Tema ka marre kahje tjeter me ate te titullit po por te shkruaj ketu.
Me 14 gusht, vendas kryesisht nga Dhermiu por edhe te fshatrave perreth qe e kane kete kishe si me te aferten nga kishat qe mbajne emrin e Shen Merise, ngjiten aty per te kaluar naten.
Therja e qengjave eshte tradite e vjeter. (ashtu sic ndodh edhe ne Tomorr nga datat 18-25 gusht me diten 22 si pikun e festimeve)
Historikisht ne kete kishe behen pagezime.
Ato behen ne nje fuci bakri te veshur ne brendesi me kallaj, mbushur me vaj ulliri dhe me uje nga burimi i shenjte nga i cili ka marre edhe emrin kjo kishe.
Nga informacioni qe kam pervec riteve rendom qe ndiqen ne kishe gjate meshes, nuk di te kete ndonje ritual te vecante ne burim pervec perdorimit te ujit te tij per pagezimin.
Nuk kam arritur te gjej emrin e burimit.
Ndersa emri i malit te Cikes, lidhet me nje ngjarje qe ka ndodhur ne kohen e Ali Pashe Tepelenes ne kete zone, ku personazh i saj eshte nje vajze/grua. (ngelet per tu qartesuar, eshte thjesht nje e dhene paraprake)
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga baaroar : 21-05-2008 mė 16:04
Opo cja fut me top ti styxo,ndonjehere. Ke hapur temen per Baal dhe informacionet mbi Baal-in qenkan prishese te temes.
Ja nje informacion tjeter:
Baal-i i Tirit quhej Melqart. Kete Herodoti e barazon me Herkulin. Eshte i Vetmi Baal qe barazohet me Herkulin.
Ka aq shume lloje Baal-esh saqe Baal do te thote (tani skam asnje dyshim) Hyj.
Pastaj nese keto informacione te prishin hulumtimet mbi Malin e Cikes dhe Herkulin nuk di c'te them.
Nese do ta lidhesh pastaj me Dardanin nuk e di se ku bazohesh duke qene se Dardani i perket 2 shekujve me pare Herkulit.
Nese do mendimin tim per Melqart-in mendoj se ashtu si spartanet adhuronin Herkulin , ndonje nga fiset e detit qe pushtoi Tirin ka adhuruar Herkulin e ka perzier Baal me herkul,apo me sakte Baal-Herkul = Hyj-Herkul = Melqarti i Tirit.
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Sigurisht qe syte nuk i ke ne balle po dikund tjeter:
Asnje teme nuk prishet nga sjellja e informacioneve, tema minohet dhe ne rastin tend me qellim, kur nxirren te konkluzione te pabazuara, te parakoshme dhe mediokre te cilat e c'orientojne lexuesin dhe humbin perspektiven origjinale.Postuar mė parė nga Styx, Posti #1
Greket sepaku mbrojne vendin dhe veten, kurse ti e ben thjesht nga deshira meskine per t'u dukur.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 22-05-2008 mė 08:01
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Dalan, Pri_LTN--shume materiale interesante.
Cika na duhet sepse ketu mbase venerohej nje Baal. Ne se ky emer ka mbetur qe ne kohe te Ali Pashes, cili mund te kete qene emri me i vjeter?
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Dija eshte injorance e mesuar.....
“Adhurimi i Henes ishte ne fakt bashkeeskzitues me ate te Diellit, nden emra te ndryshem ne vende te ndyshme sic ja dokumentuar me imtesi Apuleius…..
Dielli ishin: Adonis i Finiqit, Osiris i Egjiptit, Mithra i Perseve, Ais i Libise, Bachus i Arabeve,Amoni i Libise dhe Herkuli i Tebes etj….
Levizja e vashdueshme e pleneteve krijon terheqje dhe shtyrje mes tyre. Uniformiteti I levizjes se tyre ne nje drejtin, besnikeria dhe bindja ndaj diellit, I ben ata te considerohen si satellite te monarkut te qiellit.” Fete e Antikitetit Profan, F19, J. Dunkan
Aeneas Dardanus
Styxo ke hapur nje teme per cfare qe ta marrim vesh? Cfare do te nxjerresh e per cfare po prishkam pune ? Apo futja t'ja fusim ?
Baal-i i Ekronit ishte Fatthenes si tek historia e mbretit cifut. Ja ku ke Baal-in qe te del Hyji Diell,sepse Dielli kishte fuqi parathenese si tek tempulli i Dodones,Zoti, ashtu edhe tek bastardi pjelle e halucinantes, Apolloni ne Djellf apo Delf. Kjo sepse Dielli Di. Sepse Dija eshte Idija apo idea apo aide e sepse ne fillim eshte ideja.
Tani na nxorre se adhurohej nje Baal ne malin e cikes. Sigurisht qe adhurohej nje Baal sepse Baal do te thote Hyj,vecse Hyji apo Baali i malit te cikes eshte Dielli,Zoti,Zeusi origjinal para se te degradohej ne zotin e rrufese nga hesiodi a homeri a kushdo ka qene.
Ne malin e Cikes adhurohej po ai Diell qe adhurohej ne gjithe malet e Ilirise e kete na e vertetojne gjithe gjetjet arkeologjike te mundshme apo ato pak shkrime antikesh qe i referohen ilirise.
Kur nuk ke ca te replikosh me mire mos fol sesa tregon se po ngaterrokam lexuesin apo u dashkam te dukem. Une kam hyre ne forum me ide te miat te qarta,thjesht kerkoj prova qe te mbeshtesin idete e deri tani i kam gjetur ne nje pjese te mire.
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Do te me beje nder po te beje te ditur ne se eksizton ndonje menyre njerezore qe te ben te hash pyke.
[QUOTE]Baal-i i Ekronit ishte Fatthenes si tek historia e mbretit cifut. Ja ku ke Baal-in qe te del Hyji Diell,sepse Dielli kishte fuqi parathenese si tek tempulli i Dodones,Zoti, ashtu edhe tek bastardi pjelle e halucinantes, Apolloni ne Djellf apo Delf. Kjo sepse Dielli Di. Sepse Dija eshte Idija apo idea apo aide e sepse ne fillim eshte ideja.
Nuk ke thene asgje qe nuk e dinim qe nga hapja e temes:
Se pari, nuk e nxorra une qe adhurohej ne malin e Cikes. Doli nga debati me disa anetare, kryesisht Dalani, Pri_Ltn, Ajsberg.Postuar mė parė nga Styx Posti #1
Se dyti, nuk e di ende se cfare adhurohej ne malin e Cikes. Le te themi qe ishte Zeusi. Atehere si lidhet Cika me Dodonen e Tomorrit? Nuk eshte e mundur te kemi dy male per te njejten hyjni ne territor kaq te ngushte. Per me shume Seusi vete eshte perendi e "re".
Per me shume ne nuk dijme me saktesi se kush adhurohej ne Dodone origjinalisht. Une kams hkruar qe duhet te ishte Perendesha. Faltorja vete quhet Dodona ose Dardana (sinonim).Ti i fut te tera ne nje tas dhe na thua Zeusi. Te ka thene ndonje qe Apollo/Dielli ishte perendi me e lashte? Apollo ishte perendia primare e Dardaneve.
Provat nuk mund ti ndryshojme qe t'u pershtaten ideve te tua ose te mijave. Eshte e kunderta qe duhet te ndodhe.Kur nuk ke ca te replikosh me mire mos fol sesa tregon se po ngaterrokam lexuesin apo u dashkam te dukem. Une kam hyre ne forum me ide te miat te qarta,thjesht kerkoj prova qe te mbeshtesin idete e deri tani i kam gjetur ne nje pjese te mire.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 23-05-2008 mė 08:10
Aeneas Dardanus
Sot isha ne Himare, dhe rruges, ne Dhermi pyeta per Manastirin e Shen Stavridhit. Ai ndodhej pak me ne Jug te Dhermiut, shume prane fshatit Ilias . Kisha qe duket ne foton qe postova ne shkrimin paraardhes eshte kisha e Shen Marise.
Ashtu sic e tha dhe Dalani, ne daten 15 Gusht manastiri i Shen Stavridhit kthehej ne vend pelegrinazhi. Data 15 Gusht eshte festa e Shen Marise, kisha e se ciles eshte ne Dhermi, por njerzit ate dite shkojne tek manastiri i Shen Stavridhit. Do mundohem qe ne kete date te jem dhe une atje per te mesuar me shume.
Krijoni Kontakt