Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 35
    Perjashtuar Maska e Ihti
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    966

Dashuri vs Urrejtje

Kam deshire te di opinione te ndryshme nga ju mbi raportin e intensitetin ne keto dy ndjenja.

Qe ta kanalizoj tamam aty ku dua, po e shtroj pyetjen ne kete forme:

Njeriu eshte me i afte te beje sakrifica me te medha per hir te dashurise apo urrejtjes. ?

Ideja ime eshte se dashuria zgjat ne kohe shume me teper se urrejtja, por intensiteti, dhe verbimi i logjikes qe sjell urrejtja, eshte mjaft larg passioneve qe nxiten nga dashuria.

Jepni mendimet tuaja.
    Summertime baby!

Moderatore
    Anėtarėsuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    Varet nga tipi! Nese eshte altruist i sherben dashurise, nese eshte egoist: urrejtjes!
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

Perjashtuar Maska e Ihti
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    966
    Mina, mund ta zgjerosh njecike me teper ate qe thua.

Altruizmi eshte pjese perberese e egoizmit nuk jane gjera te kunderta. Cdo veper altruiste njeriu e ben qe te kenaqe egon e tij. Megjithese kjo eshte e veshtire te pranohet...
    Summertime baby!

Moderatore
    Anėtarėsuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    Altruisti, per hir te dashurise sakrifikon gjithshka! Ai nuk e njeh urrejtjen! Egoisti urren deri ne hakmarrje! (Ketu e kam fjalen per ego te tepruar). Egoisti nuk i pranon sfidat!
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

Re: Dashuri vs Urrejtje

Postuar mė parė nga Ihti
    Kam deshire te di opinione te ndryshme nga ju mbi raportin e intensitetin ne keto dy ndjenja.

Qe ta kanalizoj tamam aty ku dua, po e shtroj pyetjen ne kete forme:

Njeriu eshte me i afte te beje sakrifica me te medha per hir te dashurise apo urrejtjes. ?

Ideja ime eshte se dashuria zgjat ne kohe shume me teper se urrejtja, por intensiteti, dhe verbimi i logjikes qe sjell urrejtja, eshte mjaft larg passioneve qe nxiten nga dashuria.

Jepni mendimet tuaja.

Per Dashurine dhe urrejtjen mund te thuhen nje mal me gjera, por, meqenese preferon te merresh me raportet e intensitetit midis tyre, po mundohemi te kanalizohemi.
    Per mendimin tim, mire do te qe qe ky debat te behej pasi te kishim shoshitur mire te dyja termat (dashurine dhe urrejtjen). Fakti qe biseda nis qe ketu, do lejoje hapsire te madhe per keqkuptime konceptesh apo krahasimin e tyre nga antare (vlera) te ndryshme ne parametra. Pra mire do ish ti kishim percaktuar e kufizuar disi para se te fillonim kete bisede.
    Sidoqofte, te gjithe prej nesh, pak a shume e kane nje ide mbi keto dy ndienja, dhe debati padyshim qe do te zhvillohet mbi ato vlera.

Ky mendim i yti mua me duket teper i shperndare, a me eshte i paqarte te pakten.
    Mundohemi ta analizojme:
    Dashuria zgjat me shume ne kohe se urrejtja? Cila dashuri, cila urrejtje? Matematikisht, nje kundershembull verteton pavertetesine. psh.: Dashuria midis nje djale dhe nje vajze zgjati 1 vit. (ka plot dashurira qe zgjasin nje vit).
    Urrejtje e ketij djali ndaj X qe ka bere Y dem ndaj tij, zgjat tere jeten. Per mua keto jane te pavlefshme ne fakt pasi jane te dy dimensioneve te ndryshme dhe eshte gafe te mundohesh ti lidhesh. Marrim dicka me te afert? I njejti djale, pasi ndahet nga femra me te cilen ka qene 1 vit i dashuruar fillon ta urreje deri ne fund te jetes. Hmmmm. Edhe mundet, por prape jane dy dimensione qe nuk ka pse te priten.

Po sikur:
    Po sikur dashuria dhe urrejtja jo vetem te jene te dyja ne nje dimension, por edhe te jene vete e njejta gje. Dashuria e X per Y eshte urrejtje ndaj vetmise!?
    Urrejtja e X ndaj Y mund te emertohet edhe si dashuri ndaj vetes (ego). Pra urejtjen dhe dashurine te mos i ndaje nje fije floku, si shprehet populli, por te jene te ngjitura fare me njera tjetren, aq shume te ngjitura sa te jene e njejta gje.

Po dashurine prinderore, shoqerore, ndaj vetes etj etj... qe s'i kemi analizuar fare?
    Per cilen dashuri bejme fjale?
    Do flasim sipas shkolles Froidiane? Gjithcka bazohet mbi instiktin seksual?
    Pra, ajo qe mundohem te llomotis i pergjumur keshtu si jam ne keto momente, eshte:
    Na e jepni dashurine si dicka te vertete (kujtoni temen qe kemi diskutuar "E Verteta". Pra na e jepni si parameter te pandryshueshem (a perpiquni te pakten). Te njejten gje edhe per urrejtjen. Pa qartesuar keto, debati do shperndahet ose nuk do kete vlerat e kerkuara ndaj "vertetesise". Eshte njesoj sikur te mundohemi te zgjidhim nje ekuacion me 5 te panjohura, pasi nuk kemi percaktuar as dashurine, D = X, as urrejtjen, U = Y. Pastaj ti ben fjale per intensitet te seciles: (intensiteti i dashurise) ID = X1
    (inetnsiteti i urrejtjes) IU = Y1
    Ti tani, duke mos percaktuar asnje prej tyre, i le te gjitha te panjohura, pra: X, X1, Y, Y1 = ? ... te gjitha te panjohura.

Tani, keto te panjohura, ti i merr si parametra (nderkohe qe i ke te panjohura) dhe i perdor ne nje arsyetim per te gjetur nje te panjohur tjeter, ate qe te interesonte ne krye te temes, RAPORTIN E INTENSITETEVE = Z
    Pra, nderkohe qe ke dashurine te panjohur, urrejtjen te panjohur, intensitetin e seciles te panjohur, kerkon te gjesh raportet midis tyre? E pamundur.
    E di pse them te panjohura, sepse nuk i ke perkufizuar qe ti shnderrosh ne paramera te vertete, te pandryshueshem qofte edhe per nje hark te caktuar kohor.

Vajza e Eres Maska e Puhiza
    Anėtarėsuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355
    Per matematike studion ti Koli?! Se vetem x e y lexova me lart....
    Tingujt e heshtjes sė mendimeve te pathėna
    perplasen nė detin e renkimit pamor,
    Lotet e kuq gjurmėt keqaz mbulojnė
    U mpiksėn tingujt, ngrirja filloi
    Heshtja ime u trishtua...

Jo, nuk studioj per matematike.
    Thjesht X e Y qe sheh jane tablo ndihmese per te shprehur me mire mendimin tim. Arsyetimi me X e Y nuk do te thote qe eshte i sakte, por eshte tablo ndihmese. Nuk mund te flitet dot per gjera jostatike duke perdorur parametra statike ne fakt (edhe ky sofizem eshte po ca te bejme...)

Sidoqofte, Mendimi im eshte se pyetja (qe sherben edhe si titull per kete teme) nuk egziston. Mund te konsiderohet si pyetje e gabuar.
    • Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.

• Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetė.

Vajza e Eres Maska e Puhiza
    Anėtarėsuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355
    Jam teresisht dakord per temen. E di pse ? Sepse u lodhem me keto antinomite e tmerrshme, nderkohe qe brenda dhe rreth tyre ka me mijra grimca ndjenjash e ndjesish te tjera qe mund te jene shume here me te rendesishme se vete thelbi i ceshtjes.
    Dashuri # Urrejtje.
    Per mua psh, e kunderta e dashurise nuk eshte urrejtja, por eshte nje dashuri tjeter. Dashuria kurre nuk zhduket, ajo jeton me njeriun i cili ka fatin e mire te dashuroje. Eshte gabim te mendosh se dashuria iken se bashku me personin qe ke dashur. Perkundrazi, ne ate moment, sjo behet me magjiplote se kurre.
    Tingujt e heshtjes sė mendimeve te pathėna
    perplasen nė detin e renkimit pamor,
    Lotet e kuq gjurmėt keqaz mbulojnė
    U mpiksėn tingujt, ngrirja filloi
    Heshtja ime u trishtua...

Perjashtuar Maska e Ihti
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    966
    Duke lene menjane analizimin e dashurise dhe urrejtjes si institucione, dhe duke lene menjane nivelet dhe llojet e dashurise e urrejtjes dhe raportet e nderlikuara qe rrjedhin nga analizimi i formave te ndryshme qe kto ndjenja marrin, une kerkoj opinione konkrete, mundesisht (do thoja ekskluzivisht---po s'ma lejon kryesia e forumit) nga experienca personale.
    UNe nuk kam dashur te kryej vrasje nga dashuria, por ideja me ka shkuar nder mend nga urejtja per nje person.
    Summertime baby!

Ja pra edhe vete shembulli i shprehur prej teje tregon difektin e pyetjes fillestare:
    Dashuria dhe Urrejtja nuk jane dy ndienja te kunderta apo antonime. Ngaterresa fillon qysh kur, veprimet e kryera nen shtysat e ketyre dy sentimenteve mund t'u perkasin ekstremiteteve diametralisht te kunderta (ne disa raste), por eshte gabim qe ato te identifikohen me ndienjat (veprimet pra).

Pra, keto dy ndienja mund te jene shtysa per te kryer veprime te te dy ekstremiteteve, por jo se ato vete jane aq te ndryshme ne vetvete.

Veprimet nuk duhet te identifikohen me ndienjat (as e anasjellta)ne raste te tilla, pasi eshte gabim logjik.

p.s.
    Po me ben te mendoj te qaren dhe te qeshuren...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Sokoli : 01-12-2002 mė 03:18
    • Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.

• Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetė.

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Ardian-Christian Kyēyku
    Nga Eagle nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 05-09-2012, 10:35
  2. Koncepti i Dashurisė Kristiane
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 14-08-2005, 19:05
  3. Ja dhe nje tjeter, per Dashurine
    Nga green nė forumin Nė kėrkim tė romancės
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 25-03-2005, 15:25
  4. Lumi i zjarrtė
    Nga Matrix nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 25-02-2005, 08:04
  5. Urrejtje dhe dashuri
    Nga syembla nė forumin Ditari i meditimeve
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 20-02-2003, 12:20

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •