Close

Rezultati i Sondazhit: Shqiptaret me cilin popull jane me te ngjashem?

Votues
240. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Malazezet

37 15.42%
  • Sllavomaqedonet

2 0.83%
  • Bullgaret

5 2.08%
  • Greket

37 15.42%
  • Rumunet

26 10.83%
  • Vllehet

26 10.83%
  • Serbet

3 1.25%
  • Boshnjaket

19 7.92%
  • Kroatet

16 6.67%
  • Italianet

69 28.75%
Faqja 40 prej 45 FillimFillim ... 303839404142 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 391 deri 400 prej 445
    Alter ego Moderatus Maska e yllbardh
    Anëtarësuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    as vetë se di.... :)
    Postime
    808
    Citim Postuar më parë nga Maqellarjot Lexo Postimin
    Sa I perket kelteve, une nuk kam degjuar qe te ken jetuar ne malet e shqiperise. Une di qe Iliriet kane qene te shtrire deri ne Juge te Austrise, dhe kane qene fqinje me Keltet, per nje kohe te gjate. Dhe gjate kesaj perjudhe kane kembyer fjale midis njera tjetres.
    Keltët dhe Yllirijtë në të kaluarën kanë pasur marrëdhënie shumë të mira si tregtare po ashtu edhe ndër-fisnore, shiko vetëm disa nga fiset Ylliro-kelte të Panonisë ku edhe në një farë mënyre edhe ka pas filluar skëmbimi i popullësis, ku na dalin fise Yllire të përziera me Keltë sikurse Japodët, që edhe pse ishin fis Yllirian sipas Strabos këta Keltizohen më vonë tërësisht, pastaj kemi rastin e fisit Breuci ku pas humbjes së luftës kundër romakëve, ata shpërngulen në disa drejtime dhe nga ky fis më vonë na dalin fiset Colipiani, Osseriati dhe fisi Varciani, i cili gjithashtu keltizohet dhe më vonë njihet si fis Kelt.
    Ndërsa për sa i përket emërtimeve me rrënjën Alb, kjo ka të bëjë më tepër me gjuhën latine e cila ka pasur të bëjë me ngjyrën e bardhë(albus=bardhë). Ndër të tjera rast konkret kemi edhe Albinot, ku iu mungon pigmenti.
    Shqiptari që derdhë gjak shqiptari nuk meriton të quhet shqiptarë

Alter ego Moderatus Maska e yllbardh
    Anëtarësuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    as vetë se di.... :)
    Postime
    808
    Citim Postuar më parë nga Fishtani1 Lexo Postimin
    Alb eshte thjeshte fjale indoevropiane qe ka kuptimin e alpeve ndersa wallach eshte fjale sllave qe do thote fqinje dhe ky fakt pranohet edhe ne akademine rumune.
    Fjala Alb natyrisht se është fjalë indo-evropiane por kuptimi i saj si e thashë më lartë është me domethënieje të bardhë, ndërsa termi wallach është variant i termit walha e cila ka prejardhje nga gjuha germane dhe ka kuptimin "i huaj" që është përdorur zakonisht për keltët. Nga kjo kemi edhe Welshin dhe Wallachia. Me ardhjen e sllavëve ata e përdorin këtë termë për të gjithë Ballkanasit e romanizuar.
    Shqiptari që derdhë gjak shqiptari nuk meriton të quhet shqiptarë

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2006
    Postime
    3,344
    Tani vlleh kujt i thoni juve cobaneve?!
    Bababab sa llafazan qe jane cobanet dhe koken e kane te stergjatur ,sju mbyllet goja nga mengjesi deri ne darke si burrave dhe grave .pervec shqipes flasin nje gjuhe te shpifur qe une si honpsja dot kur i degjoja .Sbesoj se kane ngjashmeri me shqipot .

i/e regjistruar Maska e Fishtani1
    Anëtarësuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334
    Citim Postuar më parë nga yllbardh Lexo Postimin
    Fjala Alb natyrisht se është fjalë indo-evropiane por kuptimi i saj si e thashë më lartë është me domethënieje të bardhë, ndërsa termi wallach është variant i termit walha e cila ka prejardhje nga gjuha germane dhe ka kuptimin "i huaj" që është përdorur zakonisht për keltët. Nga kjo kemi edhe Welshin dhe Wallachia. Me ardhjen e sllavëve ata e përdorin këtë termë për të gjithë Ballkanasit e romanizuar.
    Po e njejta gje eshte o Yllbardh, fjala alp rrjedh nga fjala albus (bardhe) por ne rastin konkret ishim duke folur mbi tomponimet. Po t'i shikosh tomponimet me rrenjen Alb ne te gjithe Evropen, kryesisht i gjen te lokalizuara neper alpet ose malet e larta.
    Edhe fisi albanet te ilireve qe jane permendur per here te pare ne shekullin e dyte, pothuajse ishin afer alpeve shqiptare.

Sa per fjalen vllah, po eshte fjale gjermane por e sllavizuar p.sh polaket ne mesjete kete fjale e perdornin ne kuptimin fiseve fqinje (jo-sllav).
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fishtani1 : 02-09-2011 më 21:53

AKA-MANO Maska e Maqellarjot
    Anëtarësuar
    16-06-2011
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    972
    Citim Postuar më parë nga Fishtani1 Lexo Postimin
    Sigurisht qe kemi pak ngjashmeri edhe me gjuhen gjermanike perndryshe nuk do ishim pjese e se njejtes familje. Por shqipja me perafert eshte me latinishten dhe greqishten sepse kemi shume fjale te perbashketa. Ndersa sa i perket sintakses, gramatikes dhe fonologjise me te perafert jemi me gjuhen bullgare, rumune dhe greke.

Nuk eshte e vertete qe iliret jane shtrire deri ne jug te Austrise.

Keltet disa here jane dyndur drejte territoreve ilire per pushtim, njihen sidomos dardanet qe kane pasur rezistence te forte ndaj fiseve kelte. Perndryshe keltet ishin fqinjet verior te ilireve.

Nuk iu afrohemi me shume skocezeve apo irlandezeve, fustanella (qe kryesisht i mbanin ushtaret) kane pasur edhe keltet, romaket e gjithe fiset evropiane qysh para kohes se re. Alb eshte thjeshte fjale indoevropiane qe ka kuptimin e alpeve ndersa wallach eshte fjale sllave qe do thote fqinje dhe ky fakt pranohet edhe ne akademine rumune.
    Ato qe shkruajta per gjashmerine fizike te shqiptareve me popuj te ndryshem nuk mund ti vertetoj perfundimisht. Ne fund te fundit jane preceptime personale. Ato qe une shkruaj per gjajshmerine midis veshjeve karakteristike te Ilireve-shqipetareve dhe popujve te ndryshem neper Europe nuk jane hipoteza te nxjera nga hamendja ime. Megjitheate nuk mund te hidhen poshte aq kollaj sac je mundur ti hedhesh ti. Qe Iliret kane qene shtrire deri ne juge te Austrise, kjo besoj se eshte vertetuar. Kilt-i i Skocezeve me sa di une eshte rrelativisht dicka e re ne veshjen e tyre popullore. Disa karakteristika te veshjes se rromakeve, si uniforma e ushtareve nje version i fustanelles, karakteristike e ilireve, dhe rroba e bardh qe vishnin senatoret, karakteristike e Etruskeve. Rroma filloj te hedhi themelet e saj per here te pare rreth viteve 750BC, dhe ngurtezua rredht 200 BC, ne nje kohe qe Kultura/Civilizimi Ilir ishte ne Kulmin e tij. Pellazgo-Iliret jane me te vjeter se Grekt-Italiket-Rromaket-Keltet. Ne fakt Greket morin emrin nga Rromaket. Kultura Rromake ka qene dicka plotesisht e huazuar nga Popujt dhe vendet qe ajo pushtoj. Nuk ka pas fare pak origjinalitet. Nje perzierje e kultures Etruske, Helene, dhe Ilire.

Alb mund te nenkuptoj edhe Alpet, por kuptimi parimar i saj eshte i Bardh.

Etymology

"The term first appears in classical texts as Ἀλβίων or Ἀλουΐων (in Ptolemy's writings), later as Albion in Latin documents. Historically, the term refers to Britain as a whole and is ultimately based on the Indo-European root for "white".[1] It later came to be used by Gaelic speakers in the form of Alba (dative Albainn, genitive Albann, now obsolete) as the name given to the former kingdom of the Picts which had by the time of its first usage with this meaning, expanded around the time of king Causantín mac Áeda (Constantine II, 943-952). The region Breadalbane (Bràghad Albainn, the upper part of "Alba") takes its name from it as well."

Keltet dhe Iliret kan pasur pothuajse karakteristika dhe nje kulture jashtezakonisht te gjajshme. Plotesisth ndryshe nga ajo qe eshte shkruajtur nga Rromaket.

Mjaftone qe Akademia rrumune te "pranoka" dicka dhe ajo qendron si nji e vertet Absolute?

E di qe kjo nuk ka lidhje me temen, por Rrumania eshte ajo qe nuk pranon Pavaresine e Kosoves. Akademia Rromune nuk pranon shumicen e pothuajse me teper se 500 fjale te saj i perkasin shqipes. Gje qe eshte perkrahur nga disa Gjuhetar.

Kemi gjashmeri me te gjitha gjuhet Indo-Europiane, sepse flasim nje nga gjuhet me te vjetra qe njeriu ka folur. Fjalet shqipe gjehen edhe ne Etruskishten. Si shpjegohet nje gje e tille. Etruskishtja sipas gjuhetareve nuk ka qene gjuhe Indo-Europiane. Por ama ka shume Epitape Etrusk qe jane perkthyer me ane te shqipes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Maqellarjot : 03-09-2011 më 16:15
    Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne

AKA-MANO Maska e Maqellarjot
    Anëtarësuar
    16-06-2011
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    972
    Keltët dhe Yllirijtë në të kaluarën kanë pasur marrëdhënie shumë të mira si tregtare po ashtu edhe ndër-fisnore, shiko vetëm disa nga fiset Ylliro-kelte të Panonisë ku edhe në një farë mënyre edhe ka pas filluar skëmbimi i popullësis, ku na dalin fise Yllire të përziera me Keltë sikurse Japodët, që edhe pse ishin fis Yllirian sipas Strabos këta Keltizohen më vonë tërësisht, pastaj kemi rastin e fisit Breuci ku pas humbjes së luftës kundër romakëve, ata shpërngulen në disa drejtime dhe nga ky fis më vonë na dalin fiset Colipiani, Osseriati dhe fisi Varciani, i cili gjithashtu keltizohet dhe më vonë njihet si fis Kelt.
    Ndërsa për sa i përket emërtimeve me rrënjën Alb, kjo ka të bëjë më tepër me gjuhën latine e cila ka pasur të bëjë me ngjyrën e bardhë(albus=bardhë). Ndër të tjera rast konkret kemi edhe Albinot, ku iu mungon pigmenti.
    Jame shume dakrot me ate qe thua. Nuk i heq asnje pik dhe asnje presje.
    Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne

i/e regjistruar Maska e Skorpioni
    Anëtarësuar
    18-12-2010
    Postime
    206
    Fjala Alb natyrisht se është fjalë indo-evropiane por kuptimi i saj si e thashë më lartë është me domethënieje të bardhë,
    Dikush e quante veten Partheni/Parthini, pastaj na erdhen latinet dhe e perkthyen kete fjale ne gjuhe te vet. Te njejten gje e bene sllavet me vone me qindra emrtime te tjera nga gjuha shqipe.

ndërsa termi wallach është variant i termit walha e cila ka prejardhje nga gjuha germane dhe ka kuptimin "i huaj" që është përdorur zakonisht për keltët. Nga kjo kemi edhe Welshin dhe Wallachia. Me ardhjen e sllavëve ata e përdorin këtë termë për të gjithë Ballkanasit e romanizuar.
    sipas studiuesve evropian, qe kurr nuk e marrin parasyshe (ose gjithmone e perjashtojne) gjuhen shqipe.

Vllah = Vlla

deshtem apo nuk deshtem ne.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Skorpioni : 04-09-2011 më 21:38
    Religion Is Curable

i/e regjistruar Maska e koli-ilirida
    Anëtarësuar
    03-09-2011
    Vendndodhja
    ne Shkup-f.Nigishtan
    Postime
    4

Exclamation

Populli shqipetar eshte nje popull i lasht . Sa e dij une se paraardhesit e shqiptareve jane iliret , ndersa paraardhesit e ilireve jan pellget . Populli shqipetar eshte i vecant nga popujt tjer sepse gjuhen traditat i ka te ndryshme me popujt tjer . Askush ska te drejt te thote se populli shqiptare i ka do fjale te perbashket me ndonje popull tjer sepse ai qe e thote kete nuk eshte shqiptare apo shqipetare .TUNG NGA ILIRIDA

Ragnald
    Anëtarësuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Citim Postuar më parë nga Maqellarjot Lexo Postimin
    Polaket nga anglezet dallohen fare kollaj, gjermanet nga greket fare kollaj, Iitalianet nga Iranianet fare kollaj. Ne qoftese ke fjalen per sicilianet ate here, qendron deri diku. Amerika eshte mbushur me Sicilian jo Italian "dem baba deb". Italianet e veriut nuk u perzien jane "autoktone". Prandaj midis veriut dhe jugut egzistojn acarime. Te gjitha keto e kane zanafillen te perzierja e races.

Mos krahasoni Ameriken me asnji vend ne bote, dhe aq me teper me shqiperine. amerika filloj si nje Koloni Angleze, qe sa shkoj e u perzie.
    Si nuk u perzien italianet e veriut? Ku e gjete kete ''fakt'' te permjere ti?
    Italianet e veriut jane te perzjere po aq sa edhe te jugut. Bile une ata te veriut sdo i quaja ''italiane'' fare , nqs do marrim per baze pushtimin lombardez apo ate francez e austro-hungarez. Ata jane me shume gjerman sesa italiane.

Sa per temen.
    Vallai me lloj lloj racash perngjame ne.
    Kurd,turk,sllav,gjerman, italiane.

Kryesisht ngjajme me racen mediteriane.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Smth_Poetic : 05-09-2011 më 12:51

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Ne ne Kosove kryesisht jemi te ngjashem me aktorët/et e famshem dhe te pashem, klasik dhe modern, te races se bardhe sigurisht, duke i perfshi dhe "artet" tjera te bukurise etj. etj.

Flm

P.S. Keta qe i keni permend ju sna e bajn ngat.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Rina_87 : 05-09-2011 më 13:07

Faqja 40 prej 45 FillimFillim ... 303839404142 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Himarë, mësimi nis me himnin grek
    Nga karaburuni në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 134
    Postimi i Fundit: 15-08-2009, 04:07
  2. Akademia e Shkencave dhe heshtja ndaj sfidave te kohes
    Nga &Mitrovicalia& në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 96
    Postimi i Fundit: 18-06-2009, 19:10
  3. Rugova: Kosova duhet te kete flamur te vete
    Nga Shën Albani në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 12-10-2006, 14:51
  4. Rrymat politike katolike shqiptare
    Nga ~Geri~ në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 30-04-2006, 04:33

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •