Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 20
    Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    E paskan bere Nostradinin edhe sufi tash hehhehehe

Ky emeri Nostradin po me ngjan disi si shum me emrin Nostradam.
    Te gjith e dijme qe Nostradami zotronte disa gjuhe, nder te cilat ishin edhe arabishtja dhe persishtja, ka udhetuar shum, ka qene neper shum vende, ne mesin e atyre vendeve eshte edhe Ballkani, perandoria Osmane etj., si dhe e dijme qe ai ka qene nje studiues dhe analizuaes i madh i profecive fetare hebreje, krishtere dhe muslimane nga te cilat edhe i ka nxjerre ato parashikimet e veta.

Eshte shum interesante qe ka shum perralla (barcoleta) qe permendet nje far Nostradini qe nuk e din askush se kush apo nga cili popull ishte ai. Eshte me rendesi te ceket qe shum popuj deshirojne ta marin per vete ate njeri te zgjuar dhe enigmatik. Turqit deshirojne qe ai te na ishte turk, po ashtu iranianet deshirojne qe ai te na ishte iranian, te njejten gje deshirojne edhe arabet, afganet, uzbeket, kazaket, azerbaigjanet, greket, bullgaret, boshnjaket, serbet, rumunet, shqiptaret, sicilianet etj. etj. Mirpo te gjith e dijme qe askush nuk ka kurrfar fakti per pohimet e tyre, ai njeri mbetet enigme.

Ah besa kisha rastin te lexoj qe Nostradami kishte shkruar qe do te vije nje kohe kur ne disa vende te botes do te behen me qindra barcoleta dhe shaka me emrin dhe personalitetin e tije.

Tung

Citim Postuar mė parė nga bakudr Lexo Postimin
    Nuk eshte thashethem, ata jane afersisht nje moshe, kane nje vit diference, kane lindur ne vende te ndryshme por kane jetuar me vone ne Konja te Turqise se sotme. Ata jane njohur dhe kane pasur ndryshime ne mendime.
    Shiko I nderuar Bakudr nuk duhet harruar faktin kryesore se nuk eshte e vertetuar fare ne ka ekzistuar Nastradini apo jo. Dhe ne qofte se kjo nuk eshte e sigurt edhe me pak eshte e sigurte nje takim I tije me Rumin. Edhe me pak eshte e sigurte se ata kane shkembyer fjale ndermjet veti. Dhe eshte absurd te thuhet se nje nxenes I Rumit vrau Nastradinin, I cili nuk eshte e sigurte se ka ekzistuar fare.

Qe kur jane bere perrallat argumenta? Perrallat i sjellim per te qeshur por jo per ti perdorur si argument. Ajo qe thashe une eshte e vertete.
    Po por ti po harron faktin se njeanshmeria dhe bindjet e tija personale ne politike dhe fe nuk e bene “Nastradinin” te famshem. Ato jane atribute te egos, qe e sundon injoranca. Ai nuk njihet ne bote nga keto. Ai ka qene larg ketyre. Ai morri fame ne baze te perrallave te tije te cilat e bene ate te duket te jete nje njeri shume I menqure, fleksibile dhe jashtezakonisht tolerante, dhe mu per kete arsye te paanshmerise per njeren pale apo tjetren ai fitoi respektin me te madh gati ane e mbane rruzullit tokesore.

Perralla: Humbja e Celesit

Nje dite Nastradini e humbi celesin. U perkule ne gjunje dhe ne duar, tek njera nga dritat me te aferta te rruges dhe filloi ta lemonte barin duke kerkuar celesin. Nuk kaloi shume kohe dhe nje shoke i tije kaloi andej pari dhe e pyeti, “Nastradin c’fare ben ore?”

“Oh e humba celesin” Nastradini Ia kthen.

Shoku I tije bije ne gjunje dhe fillon te kerkoje qelesin ne bare gjithashtu. Mbas perafersisht 15 minutave, shoku I tije e pyet, “Nastradin, ku ta merr mendja se e ke humbur celesin?”

“Oh e kam humbur ne shtepi.” Ia ktheu me seriozitet.

“Pse pra po kerkojme ketu?” e pyet shoku I tije I cuditur.

“Sepse ketu ka me shume Drite,” Nastradini ia kthen duke bere me gisht tek drita e rruges.
    Bakudr: Une e shoh si:
    e para vetem si nje shaka per te qeshur.
    e dyta: per ti dhene mesim ai personi qe kishte afer. Ndoshta ai personi ka qene qe ne jeten e perditshme bente te njejten gje.
    Te falenderoje per mundin qe bere te ia nxjerresh kuptimin kesaj perralle te Nastradinit.

Kur e kam pare kete ngjarje humori per here te pare ne ekranet televizive te emituar nga Leci dhe Cima mu duke vetem si nje budallallek I Lecit qe kerkonte celesin ne nje vend qe e dinte se nuk e kishte humbur. Por me vone e kuptova se ky tregim kishte pasur nje domethenie shume te thelle.

Pajtohem se ai e beri ate shaka per te qeshur, por jo vetem per te qeshur.

Pajtohem se ne njeren ane ai e beri per ti dhene mesim atije personi qe ishte afer, por jo vetem atije.

Tani ti kthehemi asaj se cfare mund te kete pasur per qellim kryesore edhe ne prapavije ky tregim.

Mendimi im.

Ne kete tregim perdoren fjalet, Humbur, Celesi, Shtepia/Terri, Drita.

Secila nga keto kater fjale simbolizon nje domethenie.

Humbja simbolizon njeriun ne kerkim te perhershem per dicka qe ka humbur – celesin/te verteten qe do ti hape nje dere per ti sjellur nje gezim dhe kenaqesi te perhershme.

Celesi simbolizon nje mjet per te hapur nje dere tek e verteta. Pra mund te themi se celesi simbolizon nje rruge qe te shpie tek e verteta. Ne kemi harruar per nje cast se celesi per te hapur deren qe te shpie tek te gjitha pergjigjet gjendet tek origjina, pra ne shpirte (qe sipas tradites Islame shpirti ndodhet brenda ne trupin e njeriut, ku ne kete rast trupi I njeriut simbolizon shtepine e shpirtit), prandaj fillojme te kerkojme jashte.

Shtepia simbolizon trupin fizike te njeriut. Ajo asociohet me brendesine. Njeriu kur hyn ne shtepi nga jashte gjendet brenda. Shpirti, qe jemi ne, gjendet brenda ne trup. Dhe per sa I perket shpirtit, trupi fizike eshte shtepia e tije.

Drita ne kete raste simbolizon te jashtmen. E jashtmja eshte ajo qe shihet ka drite dhe ka kuptim per te kerkuar, ndersa po ti mbyllim syte dhe te kerkojme brenda, ne fillim nuk shohim tjeter perveq erresires, dhe kjo eshte shume e veshtire per njerezit dhe e pakuptuar.

Njerezit gjithmone kerkojne kete celes apo pergjigje jashta vetevetes se tyre. Ata shetisin boten duke kerkuar dhe menduar se ajo do ti sjelle tek e verteta. Por ata kane harruar gjene me elementare qe eshte vetevetja. Perderisa njeriu kerkon per te verteten jashte, njekohesisht vetevetja mbetet gjithmone enigmatike. Si mund te gjesh celesin/te verteten jashte kur origjina e kerkuesit, veshtruesi qe eshte brenda ne trup mbetet enigmatike. E verteta gjendet brenda ne shtepine/trupin tend. Perderisa vetevetja mbetet enigmatike cdo gje qe njeri perjeton ne boten e jashtme mund te jete vetem nje iluzion.

Ftoj edhe te gjithe te tjeret qe kane ndonje ide serioze per domethenien e ketije tregimi te Nastradinit ta shprehin ketu.

Pershendetje
    "Koka duhet pėrkulur zemrės"

Ne lidhje me Nastradin Hoxhen dhe Mevlanen nje person qe ka bere shume kerkime eshte historiani Mikail Bajram, ky njeh mire gjuhen perse dhe ka studiuar shkrimet e vete Mevlanes. (Nuk duhet harruar se gjuha perse ka qene gjuha e poezise atehere, kjo eshte arsyeja se iranianet i konsiderojne keta si iraniane.) Ai ka punuar me shume se 30 vjet mbi keta personalitete. Gjithashtu ka edhe shkrime te kadive (gjykatesve) te asaj kohe.

Ai thote se perplasjet midis ketyre te dyve acarohen shume pas pushtimit mongol. Mevlana taxhik eshte pro ketij pushtimi dhe ja kalon mire me mongolet dhe mongolet i japin edhe rroge ndersa Nastradini turkmenas eshte kundra pushtimit mongol. Ata njeri tjetrit shume here i pergjigjeshin me vargje, poezi.

Mevlana shkruan per Nastardinin:
    O Hoxhe me duar e me kembe,
    me probleme e derte tu prene ato kembe,
    Ti ke thyer shume zemra,
    te doli denimi perpara dhe e gjete belane tende.

Nastradini per Mevlanen:
    "O fytyre shtrembet. Degjova se me kishe perfolur nga mbrapa. Gojes tende gjithmone i vjen ere e piset " (per "e piset " eshte perdorur fjala nexhis)

Kur Nastradini organizoi popullin kundra pushtimit mongol, per ta shtypur ate shkoi nje nxenesi i Mevlanes. Dhe ai vrau Nastradinin ne moshen 93 vjecare. Kur e morri vesh kete Mevlana ka shkruar nje pozi me 45 vargje.

Vetem nga perrallat mesojme dicka me shume per kulturen e te folurit, alegorine popullore te asaj kohe. Per ti njohur si personalitete duhet pare pak se c'thone historianet.
    Te falenderoje qe fillove te mbeshtetesh ne ca argumente, por edhe ato argumente nuk I vene pike kesaj pune. Ne qofte se ajo poezi qe ti solle eshte shkruar nga Rumi, atehere ajo poezi eshte e mundur te I jete atribuar ndonje Hoxhe tjeter.

Ne fakt duke u bazuar ne novelen e Rumit te shkruar nga Dr. Connie Zweig, Ph.D. te titulluar: “A Moth to the Flame” (Connie ka qene studente e Hinduismit, Budizmit, dhe Sufizmit per me shume se thridhjete vite dhe eshte terapiste Jungiane dhe nje keshilltare spirituale ne Los Angelos, CA). Ne kete novel ajo tregon se eshte bazuar ne burime te informacioneve origjinale ne gjuhen Farsi dhe Angleze. Ne kete novel ajo nuk permend askund nje takim te mundshem ne mes te enigmatikut Nastradin Hoxha dhe Rumit.

Ajo e tregon qarte se eshte e vertete qe Rumi ka qene kunder luftes me Mongolet, por ai ishte kunder kesaj lufte duke pasur parasysh forcen e madhe ushtarake qe posedonin Mongolet ne krahasim me forcat ushtarake te Kenise.

Ai e dinte fare mire so po su dorezove Mongoleve me qef ata prap se prap do tu nenshtroheshin atyre me dhune, dhe se po qe se I luftojne Mongolet, ata e kishin tradite te u prisnin kokat te gjithe banoreve te atije vendi qe e kishin luftuar. Do te behej nje kasaphane me konsekuenca katastrofale.

Prandaj une mendoj se Rumi kishte vepruar me shume menquri, qe e kishte bindur sulltanin e Kenise qe te mos e luftonte superfuqine Mongole, dhe ne kete menyre kishte shpetuar me mijera jetera, nga vdekja e paevitueshme.

Ti kthehemi asaj se per kend mund ta kete pasur fjalen Rumi ne ate poezi qe ti solle (kuptohet ne qofte se eshte e vertete). Dr. Connie thote se ne fakte eshte e vertete se ishte nje Hoxhe I quajtur Imam El-Farabi qe u mundua ti organizonte popullaten ne lufte kunder Mongoleve. Rumi me mesusin e tij Shems Tebriz shkuan nje dite ta degjonin fjalimin e tije ne gjami. Imam El-Farabi filloi tu mbante nje fjalim si ne vijim:

Vitin e kaluar, pabesimtaret e humben token e shenjte nga ne. Pse ishim fitimtare? Sepse Zoti e lejoi nje force te vogel te fitoje kunder nje force te madhe. Tani edhe nje udheheqes pabesimtare po e pushton Egjiptin, dhe kerkon ti pushtoje besimtaret e Allahut. Kur vellezerit tane e vene ne pikepyetje besimin e vertete te sulltanit, ai I dergon ne burg! Ku eshte besnikeria e tije?”
    ...Vellezer ejani te bashkohemi, Arab e Turk, ne kete gjihad, nje lufte te shenjte kundra Krishtereve dhe Mongoleve. Shkoni dhe bashkojuni martirave te drejte, dhe do te jeni ne rruge per ne parajse.”
    [p.126 par. 4]

Edhe pse Rumi mundohet te ndal Shemsin qe te mos flas, Shemsi nuk duron dot dhe ngritet ne kembe dhe I thote:

“Edhe sa do te humbasish kohe kote duke I perseritur fjalet e luftes? Ti je si nje papagall qe vetem I bart fjalet e hidhura te te tjereve. Ketu koha eshte per luften e brendshme – gjihadin kunder urrejtjes...” [p.126 par.8]

Dhe ketu acarohen marredheniet ne mes te ketije Hoxhes dhe Rumit. Prandaj une mendoje se Rumi e ka pasur fjalen per kete Hoxhe ne qofte se ka shkruajtur ate poezi.

Une kisha sygjeruar te defrehemi me perrallat e tije humorisitike duke u munduar edhe tua gjejme kuptimin e ti leme polekimat se cilit besim I ka takuar se eshte e kote. Besimi qe ai ka pasur nuk ka kurrfare efekti ne mua, jane tregimet e menqurise ato qe me terheqin aty.
    Une nuk e dija se cilit besim i ka takuar eshte nje gje kontraverze. Si duket ne Perendim dhe Amerike Nastradin Hoxha njihet si nje Mysliman-Sufi. Vetem po te hysh ne Google dhe ta shtypesh fjalen Nasrudin do te shohesh se emri Nasrudin asociohet gati cdokund me Sufinjte.

Polemikat se cilit besim i ka takuar nuk ishte qellimi im ne kete teme.

Ju faleminderit
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ocean : 02-06-2008 mė 01:34

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-02-2005
    Postime
    386
    Citim Postuar mė parė nga ocean Lexo Postimin
    Une kisha sygjeruar te defrehemi me perrallat e tije humorisitike duke u munduar edhe tua gjejme kuptimin e ti leme polekimat se cilit besim I ka takuar se eshte e kote. Besimi qe ai ka pasur nuk ka kurrfare efekti ne mua, jane tregimet e menqurise ato qe me terheqin aty.
    Une jam dakort, le te defrehemi me perrallat e nastradinit. Edhe mua nuk me intereson shume se c'fare ka pas besuar nastradini. Perendimi dhe europianet e kane si tendence fillestare qe cdo gje qe vjen qe nga Turqia e me ne lindje ta quajne sufi. Dhe cdo te mire morali apo drejtesie qe ata kane ja atribuojne sufizmit te tyre dhe jo fese se tyre islame. (Nuk dua te ngaterrohemi me c'fare shume grupe nenkuptojne me sufizem) Une kam lexuar edhe shume botime konferencash per Mevlanen dhe cdo gje e mevlanes i atribohet te qenurit e tij si sufi. Gjithashtu perdorin si reference edhe Divani Kebir liber i cili nuk eshte i mevlanes fare. Gjithashtu po perendimi me ate mendimin e tyre se feja islame eshte e keqe edhe kur analizojne Salahuddin Ejubin thone se: "feja islame urdheron qe te vriten roberit e luftes dhe ajo pritej por ishte salahuddini njeri i mire dhe zemerbute qe nuk i vrau te krishteret kur ai morri jeruzalemin." Nderkohe qe salahuddini mbrojtjen dhe trajtimin e mire te roberve te luftes e pati mesuar nga feja islame si edhe e pati pare te aplikuar ne cdo lufte qe muslimanet kishin realizuar deri atehere. Pra shume kerkues kane nje ide ne koke dhe cdo gje e sjellin rreth asaj. Prape te gjithe keto qe thashe une nuk do te thote se Nastradini nuk eshte sufi. Ndoshta ka qene por deri tani s'kemi asnje prove nderkohe qe ajo qe dijme te sigurte eshte kundershtimi i tij ndaj ideve sufiste.

Edhe nese ka qene sufi po te sjellin ndonje argument se c'fare besonte ai atehere edhe une do te them se ai ka qene sufi. Por nje gje qe une kam lexuar per te eshte se ka qene kundra besimit hululije. Ky besim hululije (sipas ketij koncepti Zoti mund te shfaqet edhe ne njerez dhe keshtu ke mundesi ta takosh ate. Psh Mevlana nje here tregon se mesuesi i tij po perqafohej me nje grua te panjohur dhe kur e pyeti Mevlana mesuesin ai ju pergjigj duke i thene se Zoti ishte futur ne trupin e asaj gruas dhe ai po perqafohej me Zotin. Kete mevlana e shpjegon ne Mesnevi) ka qene shume i perhapur ne ato zona atehere. Dhe nastradin Hoxha ka qene kundra ketij besimi dhe tallej me njerez qe besonin ne menyre te tille. Kjo ishte e vetmja gje qe une dija ne lidhje me besimin e Nastradinit.

Te falenderoje qe fillove te mbeshtetesh ne ca argumente, por edhe ato argumente nuk I vene pike kesaj pune. Ne qofte se ajo poezi qe ti solle eshte shkruar nga Rumi, atehere ajo poezi eshte e mundur te I jete atribuar ndonje Hoxhe tjeter.
    Une cdo fjale qe kam thene duke filluar qe nga postimi i pare i imi nuk ka qene as produkt Google por nga leximi i Mesneviut te mevlanes si dhe te disa historianeve te cileve do tua heqin titujt ndonje dite vetem pse dalin kaq haptaz kundra nje besimi te ngulur thelle ne popull. Nastradini eshte bere i njohur ne popull per alegorine ne te folur por mire eshte te sillet edhe ndonje argument i vertetuar nga jeta e tij. Nastradin hoxha, sic e kam thene edhe nje here me lart ka jetuar fundin e jetes se tij ne Akshehir dhe ai permendet ne Mesnevi te mevlanes si edhe ne shkrime te kadive (gjykatesve) te asaj kohe.

Se c'fare ka pas menduar Mevlana per mongolet: Ai ka thene se Zoti i ka folur Xhengiz hanit: "Mblidhe popullin tend dhe shko e shkaterroi ata te Harzemshaheve." Mevlana dergoi nje nxenesin e vet qe te vriste nastradin Hoxhen si edhe djalin e vet (djali i Mevlanes) (Arsyeja ishte anti-mongolizmi) Dhe me vone Mevlana nuk i fali as namazin e xhenazes djalit te vet.
    beqar

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    25-02-2004
    Vendndodhja
    North
    Postime
    25
    Se pari do te falenderoja te gjithe qe kane shkruar me siper per gjithe kete informacion qe na jepni. Persa shkruani me lart mendoj shkrimet tuaja jane interesante, por vetem do deshiroja te shpreh se ka nje ndryshim midis Nostradamusit dhe Nastradinit. Une jam nje i ri i ketij forumi dhe meqe kam rastin dhe mundesine te shkruaj, do lutem te kerkoje nese ndonje prej jush ka ndonje ka njohuri per kalate ose keshtjellat qe jane ne shqiperi (me origjinen dhe historine e tyre) dhe me konkretisht per nje kala ose keshtjelle e quajtur e xha Isufit. Ne avance do ju jem mirenjohes per cdo te re qe do te shruani rreth pyetjes sime. Ju uroj te gjitheve te keni nje dite te mire. Ju faleminderit
    Sa me shume mesoj, aq me shume e kuptoj se di shume pak...

Historite e Nastradin Hoxhes jane barcaletat me te bukura te folklorit te vendeve islamike.

Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Nostradini eshte shum i njoftur qe nga Italia e deri ne Indi. Ne mes te ketyre dy pikave ka popuj te krishtere, musliman dhe hindus.

Perjashtuar Maska e Sabriu
    Anėtarėsuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    Burimet e historisė dhe histografisė realiste na mėsojnė se Nastradin Hoxha ėshtė vetėm njė fantazi e kokave tė njerėzve.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Nganjehere hyj ne (nenforumet) Boten (pa)Shpirterore te disa "fetarve"
    Postime
    700
    Une jam dakort, le te defrehemi me perrallat e nastradinit. Edhe mua nuk me intereson shume se c'fare ka pas besuar nastradini. Perendimi dhe europianet e kane si tendence fillestare qe cdo gje qe vjen qe nga Turqia e me ne lindje ta quajne sufi. Dhe cdo te mire morali apo drejtesie qe ata kane ja atribuojne sufizmit te tyre dhe jo fese se tyre islame. (Nuk dua te ngaterrohemi me c'fare shume grupe nenkuptojne me sufizem) Une kam lexuar edhe shume botime konferencash per Mevlanen dhe cdo gje e mevlanes i atribohet te qenurit e tij si sufi. Gjithashtu perdorin si reference edhe Divani Kebir liber i cili nuk eshte i mevlanes fare. Gjithashtu po perendimi me ate mendimin e tyre se feja islame eshte e keqe edhe kur analizojne Salahuddin Ejubin thone se: "feja islame urdheron qe te vriten roberit e luftes dhe ajo pritej por ishte salahuddini njeri i mire dhe zemerbute qe nuk i vrau te krishteret kur ai morri jeruzalemin." Nderkohe qe salahuddini mbrojtjen dhe trajtimin e mire te roberve te luftes e pati mesuar nga feja islame si edhe e pati pare te aplikuar ne cdo lufte qe muslimanet kishin realizuar deri atehere. Pra shume kerkues kane nje ide ne koke dhe cdo gje e sjellin rreth asaj. Prape te gjithe keto qe thashe une nuk do te thote se Nastradini nuk eshte sufi. Ndoshta ka qene por deri tani s'kemi asnje prove nderkohe qe ajo qe dijme te sigurte eshte kundershtimi i tij ndaj ideve sufiste.

Edhe nese ka qene sufi po te sjellin ndonje argument se c'fare besonte ai atehere edhe une do te them se ai ka qene sufi. Por nje gje qe une kam lexuar per te eshte se ka qene kundra besimit hululije. Ky besim hululije (sipas ketij koncepti Zoti mund te shfaqet edhe ne njerez dhe keshtu ke mundesi ta takosh ate. Psh Mevlana nje here tregon se mesuesi i tij po perqafohej me nje grua te panjohur dhe kur e pyeti Mevlana mesuesin ai ju pergjigj duke i thene se Zoti ishte futur ne trupin e asaj gruas dhe ai po perqafohej me Zotin. Kete mevlana e shpjegon ne Mesnevi) ka qene shume i perhapur ne ato zona atehere. Dhe nastradin Hoxha ka qene kundra ketij besimi dhe tallej me njerez qe besonin ne menyre te tille. Kjo ishte e vetmja gje qe une dija ne lidhje me besimin e Nastradinit.

Une cdo fjale qe kam thene duke filluar qe nga postimi i pare i imi nuk ka qene as produkt Google por nga leximi i Mesneviut te mevlanes si dhe te disa historianeve te cileve do tua heqin titujt ndonje dite vetem pse dalin kaq haptaz kundra nje besimi te ngulur thelle ne popull. Nastradini eshte bere i njohur ne popull per alegorine ne te folur por mire eshte te sillet edhe ndonje argument i vertetuar nga jeta e tij. Nastradin hoxha, sic e kam thene edhe nje here me lart ka jetuar fundin e jetes se tij ne Akshehir dhe ai permendet ne Mesnevi te mevlanes si edhe ne shkrime te kadive (gjykatesve) te asaj kohe.

Se c'fare ka pas menduar Mevlana per mongolet: Ai ka thene se Zoti i ka folur Xhengiz hanit: "Mblidhe popullin tend dhe shko e shkaterroi ata te Harzemshaheve." Mevlana dergoi nje nxenesin e vet qe te vriste nastradin Hoxhen si edhe djalin e vet (djali i Mevlanes) (Arsyeja ishte anti-mongolizmi) Dhe me vone Mevlana nuk i fali as namazin e xhenazes djalit te vet.
    Bakudr a mundesh t'na sjellesh ato shkrime qe kinse i ka bere Mevlana Xhellaludin Rumi. Por kur te sjellesh mos i sjell vetem nga dy fjale por sille krejt shkrimin e tij dhe kuptimin se ēka ka dasht te thote.

Rrgulli i pare qe kane vene Evliat sufi ka qene qe te mos i lexoni shkrimet e tyre literarisht , shumica e sufive thojn se po nuk i kuptove shkrimet e tyre ma mire mos i lexo hiē se do te hysh ne kufr.

Ne islam nuk ka panteizem por ka panenteizem dhe vete Kurani dhe hadithat e deshmojn kete. Po mundohem une (qe jam kurkushi) por edhe shume sufi kane thene se nuk mund te shpjegohet panenteizmi me fjale dhe me vete fjalen panenteizem dhe ne fakt eshte veshtire te shpjegohet per lidhjet e Zotit me krijesat e tij nuk eshte e lehte te flitet Haku. Allahu po thote ne Kuran se Ai eshte i Pari dhe Fundit se Ai eshte i Dukshmi dhe i Padukshmi.

Kto histori me mongolet qe po i tregon ti jane veēse trillime qe i kane bere kundershtaret e Mevlanas.
    Mevlanaja e permend Dashurine dhe te Dashurin ne poezite e tij me mijera here por asnjeher nuk ka ndermend ne kto dashurite e perditshme njerezore .

Nastradini dhe Mevlanaja asnjeher nuk kane pas kurr aso kundershtime si i paske lexuar ti dhe dihet shume mire se as Nastradini nuk ka qene ndonje luftetar ashtu si e paraqitni kinse paska dasht me i mposht mongolet.

Nje tregim i Nastradinit . Ish dal nastradini ne nje qyteze te bukur te rrethuar me lulezim dhe po meditonte , duke u lutur po thote o Allah Ty po te shoh gjithkah ne ate moment kalojn disa mendjemedhaj "dijetar" me libra te fese ne dore .Kur e degjojn nastradinin se ēka po thote ja nisin me u tall me te dhe i thojn e kur po i sheh gomaret ēka po te duket se po sheh . Nastradini ju pergjigjet se kur i shikon gomaret ateher i duket se po i sheh disa mendjemedhaj "dijetar" me libra te fese ne dore. Hapni librat qe po thuani se pō i lexoni dhe shikoni aty. A po thote Allahu per veten e tij se Ai eshte i Dukshmi dhe i Padukshmi . A po thote Allahu se Ai ka krijuar ēdo gje ēka ka ne toke e qiell , une kur po i shoh krijesat po e shikoj Krijuesin dhe ma i rendesishem eshte shikimi im te Krijuesi se sa te merrem me krijesat. A po thote Allahu se nuk bjen ne toke as edhe nje gjeth pa percaktimin e tij , pra un kur po e shoh natyren dhe nje gjeth duke rene ne toke jam duke e pare Percaktuesin. A po thote Allahu se Ai eshte pronar i ēdo krijese ,pra une kur po shoh pronat e tij po e shikoj Pronarin . Atehere ju thote nastradini mbas te gjitha ketyre fakteve qe ju thash a me besoni se po e shoh Zotin gjithkah.
    Edhe ky tregim i nastradinit ka lidhje shume me sufizmin dhe kundershtimet qe ja bejn ne menyra te padrejta disa

Lexoni ato ēka i kuptoni dhe mos gjykoni me shpejtesi.
    SE KENDUAM "LET IT BE"

Smile Ku nuk eshte Zoti?

Tregim i Nastradinit - Atje ku Zoti nuk eshte!

Te dashurit e mije, pas shume viteve qe isha larguar po udhetoja prape tek fshati i shokut tim Teke

Ai ishte bere shume I devotshem ne menyren e besimit te tije, nganjehere e tepronte, por prape nje shpirte I mire qe e kam dashur me shume vite.

E vizitova dhe e vazhduam shoqerine sikur kurre te mos ishim ndare.

“Nastradin, ti je drite e syve,” tha Tekja, “Te lutem rri me mua. Insistoje.”

E pranova ftesen e kendshme te tije. Ai ma tregoi dhomen se ku do te flija, me dritaren nga lindja, dhe shtratin e ndrequr.

“E kam kthyer krevatin ne ate menyre qe koka jote te jete e drejtuar nga Meka,” tha ai me krenari. “Duhesh gjithmone te flesh me koken e kthyer nga Meka, per shkak te respektit ndaj Profetit, paqja qofte me te.”

Naten e pare u rrotullova nuk e di sa here dhe me ne fund me morri gjumi. Si duket une jam nje gjumash aktive, sepse kur Tekja me zgjoi duke me shkungullitur ne mengjes, ishte shume I hidheruar.

“Nastradin jam deshperuar ne ty!” E shikova veten dhe thashe, “Edhe une jam I deshperuar ne vetveten, Tekja, ku eshte problemi?

“Ke fjetur me kembet drejtuar nga Meka! Ky eshte nje mosrespekte!”

Tekes I kalon hidherimi por insiston qe naten e ardhshme te permirsohet. Nastradini I premton se do te permirsohet.

Nata e ardhshme I ngjau nates se pare. Fjeta shume mire pas disa rrotullimeve ne krevat, por u zgjova ne mengjeze duke I gjetur kembet e mija ne jastake dhe koka ime pushonte ne dysheme ne fund te shpuzes ku flija. Porsa e kuptova gjendjen e trupit tim, Tekja erdhi tek dera me pa dhe u zemerua pa mase.

“Kjo nuk ben pune Nastradin. Une jam nje qytetare I mire dhe nje Musliman I ndershem. Ti duhet te flesh me kembet drejtuar ne anen e kundert te Mekes, dhe koken drejtuar nga Meka, per hir te respektit ndaj Profetit dhe devotshmerise ndaj Allahut.”

“Cka eshte arsyeja jote qe po insiston per kete pune, shoku im?” e pyeta.

“Ti duhet ta kthesh koken ne drejtim te Zotit!” tha ai, dhe e perseriti, “ Ti duhet ta drejtosh koken nga Zoti dhe kembet larg nga Ai.”

U mendova per kete pune. E kaluam diten se bashku, dhe ate nate Tekja ishte I nevrikosur. “Nastradin” tha ai, “Ne qofte se nuk mund te flesh me koken drejtuar nga Zoti, me vjen keq te te them por nuk mund te rrish me ne shtepine time. Me dhembje ta them kete se te kam shoke te vjeter, por devotshmeria ime eshte te Allahu.”

Nata e trete ishte e njejte si dy netet e para, vetem se kete here u zgjova me hunden time te shtypur ne dysheme ne fund te shpuzes ku flinja, sa qe hunda kishte marr forme te dredhuar, dhe po e kruaja kur Tekja u paraqite. Fytyren e tije e kishte mbuluar zemerimi dhe merzija. Kesaj radhe ia prita dhe i thashe:

“Para se te flasesh, Tekja, pergjigjmu ne kete pyetje, “ I thashe derisa sa po ngritesha ne kembe. “A udheheqe Allahu mbi cdo gje, e edhe ne fatin e njeriut?”

“Ti e din se po” ia kthen Tekja I quditur.

“A eshte Allahu ne cdo send te krijimit te Tije?”

“Patjeter”

Bera me gishte nga dritarja tek zogjet qe ngriteshin nga tehu I nje bunari. “A
    jeton Ai edhe tek zogjet ne ajer?”

“Po” tha Tekja. “Pse me ben keto pyetje?”

“Te lutem ke durim me kete shoke te vjeter,” ia ktheva. “A eshte Allahu kudo, edhe perteje shkretetirave dhe maleve?”

“Allahu eshte krijimi. Allahu eshte ne krijimin, dhe eshte Zot I krijimit!” ia shpjegon Tekja.

“Mire pra Tekja” I thashe duke e mbajtur kemben larte. “Hajde tani ma drejto ti kemben time atje ku Zoti nuk eshte!”
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ocean : 20-11-2008 mė 02:43

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema tė Ngjashme

1. Islami Sot Dhe Nesėr
    Nga llokumi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 22-09-2012, 10:50
  2. Intervistė me Myftiun e Kosovės, Mr. Naim Tėrnava
    Nga Drini_i_Zi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  3. Personalitete te medha te kombit shqiptar
    Nga DEN_Bossi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 40
    Postimi i Fundit: 03-09-2006, 17:23
  4. Islamizimi I Popullit Shqiptar
    Nga altin55 nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2004, 04:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •