Close
Faqja 9 prej 9 FillimFillim ... 789
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 84 prej 84
    Larguar Forum komunistesh Maska e YlliRiaN
    Anëtarësuar
    08-02-2008
    Postime
    1,221
    Citim Postuar më parë nga angelina o2 Lexo Postimin
    S'po kam nerva me e perkthy.

Who was the Prophet Muhammad?

by Daniel Pipes

In a well-known and oft-repeated statement, the French scholar Ernest Renan wrote in 1851 that, unlike the other founders of major religions, the Prophet Muhammad "was born in the full light of history."

Indeed, look up Muhammad in any reference book and the outlines of his life are confidently on display: birth in CE 570 in Mecca, career as a successful merchant, first revelation in 610, flight to Medina in 622, triumphant return to Mecca in 630, death in 632.

Better yet, read the 610-page standard account of Muhammad's life in English, by W. Montgomery Watt, and find a richly detailed biography.

There are, however, two major problems with this standard biography, as explained in a fascinating new study, The Quest for the Historical Muhammad, edited by Ibn Warraq (Prometheus Books).

First, the massive documentation about Muhammad derives in every instance from Arabic written sources - biographies, collections of the prophet's sayings and doings, and so on - the earliest of which date from a century and a half after his death.

Not only does this long lapse of time cast doubt on their accuracy, but internal evidence strongly suggests the Arabic sources were composed in the context of intense partisan quarrels over the prophet's life.

To draw an American analogy: It's as though the first accounts of the US Constitutional Convention of 1787 were only recently written down, and this in the context of polemical debates over interpretation of the Constitution.

Second, the earlier sources on the prophet's life that do survive dramatically contradict the standard biography. In part, these are literary sources in languages other than Arabic (such as Armenian, Greek, or Syriac); in part, they are material remains (such as papyri, inscriptions, and coins).

Although the unreliability of the Arabic literary sources has been understood for a century, only recently have scholars begun to explore its full implications, thanks largely to the ground-breaking work of the British academic John Wansbrough. In the spirit of "interesting if true," they look skeptically at the Arabic written sources and conclude that these are a form of "salvation history" - self-serving, unreliable accounts by the faithful.

The huge body of detail, revisionist scholars find, is almost completely spurious. So unreliable do the revisionists find the traditional account, Patricia Crone has memorably written, that "one could, were one so inclined, rewrite most of Montgomery Watt's biography of Muhammad in reverse."

For example, an inscription and a Greek account leads Lawrence Conrad to fix Muhammad's birth in 552, not 570. Crone finds that Muhammad's career took place not in Mecca but hundreds of kilometers to the north. Yehuda Nevo and Judith Koren find that the classical Arabic language was developed not in today's Saudi Arabia but in the Levant, and that it reached Arabia only through the colonizing efforts of one of the early caliphs.

Startling conclusions follow from this. The Arab tribesmen who conquered great swathes of territory in the seventh century were not Moslems, perhaps they were pagans. The Koran is a not "a product of Muhammad or even of Arabia," but a collection of earlier Judeo-Christian liturgical materials stitched together to meet the needs of a later age.

Most broadly, "there was no Islam as we know it" until two or three hundred years after the traditional version has it (more like CE 830 than 630); it developed not in the distant deserts of Arabia but through the interaction of Arab conquerors and their more civilized subject peoples. A few scholars go even further, doubting even the existence of Muhammad.

Though undertaken in a purely scholarly quest, the research made available in Quest for the Historical Muhammad raises basic questions for Moslems concerning the prophet's role as a moral paragon; the sources of Islamic law; and the God-given nature of the Koran. Still, it comes as little surprise to learn that pious Moslems prefer to avoid these issues.

Their main strategy until now has been one of neglect - hoping that revisionism, like a toothache, will just go away .

But toothaches don't spontaneously disappear, and neither will revisionism. Moslems one day are likely to be consumed by efforts to respond to its challenges, just as happened to Jews and Christians in the nineteenth century, when they faced comparable scholarly inquiries. Those two faiths survived the experience - though they changed profoundly in the process - and so will Islam.
    Qe prej Google Translate

Kush ishte Muhammed?

nga Daniel tuba

Në një të njohur dhe shpesh të përsëritura-deklaratë, studiues francez Ernest Renan shkruante se në 1851, për dallim nga të tjera të themeluesve të feve të mëdha, të Muhammed "ka lindur në dritën e plotë të historisë."

Vërtet, Muhammedi të kërkoni në çdo libër referimi dhe e përshkruan jetën e tij janë me besim në shfaqje: lindur në 570 në CE Mecca, një karrierë të suksesshme si shitës, shpallja e parë në 610, fluturimi të Medinës në 622, kthehet në Mecca fitimtar në 630 , në 632 vdekje.

Akoma më të mirë, të lexoni 610-faqe standarde e llogari Muhammedi e jetës në anglisht, nga W. Montgomeri Watt, luks dhe për të gjetur një biografi të detajuar.

Megjithatë, ka dy probleme të mëdha me këtë standard biografinë, siç shpjegohet në fascinating një studim të ri, me çështjen e të Historike Muhammedi, edituar nga Ibn Warraq (Prometeu Books).

Së pari, të dokumentacionit masiv rreth Muhammedi buron në çdo rast nga burime të shkruara arabisht - biografitë, koleksionet e pejgamber i thëniet dhe veprimtari shoqërore, e kështu me radhë - të hershme e cila nga data një shekull e gjysmë pas vdekjes së tij.

Jo vetëm që e bën këtë interval të gjatë kohe hedhin dyshim mbi saktësinë e tyre, por prova me forcë të brendshme sugjeron se burimet arabisht ishin të përbërë në kontekstin e grindjeve partiake intensive mbi pejgamber e jetës.

Për të tërhequr një analogji amerikan: Është sikur të parë llogaritë e SHBA-ve të Konventës Kushtetuese 1787 ishin shkruar vetëm kohët e fundit, dhe në këtë kontekst të debateve mbi polemizues interpretimin e Kushtetutës.

E dyta, e më parë burime në jetën e pejgamber që të bëjë në mënyrë dramatike në kundërshtim të mbijetojë e standardit biografi. Në pjesë, këto janë burimet letrare në gjuhë të tjera përveç Arabic (të tilla si armene, greke, ose Syriac); në pjesë, ato janë materiale mbetet (si papyri, mbishkrimet, dhe monedha).

Edhe pse unreliability e burimeve arabisht letrare ka qenë e kuptueshme për një shekull, vetëm kohët e fundit kanë filluar të dijetarëve për të shqyrtuar pasojat e saj të plotë, falë kryesisht në terren për prishjen e punës së britanik John Wansbrough akademike. Në frymën e "interesante nëse e vërtetë," ata shohin skeptically arabisht në burime të shkruara dhe arrijnë në përfundimin se këto janë një formë e "shpėtim historia" - vetë-shërbejnë, jo të besueshme nga llogaritë e besnik.

I madh i trupit detaje, revizionist dijetarëve gjeni, është pothuajse tërësisht i paligjshëm. Pra, jo të besueshme bëjnë të gjeni revisionists tradicionale llogari, Patricia plakë e rrudhur memorably ka shkruar, se "një mund, ishin një mënyrë të prirë, shumica e rishkruaj Montgomeri Watt e Biografia e Muhammedi mbrapsht."

Për shembull, një mbishkrim greke dhe një llogari të çon Lorens Konrad ndreqja Muhammedi e lindjes në 552, jo 570. Plakë e rrudhur gjen se Muhammedi Karriera e nuk u zhvillua në Mecca por qindra kilometra në veri. Yehuda Judith Koren dhe Nevo gjeni se arabisht klasike ishte zhvilluar në gjuhën e sotme nuk është në Arabinë Saudite por në Levant, dhe se ai arriti Arabia colonizing vetëm nëpërmjet përpjekjeve të një nga herët caliphs.

Befasues konkluzionet ndjekin nga kjo. Arabë tribesmen të cilët pushtuar swathes madhe e territorit në shekullin e shtatë nuk ishin Moslems, ndoshta ata ishin idhujtarët. Të Kur'an nuk është një "një produkt i Muhammedi ose edhe i Arabisë", por më parë një koleksion të Judeo-Kristian liturgjik materialeve stitched së bashku për të përmbushur nevojat e një moshe më vonë.

Më gjerësisht, "nuk ka pasur islami si ne e dimë se" deri në dy apo tre qind vjet pas tradicionale version ka ajo (si më shumë se 830 CE 630); ajo nuk zhvillohet në Arabinë e largët shpërblim por nëpërmjet ndërveprimit të Arabe conquerors e tyre dhe më të civilizuar nënshtrohet popujve. Disa studiues të shkojnë edhe më tej, dyshues edhe ekzistencën e Muhammedi.

Megjithëse ndërmarrë në një objekt për të kërkuar thjesht dijetari, hulumtimet e bëra në dispozicion për kërkimin e historike Muhammedi ngre pyetje themelore për Moslems lidhur me rolin e pejgamber si një shembull moral; burimet e ligjit islamik; dhe Perëndia i dhënë nga natyra e Kur'an. Prapë, ajo vjen pak si e papritur për të mësuar se e kotë Moslems preferojnë të shmangur këto çështje.

E tyre kryesore strategji deri tani ka qenë një nga neglizhenca - duke shpresuar se revizionizëm, si një dhimbje dhëmbi, thjesht do të shkojnë larg.

Por toothaches nuk zhduket vetvetiu, dhe as nuk do të revizionizëm. Moslems një ditë ka gjasa të jenë konsumuar nga përpjekjet për t'iu përgjigjur sfidave të saj, ashtu siç ka ndodhur hebrenjve dhe të krishterëve në shekullin e nëntëmbëdhjetë, kur ata u përballën me të krahasueshme dijetari hetime. Ata të dy besimeve të mbijetuar e përvojës - pse ato ndryshuar thellësisht në këtë proces - dhe kështu do të Islamit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-09-2005
    Postime
    137
    Citim Postuar më parë nga necky Lexo Postimin
    [B]

Qe prej Google Translate

Kush ishte Muhammed?

nga Daniel tuba
    Jo nga Daniel tuma por nga hdithet burime islame! Ja se kush ishte Muhameti:

Sahih Libri
    Libri 008, Numër 3310:
    Aisha (Allahu qoftë i kënaqur me të) dëshmoi: Apostulli i Allahut (paqa qoftë me të) u martua me mua kur isha 6 vjeç, dhe u pranova në shtëpinë e tij kur isha 9 vjeç.

Sahih Bukhari
    Volumi 7, Libri 62, Numër 64
    "…që profeti u martua me të kur ajo ishte gjashtë vjeç, dhe konsumoi martesën kur ajo ishte 9 vjeç, dhe ajo qëndroi me të për nëntë vjet (dmth deri në vdekjen e tij).

Sahih Bukhari
    Volumi 7, Libri 62, Numër 18
    Profeti i kėrkoi Abu Bakr-it dorėn e Aishes nė martesė. Abu Bakr-i tha “Po unė jam vėllai yt.” Profeti tha, “Ti je vėllai im nė fenė e Allah-ut dhe nė Librin e Tij, por ajo (Aisha) ėshtė e ligjshme pėr t’u martuar me mua.”

Sahih Bukhari
    Volumi 7, Libri 62, Numër 88
    Profeti shkroi (kontratën e martesës) me Aishen kur ajo ishte gjashtë vjeç dhe konsumoi martesën me të kur ajo ishte nëntë vjeç dhe ajo qëndroi me të nëntë vjet (dmth deri në vdekjen e tij).

Sahih Bukhari
    Volumi 7, Libri 62, Numër 90
    Kur Profeti u martua me mua, mamaja ime ardhi tek unë dhe më bëri të hyja në shtëpi (të Profetit) dhe asgjë s’më çuditi, veç ardhjes së Apostullit të Allah-ut në mesditë.

Sahih Bukhari
    Volumi 8, Libri 73, Numër 151
    Unë luaja me lodra në praninë e Profetit, dhe shoqet e mia luanin gjithashtu me mua. Kur Apostulli i Allahut futej (në dhomën time) ato fshiheshin, por Profeti i thëriste të vinin të luanin me mua!

Profet? ta martoj vajzen kur ajo ende ishte mo lodra te fëmive!! "Unë luaja me lodra në praninë e Profetit, dhe shoqet e mia luanin gjithashtu me mua. Kur Apostulli i Allahut futej (në dhomën time) ato fshiheshin, por Profeti i thëriste të vinin të luanin me mua!"

Të gjitha këto jan nga burimet islame.

Larguar Forum komunistesh Maska e YlliRiaN
    Anëtarësuar
    08-02-2008
    Postime
    1,221
    Citim Postuar më parë nga labi_nn Lexo Postimin
    Jo nga Daniel tuma por nga hdithet burime islame! Ja se kush ishte Muhameti:

Sahih Libri
    Libri 008, Numër 3310:
    Aisha (Allahu qoftë i kënaqur me të) dëshmoi: Apostulli i Allahut (paqa qoftë me të) u martua me mua kur isha 6 vjeç, dhe u pranova në shtëpinë e tij kur isha 9 vjeç.

Sahih Bukhari
    Volumi 7, Libri 62, Numër 64
    "…që profeti u martua me të kur ajo ishte gjashtë vjeç, dhe konsumoi martesën kur ajo ishte 9 vjeç, dhe ajo qëndroi me të për nëntë vjet (dmth deri në vdekjen e tij).

Sahih Bukhari
    Volumi 7, Libri 62, Numër 18
    Profeti i kėrkoi Abu Bakr-it dorėn e Aishes nė martesė. Abu Bakr-i tha “Po unė jam vėllai yt.” Profeti tha, “Ti je vėllai im nė fenė e Allah-ut dhe nė Librin e Tij, por ajo (Aisha) ėshtė e ligjshme pėr t’u martuar me mua.”

Sahih Bukhari
    Volumi 7, Libri 62, Numër 88
    Profeti shkroi (kontratën e martesës) me Aishen kur ajo ishte gjashtë vjeç dhe konsumoi martesën me të kur ajo ishte nëntë vjeç dhe ajo qëndroi me të nëntë vjet (dmth deri në vdekjen e tij).

Sahih Bukhari
    Volumi 7, Libri 62, Numër 90
    Kur Profeti u martua me mua, mamaja ime ardhi tek unë dhe më bëri të hyja në shtëpi (të Profetit) dhe asgjë s’më çuditi, veç ardhjes së Apostullit të Allah-ut në mesditë.

Sahih Bukhari
    Volumi 8, Libri 73, Numër 151
    Unë luaja me lodra në praninë e Profetit, dhe shoqet e mia luanin gjithashtu me mua. Kur Apostulli i Allahut futej (në dhomën time) ato fshiheshin, por Profeti i thëriste të vinin të luanin me mua!

Profet? ta martoj vajzen kur ajo ende ishte mo lodra te fëmive!! "Unë luaja me lodra në praninë e Profetit, dhe shoqet e mia luanin gjithashtu me mua. Kur Apostulli i Allahut futej (në dhomën time) ato fshiheshin, por Profeti i thëriste të vinin të luanin me mua!"

Të gjitha këto jan nga burimet islame.
    Se pari skom asgje kunder por une vetem e perktheva ate tekst

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anëtarësuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perëndinë
    Postime
    1,257

Interesante se si zhvillohet tema. Për të kuptuar nëse Muhamedi ishte profet ose jo, a nuk do të duhej ta krahasonim të paktën me një profet? Meqënëse Tora (Dhiata e Vjetër) pranohet nga myslimanët atëhere mund të bëjmë një krahasim me një nga profetët e Dhiatës së Vjetër. Profeti i Dhiatës së Vjetër dallohej nga tre karakteristika:

1) Fliste në emër të Zotit dhe fjala e tij fillonte kështu kur ai i drejtohej popullit Izraelit:
    - Fjala e Zotit mu (ju) drejtua..
    - Zoti më tha...
    - Kështu thotë Zoti...

2) Profetizonte dhe profecia e tij kishte të bënte me një të ardhme të afërt ose të një kohe më të largët. Plotësimi i profecive ishte edhe vula përfundimtare që populli i njihte ata si profetë të dërguar nga vetë Perëndia i Vërtetë.

3) Në emër të Perëndisë kryente mrekulli të ndryshme sipas rastit dhe vendit. Edhe kjo ishte një shenjë që i dallonte ata që ishin të dërguar nga Perëndia nga profetët e rremë.

Profetët ishin gjithashtu edhe udhëheqësit frymorë të popullit Izraelit dhe gjykatësit e popullit Izraelit në periudhën kur nuk ekzistonin mbretërit. Profetët ishin ata që mbanin Ligjin dhe kujdeseshin për zbatimin e tij dhe ishin vetë shembull në zbatimin e Ligjit.

A ka ndonjë nga këto shenja në jetën e Muhamedit? JO. Me sa duket edhe nga shkrimet islame Muhamedi nuk kishte asnjë shenjë të tillë. Aq më tepër të interesohej në jetën e tij të zbatonte vullnetin e Perëndisë. Përpjekjet e dështuara të fesë mashtruese myslimane të interpretojnë fjalët e fundit të Jezusit të drejtuara nxënësve të Tij kur ai u foli për ardhjen e Frymës së Shenjtë, se Jezusi foli për ardhjen e Muhamedit.

Nëse vërehet me kujdes pjesa kur Jezusi foli për ardhjen e Premtuesit, foli për një premtues që do të qëndronte me ta. Si do të mund të qëndronte me ta Muhamedi në atë kohë kur ai ende nuk ekzistonte? A nuk është ky një mashtrim i hapur dhe dashakeq? Shpifjet nuk kanë të mbaruar por do më duhet ti jap fund këtij diskutimi sepse nuk ia vlen dhe është stërdiskutuar kjo temë edhe në nënforume të tjera.

Perëndia ju bekoftë dhe ju ndriçoftë.

Nën Hirin e Tij,

ns
    Ndryshuar për herë të fundit nga Peniel : 28-03-2009 më 18:38
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtë I Shenjtë...

Faqja 9 prej 9 FillimFillim ... 789

Tema të Ngjashme

1. Muhamedi a.s. sipas këndvështrimit të krishterë
    Nga presHeva-Lee në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 10-04-2010, 22:15
  2. Mësime të përgjithshme rreth Akides [8]
    Nga abdurrahman_tir në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 21-01-2009, 11:32
  3. Katalog shenjtorësh
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-12-2006, 10:31
  4. Muhamedi, Nje Perpjekje Perendimore Per Te Kuptuar Islamin
    Nga forum126 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-02-2006, 10:44
  5. Feja Islame
    Nga Muslimane në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 28-07-2005, 21:23

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •