Close

Rezultati i Sondazhit: Shqiptaret me cilin popull jane me te ngjashem?

Votues
240. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Malazezet

37 15.42%
  • Sllavomaqedonet

2 0.83%
  • Bullgaret

5 2.08%
  • Greket

37 15.42%
  • Rumunet

26 10.83%
  • Vllehet

26 10.83%
  • Serbet

3 1.25%
  • Boshnjaket

19 7.92%
  • Kroatet

16 6.67%
  • Italianet

69 28.75%
Faqja 39 prej 45 FillimFillim ... 293738394041 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 381 deri 390 prej 445
    ...in the battle of Love! Maska e Pirate of Love
    Anëtarësuar
    07-09-2010
    Vendndodhja
    Made in Lugina!
    Postime
    1,030
    Buaaaaah !

Çfare sondazhi qenka ketu ?

nje gje mund ta them me siguri, qe nuk perngjajme me asnjerin nga ato formacionet e popujve qe qenkan prezantuar me larte dhe nuk ka si te perngjajne, sepse historikisht (nese edhe kete, nuk e ka korigjuar ndokush feeeesht, feeeesht ) dihet qe nuk eshte ne familje me asnjerin nga keta popujt me larte !

tani krahasime individesh qe mund ti perngjaje rastesisht x,y, z nge nje vend yhyhyyyy i trete, katert nuk mund te mirren si kategori krahasimi... !

QEVERIA Maska e policia911
    Anëtarësuar
    02-04-2009
    Vendndodhja
    new york
    Postime
    167
    me shqiptaret hahah
    RROFTE SHQIPERIA

AKA-MANO Maska e Maqellarjot
    Anëtarësuar
    16-06-2011
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    972
    Citim Postuar më parë nga Ziti Lexo Postimin
    hajde ne amerike dhe dalloje tjetrin c`fare eshte polak apo anglez, gjerman apo grek, italian apo iranian
    evropa eshte perziere per shekuj me radhe nga mijera e mijera fise te ndryshme
    Polaket nga anglezet dallohen fare kollaj, gjermanet nga greket fare kollaj, Iitalianet nga Iranianet fare kollaj. Ne qoftese ke fjalen per sicilianet ate here, qendron deri diku. Amerika eshte mbushur me Sicilian jo Italian "dem baba deb". Italianet e veriut nuk u perzien jane "autoktone". Prandaj midis veriut dhe jugut egzistojn acarime. Te gjitha keto e kane zanafillen te perzierja e races.

Mos krahasoni Ameriken me asnji vend ne bote, dhe aq me teper me shqiperine. amerika filloj si nje Koloni Angleze, qe sa shkoj e u perzie.
    Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne

AKA-MANO Maska e Maqellarjot
    Anëtarësuar
    16-06-2011
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    972
    Citim Postuar më parë nga Fishtani1 Lexo Postimin
    Nuk njoh albonolog qe te kene pretenduar nje gje te tille por pakten njoh 2 historian te huaj (lexo: jo albonolog) sidomos njeri shkon aq ekstrem sa qe gjuhen sllave e quan gjuhe "baltike te albanizuar ose shqiperuar" dhe gjysmen e evropes e quan proto-albane dhe gjysmen tjeter proto-baltike.

Shqipja me se shumti ngjashmeri ka me gjuhen latine dhe greke, me gjuhen baltike kemi ngjashmeri per shkak jemi pjese e se njejtes familje qe quhet indo-evropiane.

Eshte fjala per gotet, dhe nga ana etno-linguiste kane gjetur ngashmeri mes shqiptareve dhe goteve.
    Shqipja ka nje gjajshmeri te shumte edhe me Gjermanishtetn. Kete gje do ta vertetoj se shpejti!

Cabej eshte nji nga Albanologet qe perkrah hipotezen, qe ne qoftese shqipja mund te krahasohet me ndo nje gjuhe tjeter ne bot, I afrohet gjuheve Baltike. Ne fakt egzistojn shume fjale te perbashketa medis Letuanishtes, lituanishtes, dhe shqipes. Ajo qe shqipja dhe lit/letuanishtja kane te perbashket jane fjalet e lashta autoktone qe jane shume pak te ndryshuara ne krahasim me gjuhet e tjera. Ne fakt lit/letuanishtja ka me shume fjale te paprekura ne bakazhin e vet, per arsye se keto vende kane qene relativisht te paprekura nga dyndjet e shumta qe u sipermoren gjate 2500 te fundit, te pakten ne krahasim me Shqiperine.

Fjalet te perbashketa me Baltiket dhe disa gjuhe te tjera I-E’ne:

Cel zjarrin -ndez zjarrin-cel zogj: Lituanisht, skeliu (Caj) skiliu (cel zogj): Letuanisht, skilties (celin zogjt): Djeq-Lit: degu (djeq): Sllv zoq (zhog): Ind vjet dahati ( ai djeg): emer,emen: prusishtja e vjeter- enmen: sllv vje. Ime; Legate Ligate, Lit Liugos (mocal): sllv vje Luza (legate): serbokr-kaljuga(hurdhe): lende lande: lit-lenta ( derras): I lige I semure, I keq: Lit- liga(semundje) greq-oligos (I pak): Mal, let-mala(buze skanj, ane, breg: rum-mal (breg-bregdet) Me Mat ( qe lidhet edhe fjala Mot): Lit metas (kohe vit: Lit mets(periudh,epok, period: prus vje. Metta (Vit)

Sa I perket kelteve, une nuk kam degjuar qe te ken jetuar ne malet e shqiperise. Une di qe Iliriet kane qene te shtrire deri ne Juge te Austrise, dhe kane qene fqinje me Keltet, per nje kohe te gjate. Dhe gjate kesaj perjudhe kane kembyer fjale midis njera tjetres.

Fjale te perbashketa me Keltet:

Bershe, Gelic-eburo; Gju, glu(prej glun) Irlnd, vje-glun(gju): shqend, kymr, etn(shpend) (qe vjen nga pet): mat “buze lumi, breg” dhe emri I lumit Mat. Irlnd-math (rere): Dem, irlnd.-dam(kau): Pele, irlnd- lair (pele): Neme, name, irlnd vj. Namae (armik)

Ne fund te fundit ne qoftese ne do te krahasoheshim me ndo nje popull te vecant do ti afroheshiim Kelteve(irlandezeve, Skocezeve, dhe Uellsit) “popull”. Jo vetem nga gjuha por edhe nga disa tradita dhe karakteristika qe keto vende kan. Si Gajdja(bagpipe) e Skocezeve, fustanella(Kilt), Kokefortesia. Skocezet ne gjuhen e tyre Gelishten I drejtohen vetes si Alboin=Alban=te bardh. Ashtu sic na drejton neve te huajt. Po te shikosh Fjalen Wells nga afer etimologjia e saj del tek nje fjale e vjeter Wallach(Vllehet). Qe ne thelb do te thote Vellah. Mendohet se Fjala Vlleh=Vellah. shqiptaret dhe rrumnet mendohet te ken qene nje popull ne nje kohe prandaj edhe fjala Vlleh-Vellah. Gjate kohes se dyndjeve Gjermanike ne ishullin Britanik, Uellshit konsideroheshin ne atekohe konsideroheshin si vellezer nga irlandezet dhe skocezet, sepse ishtin te njejtet rrace me ta. Ne krahasom me gjermanet. Prandaj Anglezet(pasardhes te gjermaneve) kane qene ne lufte te vazhdueshme me Britonet per 900 vjet rresht. Sepse nuk kane dashur te perzien. Kjo karakteristik te kujton Kokforcine dhe luften qe shqipetaret kan bere nder shekur per te ruajtur indentitetin e tyre qe iu eshte kercenuar pa pushim.

Une besoj se Irlandezet dhe Skocezet na afrohen me shume se cdo popull tjeter. Irlandezet jane pothuajse te “paster” te paprekur nga ndo nje rrac tjeter. Me siguri ka pas ndonji perzierje me Anglezet por ne pergjithesi jane te “paster”. Irlandezet jane mbeturinat e pellazgeve qe u ngulen atje mijera vite me par gjate 2 a 3 expeditave me me madheshtorre te pellazge.
    Prandaj ne nji postim tjeter ne kete tem shkruajta se nuk I ngajm ndo nji ne vecanti dhe te gjithe rraces se bardh kudo qe jane. Sepse rraca e bardh ne evrope eshte linja e rraces pellazge. Une besoj se qendra Pellazgo-Ilire ka qene brenda kufijve te shqiperise etnike, dhe qe ty u shperndan neper neper evrope, duke shkuar tek malet urale e deri ne jug Indi. Meqe qendra e kultures se tyre ka qene aty ku besoj une, sote e kesaj dite ato ruhen si ne asnje vend tjeter ne bote nga shqiptaret. Me qe ra fjala per Indianet. Ne Budizem, egziston nje ritual qe ushtrohet sote e kesaj dite nga priftrinjet budist. Kur njeriu eshte duke dhene shpirt, prifti duhet te thoj dicka te vecant per te mundesuar shpirtin qe te dali perpara se njeriu te vdes: " Ike Fet" qe ne shqipe perkthehet "Hik/Ik Shpejt" Fjala Fet ne shqipe do te thote shpejt. te besh dicka fet fet. do te thote ta besh shpejt e shpejt. Ky ritual eshte perdorur nga prifterinjt budist ketu e 5000 vjet me par. I pa ndryshuar!

Pell-azge=pell +arg=Pjell+Bardh= Pjell e Bardh
    Arg ne gjuhen “PIE” do te thote e bardh. Nga kjo vjen edh fjala Argend. Nje metal pa ngjyre I ‘bardh’. Nga kjo e ka marre emrin edhe Argentina.

Citim Postuar më parë nga Geri Tr Lexo Postimin
    .Nje gje eshte e sigurt qe gjuha jone eshte primarja e gjuheve evropiane dhe po te zberthesh fjalet qofte ato latine qofte greke gjen fjale shqipe
    Edhe une jam I te njejtit mendim. Por perderisa Greket Sllavet simpatizantet e tyre kudo qe jane ne bote, perfshire ketu edhe elementin shqiptare autoktone, qe mbahet si “objective” do te luftoj kete gje me mishe e shpirt, do te ngelet gjithmone ne rastin me te mire nje Spekulime!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Maqellarjot : 02-09-2011 më 10:38
    Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    jemi nje lemsh rracash ne fakt..

ose kombesh..

dy shqipo te ngjashem nuk i gjen..

si gjuhe mendoj se me rumanishten afrohemi..

i/e regjistruar Maska e Fishtani1
    Anëtarësuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334
    Citim Postuar më parë nga Maqellarjot Lexo Postimin
    Shqipja ka nje gjajshmeri te shumte edhe me Gjermanishtetn. Kete gje do ta vertetoj se shpejti!
    Sigurisht qe kemi pak ngjashmeri edhe me gjuhen gjermanike perndryshe nuk do ishim pjese e se njejtes familje. Por shqipja me perafert eshte me latinishten dhe greqishten sepse kemi shume fjale te perbashketa. Ndersa sa i perket sintakses, gramatikes dhe fonologjise me te perafert jemi me gjuhen bullgare, rumune dhe greke.

Sa I perket kelteve, une nuk kam degjuar qe te ken jetuar ne malet e shqiperise. Une di qe Iliriet kane qene te shtrire deri ne Juge te Austrise, dhe kane qene fqinje me Keltet, per nje kohe te gjate. Dhe gjate kesaj perjudhe kane kembyer fjale midis njera tjetres.
    Nuk eshte e vertete qe iliret jane shtrire deri ne jug te Austrise.

Keltet disa here jane dyndur drejte territoreve ilire per pushtim, njihen sidomos dardanet qe kane pasur rezistence te forte ndaj fiseve kelte. Perndryshe keltet ishin fqinjet verior te ilireve.

Ne fund te fundit ne qoftese ne do te krahasoheshim me ndo nje popull te vecant do ti afroheshiim Kelteve(irlandezeve, Skocezeve, dhe Uellsit) “popull”. Jo vetem nga gjuha por edhe nga disa tradita dhe karakteristika qe keto vende kan. Si Gajdja(bagpipe) e Skocezeve, fustanella(Kilt), Kokefortesia. Skocezet ne gjuhen e tyre Gelishten I drejtohen vetes si Alboin=Alban=te bardh. Ashtu sic na drejton neve te huajt. Po te shikosh Fjalen Wells nga afer etimologjia e saj del tek nje fjale e vjeter Wallach(Vllehet). Qe ne thelb do te thote Vellah. Mendohet se Fjala Vlleh=Vellah. shqiptaret dhe rrumnet mendohet te ken qene nje popull ne nje kohe prandaj edhe fjala Vlleh-Vellah. Gjate kohes se dyndjeve Gjermanike ne ishullin Britanik, Uellshit konsideroheshin ne atekohe konsideroheshin si vellezer nga irlandezet dhe skocezet, sepse ishtin te njejtet rrace me ta. Ne krahasom me gjermanet. Prandaj Anglezet(pasardhes te gjermaneve) kane qene ne lufte te vazhdueshme me Britonet per 900 vjet rresht. Sepse nuk kane dashur te perzien. Kjo karakteristik te kujton Kokforcine dhe luften qe shqipetaret kan bere nder shekur per te ruajtur indentitetin e tyre qe iu eshte kercenuar pa pushim.
    Nuk iu afrohemi me shume skocezeve apo irlandezeve, fustanella (qe kryesisht i mbanin ushtaret) kane pasur edhe keltet, romaket e gjithe fiset evropiane qysh para kohes se re. Alb eshte thjeshte fjale indoevropiane qe ka kuptimin e alpeve ndersa wallach eshte fjale sllave qe do thote fqinje dhe ky fakt pranohet edhe ne akademine rumune.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fishtani1 : 02-09-2011 më 13:00

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Basket edhe Skocezet mendoj se ngjajme . Keto dy popuje jane deget e ndara ne mileniume prej trungut pellazgjik.

i/e regjistruar Maska e Bes-s
    Anëtarësuar
    04-02-2010
    Postime
    193
    Jemi popull i vecante, e gjith ato qe kan votu per italianet,,, ja kan fut kot!!

Shikoni lajmet me shpesh, cdo dite ndodhin vrasje e hakmarrje, shqiptari vret shqiptarin. Jemi te vecante, mire e thash.

Citim Postuar më parë nga Brari Lexo Postimin
    jemi nje lemsh rracash ne fakt..

ose kombesh..

dy shqipo te ngjashem nuk i gjen..

si gjuhe mendoj se me rumanishten afrohemi..
    Me rumanishten mund te afroheni nese heqim nga fjalori tone fjalet turke,greke,italiane edhe ato angleze....
    ne fund ato fjale qe mbeten besoj se meremi vesh me rumanet tak fak
    Kthe respektin me respekt... perballo me gjakftohtesi provokimet... dhe dhuroji hipokrizise indiferencen tende ...

i/e regjistruar Maska e alem_de
    Anëtarësuar
    02-10-2009
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    6,745
    Me italianet.Kur isha nje here ne jug te Italise ne Caserta mu duk si me qene ne Shqiperi.
    Da steh' ich nun, ich armer Tor,
    Und bin so klug als wie zuvor!

Faqja 39 prej 45 FillimFillim ... 293738394041 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Himarë, mësimi nis me himnin grek
    Nga karaburuni në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 134
    Postimi i Fundit: 15-08-2009, 04:07
  2. Akademia e Shkencave dhe heshtja ndaj sfidave te kohes
    Nga &Mitrovicalia& në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 96
    Postimi i Fundit: 18-06-2009, 19:10
  3. Rugova: Kosova duhet te kete flamur te vete
    Nga Shën Albani në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 12-10-2006, 14:51
  4. Rrymat politike katolike shqiptare
    Nga ~Geri~ në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 30-04-2006, 04:33

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •