Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 39
    Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1
    Citim Postuar më parë nga Dalan Lexo Postimin
    ...
    Çkishëtimi

“Fort-dërimtarë priftër të katundit pas nesh Luaras, u urojmë Atërisht, dhe u lajmërojmë se, me qënë që Petrua nga katundi juaj Luaras u përlidh me shoqërit Massone dhe Protestande, dhe me qënë që përndau predikime kundërKrishtërime dhe libra të çvetëmtuara (aforisuara) është çkishëtuarë fëmijërisht”.

“Nukë kini pra drejtërimin t’a kishëtoni atë, as të bëni nonjë [ndonjë ?] hierobënjë në femijët të ti gjer sat ë pendohetë dhe këthehetë nga udh’e keqe që passon”.

Në Korçë mbë 20 Vjesht’e I 1892
    I Kosturit Fillaret uratësi juaj.

...
    O Dalan vellai! Persedyti te falenderoj se po mesoj gjera qe nuk i permban historiografia jone!
    Po c`Kisherimi eshte akti zyrtar i Kishes dhe une aty as qe shoh te permenden shkronjat shqip, a shkolla shqipe.
    P.N. Luarasi eshte c`Kisheruar per veprimtari masonike e lidhje me protestantet.
    Persedyti o Dalan vellai nuk mund te jem dakord me konkluzionet e tua!
    Mitropoliti Fillaret ka vepruar ne perputhje me kanonet e Kishes Orthodhokse.

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1
    Citim Postuar më parë nga Kavir Lexo Postimin
    Prandaj sic thone andej nga Jugu:

Na ha munë?
    Dua te theksoj edhe nje here se akti zyrtar i Kishes Orthodhokse eshte akti i c`Kisherimit. Aty permendet vetem se PN Luarasi c`Kisherohet per perhapje literature masonike dhe protestante.

Akti i mallkimit ka nje rendesi me te vogel, megjithate fakti qe shkronjat shqip permenden vetem ne aktin e c`Kisherimit dhe jo ne mallkim, do te thote se ndonje lapsus mund te kete pasur ne aktin e mallkimit.
    Dyshoj se ceshtja e gjuhes shqipe e shqipmesonjesit, etj., qe permenden ne mallkim, keto duhet te jene lajthitje ne menyren e te shkruarit, ose materiali i paredaktuar, sepse literatura protestante dhe masonike duhet te kete qene ne gjuhen shqipe (te kemi parasysh nivelin e shkrimit dhe redaktimin e kohes kur eshte shkruar. Para 117 vjeteve!!).
    E theksoj edhe nje here se fakti qe akti i c`Kisherimit nuk permban asgje per shkronjat shqipe dhe gjuhen shqipe, tregon qarte se keto fjale ne mallkim jane thjesht lapsuse.

Pra mjafton nje ngaterrese e vogel, nje lapsus redaksional a lajthitje, qe historiografia komuniste ta shfrytezonte kete fakt duke akuzuar Kishen Greke se ka penguar perhapjen e gjuhes shqipe dhe te beje akuzat bajate se PN Luarasi na qenkesh helmuar nga Kisha Greke.
    Faktet tregojne per fallsitetin e kesaj historigrafie dhe faktin qe ajo duhet rishkruar me paanesi.
    Pushteti komunist akuzonte Kishen se helmonte njerez, sepse vete ky pushtet merrej me gjera te tilla dhe i dinte edhe te tjeret si veten. Mjafton te permendim se si ne vitin 1952 sigurimi i shtetit, helmoi Kristofor Kisin, Kryepeshkopin e pare te Kishes Orthodhokse Shqiptare qe pushteti i asaj kohe e kishte izoluar ne Kishen e Shen Prokopit.
    (me nje lutje per forumasit: sharjet nuk jane argument)

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Ky akt ckisherimi flet per njeren nga te dyja:

1. Gjuha Shqipe dhe germat e saj jane vepra masonike qe kane faormuar themelet e protestanizmit.

2. Petro Nini eshte ckisheruar bazuar mbi nje klauzole arbitrare, te zgjedhur vetem ne proporcion me demin qe sillte ndjekja e rruges se tij kishes greke. Po te kishte ndonje klauzole ckisherimi per djallin mbase do e kimim pare te aplikohej ne vend te "masonerise".

Dhe cfare mendoi mastropolisi Phillaret?

Citim Postuar më parë nga ilia spiro Lexo Postimin
    O Dalan vellai! Persedyti te falenderoj se po mesoj gjera qe nuk i permban historiografia jone!
    Po c`Kisherimi eshte akti zyrtar i Kishes dhe une aty as qe shoh te permenden shkronjat shqip, a shkolla shqipe.
    P.N. Luarasi eshte c`Kisheruar per veprimtari masonike e lidhje me protestantet.
    Persedyti o Dalan vellai nuk mund te jem dakord me konkluzionet e tua!
    Mitropoliti Fillaret ka vepruar ne perputhje me kanonet e Kishes Orthodhokse.
    Së pari nuk jam vëllai yt, i njoh mjaft mirë të mitë, dhe ti nuk je nga soj.
    Ku i paske lexuar këto konkluzionet e mia ?! Unë thjesht po sjell materialin.
    Mos nuk je dakort me ato të P.N.Luarasit doje të thoje ?
    Jo vetëm që e helmuat po tani edhe të vdekur nuk po e lini të qetë duke e kafshuar tinëz si hienat e duke përbaltur bashkë me temën edhe atë vetë.
    Ik more këput qafën nga nën-forumi i deleve !!!

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1
    Forumasit nuk bejne mire qe shprehen keshtu sepse vetem tregojne kulturen e tyre.
    Por per etike po shtoj edhe dicka tjeter.
    Une nuk mohova PN Luarasin si gjuhetar dhe rilindas i shquar. Ai qendron ne kete piedestal dhe askush nuk mund t`ja heqe keto merita ne te mire te kombit shqiptar.
    Une thjesht bera nje sqarim lidhur me c`Kisherimin dhe mallkimin e bere, e cila eshte ceshtje e PN Luarasit lidhur me marredheniet e tij me Kishen Orthodhokse.
    Duhet ndare PN Luarasi si patriot, rilindas dhe gjuhetar i shquar, me marredheniet e tij me Kishen Orthodhokse.
    Nuk duhet ngaterruar Kisha ne politike sepse ne fakt nuk eshte ngaterruar.

Interpretimi im eshte qe permendja ne mallkim e shkronjave shqipe, etj., nuk ka lidhje me permbajtjen e mallkimit, por ka te beje vetem me faktin qe literatura masonike dhe protestante per te cilen behet mallkimi, per ironi te fatit qe te ngaterrohet historia, ka qene ne gjuhen shqipe.

Keto qe them jane plotesisht te verteta sepse tek Akti i C`Kisherimit qe eshte edhe akti zyrtar i Kishes Orthodhokse, sic e kam permendur edhe me siper, nuk permendet askund gjuha dhe shkronjat shqipe, por trajtohet qarte aresyeja e c`Kisherimit, qe eshte vetem per veprimtari masonike dhe protestante te PN Luarasit, ne kundershtim me kanonet e Kishes Orthodhokse.
    E theksoj: Mitropoliti Fillaret ka zbatuar me perpikmeri kanonet e Kishes Orthodhokse.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ilia spiro : 02-03-2009 më 06:46

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Nuk duhet ngaterruar Kisha ne politike sepse ne fakt nuk eshte ngaterruar.

Interpretimi im eshte qe permendja ne mallkim e shkronjave shqipe, etj., nuk ka lidhje me permbajtjen e mallkimit, por ka te beje vetem me faktin qe literatura masonike dhe protestante per te cilen behet mallkimi, per ironi te fatit qe te ngaterrohet historia, ka qene ne gjuhen shqipe.
    Hah...kjo duhet te shkoje tek tema humorit. Po spanjishtja, anglishtja dhe italishtja u ckisheruan? Se me sa duket asgje masonike nuk eshte shkruar kurre ne greqisht (me fal, me alfabetet pellazge qe pervetesuan greket).

Ik mor qyqe.

i/e regjistruar Maska e kryenece
    Anëtarësuar
    17-01-2005
    Postime
    167
    Duket qe ti zoti Ilia e ke lexuar historine e ke nxjerre ato konkluzione qe te pershtaten ty. Qellimi i vertete ka qene moslejimi i shqipes si gjuhe e shkruar dhe e lexuar, se keshtu ishte me e lehte, shkaku gjendet lehte pastaj. Prandaj mos fol kot kodra pas bregut.
    Urime dalan e kanan per shkrimet qe keni sjelle!

i/e regjistruar Maska e klaus fisher
    Anëtarësuar
    29-04-2008
    Vendndodhja
    aty ku mbaron hapesira
    Postime
    254
    O ilias ...vellai !
    Ma spiego pak se i bjen me u ndier i trashe para shpjegimeve te tua qe ASNJE ORTHODHOKS SHQIPTAR NUK KA NIVELIN TEND TI SHPJEGOJE !
    KUR DHESPOTAQI THONTE QE GJUHA SHQIPE NUK ESHTE E QENE CFARE NENKUPTONTE ?
    GJUHE MASONESH?
    Sepse keshtu i bjen qe EDHE TY TE TE SHKISHERONJNE DUKE TE KONSIDERUAR MASON QE FLET GJUHEN MASONIKE SHQIPE!!!
    DHE KESHTU RREZIKOJME TE TE HUMBIM DHE NUK KA KUSH TE NA PREDIKOJE ORTHODHOKSINE DHE TE NA INTERPRETOJE HISTORINE E SHQIPERISE SIC DON HIRESIA E TIJ DHESPOTAQI...
    MOS NA PRIVO NGA DRITA HYJNORE E FJALES TENDE...
    O VELLAI IM EN HRISTO ---ilias.
    Lexo pak TE MADHIN PASHKO VASA SE ESHTE AKOMA AKTUAL,APO E KENI SHKISHERUAR PER MASONIZEM EDHE ATE?
    FEJA E SHQIPTARIT ESHTE AKOMA SHQIPTARIA doni apo nuk doni liako!!!
    Mos po lodhem kot dhe je vetem shqiptar-foles o ""vellai im en Hristo"" ?

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1
    Citim Postuar më parë nga klaus fisher Lexo Postimin
    O ilias ...vellai !
    Ma spiego pak se i bjen me u ndier i trashe para shpjegimeve te tua qe ASNJE ORTHODHOKS SHQIPTAR NUK KA NIVELIN TEND TI SHPJEGOJE !
    KUR DHESPOTAQI THONTE QE GJUHA SHQIPE NUK ESHTE E QENE CFARE NENKUPTONTE ?
    GJUHE MASONESH?
    Sepse keshtu i bjen qe EDHE TY TE TE SHKISHERONJNE DUKE TE KONSIDERUAR MASON QE FLET GJUHEN MASONIKE SHQIPE!!!
    DHE KESHTU RREZIKOJME TE TE HUMBIM DHE NUK KA KUSH TE NA PREDIKOJE ORTHODHOKSINE DHE TE NA INTERPRETOJE HISTORINE E SHQIPERISE SIC DON HIRESIA E TIJ DHESPOTAQI...
    MOS NA PRIVO NGA DRITA HYJNORE E FJALES TENDE...
    O VELLAI IM EN HRISTO ---ilias.
    Lexo pak TE MADHIN PASHKO VASA SE ESHTE AKOMA AKTUAL,APO E KENI SHKISHERUAR PER MASONIZEM EDHE ATE?
    FEJA E SHQIPTARIT ESHTE AKOMA SHQIPTARIA doni apo nuk doni liako!!!
    Mos po lodhem kot dhe je vetem shqiptar-foles o ""vellai im en Hristo"" ?
    Jo, o vella Klaus! As po flet kot dhe as po lodhesh kot, por kjo eshte nje ceshtje kaq e ngaterruar duke patur parasysh edhe faktin se qe prej asaj kohe kane kaluar 117 vjet dhe interpretimet duhen bere me kujdes.
    Problemi eshte qe ne "mallkim"-in e bere ka gabime redaksionale jo te vogla, nisur edhe nga fakti qe ne c`gjendje ka qene shqipja ne ate kohe, ose ndoshta edhe nga perkthimi prej greqishtes ka qene i cale.
    Per ironi te "fatit" qe ne te ngaterrohemi sot e te rrahim uje ne havan, ka nje mpleksje driteshkurter nga ana e redaktorit te asaj kohe (nese ka pasur) lidhur me mallkimin e bere. Eshte ngaterruar fakti qe literatura masonike dhe protestante qe perhapte PN Luarasi per te cilen edhe mallkohet, eshte ne gjuhen shqipe. Dhe ne fakt ai mallkohet nga Kisha Orthodhokse si anetar i kesaj kishe per literaturen antiorthodhokse qe perhap (masonike dhe protestante) dhe jo per gjuhen ne te cilen eshte shkruar kjo literature.
    Ndoshta i gjori PN Luarasi nepermjet perhapjes se kesaj literature ka dashur te perhape edhe gjuhen shqipe ne keto zona (kete nuk e them dot me siguri).

Por sic e permenda edhe me lart ka nje fakt shume domethenes qe e verteton saktesisht sa permenda me siper. Dhe ky eshte "Akti i C`Kisherimit", qe vjen pas mallkimit te bere dhe eshte akti zyrtar i Kishes Orthodhokse.
    Ketu "redaktoret", i kane korrigjuar gabimet e bera ne mallkim dhe kane permendur vetem se "Petro Luarasi c`Kisherohet per perhapje literature masonike dhe protestante, .....etj."
    Nuk eshte e lehte te interpretohet nje tekst 117 vjecar, megjithate Akti i C`Kisherimit, heq cdo dyshim qe Kisha Orthodhokse Greke nuk ka patur per qellim te denoje shqipen, por vetem se ka zbatuar kanonet (rregullat) e saj te brendshme.

i/e regjistruar Maska e klaus fisher
    Anëtarësuar
    29-04-2008
    Vendndodhja
    aty ku mbaron hapesira
    Postime
    254
    JA PRE QE KRISMA S`KA PATUR !
    POR...EDHE NESE KA PATUR ATO KANE NDODHUR LARG-JO TEK NE ...!
    PASTAJ...KOHE LUFTE ESHTE .
    (Kadri Roshi-tekLULEKUQE MBI MURE)
    E SHEH VELLA ILIA SE SA I NEVOJSHEM JE PER NE .
    SEPSE ..KAM FRIKE TE VDES I PASQARUAR...

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •