Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12

Kosova: Mos lejoni rusët të marrin naftën e shqiptarëve

• Genc Kondi/ Elira Çanga

Mos lejoni që rusët të marrin sektorin strategjik të naftës shqiptare! Ka qenë ky reagimi i shumë përfaqësuesve të biznesit, qeverisë, medias dhe qarqeve akademike kosovare, të kontaktuar nga “Gazeta Shqiptare” ditët e fundit, pas publikimit të artikujve të saj, që kanë sinjalizuar se kompani ruse, të lidhura me interesat e drejtuesve më të lartë të Kremlinit, kanë marrë nga ministri i Energjetikës, Genc Ruli, oferta për blerjen e 85 % të aksioneve të ARMO-s, tenderi për të cilin ka filluar dhe më 21 maj shpallet parakualifikimi. Të fshehura pas kompanive të tilla, si “Penta Group” (çeke), INA (kroate) ose MOL (hungareze), praktikisht fshihen “Yukos”, “Rossneft”, “Gazprom” etj, të cilat me të sipërpërmendurat kanë marrëdhënie të fshehta aksionere dhe i kanë përdorur për të siguruar hyrjen në tregun energjetik të rajonit të Europës Qendrore e Ballkanit. Kontrolli i industrisë së vetme të përpunimit të naftës në vend, do të krijonte mundësinë që Rusia të ndikonte mbi politikën dhe diplomacinë, jo vetëm të Tiranës zyrtare, por edhe në shmangien e prirjes së shpallur pro-perëndimore të mbarë kombit shqiptar drejt NATO-s dhe Bashkimit Europian, - theksojnë të intervistuarit nga Kosova. Ja se ç’thanë ata, konkretisht për “Gazetën”
    Prof.dr. Musa Limani
    Si ekonomist dhe intelektual shqiptar, kam të drejtën të jap opinionet e mia edhe për rrjedhat ekonomike në Shqipëri, sepse trendet ekonomike që zhvillohen në vendin amë, reflektohen në mënyrë indirekte apo direkte edhe në Kosovë. Parimisht, nuk jam dakord me privatizimin e burimeve natyrore, sepse ato nuk janë pasuri e ndonjë subjekti, por janë begati gjithëkombëtare. Prandaj, duke u nisur nga e kaluara historike e hidhur shqiptare, mund të them se ajo çka vjen nga Rusia, nuk është në të mirën e shqiptarëve. Qëndrimi antishqiptar i Rusisë u tregua edhe tani, me rastin e pavarësisë së Kosovës. Ishte i vetmi vend, i cili, pa kurrfarë të drejte dhe arsyeje, ishte këmbëngulës kundër pavarësisë së Kosovës, që njëkohësisht do të thotë edhe kundër interesit gjithëkombëtar. A nuk do ta bënte këtë, nëse futej në sektorin e naftës në Shqipëri?
    Prandaj, unë mendoj, duke u nisur nga fakti se Rusia, historikisht gjithmonë ka mbajtur qëndrim antishqiptar, se ajo, po të arrinte të kontrollonte kompaninë shqiptare të naftës, ARMO, me siguri nuk do të angazhohej për të mirën dhe zhvillimin e Shqipërisë, por për fitimet e saj. Kontrolli i Rusisë në sektorin e naftës, Shqipërinë do ta shndërronte në një neo-koloni (ndoshta, madje, edhe në një koloni klasike) ekonomike. Jo vetëm për ekonominë e Shqipërisë, por edhe për ekonominë e Kosovës do të ishte një handikap i madh, nëse Rusia do të kontrollonte sektorin e naftës në Shqipëri. Me këtë rast, ajo do të kontrollonte edhe zhvillimet ekonomike të Shqipërisë. Rusia asnjëherë nuk do të kontribuojë në dobi të ekonomisë së Shqipërisë dhe të Kosovës. Përkundrazi, ajo do të jetë pengesa kryesore ndaj integrimit dhe zhvillimit ekonomik mbarëkombëtar.
    Me siguri që Rusia do të tentojë që proceset ekonomike të Shqipërisë t’i lidhë, kryesisht me ekonominë e saj, nëpërmjet këmbimit ndërkombëtar ekonomik, transferimit të proceseve teknologjike, furnizimit me lëndë të para, tregut të punës, të kapitalit etj. Në këtë mënyrë, do të sprapste orientimin pro-perëndimor, politik dhe ekonomik të Shqipërisë dhe do të synonte izolimin në proceset integruese me ekonominë e Kosovës.
    Safet Gërxhaliu
    Shef i Marrëdhënieve me Jashtë pranë Odës Ekonomike të Kosovës
    Ne ndodhemi në procese integruese dhe vërtet jemi në një ekonomi të lirë të tregut, por pavarësisht nga kjo, të gjitha vendimet e mëdha për çështjet ekonomike dhe të energjetikës duhet të ndërmerren, duke pasur parasysh edhe detyrimet morale dhe etikën e biznesit. Këtë e mishëron nacionalizmi ekonomik; ai është pjesë e ekonomisë dhe tregut tonë të lirë. Duke u nisur nga përvoja e hidhur e Kosovës përballë pengesave që ka vendosur Rusia ndaj pavarësisë së saj, duhet të kemi parasysh se Shqipëria nuk duhet të bëhet çerdhe e atyre që kanë rezerva ndaj interesave kombëtare, që kanë qëndrim armiqësor ndaj Kosovës, por dhe shqiptarëve. Interesat kombëtare në këtë rast, duhet të mbahen mirë parasysh.
    Përveç qëllimit ekonomik, hyrja e kompanive ruse në tregun shqiptar është më tepër një qëllim politik, dhe Rusia do të dijë ta përdorë këtë, si një mjet për të vonuar proceset integruese të Kosovës. Më pas, me siguri do të vijonin implikime dhe reflektime negative në Kosovë. Hyrja e kapitalit rus në Shqipëri, pa dyshim do të kishte edhe efekt negativ, ndoshta jo tani për tani, por më vonë, në marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Kosovës.
    Blerim Rexha
    Zëvendësministër,
    Ministria e Energjisë dhe Minierave e Kosovës
    Është evidente që Rusia është duke e përforcuar pozitën e vet në sektorin e energjisë në Europë, përfshirë pjesën e saj juglindore. Shpresoj që çdo lëvizje e Shqipërisë në çdo fushë, do të jetë në mbështetje të njohjes së mëtejshme dhe konsolidimit të shtetit të ri të Kosovës.
    Kosova tani është shtet i pavarur, dhe ky fakt nuk mund të injorohet më nga askush.

Gazeta Shqiptare
    ABCÇDDhEËFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gërma)

Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Ja ku del edhe nje here hapur cinizmi i gazetes se Duces ne Shqiperi.Kam gjithe respektin per intelektualet kosovare qe jane 'gerricur' se tepermi nga pseudo-gazetaret e pafytyre te Ballkanweb-it.Mol-in e njoh mire dhe eshte hungareze 100%, bile ne Hungari konsiderohet si krenaria e ekonomise hungareze.Por edhe sikur te kene ruset aksione ,aq me mire.Ne kete menyre do te terhiqnim me shume vemendjen per ne Shqiperi te nje prej ekonomive me te fuqishme ne bote.

ps.normalisht qe kjo nuk do tu pelqente shume "miqve" tane italiane.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Qerim : 04-05-2008 më 13:12

i/e regjistruar Maska e Renea
    Anëtarësuar
    12-08-2007
    Vendndodhja
    andej-këndej
    Postime
    3,131
    Asesi sduhet tu jepet rusve asgje , poashtu as grekeve . Sepse do ti lidhim kembet tona .
    Shqiperi eshte edhe Cameria

Konservatore Maska e Dita
    Anëtarësuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Edhe une Qerim, MOL njoh nga keto kompani dhe e di qe jane ne perpjekje te vazhdueshme per te mbetur te pavarur dhe kane konflikt me kompanine austriake OMV pikerisht per kete ceshtje. Ne kete pavaresi ben pjese refuzimi i cdo oferte nga OMV dhe kerkimi per partnere te tjere, psh nga Rusia, shih artikullin e meposhtem:

Gazprom and MOL Oil and Gas Company (Hungary) discuss gas supply
    Read it in Russian

Gazprom CEO Alexei Miller and MOL Oil and Gas Public Limited Company (Hungary) Executive Chairman and CEO Zsolt Hernádi had a work meeting at Gazprom headquarters.

As REGNUM is told at Gazprom information department, during the meeting questions of Russian gas delivery to Hungary in the winter period and the process of preparation by SEPCO Company (Gazprom and MOL joint venture) of a feasibility study for the project of establishing South-European Gas Pipeline and a system of underground gas storage facility in the Hungarian territory were discussed.

The sides assessed positively SEPCO activity and stressed that the feasibility study is to be accomplished by July 2007.

Information:

Russia provides for 80% of natural gas imported by Hungary. In 2006, Gazprom supplied 8.7 bln cubic meters of gas to Hungary.

On June 21 2006, Gazprom and MOL signed an agreement on cooperation envisaging establishment of a project company to prepare a feasibility study on the South-European Gas Pipeline and a system of underground gas storage facility in the Hungarian territory.

In 2006, to implement the agreement, SEPCO Company was established in Hungary with parity participation of Gazprom and MOL.

Permanent news address: www.regnum.ru/english/779576.html
    17:39 02/08/2007

Gazeta Shqiptare besoj e ka hallin tek kompania italiane ENI, ndaj merret nga afer me kete teme.

Anëtarësuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    INA ka partneritet strategjik me MOL. Kesaj i bejne reklame dhe ne faqen e internetit te kompanise. Shareholding Structure e paraqitur aty e ben qarte me dije se MOL mban 25% te aksioneve.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,144
    Postimet në Bllog
    22
    Gramafoni i Musolinit në Tiranë bucet fort sa herë që preken interesat e italianëve, por harron që Italia nuk është më elefanti i vetëm në dhomë, ka edhe elefantë më të mëdhenj se ai italian të cilët italianët nuk i përballin dot frontalisht, dhe bëjnë atë që dijnë të bëjnë më bukur se kushdo: lojrat e fjalëve.

Nëse kompanitë gjigande ruse të naftës kanë shprehur interes për të marrë pjesë në tenderin shqiptar të kompanisë publike të naftës, ky është një lajm tejet pozitiv dhe duhet përshëndetur. Disa nga ju, përfshi këtu edhe kalemaxhinjtë e Gazetës së Musolinit në Tiranë, nuk e kanë idenë se për cfare kompani ruse po flasin: jeni duke folur për tregun rus të naftës, që është tregu i tretë në botë për nga rezervat e naftës dhe tregu më i madh furnizues për Evropën Lindore e Perëndimore. Kompanitë ruse prej disa vitesh tashmë e kanë shtrirë aktivitetin e tyre në mbarë botën, përfshi këtu edhe SHBA, nën siglën e Lukoil.

Prania e gjigandëve të naftës ruse në Shqipëri do ti siguronte ARMO fondet që i duhen për të modernizuar teknologjinë e naftës, për të eksploruar nëntokën shqiptare, për të mbrojtur tregun shqiptar të naftës nga rritjet drastike të naftës në tregun botëror, dhe për ta kthyer Shqipërinë në një nga terminalet kryesore të linjave të transportit të naftës dhe gazit natyror rus drejt Evropës Perëndimore.

Sa për ata "Prof. Dr." nga Kosova që nuk e kanë idenë se për cfarë flasin, prania e interesave ekonomike të rusëve në Shqipëri e ndihmon dhe nuk e dëmton përpjekjet integruese të shtetit të ri të pavarur të Kosovës. Prania e interesave ekonomike ruse në Shqipëri do të thotë që një Shqipëri e rajon në paqe e stabilitet nuk është më vetëm në interesin e Shqipërisë e Kosovës, por edhe të kompanive ruse të naftës që do të investojnë dhjetra miliona dollarë në tregun shqiptar të naftës që nga nxjerrja e përpunimi, e deri tek ato benzonatet anës rrugës.

Kur lexon disa prej këtyre mendjendriturve të krijohet përshtypja sikur shteti i Kosovës po mundohet të mbajë sa më larg Rusinë, kur ajo që shteti i Kosovës ka nevojë është njohja dhe mbështetja e shtetit rus. Dhe kur mirëkuptimi politik mungon, shtysat ekonomike të ndërsjellta ndihmojnë në gjetjen e mirëkuptimit politik me kohën.

Parë me syrin e qeverisë shqiptare, tenderin le ta fitojë ajo kompani që në 21 maj bën ofertën më të lartë në lekë. Dhe këto irritime mediatike që po lëshojnë italianët në opinionin publik shqiptar, që kapen nga antenat e ambasadave të akredituara në Tiranë e më gjerë, vetëm sa do të ngjallin interes më të madh dhe do ta rrisin vlerën e aksioneve.

Nga ndryshon ngjyra e dollarit të italianëve, rusëve apo amerikanëve?

Albo

Anti Zombizem SigPunizem Maska e Duaje Siveten
    Anëtarësuar
    09-09-2007
    Postime
    3,698
    cituar prej albo-s

Une thom se ndryshon, e ndryshon shume ... kush e leshon, kujt ia leshon, dhe kush e perdor ...

Nuk eshte njelloj fund-vlera e perdorimit te karbo-dollarit ardhur nga Rusia, Gjeorgjia, Kazakstani, apo gjetke ...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Duaje Siveten : 05-05-2008 më 08:14

Anëtarësuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Albo, pse nuk emigrove ne Rusi ti, por ne SHBA?

Qyteti pa lum Maska e Damastioni
    Anëtarësuar
    16-07-2004
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    152
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Gramafoni i Musolinit në Tiranë bucet fort sa herë që preken interesat e italianëve, por harron që Italia nuk është më elefanti i vetëm në dhomë, ka edhe elefantë më të mëdhenj se ai italian të cilët italianët nuk i përballin dot frontalisht, dhe bëjnë atë që dijnë të bëjnë më bukur se kushdo: lojrat e fjalëve.

Nëse kompanitë gjigande ruse të naftës kanë shprehur interes për të marrë pjesë në tenderin shqiptar të kompanisë publike të naftës, ky është një lajm tejet pozitiv dhe duhet përshëndetur. Disa nga ju, përfshi këtu edhe kalemaxhinjtë e Gazetës së Musolinit në Tiranë, nuk e kanë idenë se për cfare kompani ruse po flasin: jeni duke folur për tregun rus të naftës, që është tregu i tretë në botë për nga rezervat e naftës dhe tregu më i madh furnizues për Evropën Lindore e Perëndimore. Kompanitë ruse prej disa vitesh tashmë e kanë shtrirë aktivitetin e tyre në mbarë botën, përfshi këtu edhe SHBA, nën siglën e Lukoil.

Prania e gjigandëve të naftës ruse në Shqipëri do ti siguronte ARMO fondet që i duhen për të modernizuar teknologjinë e naftës, për të eksploruar nëntokën shqiptare, për të mbrojtur tregun shqiptar të naftës nga rritjet drastike të naftës në tregun botëror, dhe për ta kthyer Shqipërinë në një nga terminalet kryesore të linjave të transportit të naftës dhe gazit natyror rus drejt Evropës Perëndimore.

Sa për ata "Prof. Dr." nga Kosova që nuk e kanë idenë se për cfarë flasin, prania e interesave ekonomike të rusëve në Shqipëri e ndihmon dhe nuk e dëmton përpjekjet integruese të shtetit të ri të pavarur të Kosovës. Prania e interesave ekonomike ruse në Shqipëri do të thotë që një Shqipëri e rajon në paqe e stabilitet nuk është më vetëm në interesin e Shqipërisë e Kosovës, por edhe të kompanive ruse të naftës që do të investojnë dhjetra miliona dollarë në tregun shqiptar të naftës që nga nxjerrja e përpunimi, e deri tek ato benzonatet anës rrugës.

Kur lexon disa prej këtyre mendjendriturve të krijohet përshtypja sikur shteti i Kosovës po mundohet të mbajë sa më larg Rusinë, kur ajo që shteti i Kosovës ka nevojë është njohja dhe mbështetja e shtetit rus. Dhe kur mirëkuptimi politik mungon, shtysat ekonomike të ndërsjellta ndihmojnë në gjetjen e mirëkuptimit politik me kohën.

Parë me syrin e qeverisë shqiptare, tenderin le ta fitojë ajo kompani që në 21 maj bën ofertën më të lartë në lekë. Dhe këto irritime mediatike që po lëshojnë italianët në opinionin publik shqiptar, që kapen nga antenat e ambasadave të akredituara në Tiranë e më gjerë, vetëm sa do të ngjallin interes më të madh dhe do ta rrisin vlerën e aksioneve.

Albo
    Të përqëndrohemi në interesat politik dhe strategjik që i ka Rusia në balkan.
    Nëse ndodh që një koncern aq i madh si Gasprom të fitoj tenderin në Shqipëri sigurisht që nga ana ekonomike do të kishte përfitime imediate të ekonomisë së Shqiperisë por në aspektin politik dhe ate afatgjatë ekonomik nuk e shoh si një zgjidhje të duher. Me investimin e qindra mijëra Euro Gaspromi rus do të ndikonte direkt në politkat e qeverisë në pushtet ( një rrezik i tillë ka ekzistuar edhe në Rusi derisa Putini ndërmorri masa ndëshkuese ndaj presidentit të kompanisë dhe e burgosi ate) dhe do të paraqiste një rrezik permanent për ekonominë edhe ashtu të brishtë të Shqipërisë. Ndërsa transporti i gasit natyror nuk do të shkoj nepërmjet Shqipërisë por ekziston projekti i rusëve për transportin e gazit nepërmjet Bullgarisë dhe Serbisë.

Nuk ma merr mendja se ke të drejtë kur i fut në thojza prof.dr. nga Kosova që për ty nuk e paskan idenë se për çfar flasin. Për të thënë një gjë të tillë duhet të kesh më shumë të dhëna për këta prof. dr. dhe të jesh në nivelin e njejtë. Nëse i ofendon ata atëherë nuk të shoh në të njejtin nivel me ta.

Ndërsa të thuash që ne kemi intersa të pranohemi nga Rusia ke të drejtë, por nuk mendoj që Kosova është në gjendje që me ekonominë e saj të ndikoj në politikat ruse, dhe dihet që Rusia ka mardhënje tradicionale me vëllaun e saj të vogël Serbinë që automatikisht e sjellë në situatë kur i duhet ta vendos ate të anoj nga njëra anë.

Dollari është i njejtë por mëvaret se nga vjen ai.

i/e regjistruar Maska e klaus fisher
    Anëtarësuar
    29-04-2008
    Vendndodhja
    aty ku mbaron hapesira
    Postime
    254
    mire eshte me u lidh me me shume se 2 gjigande ,por gjithmone larg nga ata qe perfaqsojne interesat e Rusise dhe Greqise

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Kosova duhet ta ketë pasë Hymnin vet qysh në vitin 1935
    Nga RTP në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-06-2018, 11:30
  2. Procesi i Pavarësimit të Kosovës
    Nga AsgjëSikurDielli në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 167
    Postimi i Fundit: 12-10-2012, 06:23
  3. Ceshtja shqiptare ne Kosove!
    Nga Dita në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 13-08-2002, 03:45

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •