Close
Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 73
    el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Mehasi Lexo Postimin
    Pse Muhammedi, .a.s, e martoi Aishen, r.a., në moshë aq të re?
    ...

Martesa me hazreti Aishen, r.a.

Aishja, r.a., është e bija e Ebu Bekrit, r.a. Ajo është gruaja e vetme të cilën i Dërguari, s.a.v.s., e ka martuar të virgjër. Të gjitha të tjerat kanë qenë të martuara më parë, kështu që ose u kanë vdekur burrat ose u janë vrarë.

I Dërguari, s.a.v.s., martesën me Aishen, r.a., nuk e ka menduar më parë, pasi ajo ishte shumë e re. Megjithatë, në një rast, pas vdekjes së Hatixhes, r.a, erdhi tek ai Havle bint Hakim, gruaja e Othman ibn Maz’unit, dhe e pyeti: “O i Dërguari i Allahut, a do të ishe martuar?” Kurse i Dërguari, s.a.v.s., e pyeti: “Me cilën?”

[...]

Pas kësaj, filloi i Dërguari, s.a.v.s., ta ëndërroj Aishen, r.a. Në lidhje me këtë, Aishja tregon se i Dërguari, s.a.v.s., ka thënë: “Tre herë më je paraqitur në ëndërr. Pas gjithë kësaj, melaqja të solli fshehurazi tek unë, ishe e veshur me tesha të mëndafshit dhe më tha: ‘Kjo është gruaja jote!’ Kur ta zbulova fytyrën dhe pash që ajo je ti, thash: ‘Kur është prej Allahut, ashtu qoftë!” (Trans. Buhariu dhe Muslimi)

Ky transmetim flet qartë se Dërguari, s.a.v.s., Aishen e ka martuar sipas Shpalljes, domethënë ka qenë i urdhëruar për këtë. Prandaj,

[...]

Në lidhje me martesën e të Dërguarit, s.a.v.s, me hazreti Aishen, r.a., e cila ishte shumë e re kur u martuar, armiqtë e islamit përgjatë historisë nxorën një sërë vërejtjesh dhe sulmesh ndaj islamit dhe të Dërguarit, [...] Në lidhje me këtë, mendojmë që është me rëndësi të shprehemi për disa fakte:

E para: Martesa e të rinjve në atë periudhë kohore duhet vështruar në kontekst të kohës së atëhershme historike e kulturore. Martesa me vajza të reja, në atë periudhë, ka qenë traditë e natyrshme, kështu që askush nuk ka shikuar në të, madje as edhe armiqtë më të mëdhenj të Pejgamberit, s.a.v.s.

Dihet që armiqtë e Pejgamberit, a.s., nga rrethi i idhujtarëve arab, kanë shpifur lloj lloj akuzash ndaj tij. Ata shfrytëzuan çdo shans të mundshëm që ta sulmojnë dhe ta shpifin atë, s.a.v.s. Literatura biografike është e mbushur me një numër akuzash të cilat, në adresë të Pejgamberit, a.s., i shpikën armiqtë arab dhe të tjerë. Megjithëkëtë, askund nuk shënohet që dikush në atë periudhë ta ketë akuzuar për shkak të martesës me Aishen, r.a. Për atë kohë, kjo ka qenë praktikë krejtësisht e natyrshme. Ky është një fakt shumë i rëndësishëm [...]

E dyta: Duhet theksuar që Aishja, r.a., edhe pse ishte e re në kohën e martesës, ka qenë në moshën madhore sheriatike. [...] Sipas dispozitave të sheriatit [...] mosha madhore e femrës arrihet me menstruacionin e parë. [...]

E treta: Martesa e Pejgamberit, a.s., me hazreti Aishen, r.a., si një vajzë e re, ndër të tjerash, ka pasur për qëllim që ajo ta kalojë periudhën e saj rinore pranë Pejgamberit, a.s., në mënyrë që gjatë kësaj kohe të edukohet dhe të arsimohet nën vigjilencën personale të Pejgamberit [...]

Njëri nga qëllimet esenciale të martesës së Pejgamberit, a.s., me më shumë gra ka qenë edhe sigurimi i mësueseve kualitative [...]

[...]
    E para:
    Shoh nje kunderthenie ne keto arsyet apo motivet per martesen e Muhamedit me Ajshen. Sepse ne fillim thuhet se Muhamedi ka qene i urdheruar nga Zoti (nepermjet te engjullit) per te martuar Ajshen. Dhe pastaj autori (Dr. Haliloviq) per te "arsyetuar" kete martese u referohet vetem normave te atehereshme kulturore te popujve te atyre viseve, cka s'ka te bej aspak me ndonje arsyetim metafizik (hyjnor). Keshtu qe sipas ketij artikulli, si arsye per kete martese duhen te shihen thjeshte arsye njerezore. Pra duhet te thuhet se paska qene thjesht "trend" martesa me vajza ne moshen e Ajshes. Paska qene kompatibile me normat sociale si te muslimaneve te mirefillte ashtu edhe te "armiqeve te Pejgamberit". Paska qene normalitet shoqeror qe paska ekzistuar edhe me pare, dhe ate edhe tek jobesimtaret (sepse as "armiqte e Pejgamberit" nuk e paskan kundershtuar). Pra paska qene normalitet joislam. Dhe ne fund te fundit: Muhamedi ne moshe te pjekur, 55 vjeqare, paska praktikuar sjellje me origjine joislame.

E dyta:
    Eshte e cuditshme qe Muhamedit i erdhi engjulli ne enderr dhe e "urdheroi" te martoj Ajshen pasi qe atij iu propozua Ajshja nga Havle bint Hakim, gruaja e Othman ibn Maz’unit. Para se t'i propozohet, ai nuk erdhi. Engjulli sipas autorit ishte i derguar nga Allahu. Cudi qe Allahu nuk i urdheron keso gjera "te deleguarit te tij" me heret, por pret se pari propozimin e Havle bin Hakim. C'"rastesi"!

E treta:
    Ne cilen moshe vajza zakonisht perjeton fillimin e ciklit menstual? Pergjegja ne kete pyetje, eshte njekohesisht pergjegja e autorit ("Doktorit") mbi pyetjen sa vjeqare ishte Ajshja ne moshen kur u martua me Muhamedin.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Besi3 Lexo Postimin
    edhe besoj qe kjo qeshtje eshte kuptuar nga te gjith dhe e perfunduar, nuk ishte martesa me ajshen si me grat tjera, kete martes All-llahu a.w.t e ka bere obligim...
    Sa per Argument eshte transmetimi se ajshja r.a kur livdohej para grave tjera ju thoshte "Qe All-llahu martesen e Muhammedit a.s me Ajshen r.a e ka bere ne Qiell...

ju pershendes
    Jo, sipas artikullit Muhamedi e paska martuar Ajshen per arsye se atebote kjo sjellje paska qene e zakonshme tek popujt e atyre viseve. Lexo artikullin aty ku nisin te numerohen "faktet".

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Paramendoni, pas shume vitesh, nese do jetonim si njerez, martesa te behet ne moshen 40 vjecare, mbase kjo ka filluar te merr tatpjeten, dhe kjo te ishte nje standart. Si do te gjykonin ato per ne se jemi martuar 18, 19, 20, 21... vjec.
    Arsyetimi yt eshte, se martesa ne moshe te re (pas fillimit te ciklit menstrual) ne ate kohe ka qene normale. E kane praktikuar te gjithe popujt per rreth Mekes e Medines.

Atehere m'trego pra: A do te thote kjo se Allahu na meson te veprojme ashtu sic kerkojne normat aktuale shoqerore? Nese na meson keshtu, atehere normat e ciles shoqeri jane me rendesi: Ato te shoqerise tende (kombetare), apo ato te shoqerive tjera (p.sh. te shoqerise arabe), nese keto te dyja nuk jane te perputhshme me njera tjetren?

Po pergjigjem i pari, pastaj ti. Pergjegja ndaj pyetjes time tepare:
    Po, Allahu sipas ketij artikulli dhe sipas arsyetimit tend na meson te veprojme ashtu sic eshte "zakon e tradite". Sepse autori dhe ti thuani se martesa me Ajshen ka qene normale atehere. Keshtu qe sipas kesaj te gjithe muslimanet sot jane te lejuar nga Allahu te sillen ashtu sic eshte normale.

Pergjigja ime ndaj pyetjes se dyte:
    Allahu na meson se me rendesi jane vetem normat e shoqerise tende kombetare. Sepse kur autori "arsyeton" martesen me Ajshen, ai u referohet vetem normave te popujve atje (rretj Mekes e Medines). Popujt tjere s'i merr parasysh fare (Iliret, Greket, Egjiptasit e vjeter, ndoshta keta nuk e praktikonin tradicionalisht martesen qe nga mosha e fillimit te menstruacioneve). Keshtu qe sipas ligjeve te ketij mendimi, per shqiptaret muslimane normat e shoqerive arabe s´qenkan aspak me rendesi. Shqiptaret muslimane paskan te drejte sipas Allahut te shperfillin te gjitha ato norma qe i praktikojne arabet.

Citim Postuar më parë nga Arber gerguri Lexo Postimin
    Te pergezoj me kete postim, Vertet do te vije koha qe do tna gjykojn neve per martesat e motrave tona ne koh te re,,, 18, 19, Por a nuk i gjykojm ne tani gjyshet tona qe jan martuar ne koh edhe me te re si: 12 , 13 ,14 ? ......
    Pyetjet e mesiperme vlejne poashtu per ty.

.

El-hanefij
    Anëtarësuar
    24-04-2004
    Vendndodhja
    Ne 3 shtete
    Postime
    35
    chino,

Gjithesesi qe ky rast arsyetohet edhe me faktin qe kjo praktike ka qene trend dhe normalitet ne kohen e Muhammedit, a.s. Mos te harrojme te theksojme, eshte nje prej arsyeve, mbase edhe me krucialja.

Kjo nuk eshte tradite fetare, por nje tradite lokale, kombetare. Ne si shqiptare nga feja jemi te lire ne kete aspekt. Feja jone nuk na urdheron qe t'i absorbojme dhe pervetesojme traditat e huaja, qofshin ato arabe, amerikane, europiane, ejt. etj... por jemi te lire!

Duhet bere dallimin mes parimeve dhe ligjeve fetare dhe praktikave apo dokeve lokale, kombetare te popujve!

Paci nderin dhe paqen!
    www.breziiri.com - Per nje brez te ri, me nje mentalitet te ri!

El-hanefij
    Anëtarësuar
    24-04-2004
    Vendndodhja
    Ne 3 shtete
    Postime
    35
    chino,

Kam pershtypjen qe duhet mire e mire te lexohet shkrimi i Haliloviqit. Jo rastesisht e solla ketu, sepse mendoje qe eshte nder shkrimet e rralle qe jane bere ne kete problematike, me kaq qartesi, pa rendime e kompliktime.

Besoje qe eshte shume e qarte dhe forte e argumentuar kjo martese!
    www.breziiri.com - Per nje brez te ri, me nje mentalitet te ri!

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    ME i dhene fund kesaj bisede njehere e pergjithmone.
    Kjo martese ka ndodhur por jo ne kete moshe te re te Ajshes. Ka ndodhur kur ajo ka qene me e madhe se 18 vjecare.
    Problemi eshte se keta kur thuajne se martesat e tilla ne moshe te re kane qene te zakonshme ne ate kohe, qe edhe mund te jet e veretete, pyetja qe duhet te parashtrohet ne kete rast eshte se Allahu qe din te kaluaren, te tashmen dhe te ardhshmen , a do te kishte lejuar qe profeti te martohet me nje femi duke e ditur se ne ardhmeri do ta akuzonin profetin si pedofil?!!!
    KURRRRRREEEEE NUK DO TE KISHTE LEJUAR NJE GJE TE TILLE!!!!
    Nga ana tjeter kjo ngjarje eshte i percjellur nga Ibn Hishami, kur ai ishte ne moshe te thyer 83 vjecare dhe kur ai kishte probleme me memorjen, haronte gjerat, i ngateronte gjerat.
    Cfar vlere ka ky hadith ?!!! Zero !!!
    Jo qe une them zero, por llogjika e thot kete, nuk mund te besohet fjala e nje plaku i cili per shkak te moshes se thyer i ngateron gjerat ose i haron ato.
    Sot ke njerez, ne moshe te thyer 80, 90 e me shum vjecare qe kur bisedon me ato te pershkruajne NApoleon Bonaparten si gjeneral te tyre!!! A duhet te besojme kete si te vertete ?!!
    Nje dite te gjithe to te plakemi ( nese e kemi te shkruar te arrijme pleqerine ) dhe e dime se fazat neper te cilat ka kaluar Ibn Hishami do ti kalojme edhe ne, do te na dobesohet shikimi, te degjuarit, te logjikuarit, memorja etj etj.
    Andaj fol per veten time , nqs se dikush duhet ti besoj fjalet e mija leta bej kete kur jam i ri, e jo ne pleqeri kur te me lej truni!

Me Respekt GV_USA

GV_USA
    Ndryshuar për herë të fundit nga Gostivari_usa : 14-11-2008 më 14:11
    WE WILL NOT GO DOWN!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Nganjehere hyj ne (nenforumet) Boten (pa)Shpirterore te disa "fetarve"
    Postime
    700
    Citim Postuar më parë nga Besi3 Lexo Postimin
    edhe besoj qe kjo qeshtje eshte kuptuar nga te gjith dhe e perfunduar, nuk ishte martesa me ajshen si me grat tjera, kete martes All-llahu a.w.t e ka bere obligim...
    Sa per Argument eshte transmetimi se ajshja r.a kur livdohej para grave tjera ju thoshte "Qe All-llahu martesen e Muhammedit a.s me Ajshen r.a e ka bere ne Qiell...

ju pershendes
    Shume haditha i ke te rrejshme sa i perket moshes se Ajshes. Edhe kete hadith qe po thua ti se Ajshja lavderohej nuk eshte i vertet se ne islamin e vertet nuk ka ksi lavderime. Islami i vertet na meson Vete Kurani na meson se Muhamedi a.s nuk ka bere as edhe nje hap pa dhene pelqimin Allahu.; Edhe martesat e tjera te Muhamedit a.s kane qene te vendosura ne qiell dhe jo vetem kjo martese . Ne fakt çdo levizje edhe ma e vogla e Muhamedit a.s eshte bere me pelqimin e Allahut.
    Disa hadithe i kane shpik per me i ngrite ne menyra palidhje disa nga gjeneratat e para.

Allahu e ka vendos ne qiell se kush do te jete ajo qe do ti besoj ma se pari Muhamedit a.s , Allahu ka vendos ne qiell se kush do te jete muslimanja e pare.
    SE KENDUAM "LET IT BE"

Citim Postuar më parë nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    ME i dhene fund kesaj bisede njehere e pergjithmone.
    Kjo martese ka ndodhur por jo ne kete moshe te re te Ajshes. Ka ndodhur kur ajo ka qene me e madhe se 18 vjecare.
    Problemi eshte se keta kur thuajne se martesat e tilla ne moshe te re kane qene te zakonshme ne ate kohe, qe edhe mund te jet e veretete, pyetja qe duhet te parashtrohet ne kete rast eshte se Allahu qe din te kaluaren, te tashmen dhe te ardhshmen , a do te kishte lejuar qe profeti te martohet me nje femi duke e ditur se ne ardhmeri do ta akuzonin profetin si pedofil?!!!
    KURRRRRREEEEE NUK DO TE KISHTE LEJUAR NJE GJE TE TILLE!!!!
    Nga ana tjeter kjo ngjarje eshte i percjellur nga Ibn Hishami, kur ai ishte ne moshe te thyer 83 vjecare dhe kur ai kishte probleme me memorjen, haronte gjerat, i ngateronte gjerat.
    Cfar vlere ka ky hadith ?!!! Zero !!!
    Jo qe une them zero, por llogjika e thot kete, nuk mund te besohet fjala e nje plaku i cili per shkak te moshes se thyer i ngateron gjerat ose i haron ato.
    Sot ke njerez, ne moshe te thyer 80, 90 e me shum vjecare qe kur bisedon me ato te pershkruajne NApoleon Bonaparten si gjeneral te tyre!!! A duhet te besojme kete si te vertete ?!!
    Nje dite te gjithe to te plakemi ( nese e kemi te shkruar te arrijme pleqerine ) dhe e dime se fazat neper te cilat ka kaluar Ibn Hishami do ti kalojme edhe ne, do te na dobesohet shikimi, te degjuarit, te logjikuarit, memorja etj etj.
    Andaj fol per veten time , nqs se dikush duhet ti besoj fjalet e mija leta bej kete kur jam i ri, e jo ne pleqeri kur te me lej truni!

Me Respekt GV_USA

GV_USA
    Po pse gjithë kjo zhurmë për këtë përrallë të qindmijëherë të përsëritur që i ka dalë boja. Po ç'rëndësi ka nëse Ajshja do të ishte 11,12,13,14,15,16 a 18 vjecare. O Zot jepi mend sedijes!!
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Citim Postuar më parë nga karkaxholli Lexo Postimin
    Po pse gjithë kjo zhurmë për këtë përrallë të qindmijëherë të përsëritur që i ka dalë boja. Po ç'rëndësi ka nëse Ajshja do të ishte 11,12,13,14,15,16 a 18 vjecare. O Zot jepi mend sedijes!!
    Ne fakt per mua nuk ka rendesi, e kam fjalen si person.
    Por ama kur e shikon se ku i bazojne ligjet muslimanet ( jo ato si une ) atehere ka shum rendesi!!!
    Nuk behet fjala ketu se a ka qene 5 , 6, 16 ose 80 vjecare kur eshte martuar Aishja me profetin, behet fjala se nga hadithe te tilla ca musliman ( qe fatkeqesisht jane shumice ) sjellin ligje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Andaj brengosem , sepse sjellin ligje. Te ksihte qene puna se behet fjale vetem per nje hadith , nuk do te merzitesha shum.
    Por ndryshon fakti , kur shikon se hadithet e tilla ( edhe pse te rejshme ) perdoren per tu sjellur ligje ne sheriat ( kushtetuta islame ).

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga mehasi
    Paci nderin dhe paqen!
    Shume flm, nderime e paqe poashtu.

Une pyeta:
    A do te thote kjo se Allahu na meson te veprojme ashtu sic kerkojne normat aktuale shoqerore?
    Ti u pergjegje:

Gjithesesi qe ky rast arsyetohet edhe me faktin qe kjo praktike ka qene trend dhe normalitet ne kohen e Muhammedit, a.s. Mos te harrojme te theksojme, eshte nje prej arsyeve, mbase edhe me krucialja.

Kjo nuk eshte tradite fetare, por nje tradite lokale, kombetare.
    Jo, nuk eshte nje prej arsyeve, por arsyeja. Te pakten sipas mendimit te autorit. Sepse nje urdher hyjnor nuk ka nevoje te "arsyetohet" me trendin e atehereshem arab. Arsyetimi me trendin ne syte e mi nenkupton se autori nuk bindet se ka patur nje urdher hyjnor. Kete desha ta sqaroj qe ne fillim.

I kthehem pergjegjes tende:
    Nuk u pergjegje si u pyete. Prandaj do supozoj se ti u pergjegje keshtu: "po, Allahu na meson se duhet te sillemi sipas normave aktuale te shoqerise" duke shtuar me poshte se "me shoqeri duhet te nenkuptohet shoqeria kombetare".

Atehere pasi qe martesa me Ajshen (ne moshen menjehere pas ciklit menstrual) ka qene vetem nje tradite kombetare arabe dhe jo fetare, a eshte e obligueshme kjo praktike kombetare arabe per shqiptaret muslimane? Nuk dua te dij mendimin tend, por dua te kam nje pergjegje sipas ligjeve te mendimit te Allahut, ashtu sic na meson keto autori Haliloviq.

Dhe per te sqaruar ate se cfare dua te them, edhe nje shembull hipotetik tjeter: Imagjinojme se jemi ne vitin 622 dhe gjindemi ne Iliri. Cka do te na mesonte Allahu (sipas autorit): te pijme veren (alkoholin) apo te mos pijme?

Ne si shqiptare nga feja jemi te lire ne kete aspekt. Feja jone nuk na urdheron qe t'i absorbojme dhe pervetesojme traditat e huaja, qofshin ato arabe, amerikane, europiane, ejt. etj... por jemi te lire!

Duhet bere dallimin mes parimeve dhe ligjeve fetare dhe praktikave apo dokeve lokale, kombetare te popujve!
    Mire, por ne si shqiptare burim kryesor te normave tradicionale e kemi Kanunin. Atehere si eshte e mundur qe Allahu te na mesoj te veprojme ashtu si e kerkon tradita (Kanuni) dhe njekohesishte te na quaj muslimane?

Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Fenomeni i gjakmarrjes
    Nga erzeni në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 100
    Postimi i Fundit: 24-06-2009, 09:18
  2. Fenomeni Phi
    Nga Davius në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 30-04-2007, 13:51
  3. Fenomeni i glorifikimeve dhe përbuzjeve ekstreme
    Nga [A-SHKODRANI] në forumin Kulturë demokratike
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2006, 16:12
  4. Fenomeni Kerlton - shpikesi i ''driblimit te fokes'' !
    Nga inter_forever në forumin Sporti nëpër botë
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 04-08-2005, 08:26
  5. Fenomeni i terrorizmit – Sfida e rendit te ri boteror
    Nga Enri në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 17-01-2004, 10:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •