(Presidenti i trupit gjykues shikoi majtas, djathtas, prap majtas, veshtroi gjykatoren me kujdes, i dha shenje me koke procesmbajtses qe seanca po fillonte, te fundit iu drejtua te akuzuarit per ngritje ne kembe)
«[u] Je kriminel, prandaj ke vrare »[/b] i shqiptoi denimin me te rende te akuzuarit, Prsidenti i trupit gjykues, pasi kishte shqyrtuar ne detaje dosejen e bere gati nga hetuesia.
I akuzuari protestoi : « Kam vrare, prandaj jam krininel ». Une kerkoj denimin e merituar, por kete fakt dua ta konsideroni rrethane lehtesuese.
E folura e tij me ton te larte, qe nuk kerkonte pafajsine, por thyerjen e kodit zakonor te shoqerise mbi shqiptimin e « vdekjes oficiele», e shqetesoi Presidentin dhe trupin gjykues. Shqetesimi u shtua, sidomos, kur te pranishmit ne gjykatore i percollen me ovacione fjalet e te akuzuarit.
Presidenti i trupit gjykues kerkoi qetesi dhe mirekuptim. Ishte hera e pare ne karrieren e tij qe ishte i detyruar te shqiptonte sentencen me ēnjerezore. Kjo e rendonte situaten, sepse behej ne menyre oficiele dhe per nevajat e « shtetit ». Perndryshe, predikues te vdekjes bota ka shume, per arsyen se eshte e mbushur me njerez te tepert. Kjo bote, pra, duhet te pastrohet me premtimin e « jetes se amshueshme ». Duhen vetem shqiptuesit e vdekjes.
I akuzuari, me ze edhe me te larte, kerkoi nga trupi gjykues qe vezullima e thikes nga rrezet e diellit, te konsiderohej gjest provokues i viktimes. Te konsatohet, gjithashtu, ne procesverbal, se sikur mos te bente kohe me diell as plazh nuk do te kishte bere ate dite.
- E pooo, pse nuk keni qare per nenen diten, deshi te pyes Presidenti i trupit gjykues.
- Akti im nuk ka te beje me vuajtjet qe kam pasur per nenen kur me vdiq, as me lotet qe nuk derdha per vdekjen e saj, e nderpreu i akuzuari. Pse kerkoni qe vuajtjet e shpirtit te shoqerohen me lote ? Ju jeni sadist, i nderuari President, sepse ju shihni vetem nje fytyre te jetes. Ju i besoni vetem shqises se te pamurit.
Mqs seanca zhvillohej ne katin e gjyqit, ne korridorin e te cilit kishte shume te vdekur, prej te cileve ishte pastruar bota, e nga zhurma ekzistonte rreziku te zgjoheshin, Presidenti i trupit gjykues iu drejtua te akuzuarit dhe te gjalleve ne gjykatore, per ulje zeri, ne shenje respekti per te vdekurit. I terhjeku verejtejen te akuzuarit se fliste me ironi dhe
Ende pa mbaruar fjalen Presidenti i trupit gjykues, i akuzuari i siguroi te gjallet, se te vdekurit nuk do te zgjohen, sepse ata vete kishin kerkuar tu plotesohet deshira e tyre me e madhe, qe te vdisnin. Keshtu ishte thene ne komunikaten zyrtare qe firma varrmihese e kishte shperndare ne qytet. Por ju lutem shume, vazhdoi i akuzuari, « keni kujdes te mos i lendojme keto arkivole te gjalla « !
I zene ngusht Presidenti trupit gjykues, shikoi majtas, djathtas, prap majts dhe pyeti te akuzuarin.
- Po naten kur ju lajmeruan per vdekjen e nenes, ku ke qene me dashnoren i akuzuar ?
Aaaa ! klithi i akuzuari! Mos doni te thoni se edhe « epshi eshte mekat » ? Ju thash, jeni sadist i nderuari President, sepse me kete po kerkoni : te largohemi anesh dhe te mos nisim femijet. Jeni i bindur se « lindja eshte e veshtire », prandaj jeni predikues i vdekjes. Por jeni edhe shqiptues i saj.
« I do femijet, prandaj e do te dashuren », ia ktheu me zemrim, Presidenti i trupit gjykues.
« E dua te dashuren, prandaj i dua femijet », ia ktheu qetesisht i akuzuari. Ky eshte nje virtyt. Per te, nuk pritoj te vdes gjithe duke dashur jeten.
Arkivolet e gjalla filluan te rrjedhin gjak, te cilin, te vdekurit u lodhen duke fshire, ndersa te gjallet, duke leshuar gjykatoren dorezuen « kredencialet » te Presidenti i trupit gjykues dhe kerkuan te beje diēka, sepse rrezikohej prishja e kodeve zakonore te shoqerise.
I trishtuar, Presidenti i trupit gjykues shtyri seancen, per konsulta oficiele.
Kolegji gjykues ishte lak... Perdja ra !
Krijoni Kontakt