fustanella dhe germa Pellazge
fustanella dhe germa Pellazge
kudo pranohet qe fustanella eshte shqiptare,kushdo komb tjeter qe e perdor e ka marre nga ne
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
ο οποίος πάλεψε για μία Μεγάλη Ελλάδαμε το όπλο
και την πένα
fshehur του.
O Shqype a dini se ca ka per fjale te urte kjo QIRIA ........Shqipfoles me vaksine greke ne prepanice , mendje e zemer...e si mund te me shpjegoje nje i tille historine e fustamelles SHQIPTARE dhe traditen etnografike te prajardhjes se saj.......
po e perkthej me sa kam mundesi "kush u perpoq per nje greqi te madhe me pushken dhe penen e tij" kurse ky QERIM po lufto me minifusten e tij POR JO ME FUSTANELLEN TONE....SE FUSTANELLEN E KANE KTHYEN NE NINI FUND SUMCAT...
Ndryshuar për herë të fundit nga Darius : 13-08-2008 më 00:17 Arsyeja: bera gabim me madhesine e shkronjave
Me saktesisht rrethina e opojes qe eshte vend malor ne komunen e Prizerenit kane fustanellen ,jelekun e punuar me bukuri dhe poashtu edhe kapela e tyre eshte e rrafsht ne maje .
Zeus...................
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Zenith ai pellumbi ne doren e Zeusit, me duket me interesant se fustanella ... :P
Dua te bej nje koment per kete foto qe ke sjelle, lidhur edhe me nje postim tek tema
"Kodi i fshehtë i përkrenares së Skenderbeut" ku po flitet per Dhine tek perkrenarja.
Te vjetrit mendonin se vete Dhia e ka fuqine nga nje pellumb qe e ka ne bark.
Ne doren e majte, te hapur, te shtrire perpara Zojsi mban pellumbin, ne antiteze te plote, ne te djathten, te terhequr prapa, te mbledhur grusht, mban rrufene.
Gjithmone themi se pellumbi simbolizon paqen, po pse ?!!
Per kete me vjen ne ndihme XhGashi i cili mendon se pellumbi ka formen e pellembes se dores.
Une jam i mendimit qe ekspozimi i pellembes se dores perpara, eshte nje gjest qe shpreh ftesen ndaj dikujt, me bujari, me ciltersi, me mikpritje, pikerisht ne keto dhe ne virtyte te tjera qendron me te vertete fuqia e shpirtit njerezor.
Ndryshuar për herë të fundit nga Kanan : 11-09-2008 më 04:31
Peshendetje pellumbi si simbol ne figurat qe i perkasin lashtesis paraqet paqet ardhjen e drites ndersa expozimi i dores ishte pershendetje gjithashtu argument i cili paraqet simbolizimin e paqes miqesis, butesis ,njeherit njohurive per sistemin planetar s'paku planeteve kryesore,te Etruret simboli i pellumbit paraqet planetin vener nese nuk gaboj emrohet ngjajshem me emrin turtulesh pra pellemba eshte nje lloj numratore per ditet e javes.
Dita e Ejte ne form pellumbi paraqet yllin paraprijs te lindjes se diellit eshte interesant te numertimi i diteve te javes ne gjuhen shqipe kemi nje argumentim i tipit qift, tek duke numeruar ditet ;
1 premtja-jupiteri
2 shtune- satuni
3 dielle
4 hane
5 marte-marsi
6 merkure-merkuri
7 ejte-venera-aferdita
1,2- jane planete me permasa me te medha
3,4 -dielli hana jane dy trupa qe nuk jan planete por per syrin tone jane gjithnji
ne pamje pra secili prej ketyre objekteve jan me nje rendesi te veqant.
5,6- keto dy planete jan planete mbrojtes qe te dyja fillojn me germa te njejta
ndoshta ka nje domethenje te rendesishme .
7- venera -ylli mengjesit , patjeter duhet te jete planeti veneres si pellumb i shendritshem sepse asnjenit prej planeteve tjera dhe a diellit e henes nuk i pershtatet ky simbol ,venera paralajmeron lindjen e diellit jetes drites per kete mirret edhe si lajmetar i paqes , germa qe mund te paraqet kete funksion do te ishte germa V me nje pike ne mes
Ky eshte nje argumentim qe forcon bindjet e mia per diten e paqes diten e kurorzimit te dashuris diten e fejeses marteses qe edhe ne keto dite te ne shqipetaret ne Kosove ku japim vajzen themi dhashe doren e vajzes qe ne nje kuptim tjeter dora eshte pellemba simbol i lidhjes miqesis , cili shpend do ta simbolizonte,shpjegonte me mire rendesin e kesaj dite
perpos pellumbit -turtulleshes .
![]()
Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 11-09-2008 më 16:57
Ketu eshte nje statuje guri etruske.
Ngjashmeria me terrakoten e Durresit eshte shume e madhe
Behet fjale per Karunin, Harunin apo Χάρων grek.
Kjo statuje e gjetur ne Itali i perket 300 b.c
Kryqezimi i gjerdaneve/rripave ne gjoks, eshte nje karakteristike e kesaj veshje e ruajtur deri ne ditet aktuale prej shqiptareve. Komentet nuk jane te domosdoshme. Mund te vihet re me sy te lire nga kushdo.
Ndryshuar për herë të fundit nga BARAT : 14-09-2008 më 13:21
Krijoni Kontakt