Close
Faqja 9 prej 17 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 162
    OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin

Kot sa per kuriozitet, a ka mundesi qe "BAAL" nisur nga nga dy rrokjet qe e perbejne BA+AL,
    BA, B, Beth, Bejt, = Shtepia.
    AL po sigurisht eshte Zoti AL ose EL
    pra BAAL=Shtepia e Zotit?
    Baal=shtepia e zotit kjo teme nuk eshte buke per dhembet e tu.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 09-06-2008 mė 20:13

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga clint Lexo Postimin
    Baal=shtepia e zotit kjo teme nuk eshte buke per dhembet e tu.
    Ke te drejte, jam shume i paditur per sa i perkete histori-antropoligji-etimologji etj etj si keto.
    Po nje ide ishte, me pelqen te spekulloj.
    Ai shpjegimi qe kishte dhene Styx, me shume ishte nje liste sinonimesh se cilet Zota ishin te njejte konceptualisht me BAAL, por nuk pashe te thuhej se nga vjen etimologjikisht fjala "BAAL".

Tani me siguri une nuk di asgje para Styx, por nese ai ka te drejte duhet te jete pak me i qarte qe ta kuptojme dhe ne injorantet.

BAAL= shtepia e zotit, e argumentova mire duke shpjeguar dy rrenjet e fjales , B dhe AL me gjuhet semitike, nga dhe rrjedh ky emertim.

Shkronja B eshte nje me nje "Beth","Bejt" ne te gjitha shpjegimet qe jepen per te domethenien e kesaj germe, si psh dhe ne artin e Tarot, dhe ne 10 Sephiroth te kabbalah.
    AL(EL) po dihet mire nga te gjithe qe eshte Zoti EL, AL-ILAH(ne arabisht "Zoti AL"), po ashtu eshte EL i popullit te IS-RA-EL(ISIS-RA-EL).

Me shpjego ku kam gabuar une ne kete arsyetim qe ndoqa?

P.S.Sa shpejt u kujtove dhe ti te me pergjigjeshe, qepare thjesht me dhe nje shpjegim nga styx, tani po me thua qe nuk eshte "pane per i miei denti". Shqiperimi i kesaj shprehjeje nuk eshte aq i bukur sa origjinali .
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga xfiles : 09-06-2008 mė 20:28

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga Dalan Lexo Postimin
    ....
    Duke marre ne konsiderate postimet e Styx, ndoshta mund te them qe BAAL nuk eshte asgje tjeter vecse vendi ku hyjnizohej/adhurohej Hyu me i madh.
    Do doja te postoja nje foto qe e pelqej aq shume por nuk me del opsioni per kete...
    .....
    Me sa duket dhe Dalan mbeshtet idene se BAAL eshte ne fakt vend adhurimi per Hyjin dhe jo vete Hyji.
    Pra Shtepi e Zotit, vend adhurimi.

Po vazhdoj leximin e temes, po nuk ma ka qefi te vazhdoj me tej, nuk eshte nevoja.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga xfiles : 09-06-2008 mė 20:55

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    ...
    Ai shpjegimi qe kishte dhene Styx, me shume ishte nje liste sinonimesh se cilet Zota ishin te njejte konceptualisht me BAAL, por nuk pashe te thuhej se nga vjen etimologjikisht fjala "BAAL".

Tani me siguri une nuk di asgje para Styx, por nese ai ka te drejte duhet te jete pak me i qarte qe ta kuptojme dhe ne injorantet.

BAAL= shtepia e zotit, e argumentova mire duke shpjeguar dy rrenjet e fjales , B dhe AL me gjuhet semitike, nga dhe rrjedh ky emertim.
    ......
    Temen e emertova "Hulumtime" qe deshmon se faktet e shkeputura duhet te rruhen per te nxhjelle nje histori solide. Pra te gjithe kemi filluar nga pika e injorances.

Fjala BAAL eshte sqaruar etimologjikisht ne shume here nga kendveshtrime te ndryshme. Pershembull, tek paragrafi i fundit i postit #5, postet #10, 16 etj. Lista e sinonimeve te BAAL me perendite te tjera eshte pune etimologjike dhe konceptuale. Nje dore te etimologjise se Baal kam dhene kur kam folur per MAAT (nuke mbaj mend ne cilen teme). Baal eshte persiatje direkte e te njejtit koncept. Pyetja me konkrete eshte: MAAT eshte thjesht vecanshmeria e madhe, krijimi nga ngjizja, apo krijimi dhe pozicionimi i tij MaAT=BaAL=MAAL=MaEL. Ka nle lidhje shume te forte mes malit dhe perndise (ve) te cilen e kam cekur por mendoj ta dikutoj me gjeresisht ne postet e ardhshme.

PS. Teme eshte ne fillimet e saj. Eshte e parakoshme te hedhim konkluzione. Nderkohe cilido eshte i ftuar te hedhe mendimet qe ka.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Nuk ishte qellimi im te ofendoja me ato qe thashe.
    Ne fakt thjesht me erdhi ky mendimi per prejardhjen e emrit dhe e shkruajta. Reagimi im ishte me shume prej clint te cilit shpjegimi im iu duk qesharak.

Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Permbledhje:

Pra kemi thene qe Kroni eshte Illi Camerise. Konkluzioni yne vertetohet nga deshmia qe i ka marre Gjecovi asaj zonjes came qe deshmon se Pallati Kronit kishte forme HYlli.

Kroni na del si mbret i Bleteve, ne monedhen e qytetit Ekron. Ai mund te

Kroni dhe Joni/Junus jane sinonime qe lidhen me ujin. Kroni eshte Krye dhe Lume, kurse Joni eshte Det. Nuk eshte cudi qe Njala/Eel (engl.) eshte gjarper i ujit qe mund fare mire te simbolizoje lumin.

Dime qe Kadmi u kthye ne gjarper ne token e Enkelejve (bashke me Harmonine). A jane Kadmi dhe Kroni te njejtet personazhe? Po gjarperi tjeter i ujit Poseidoni aka Atlanti?

Junusi mendohet te kete shkuar ne Itali. Ai ka tri koke, e shkuara, e tashmja e ardhmja. Ne Itali eshte veneruar ne forma te ndryshme kryesisht diellore/stinore. Meduza ka tri koke, El eshte dhe AL e cila njihej qe ne lashtesi te ishte Perendeshe dhe nganjehere edhe Perendi. Chami ka 2 koka. Baal ka tri koka, me sakte dy kryesore dhe nje minore. Meduza lidhet me Chimarren.....

A ka mundesi ndonje te vendosi foton e kapakut te "Illyricum Sanctum" ne kete teme? Ka pas qene vene diku nga Cyclotomic ne se nuk gaboj.

Cfare dalloj atje eshte nje perendeshe me plis shqiptar, nje Hermes me historine qe fillon nga trikokeshi? Mund te kete komente te tjera.
    Styx, cfare mendon per Zotin e Mbreterve, Kalorin Thrakas tri-kokesh?
    Barazimi El=Hyll=Apollo=Diell=Kron=Cham=Jon=Baal=Hermes ne rradhe te pare me terheq per faktin qe i jep Apollonit vendin e merituar.
    Me duket e pakuptimte qe Apolloni i madh i Trojaneve te jete ai Apollon qe na e servirin sot.
    Ndoshta tek tema e Thotit, diku kemi barazuar Thotin me Hermesin dhe Apollonin
    Cilet jane keta 3 mbreter te medhenj ?

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Tungjatjeta, Dalan. Shih postin #66 per me shume detaje. Nuk ka tri perendi, eshte vetem nje me shume emra. Tri-koket mendohet se jane e kaluara e sotmja dhe e ardhmja. Ka edhe mendime qe secila koke perfaqesonte stinet, ose vitin henor.

Dua te jap ketu dicka interesante. Apollo eshte emertim i mevonshem i Krys-Arit , ose Chrysaor (sic e quajne greket). Krysari eshte Biri i Meduses, asaj me tri koka qe gjendet edhe ne mburojen e Akilit te gdhendur nga Hefesti. Krysari, qe une personalisht e quaj Kron, gjendet ne format Apollo Kryneus por edhe si format e meposhtme" Cu-tha, Cuth-aia, Casus, Cesus, Casios.

(Feste, si ne "e mban festen mbi sy" kemi degjuar. Bebe feist nuk kam degjuar, po presim Zeu-n te na e shpjegoje. HE - pararendese eshte shume e rendesishme por kjo varet nga shpjegimi i feist).

Ka shume gjasa qe perendia origjinale u ciftezua dhe me pas u kthye ne trinitet per te sqaruar logjikisht krijimin. (kjo pjese eshte diskutuar edhe ne tema te tjera).

XFiles, nuk me ka mbetur hatri. Megjithate si rregull une nuk para perseris nje postimet. Nje ide e jap vetem nje here, dhe kjo e veshtireson punen pasi postimet jane vene te tema te ndryshme.

DioClint, falemderit per ndihmen dhe ilustrimet!
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Postimet e disa temave jane bere lemsh, po nderthuren aq shume me njera tjetren...
    Por meqe jemi tek Baal,
    Styx, nga postimet e tu te fundit mesa nenkuptohet Zeus nuk barazohet me Baal dhe aq me teper Herkuli, te pakten per kete te fundit bere nje krahasim ne postimet e hershme duke iu referuar Baal.
    Diku kam thene, Herkuli eshte shume i vogel per te qene Baal, madje dyshoj edhe per vete Zeusin, nga barazimi yt i goditur Apollo del me me i vjeter se Zeus (OK)
    Meqe jemi ende ne nivel hulumtimesh ...
    Deshiroj te shprehja disa mendime te mia, por jo konkluzione.
    Kultet e majave, te cilat njihen si diellore, kane nisur pikerisht ne momentin e kalimit nga Hyjnesha e madhe tek Hyu i madh.
    Ndoshta Titanet ishin nje brez i fundit mbreterish qe veneronin femeroren
    Dihet se ne Dodone fillimisht behej kjo, por Zeusi "u ul kembekryq" me dhune ne Dodone pasi mposhti Titanet, eshte momenti i kalimit nga "gjarpri" tek "shqiponja"
    Ne mitet qe njohim, qe kane lidhje me temat qe po diskutojme, nga Titanet e lart ka nje hiperbolizim drastik te personazheve, them se ka te beje pikerisht me ndryshimin konceptual tek njeriu per keta personazhe ne dy epoka te ndryshme.
    Ndoshta ja kepus kot, por te pakten nje lexuesi te rregullt si puna ime do ti lejohen gabime
    Tek idhulli Dardan, 3.500 p.k. gjithcka eshte primordiale.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga baaroar : 10-06-2008 mė 12:33

Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Dalan Lexo Postimin
    Tek idhulli Dardan, 3.500 p.k. gjithcka eshte primordiale.
    Ky/kjo nuk eshte njeri, sipas mendimit tim.

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Tek pjesa Ba mund te shohim fjalen banale Ba=At. Dias solli ca shkrime frigjesh ku ishte e mundur lidhja Atis- Baba. Po njesoj dime qe edhe semitet perdornin ba-aba per Atin. Se ku kam lexuar qe Baraba ne aramaisht do te thote Bar=bir aba=at ,pra ne kuptimin Bir i Atit/Zotit.
    Ky baraba kishte edhe emrin Jezu po nejse kjo eshte ceshtje tjeter.

Duke qene se Al=El=Yll atehere nje etimologji e mundshme per Baal eshte Hyji At, por kjo nuk perputhet me te dhenat zyrtare duke qene se Baal ishte i biri i El,i cili ishte Hyji At.
    Disa te tjere barazojne El me Baal, domethene El u riquajt Baal.

Ceshtja eshte se ka mbi 10 lloje Baal-esh keshtu qe fjala Baal barazohet me Hyj prandaj midis tyre duhet gjetur Baal-i i pare. Pra duhet gjetur vendlindja e Baal-it.
    Sipas te gjitha gjasave vendlindja e Baal-it i perket zones bregdetare fenikaso-Filisteje.

Gjetja e nje lidhjeje mes fenikasve dhe popujve te detit qe i pushtuan do e bente Baal-in patjeter te ardhur ne zonen fenikase. Te ardhur do te thote, te sjelle prej popujve te detit e atehere duhet gjetur origjina e popujve te detit e zotat e tyre,keshtu qe te gjendet nese Baal-i eshte Dielli,Zeusi,Kroni,Herkuli apo ndonje hyjni tjeter.

Teorikisht Zeusi dhe Kroni mund te lidhen me Diellin,por Herkuli jo. Herakliu ishte Hyj-Njeri.
    Po per Etrusket Herkuli nuk ishte Hyj-Njeri por Hyjni i Plote ,bir i 2 Hyjnive kryesore,Uni dhe TINIA.
    Etrusket lidhen ndonjehere nga disa autore me popujt e detit. Po sikur Herkle i Etruskeve te jete Baal-i i Tirit ?! Do kemi te bejme me 2 hyjni te plote,duke qene se Hercle etrusk ishte hyjni i plote e po ashtu Baal-i i Tirit ?
    Pse Herkuli me Zeusin e Dionen ne Dodone,ku Zeusi e Diona jane si Uni e Tinia , 2 te plotfuqishmit ? Cfare eshte Herkuli i vertete ; Hyjni apo Hyj-Njeri ?

Nese eshte Hyjni ,Baal-i i Tirit futet ne familjen e paster hyjnore ku bejne pjese edhe Baal-et e tjere te zones feniko-filisteje dhe Herakliu eshte thjesht nje genjeshter . Ne kete kendveshtrim Herkuli mund te lidhet me Diellin.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Faqja 9 prej 17 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. 2 muaj para zgjedhjeve
    Nga Alienated nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 41
    Postimi i Fundit: 18-02-2009, 07:16
  2. Biblioteka e Leēes, 300 dorėshkrime pėr Shqipėrinė
    Nga Davius nė forumin Arkeologji/antropologji
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 29-08-2008, 19:34
  3. Hulumtime mbi origjinen pellazgjike tė popullit shqiptar
    Nga ALBA nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 18-09-2006, 09:48
  4. Pėrgjigje: 18
    Postimi i Fundit: 16-07-2006, 00:50

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •