Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 20
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-03-2007
    Postime
    5
    Posti nga Davius e verteton akoma me teper se analiza qe i bera postit te Flores qendron. You ketu keni dy dikotomi te ndryshme

1) Arsye vs. Instinkt

2) e ndergjegjshme vs. e pandergjegjshme

pavaresisht se te dyja keto lloj dikotomish nuk jane vertete dikotomi dhe ne fakt derivojne prej njera-tjetres nuk mund te diskutohen sikur te ishin e njejta gje. Problemi ne kete rast rezulton po ashtu se te dy juve (Flora dhe Davius) perfshini po ashtu nje dimensjon te fuqishem morali te cilin e mbani si flamur nga mbrapa. Dmth, ne vend qe ta nxirrni ne pah dhe ta diskutoni teresisht, e nxirrni moralin sikur te ishte ndonje konkluzjon llogjik.

don't bother me Maska e Apollyon
    Anëtarësuar
    07-11-2007
    Vendndodhja
    periferi
    Postime
    8,589
    Ka raste, qe ske kohe te arsyetosh duhet te veprosh, pra, insitiktivisht. Secila ka pjesen e vet.
    There is no never ending banquet under the sun. All good things must come to an end.

i/e regjistruar Maska e Flora82
    Anëtarësuar
    17-04-2006
    Vendndodhja
    afer detit
    Postime
    899
    Citim Postuar më parë nga rrushius Lexo Postimin
    Flora, nuk po e mar vesh tamam se cfare do te thuash me postin tend te trete. Duke gjykuar nga posti yt i dyte ti e shikon instinktin si dicka i cili duhet korrigjuar (nga arsyeja), duke e vendosur te tere skemen e gjykimit tend mbi ndarjen fetare njeri vs. kafshe. Ne postin tend te trete duket sikur shprehesh ne favor te idese se cfaredo qe udhehiqet nga arsyeja apo mendimi i ndergjegjshem eshte me mire se sa instinkti ose impulse te pandergjegjshme. Megjithate me ben disi konfus me fjaline tende te fundit, "instinkti nga nje her vepron ashtu." Nuk di si ta marr kete.

Megjithate, persa i perket mendimit tend se arsyeja eshte me perfekte se instinkti mua me duket se ti po i ngaterron disi gjerat. Ne kete rast ti akoma po i ndan keto te dyja sikur te ishin te kunderta prej njera tjetres ne ndonje menyre qe e para (arsyeja) eshte ajo qe na ben ne me te mire, dhe e dyta (instinkti) eshte ai qe na afron me kafshet. Mirepo, ne rastin qe ti flet per nje veprim perfekt nga ana e arsyes apo nga ana e instinktit ti po flet me teper per nje veprim te ndergjegjshem si e kunderta e nje veprimi te pandergjegjshem apo nje veprimi automatik, dhe ka shume raste ne te cilat veprimi i pandergjegjshem apo automatik eshte ne fakt me perfekt sesa veprimi i ndergjegjshem. Duke bere kete ngjizje apo bashkim te dy apo me teper koncepteve me njeri-tjetrin dhe duke i mare pastaj si identik ti ben te mundur konkluzjonin ne te cilin arrite (ate te njeriut vs. kafshes). Por kjo eshte pikerisht menyra se si feja funksjonon, pra duke i ngaterruar gjerat e duke i bere lemsh ne menyre te tille qe te mos dish se nga ta kapesh fillin. Kjo eshte pikerisht arsyeja perse dhashe shembullin e klasikeve dhe ndershmerine e tyre ne postin tim te meparshem. Nga libri i Thucydides, "Lufta e Peloponezit," kur Thucydides pershkruan luften civile ne Corcyra dhe deteriorimin e karakterit te njerezve si pasoje e saj ai thote qe me teper vleresoheshin mendimet komplekse dhe te ngaterruara sesa mendimet e thjeshta dhe te ndershme te cilat jane kaq shume shenje e nje natyre fisnike.

Dhe prandaj po ashtu e drejtova kete bisede me teper drejt Nietzsches ne menyre qe te beja te mundur nje kritike te pikerisht ketyre lloj ngjizjesh artificjale.
    rrushius nje sqarim , une se kom lexuare fare postimin tend me laret , keshtu jam pergjigjur direkt ne tem:
    se postimet e gjata me marrin kohe andaj e kom brb ti lexoj.

une ashtu si mendoje ashtu shkruj . nje shembull po e marre , nje dite isha duke pritur autobusin dhe para meje ishin ca njerz , aty vine dy te moshuar njeri ne karroc" hindikep" tjetri i ndimonte , njeri qe i ndimonke nuk kishte fuqi ta shtynte se zuri rrota ne trotuar , ata njerzit qe ishin para meje e shikonin dhe kishin arsye ta ndimonin se ishin afer , por skishin instikt ne at moment , keshtu une e lash arsyn qe ata duhet ta ndimonin se ishin afer , por veprova instiktivisht dhe vajta i ndimova .
    por instiktin mund ta perdorim edhe per keq

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Arsyeja,
    Instikti duhet patjeter te kete nje shpjegim te arsyeshem, perkundrazi nuk ja vlen ta marresh parasysh.
    Ne moshte te re njeriu ka tendence te ndjeke instiktin, e vone behet i arsyeshem.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-03-2007
    Postime
    5
    Citim Postuar më parë nga Flora82 Lexo Postimin
    por instiktin mund ta perdorim edhe per keq

Bukur fort. Por edhe arsyen mund ta perdorim per keq.

i/e regjistruar Maska e Flora82
    Anëtarësuar
    17-04-2006
    Vendndodhja
    afer detit
    Postime
    899
    Citim Postuar më parë nga rrushius Lexo Postimin
    Bukur fort. Por edhe arsyen mund ta perdorim per keq.
    dikush tha arêsya eshte njerzore , e instikti eshte shtazark .
    ti thua edhe arêsyen mund ta perdorim per keq ?

mundêsh ta spjegosh ket ?

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga AuGuSt_ Lexo Postimin
    Ne jeten tone na eshte dashur te perballemi me situata te ndryshme dhe si rjedhoje kemi reaguar here here me ne te aresyes dhe here tjeter me ane te instiktit .
    Pyetja eshte si eshte me mire te reagosh apo te pergjigjesh ne disa raste ose ne pergjithesi me ante te aresyes apo Instiktit.

AuGuSt
    e ke thene vete,qe ne fillim,varet nga situatat,disa here perdorim arsyen,disa here instiktin,por kujdes!!instikti shpesh te genjen.

per punet e dashurise besoji ndjenjes gjithmone,perndryshe falimentim!
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-03-2007
    Postime
    5
    Une per vehte i kam lexuar te gjitha postet dhe e di se cfare eshte thene me siper. Tek pyetja jote s'ka asgje per te shpjeguar. Po ti kishe lexuar postet e mija do ta kishe kuptuar kete.

i/e regjistruar Maska e extreme
    Anëtarësuar
    29-04-2005
    Postime
    1,272
    hmm Arsya edhe isntikti perdoren ne raste te ndryshme as pak te ngjashme p.s arsya perdoret po gjera te cilat do te vin pas pak dhe ke koh ti mendosh te kerkosh arsyen , instikti funksionon ne moment tappp raapp u ba su ba syt i qela u kryy .
    We are all Aliens

… ßriläntě … ΅ Ø λŁŁї Ϊм Maska e [Perla]
    Anëtarësuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Aconteceu !!! Estava escrito assim...
    Postime
    6,577
    Zakonisht te nderthurura, por arsyeja ne shumicen e rasteve, instikti vetem ne ato raste kur ja lejon arsyeja "te mendoje pakez jashte skemes" .
    Un amigo verdadero es algien que cree en ti aunque tu hayas dejado de creer en ti mismo.

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. "Revolucioni vonuar" dhe Ahmet Krasniqi
    Nga Brari në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 214
    Postimi i Fundit: 20-09-2018, 13:55
  2. Islami ne trojet iliro-shqiptare gjate shekujve
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 24-11-2007, 10:59
  3. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02
  4. A duhet te firmose Shqiperia marreveshjen me SHBA?
    Nga SpaceAce në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 11-12-2002, 19:45

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •