Gjeneza e filmit (ne frengjisht):
http://ma-tvideo.france3.fr/video/iLyROoafYrTN.html
Gjeneza e filmit (ne frengjisht):
http://ma-tvideo.france3.fr/video/iLyROoafYrTN.html
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga autori : 21-05-2008 mė 10:08
Me seriozisht,
po shifsha mė sė shumti kete tjetren: http://3xplus.rsr.ch/?p=847
Interviste me Arten. Andej nga fundi, e pyesin se nėn drejtimin e cilit regjizor do deshironte te luante nė te ardhmen. Dhe Artes, te ciles fati sapo i dha mundesinė te luante ne nje film te realizuar nga dy prej nga regjizorėve mė te talentuar, mė humanistė e mė te pa-korruptuar artistikisht te planetit tokė, pa ju dridhur fare qerpiku, Arta pergjigjet : "Spilberg, Scorsese, Tom Hanks" !
Ca gallateeeeeeeee !! Aq sa dhe intervistuesi (i cili priste se mos kjo karafilja jone i thoshte ndonje emer regjizori autorial serioz europian), i befasuar nga pergjigja debile, vendos te tallė by... dhe i thote: "jo ne Europe jo"
Tani diēka qe me vjen nė mend: mė duket se e paskam pas drejt kur kemi biseduar nje here bashke dhe une kam mbrojtur "tezen" qė, nje film te mire ne Shqiperi, mund ta besh edhe me aktorė profesionistė, qofshin keta edhe te formuar neper akademira arti teatralo-tragjikomike ballkanase (ndersa ti kembengulje vetem tek aktorėt-amatorė). Shembulli i kesaj "bukuroshes" eshte flagrant : gjithshka varet nga regjizori, nga regjizori dhe vetėm nga regjizori. Nuk shoh arsye tjeter perveē asaj se cili eshte regjizori (qofte dhe pa pare akoma filmin, por ti e di qe i njoh mire filmat e vellezerve-regjizorė ne fjalė; i kam pare te gjithe filmate tyre te meparshem...)
Autor-o me mua e "ke"?...
Une s'kam thene kurre qe nuk mund te besh filma te mire me aktore profesioniste. Ky eshte debat i gjere shume (te pakten kur flet per kinemane shqiptare)... Ne nje video tjeter vellezerit Dardenne, duke folur per sprovat per te gjetur aktoren, thone se nuk ishte ekperienca e aktores ajo qe u interesonte, thjesht ju duhej personi i duhur per te luajtur rolin, qofte me apo pa eksperience... Kaq e thjeshte eshte puna!
Ate qe mund te kem thene eshte kjo : gjithēka duke qene relative, ne Shqiperi eshte mbase me e thjeshte, me e kollajte, te besh filma te sinqerte me aktore amatore se sa me aktoret e teatrit shqiptar, me te cilet do te duhej te harxhoje shume kohe per tu thyer mekanizmat e te luajturit "ą l'albanaise" (pra ka pune me shume me ta, besoj). Pastaj ē'do gje varet nga filmi, dhe qellimi i filmit, qellimi regjizorial. Nuk duhen pergjithesuar gjerat.
Sa per Arten dhe ato qe thote, thjesht duhet kuptuar qe dhe ajo vjen nga pellgu ballkanas, ku kinemaja Europiane nuk njihet. Se beri nje film me vellezerit Dardenne, kjo s'do te thote gje. Pastaj jam i bindur qe vellezerit nuk paten kohe ti japin mesime per sa i perket kinemase se mire ne pergjithesi... Ajo thjesht flet per ato qe njeh. (Se mos i dha rastin njeri qe te shohe nje Godard, apo nje Fassbinder, apo nje Pialat apo nje Cassavetes... apo ku di une se ēfare.)
"Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"
...te gjithe aktoret e regjozoret tane fluturojne posa e gjeten ndonje ko produktor te huajin, ate e ngrisin deri ne qielle...
Me kujtohet njeher nje pata lexuar nje artikull te gjere ne je gazt shqiptare ku titullohej; regjizori i madh kosdovar, "Ia dorzoi Bernardo Bertolluqit nje skenar te fortė....
Do thote, Regjizori i yn i Madh i ofron Regjizorit te Madh nje skenar te madh ? !
Nejse, kjo arat ndoshta pretendon se do mberrije deri tek Spilbergu per ndonje avanture te arkes se humbur.... por se pari er te qene aktore e mire duhet te jesh e zgjuar dhe teper e matur, ajo ende nuke ka kaluar neper rrjeta kritikesh e intervista te te kritikeve te shquar se po deshen ata e vjelin aty per aty ne festival, veshtire eshte te mbash nivelin kur arrine deri ne kete kuem, nga rruet e prishtines drejte e ne festivalin me prestigjioz te botes, zoti e ruajt Arten....skandalet arrijne shpejt ne keto festivale dhe kete mezi presin serbet....
Une po te isha ne vend te saj, ama per inati, nese do vija deri tek shperblimi per aktoren me te mire te Posazbuluar, atehere do ia dedikoja popullit shqiptar e liridashes te kosoves kete shperblim ! Mirepo krejt mvaret nga Arta Dobroshi....liridashes te kosoves kete shperblim !
Mirepo
Ne fakt, i rashe nje ēike shkurt ne mesazhin pararendes, por per kete e kisha fjalen. Dhe drejt e ke ne fakt, eshte ekzaktesisht ajo qe thua mė poshte:
Sonte "inagurova" filmin e pare te Kanes 2008, te vetmin qe ka dale sot ne ekranet e kinemase: filmin e fundit te Desplechin. Do i shkruaj dy rreshta tek kinoditari...
Po mire o mire, te kuptoj, po ka njeriu nje ēike takt (pudeur). Kur je ne Kanė dhe prezanton nje film ne kategorine mė prestigjioze te atij festivali, dhe aq mė teper qe luan ne nje film te realizuar nga dy regjizorė qe kane fituar dy here Palmen e Arte, mund ta kuptosh kaq gjė ! Qofte dhe per nje fare respekti per ata te shkrete vellezer belgj qe i ofruan nje shanc te tille. Ose dhe nga fakti i thjeshte qe pikerisht ai Spilberg qe ajo citon, filmin e tij te ri "Indiana Jones" nuk e prezantoi ne kategorine ne konkurim (ku pikerisht ben pjese i famshmi film i Artės), por jashte konkurimit sepse "Indiana Jones" nuk eshte film, por argėtim. Kaq mund ta kete kuptuar besoj. Se ajo nga Kana e dha intervisten ne fjale, nuk e dha as nga Vushtria, as nga Peqini...![]()
Kam frikė se Arat eshte pa agjent, pa perkrahes p keshillues, sepaku se si duhet te sillet nje aktore ne kete festival...
Mu duk si mendjemadhe me koken larte...ajo ende nuke i ka rrokur yjet ne dor....
Do e shofim keto dite, njeher e e zen vendin e dyte...
Po mor po! E marr vesh se ē'do te thuash. Po ja qe Arta nuk eshte e vetmja qe citon ata regjizore... Jam mbi 100 % i sigurt se dhe Katherine Deneuve, po ti benin te njejten pyetje, dhe ajo njelloj do te pergjigjej... Veēse duke qene se Katherina ka xhiruar pak a shume me te gjithe regjizoret e mire evropiane, pergjigjia e saj do te dukej me e shfryre. Kurse une besoj se arsyet do ti kishte te njejta me ato te Artes.
I nderuai Korēari,
Autori ka shume te drejte kur thote se Arta ka ngatrruar dy gjera...
Te shkosh ne festival te Cannnes duhet te dish se perse shkon, besoj se vllezerit fdarden edhepse kan korrur dy palma te arta aat perseri synojne qe te fitojne e me nje pergjigjej te tille te Artes se gjoja ajo pretendon te lozi me Spilbergin me kete le qe e ua kthen shinen vllezerve Dardene por edeh karrieres se mirefillt te kinemas se siē e tha autori, filmat e Spilbergut jane per tu argetuar...
Mos harro se intervvistat qe i bejne Artes gazetaret e kinemas ata kane aftesi edeh ta demtojne imazhin e aktores se re...
Pra pergjigjeja e saj nuke me duket aspake e zgjedhur...
Shpresojmi se do dali nga Cannes me nje shperblim...
Lere protokollin e miresjelljes me nj'ane o trim i krekosur. Me fal qe po e bej pak personale kete postin, por natyrshem tipa si ty, qe flasin ato qe flasin (shiko postin e autorit ku te citon) duhen shperfillur... Megjithate qe te mos ngelesh ne "injorance" po ti them dy fjale qe nuk kane te bejne me Arten, por me gjyqet qe duhet te durojne njerez si Arta nga tipa si puna jote, dhe ketu nuk po mundohem te mbroj Arta Dobroshin apo ku di une, ajo eshte e zonja e vetes... Ti jo vetem qe nuk merr ere nga kinemaja por nuk merr ere as nga bota, kam pershtypjen se duhet te jesh ndonje i cunguar ne ndonje teori apo me mire ne ndonje llum shqiptaro-nacionalist-paranojak-manikeist te kulluar e me ere te qelbur. Arta flet natyrshem ashtu siē e ka mesuar "rrethi" ne te cilin ka per-jetuar, por fytyren e ka pa llum, kurse ti je i kulluar ne balte qe mban ere.
Nje pyetje filozofike : si ka mundesi qe gjyqtaret, ndaj atyre qe bejne diēka, jane gjithmone ata qe nuk bejne asgje?...
Krijoni Kontakt