    21. Hamude Abdulati “Islami në fokus” botoi biblioteka “Mehmed Akif Ersoy”, 1413/1992, Shkup.
    22. Dr. Muhammed Hamidullah “Hyrje në Islam” 1985, Shkup.
    23. Hasan Çengiq “Temat Islame”, Logos-A, 1413/1993, Shkup.
    24. Muhammed Sejjid Muhammed, “Islami dënon diskriminimin racor”, 1415/1994, Shkup.
    25. Dr. Abdulaziz Kamil “Islam i diskriminacija”, 1980, Sarajevë.
    26. Ebu-l-A’la El-Mewdudi “Të kuptuarit e drejt të Islamit”,
    27. Halid Muhammed Halid, “Humaniteti i Muhammedit a.s.”, Botoi Lidhja e Shoqatave Ilmije - Shkup, 1990/1411.
    28. Ibrahim Xhananoviç “Idztihad u prva cetiri stoljeca Islama”
    29. Ismet Shehibrahimoviq “Snagom vjere do savrsenstva duse”, Sarajevë 1984.
    30. Muhammed Hamza Sa’davi “A e di kush jamë unë- dhjetë as’habë të shquar”, botoi L.R.I. - 1992, Shkup.
    31. Qazim Qazimi “Shkenca e hadithit dhe terminologjia e saj”, botues Medresja “Alaudin”, Prishtinë.
    32. Taha Mudewer “Andaluzia dhe perandoria osmane”, Logos-A, 1415/1995, Shkup.
    33. Islamska misao nr. 133/1990- Sarajevë
    34. Islamska misao nr. 154, 1991
    35. Islamska misao, nr. 149 maj 1991, Sarajevë.
    36. Islamska misao, nr. 159/1992,
    37. Islamska misao, nr.132/1989.
    38. Preporod, nr. 15; 1 gusht 1986 - Sarajevë.
    39. Takvimi 1413/14-1993, Prishtinë.
    "Shoku Mjekesise"

Paqja dhe Meshira e Allahut qofte me ju i nderuari Mjekesia.
    Te uroj per temen, dhe gjithe ate informacion per Profetin Muhamed a.s. dhe as'habet e tije (Allahu qofte i kenaqur mire prej tyre).

InshaAllah do te mundohemi te mesojme per secilin me shume.

Megjithate shpresoj se nuk do te me ma marresh per te keq qe do ti shpreh edhe disa verejtje te vogla ne kete shkrim.

Sa te bukura jane keto vargje:

(transmeton Imam Maliku në “Muvetta”)
    “Jam i dërguar si mëshirë e nuk jam dërguar që të dënoj.”
    “All-llahu më dërgoi si mësues.”

(Ibn Maxhe).
    “Jam i dërguar vërtetë me fenë e drejtë dhe tolerantë.”
    Por verejtjet e mija jane me poshte:

“Pas meje do të paraqitet një grup me emrin “Rafida”. Andaj nëse i takoni vritni ata, se janë mushrikë (politeistë). Këta njerëz do t’i fyejnë Ebu Bekrin dhe ‘Umerin, e ai që m’i fyen as’habët e mi do ta mallkojë All-llahu, melekët dhe të gjithë qeniet e gjalla”.
    (Darul Kutni).
    Per mendimin tim kjo fjali nuk duhej te zinte vend ketu. Pse mor vellezer mos tu japim shkelm njehere e pergjithmone ketyre thirrjeve per gjakderdhje, per lufte; per vrasje; qe vetem po e njollosin fene tone te DELIRE Islame. Allahu eshte Gjykuesi ai e din me se miri. Ne duhet te filtrojme njehere e pergjithmone te miren nga te keqen, ne qofte se duam qe Islami te lulezoje ne Unitet. Allahu xh.sh. lejoi luften vetem ne vetembrojte dhe ate me rregullat me strikte, per te mbrojtur jeterat e pafajshme.

A duhet tani ti vrasim dhe ti urrejme te gjithe ata qe nuk e besojne te derguarin dhe as'habet e tije? Mosni mor vellezer mosni se po te kishte dashur Zoti te gjithe do te kishim nje fe, dhe do te besonim njesoje. A se shihni se ky hadith bie ndesh me Kuranin famelarte tek surja

10/99-100 : “po nëse Allahu yt kishte dashtur, atëherë te gjithë banorët e tokës do të kishin besuar. A të takon ty pra që t'i detyrosh njerëzit në besim kur dihet se askush nuk mundet të bëjë asgjë pa lejen e Allahut”

Le te besoje kushdo c’fare te do, njerezit duhet te jene te lire te zgjedhin besimin qe duan. Per mendimin tim ne duhet ti duam njesoje edhe ata qe nuk i njohin as'habet tane, bile do te lutesha per ta, do ti doja dhe do te beja vetem mire per ta. Islami nuk perhapet me shpate o vellezer por me dashuri. Islami ka ekzistuar edhe para ardhjes se Profetit tone te dashur Muhamed a.s. Islami eshte nje oqean i gjere ka thene Allahu, ku me gjenerata te tera nuk do te mund ti dalin ne fund duke mesuar aty.

Ne qofte se perkrahni kercenimet e tilla per te vrare njerez vetem pse nuk u besojne as’habeve, vetem pse jane politeiste, atehere nje person si mua ju vetem do ta largoni me shume.

Mund të përmendim se në Lindje u zhvilluan misticizmi indian, filozofia pesimiste e Budës dhe Lao Cesë, si dhe shumë besime dhe botëkuptime të gabuara….

… Thirrësit e këtyre besimeve dhe ideologjive më në fund dolën kontra-produktiv dhe nuk dhanë rezultat pozitiv. Përpjekja e Budës nuk pati sukses. Shkollat e tyre të meditimit dhe mendimit të gabuar pushtuan grupe njerëzish dhe i orientuan në një drejtim krejtësisht të devijuar, ashtu siç e bëri disa shekuj më vonë edhe krishterizmi (e jo edhe Isai a.s.)…

…, çdo gjë që nuk është themeluar në bazë të besimit të pastër ndaj All-llahut xh.sh., në bazë të sinqeritetit, moralit të pastër dhe humanitetit, është dënuar me shkatërrim dhe zhdukje…
    A patjeter duhet perulur fete e tjera per te ngritur fene tone te paster Islame! O vellezer Islami nuk ka nevoje per perulje te tilla, Islami eshte per te gjithe. Islami nuk perul askend, por I perqafon te gjithe njesoj me dhembshuri e dashuri. Nuk te takon ty me shume Islami sesa Budes. A me te vertete mendoni ju se njerezit jashtezakonisht paqesor si Buda dhe si Lao (Allahu qofte I kenaqur prej tyre) nuk do ta fitojne parajsen?

Mosni o vellezer mos beni paragjykime se keshtu vetem ndjellni urrejtje dhe te tjeret do ta shikojne Islamin me frike.

Njerezit do ta duan dhe respektojne nje besim vetem kur te shohin se nga ai besim lulezon 360 shkalle panderprere (nga cdo ane) dashuria, meshira, paqja, toleranca, morali, e jo kercenimi me vdekje per ata qe nuk besojne si ta.

Nga kercenimet njerezit do ta shikojn Islamin nga nje distance e larget me frike. Dhe nga kjo frike do te linde urrejtja per cdo gje Islamike, do te na i shajne as'habet e profetin tone te dashur a.s. Shembull e kemi kete forum. Ne vete po u japim material per te na urrejtur.

Ju kisha lutur ta shendrisim Islamin tone te paster ashtu si i ka hije, ashtu si ka dashur Profeti yn a.s; me Paqe, Meshire, Dashuri, Tolerance, Durim, Falje,etj. Te deshirojme per tjetrin ate qe duam per vete, paanshmeri, barazi, te mos dallojme, te mos diskriminojme. Te asimilohemi, te shkrihemi ne te gjitha cilesit e mira te Allahut. Ta luftojme xhihadin e madhe, luften e brendshme o vellezer, aty gjendet armiku yne i vertete. Kjo per mua eshte Islami.

Allahu Alim - Zoti e din me se miri, ky ishte vetem mendimi im.

Ju Pershendes
    Ndryshuar për herë të fundit nga ocean : 04-06-2008 më 00:26
    "Koka duhet përkulur zemrës"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    31-08-2007
    Postime
    146
    s/alejkum,

Të nderuar, shoh se shumë flitet për sahabët dhe shiitët, edhepse me pritesë vendosa të inkuadrohem edhe unë këtjë muhabeti, besojë se për të mirë.

Po, është e padrejtë të sulmosh dike në bazë të asaj që ke dëgjuar ose lexuar nga kundërshtarët e tyre, ose nga epshi yt djallëzor, dëshiron të quhen të tillë.

Shpifje të tilla edhe më të rënda përjetojmë nga katër klasorët kur fyejn Ithni Asherit (shiitët), me lloj-llojë terme!
    Çudia më e tmershme është kur për më tepër indoktrinohen sot nëpër shkollat saudite, të tillët harxhojnë gjithë ate kohë dhe mund për të investuar në luftën kundër ithtarëve të të njëjtës familje muslimane dhe ate shiitët-Ehli Bejtin.

Për më tepër ata mundohen të gjenden në vijën e sulmit në çdo anë të udhëzuar nga katër kalemët e Dar-ul-Islam’it, me moton “mborjtja e fesë”nga fyesit (në këte rast) ndaj sahabeve!

Gjithsesi më duhet të ceki, se me kohë Ehli Bejti jan kundërshtuar dhe i vetmi njeri që i ka kundërshtuar në historine e Islamit është Shejhu i madh Ibn Tejmije, shpesh me nota përçmuese, fjalë fyese dhe skepticizëm të mahnitshëm të padenja. Për këto që thuhet nëse është nevoja, mund t'i sjellim një pjesë të këtyre referencave, por nuk besoj se ka ndonjë dobi apo se mund të ndërrojë gjë kjo punë, për mirëjetesën mbar muslimane.

Shumë herë është folur e stërfolur në lidhje me sahabët. Por asnjëherë nuk është definuar nga ehli sunnitët në përgjithësi në veçanti nuk japin përgjigje ad-hokët wehabi, për cilët sahabe bëhet fjalë-jo të gjithë!

Njeriu jo rallë herë ndeshet me pyetjet që ia parashtron vetvetës rreth “enigmave” të qarta.

Tani shtrohet pyetja; cili nga ju njeri i ndërgjegjshëm, ka pyetur veten: Vërtet shiitët cilët kategori sahabësh nuk i PRANOJNË (e keqpërdorur >nuk i pranojnë< me SHARJE) dhe përse!?
    Për më tepër do të flasim më poshtë, nga vet fakti se është shumë me vlerë ne si muslimanë ta themi të vërtetën edhe kur ajo është në kundërshtin e besimit tone.

Unë shprehi keqardhjen time dhe shqetësimin, ndaj veprimeve aroganteske të disave...edhe këtu !

Ata harojnë se mësimet Islame kan kuptim logjik perfekt, atyre mund t’i afrohesh përmes rrugës intelektuale (te logjikshëm) dhe nuk është e nevojshme të bësh ndonjë kërcim të madh në besimin tënd që ti përshtatësh mendimit jologjike.
    Shumë kush e ka përdorur politikën e nguljes së Kuranit në maje të heshtave (sifini), sikurse që shumica është duke hecur me ate slogan të njohur Allahu Ekber (si sahabët harixhi), këte e kanë arritur në bazë të paditurisë së njerëzve për rreth tyre të cilët nuk e kan dalluar deklarimin nga e vërteta, duke mbyllur kështu rrugën e hakut, si tani (wehabit) .

vazhdon...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    31-08-2007
    Postime
    146
    Shiitët nuk jan ata që i urrejnë sahabët, përkundrazi ata i çmojnë sahabët, por, VETËM sahabe të sinçertë.

Do ishin budalla shiitët t'i shajë ata (dy khalifët dhe grat e hz. Resulullahut) në privat e t'i lëvdojnë në publik, sepse dita e llogaridhënies nuk është largë.

Shumë herë jan treguar qartë në publik veprimet e të dy atyre të nderuarve të cilat nuk i aprovoj dhe i dënoj rëndë (si psh. sjellja me Hazreti Fatimen etj), por kjo nuk më pengon nga dhënia e respektit të takuar si khalifët e parë muslimane. Nuk mund dhe nuk dua të jem më shi'it se vetë Aliu a.s. !

Shiitët nëse bëjnë llafe-mospajtim, ata flasin vetëm për sahabët e pabesë, për t’a mbrojtur identitetin e familjes së hz. Pejgamberit s.a., Ehli Bejtin a.s. Kjo është e tëra.

Por, ngaqë jena dëshmitarë e kohës, në këte aspekt lirshëm mund të thuhet se bëhet luftë me hipokritët trurë shpërlarët dhe fakt është se lufta më e vështirë është lufta kundër hipokrizisë. Kjo është lufta kundër njerëzve dinak, të cilët si mjet i përdorin të marrët.

….... Tregon Ebu Hurejra Resulullahu të ket thënë: "Në ditën e fundit një grup nga sahabët e mi do të vij ke une, por ata do të dëbohen nga bunari, kurse unë do t’i them : "O Allahu im, ata jan sahabët e mi! " Do të më thuhet: " Ti nuk din çka kan shpik (inovacione), mejher pasi i ke braktis ata, vërtet ata jan trathtar (renegat, përqarës,kaqak), të cilët jan arratisur nga islami.

Ju ofroj linku të lexoni drejtëpërdrejt (anglisht):

http://www.sahihalbukhari.com/sps/sb...y%20companions

v.......

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    31-08-2007
    Postime
    146
    Në Kuran thuhet :“ A mos është ai që ishte besimtar, sikurse ai që ishte jashtë rrugës? Jo! Këta nuk janë të barabartë.” 32-18

Nga komentatorët eminent sunni përcjellin këte koment në lidhje me ajetin në fjalë dhe thuhet : ajo ka qenë shkaku i incidentit të fjalës "besimtarë" është lidhur me imam Ali ibn Talibin, gjersa fjala mëkatar (fasiq) ka të bëjë me sahaben e Pejgamberit s.a., i ashtuquajturi ‘al-Walid bin Uqba bin Abi Mu'ayat’.
    Referencë Sunni:
    1). al-Qurtubi, Tefsir, (Kairo, 1947), pjesa 14, faq. 105.
    2). al-Tabari, Tefsir Jami al-Bayan, (koment i po atij ajetit).
    3). Al-Wahidi, Asbab al-Nuzul, (botues Dar al-Diyanli-Turath), faq. 291.

Imam Maliku ne muwatt’an e tij përcjell fjalët e Resulullahut s.a., dëshmim për shehidët e Uhudit, në ate hadith na njofton edhe për diç tjetër dhe thot:
    Më ka percjell Yahya nga Maliku prej od Abu'n-Nadri mewle Omer ibn Ubaydullahu se Resulullahu s.a., duke iu drejtuar shehidëve të Uhudit ka thënë : " Unë garantojë për ta ". Ebu Bekri ka thënë : " O Resuli i Allahut, edhe ne a nuk jena vëllezërit e tyre ? Athua edhe ne nuk e kena pranuar islamin, athua edhe ne nuk kena luftuar siç kan luftuar edhe

ata "?

Atere Resulullahu tha : Po, por unë nuk di ju çka do të merrni pas meje .
    Ebu Bekri me dënesë ka qar dhe tha: " Athua vërtetë ne do të braktisim ty ".

këtu poshtë linku dretpërdrejtë, dhe tekstin e hadithit poshtë; lexoni :

http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamen...l#021.21.14.32

Për tju lehtesuar lexoni Hadithin e përmendur : Book 21, Number 21.14.32: { Yahya related to me from Malik from Abu'n-Nadr, the mawla of Umar ibn Ubaydullah that he had heard that the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said over the martyrs of Uhud, "I testify for them." Abu Bakr as-Siddiq said, "Messenger of Allah! Are we not their brothers? We entered Islam as they entered Islam and we did jihad as they did jihad." The Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said, "Yes, but I do not know what you will do after me." Abu Bakr wept profusely and said, "Are we really going to out-live you!"}.

v......

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    31-08-2007
    Postime
    146
    Unë them (shiitët deklarojnë), po, përderisa abuzohen shiitët pa karar, rasti konkret; shihni adminët te blëku KOMUNITETI MUSLIMAN , nuk pranojnë tema mbi Ehli Bejtin ! (postimet më jan refuzuar shumë herë! të drejtojnë ke bloku KOMUNITETI BEKTASHI . shih ti mendjen njerëzore).
    Gjuhët i kan të shfrenuar në përbuzje, edhepse syhapur nuk pranojn hadithet kur iu ofrohen argumente nga vëllimet e Buhariut dhe tjera libra të çmuara nga librat SAHIH, të vëllezërve t’an sunni.
    Edhe më tej me avaz të vjetër vëllezërit SUNNI, shiitëve i adresojn të paqena, gjë që nuk mund të tolerohen asesi.

Andaj, ndaj akuzave të adresuara shiitëve nga të painformuarëve – dashakeqëve të këtij ummeti, sqarimet në fjalë i konsideroj detyrë fetare , ngase Kur'ani Famëlartë tregon se ata që e fshehin të vërtetën , duke e ditur ate, mallkohen nga Allahu i Madheruar, melekët dhe të gjithë ata që mallkojnë “ . 2-159 .

Ndaj marr si detyrë fetarë, ketu partikularisht t’i prezantojë disa fakte për SAHABËT dhe të arsyetuar DALLIMIN mes tyre .

Çdo njëri nga ne dim se asesi:
    Nuk mund të jet i njëjtë sahabe pianec (prej të cilit poshtërohet, korruptohet islami), me ata sahabe të devotshëm në çdo pikpamje dobiprurës.

Nuk është i njëjtë sahabe i cili e ka pranuar dhe njohur islamin dhe dispozitat e saja, me ata të cilët nuk kan patur asnjë dijeni për islamin-labilët.

Nuk është i njëjtë sahabe i cili me sinqeritet ka luftuar dhe asnjëherë nuk është përdredhur (tërhequr fshehurazi) nga beteja, kundruall atyre shabëve të cilët me t’u paraqitur rreziku i parë, është arratisur (ka ikur) nga lufta, etj etj.

v......

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    31-08-2007
    Postime
    146
    Gjithsesi Umejjë-t nuk është njësoj si edhe Hashimi-tët, as Harbi njësoj si edhe Abdulmuttalibi, as Ebu Sufjani i barabartë me Ebu Talibin, as Muaviu i barabart me Aliun a.s .

I syrgjynosuri nuk mund të jetë i barabartë me ate i cili është i liruar. As ai që ka prejardhje fisnike nuk është i barabart me ate që është ithtarë i së gabuarës, as janë të njëjtë hipokriti dhe besimtari.

Si mund të jet i njëjtë Luani i Allahut -Hamza - me Utbah bin Rabi'an , xhyshin e Muaviut nga nena ?

Si mund të jenë dy të parët e Xhnnetit Hasani dhe Hyseini me femijët e xhehennemit si Jezidi .

Si mund të jenë rrivalë te njëjtë – gruaja me e ndershme dhe më e mira e botës hz. Fatimeja (bija e Resulullahut) me bartësen e therave –Ummul Xhemilen, e shoqja e Ebu Lehebit (lanet), motra e Ebu Sufjanit etj,etj,etj, .

A e dini se sjedhja e Pejgamberit të Allahut s.a., ishte e atillë sa që , kur beteja ashpërsohej, kurse njerëzit fillonin të humbin kuraje dhe këmbet u dridheshin, Resulullahu dërgonte në ballë të luftës ANËTARËT e FAMILJES së VET , dhe përmes tyre mbronte shokët e vet (sahabet) nga sulmet e shpatave dhe heshtave (shigjetave) . Kështu ishte vrarë Ubejd ibn el Harisi në betejën e Bedrit, Hamza në Uhud , kurse Xhaferi ibn ebi Talibi në betejën e Mu'ta-së .

v......

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    31-08-2007
    Postime
    146
    TANI TË SHOHIM SAHABËT NGA PIKPAMJA e KURANIT

Qka thuhet në Kuranin Famëlartë për sahabët të cilët kan qen pran dhe kan biseduar me te (Pejgamberin s.a.,).
    Ata ndahen në dy grupe.

GRUPI i PARË
    Në grupin e parë përfshihen ata individ (sahabe), për të cilët është zbitur ndonjë ajet në Kuran’in Famëlartë. Në ato ajete ata përmenden si themeluesit e islamit.

MUSLIMANËT e PARË
    "All-llahu është i kënaqur me të hershmit e parë prej muhaxhirëve (migruesve) dhe prej ensarëve (vendasve-ndihmëtarë) dhe prej atyre që i pasuan ata me punë të mira, e edhe ata janë të kënaqur ndaj Tij. Atyre u ka përgatitur xhennete, në të cilët rrjedhin lumenj, ku do të jenë përjetë të pasosur. E ky është fitim i madh." 9-100.

për ATA TË CILËT BESNIKËRISHT JAN BETUAR (bejat-pelqim) NËN PEMË
    "Vërtet, All-llahu qe i kënaqur me besimtarët kur ata nën hijen e atij druri të zotoheshin ty dhe Ai e dinte se ç'kishin zemrat e tyre, andaj u dhuroi qetësimin dhe së shpejti i shpërbleu me një fitore (çlirimin e Hajberit). " 48-18.

për MUHAXHIRët
    " (Ajo pronë) U takon muhaxhirëve të varfër, të cilët u dëbuan prej shtëpive të tyre dhe prej pasurisë së tyre, duke kërkuar mirësinë dhe kënaqësinë prej All-llahut, dhe që ndihmojnë All-llahun dhe të dërguarin e Tij, të tillët janë ata të sinqertit." 59-8.

për SHOQËRUESIT E SINQERTË
    " Muhammedi është i dërguar i All-llahut, e ata që janë me të (sahabët) janë të ashpër kundër jobesimtarëve, janë të mëshirshëm ndërmjet vete, ti i sheh kah përulen (në rukuë), duke rënë me fytyrë në tokë (në sexhde), e kërkojnë prej All-llahut që të ketë mëshirë dhe kënaqësinë e Tij ndaj tyre. Në fytyrat e tyre shihen shenjat e gjurmës së sexhdes…. ."
    48-29.

GRUPI I DYTË
    Në grupin e dytë përfshihen ata individ (sahabe), të cilët kan biseduar me Pejgamberin s.a., dhe ate bisedë (fjalimin) e kan kuptuar, por kan qenë zemër prishur dhe dyfytyrësha. Zoti në Kuranin Famëlartë e paralajmeron Hz. Resulullahun s.a., për ta dhe për t’i zbuluar cka kan në mbrendi ata. Zoti thot për:

për HIPOKRITËT E SHQUAR (e njohur)
    Kur të erdhën ty hipokritët, të thanë: “Ne dëshmojmë se vërtet ti je i dërguar i All-llahut!” E, All-llahu e di se ti je i dërguar i Tij, por All-llahu dëshmon se hipokritët janë rrenacakë (kur thonë ashtu)." 63-1.

për HIPOKRITËT E PANJOHUR
    “ Edhe rreth jush ka beduinë që janë hipokritë, e edhe nga banorët e Medines që janë përcaktuar për hipokrizi. Ti nuk i di ata, Ne i dimë, ata do t'i dënojmë dy herë, pastaj shtyhen në dënimin e madh.” 9-101.

për NJERËZIT ZEMËR SMURË
    “ Kur hipokritët dhe ata që në zemrat e tyre kishin sëmundje, thonin: “All-llahu dhe i dërguari Tij, nuk na premtuan tjetër vetëm se mashtrim!” 33:12.

për MËKATARËT
    Ka edhe të tjerë që i kanë pranuar mëkatet e veta: ata përzien vepra të mira, e edhe të tjera të këqija. Atyre do t'ua falë All-llahu, se Ai i falë atij që pendohet, e mëshiron atë që përmirësohet. 9-102.

Nga mësimet Sunnite nxjerim këto të thëna : Allahu është i kënaqur me muslimanët e parë, muhaxhirët, ensarët dhe të gjithë ata që i përcjellin me VEPRAT E MIRA të tyre, dhe ata janë të kënaqur me ta; për ta Ai ka pregatit xhenet me kopshte në të cilat rrjedhin lumenj, ata përjet do të banojnë në te, ajo është ta dini fitore e madhe.
    Me këte interpretim dëshirohet t’i bindin besimtarët se bëhet fjalë për të gjithë sahabët pa përjashtim !?

Por nuk është ashtu;
    Vëreni ate nënvizim me germa të mëdha “ V E P R A TE M I R A “

Zoti flet për ata të cilët bëjnë : V-E-P-R-A T-Ë M-I-R-A .

Andaj për ta kuptuar më mirë themi :
    Nuk është e mjaftueshme që dikush të jet arab, shqiptar, turk, persian, sahabe, muhaxhir, ensarije etj,etj., ose ata të cilët i përcjellin, për ata jan pregatit kopshtet e xhenetit, ku do të çëndrojnë gjithmon.

Allahu asnjërit nuk ia përcakton shpërblimin (e jetës së ardhshme) në përputhje me prejardhjen e tij, por shpërblimi i Allahut fitohet me të bërit V E P R A T Ë M I R A .

selam, faruk. 09/11/08.

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. Pasqyra e temave historike
    Nga Fiori në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 31-05-2011, 15:43
  2. Shinasi Rama: Ju rrëfej kujtimet e mia mbi lëvizjen e dhjetorit '90
    Nga Xhuxh Xhumaku në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 13-12-2009, 22:54
  3. Kontributi i shkenctarëve islam në shkencë
    Nga Bleti002 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 15-03-2009, 22:29
  4. Falja e namazeve
    Nga Muslimane në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 07-08-2005, 09:03
  5. Drita Dhe Koha E Pejgamberit Muhammed (s.a.a).
    Nga Mision në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-05-2004, 17:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •