SHOQATA E VETERANVE T LUFTS S UK s


S T A T U T I
I SHOQATS S VETERANVE NGA LUFTA E
USHTRIS LIRIMTARE KOMBTARE


Tetov, 05 maj 2002


I. DISPOZITAT THEMELORE

Neni 1

Shoqata e Veteranve t lufts t UKM-s sht e pavarur, vullnetare, patriotike, jopartiake dhe organizat e vetme e pjesmarrsve n luftn e UK-s, e themeluar n parime demokratike, e cila vepron n tr territorin e Maqedonis.
Shoqata e Veteranve t Lufts s Ushtris lirimtare Kombtare, sht organizat e interesit publik pr Maqedonin.
SHVLUKM ka veti t subjektit juridik.

II. ANTARSIMI N SHVLUKM

Neni 2

Antarsimi n SHVLUKM sht n mnyr vullnetare.
Antarve u jepet libreza e antarsis.
Formn, dukjen dhe prmbajtjen e librezs s antarsis e prcakton Kryesia e Kshillit t SHVLUKM me vendim t veant.

Neni 3

Antar i SHVLUKM mundet me qen qytetar i Maqedonis ose nj shteti tjetr i cili:
- ka marr pjes n luftn e UK-s pr demokratizimin e Maqedonis, ose q n far do mnyre e ka ndihmuar luftn;
- Ka qen n burg, kamp, internim, deportim ose ne pun t detyrueshme pr arsye t ndihms q i ka
dhn lufts s UK-s n Maqedoni.
- Ka qn jasht atdheut dhe atje ka vepruar per te ndihmuar luften n Maqedoni;
- Eshte antar i familjes se deshmorit ose te luftetarit te vdekur.
Antar t SHVLUKM-s mund te jene edhe qytetar t shteteve te tjera t cilt kan marr pjes n luftn e UK-s n Maqedoni.
Te drejtat dhe detyrat e tyre rregullohen me akte t veanta.

Neni 4

Antarsimin n SHVLUKM e bn shoqata e veteranve n saj t dshirs personale t shprehur dhe n prputhje me nenin 3 t ktij Statuti.

Neni 5

Antari i SHVLUKM-s i ka keto te drejta dhe obligime:
- t angazhohet pr realizimin e prcaktimeve dhe detyrave themelore t SHVLUKM-s;
- t zhgjedh dhe t jet i zgjedhur n organet e SHVLUKM-s;
- t merr pjes n aktivitet e SHVLUKM-s ;
- t krkoj dhe t marr ndihm nga SHVLUKM pr realizimin e t drejtave t veta n saj t pjesmarrjes n luftn e UK-s;
- t paguaj antarsi.

Neni 6

Antarsimi n SHVLUKM ndrpritet me :
- me largim dhe
- vdekje.
Antari largohet vullnetarisht , pasi m par paraqet deklaratn pr largim nga SHVLUKM-ja.


III. MENYRAT DHE FORMAT TE ORGANIZIMIT DHE VEPRIMTARIS

Neni 7

SHVLUKM organizhohet n princip teritorjal dhe vepron sipas rregulls n nj ose m tepr bashksi lokale, komuna dhe ne Republik.


Neni 8

Organe t SHVLUKM-s jan: Kryesia, Kshilli , Kuvendi dhe Kongresi
Zgjedhjet n t gjitha organet e SHVLUKM mbahen do katr vjet.
Votimet n zgjedhje sipas rregullave mbahen t fshehta.

Neni 9

Ne komunat n t cilat ka dy ose m tepr shoqata te veteranve nse ndihet nevoja, kshilli komunal i SHVLUKM-s mundet t lshoj vendim me t cilin do t formoj kshill kordinues per koordinimin e veprimtaris s SHVLUKM-s.

Neni 10

Sipas nisjativs t veteranve t njsiteve t UK-s, pjesmarrsit n luftime t caktuara mund t formojn seksione.
Seksionet jan form e veprimtaris s brendshme t SHVLUKM-s pr kultivimin e traditave t njsiteve t lufts, ose t disa luftimeve , mbledhje dhe rregullim materialit t shkruar, dokumentacionit fotografik, kujtimeve dhe dokumentacioneve t tjera pr njsitet ushtarake, pr jetn dhe aktivitetin, si dhe pr ruajtjen e shoqris nga lufta.
Me vendimin pr formimin e seksionit prcaktohet edhe detyra e tij, veprimtaria dhe prbrja e organeve.
Pr realizimin m t suksesshm t detyrave seksionet mund t formojn edhe trup koordinues.

Neni 11

Invalidt nga lufta formojn shoqata t veanta ose seksione n kuadr t kshillit komunal dhe trupa koordinues n kuader t Maqedonis.

Neni 12

Organet e SHVLUKM-s me vendim t veant mund t shpallin:
- qytetar , ndermarrje, organizata dhe institucione t tjera pr antar nderi t cilt e ndihmojn aktivitetin e SHVLUKM-s;
- Pr antar bashkveprimtar t SHVLUKM-s, qytetar organizata dhe shoqata t qytetarve, t cilt me aktivitetin e vet angazhiohen pr kultivimin dhe zhvillimin e traditave nga lufta.
- Me vendim te keshillit te SHVLUKM-s rregullohen marrdhniet n drejtim t antarve t nderit dhe atyre bashkveprimtar;


Neni 13

Kshillat komunale te SHVLUKM-s mund t formojn shoqata t qytetarve t cilt nuk jan pjesmarrs t lufts s UK-s pr ruajtjen dhe kultivimin e t arriturave dhe vazhdimin e traditave nga lufta.
Antar t ktyre shoqatave jan qytetar t Maqedonis t cilt jan t prcaktuar ne menyre patriotike te shprehin deshiren dhe gadishmerine per respektimin dhe kultivimin e te arriturave si dhe vazhdimin e traditave nga LNC.
Shoqatat nga alinea dy e ketij neni zgjedhin delegetet dhe antar per keshillat komunale dhe te SHVLUKM-s ne saje te vendimit te veant t SHVLUKM-s.
Kur flitet dhe vendoset per ruajtjen dhe kultivimin, si dhe vazhdimin e te arriturave dhe traditave te lufts, delegatt nga alinea e meparshme kane te drejt dhe detyre te antarit me te drejta te plota te keshillit ku bjne pjese, gjegjesisht te kryesise s tyre.

Neni 14

Puna e SHVLUKM -s bazohet n parimet demokratike dhe t drejtave t barabarta t t gjith antarve dhe vendosjen kolektive si dhe n prgjegjsi t t gjith antarve dhe at individuale t do antari.
Aktiviteti n organet dhe n tr shoqatn sht n baza vullnetare dhe kryhet n mnyr voluntare.

Neni 15

SHVLUKM n Komunat si dhe n tr Maqedonin kan veti t personalitetit juridik.
Kshillat komunal t SHVLUKM-s dhe kshilli n nivel t Republiks s Maqedonis, si dhe organet e tyre mund t lshojn vendime dhe dokumente t tjera pr kryerjen me sukses t puns.

Neni 16

Sipas nevojs Kshilli Republikan n vendet e zbrazura mund t koptoj deri n dhjet antar t ri n kuader t numrit t prgjithshm t numrit t vet.
Kshillat komunale n vendet e zbrazura mund t koptojn antar t ri n kuader t numrit t prbrjes s vet.A. NJSIA THEMELORE ORGANIZATIVE E SHVLUKM-s

Njsia themelore organizative e SHVLUKM-s sht nndega. ( n tkekstin e mtutjeshm nndega e SHVLUKM ) e cila formohet n nivel t nj ose m tepr bashksive lokale n komun.
Vendim pr formimin e nndegs s SHVLUKM-s sjell Kshilli Komunal i SHVLUKM-s, n saj t inicjativs dhe krkess nga veterant e Lufts s UK-s dhe parimeve t prcaktuara me kt Statut.
Kshilli Komunal i SHVLUKM-s, pr shkak t numrit t vogl t antarve, mund q t vendos dhe ti organizoj veterant n nj nndeg dhe ajo ta kryej funksionin e SHVLUKM-s n komun.

Neni 17

Nndegn e SHVLUKM-s e prbjn t gjith antart t cilt jetojn n rajonin n t cilin sht formuar.
Nndega mblidhet sipas nevojs, e ma s pakti nj her n vit dhe thritet me vendim t kryesis, gjegjsisht t kryetarit.
Nndega e zgjedh kryesin e vet me kryetar, sekretar dhe arktar dhe komisionin pr kontroll, kurse n nndegt ku numri i antarve sht deri n 50, vetm kryetar, sekretar, arktar dhe komision pr kontroll.


B) SHOQATA E VETERANVE T LUKM N KOMUN

Neni 18

Kshillin e SHVLUKM-s n komun e prbjn delegat t zgjedhur nga nndegt n bashksite lokale.
N se numri i t gjitha nndegve, t cilat e formojn degn sht ma pak se 50 antar, ather t gjith kto e prfaqsojn Kuvendin e Komuns t SHVLUKM-s dhe e zgjedhin Kshillin Komunal.
Antart e mparshm t Kshillit komunal marrin pjes n punn e Kuvendit, pa t drejt n vot.
Kuvendi komunal zgjedh Kshillin komunal dhe komisionin pr kontroll nga radht e antarve t SHVLUKM-s.
Kshilli komunal zgjedh kryesi.
Kryesia nga radht e veta zgjedh kryetar, nnkryetar dhe sekretar. N se nuk zgjedh sekretar, kryesia mund q t emrtoj sekretar, i cili nuk sht antar i SHVLUKM-s.

Neni 19

Me akt t veant, Kuvendi i SHVLUK-s n komun i prcakton detyrat dhe kompetencat t Kshillit komunal, n prputhje me kt Statut.
Kshilli komunal me akt t veant e prcakton numrin dhe mnyrn e zgjedhjes, si dhe detyrat dhe kompetencat t Kryesis dhe organeve punuese.

Neni 20

Kshillat komunale i SHVLUKM-s pr disa pun n rjedhim mund t merren vesh pr bashkpunim.

C) SHOQATA E VETERANVE T LUFTS S UK-s N MAQEDONI N QYTETIN E SHKUPIT

Neni 21

SHVLUKM-s n qytetin e Shkupit e prbjn nndegt e komunave t qytetit t Shkupit.

Neni 22

SHVLUKM-s n qytetin e Shkupit e bn koordinimin e aktiviteteve dhe punve t interesit t prbashkt t degve t SHVLUKM-s n komunat e qytetit t Shkupit, t cilat do tia transmetojn kuvendet komunale t SHVLUKM-s t komunave.
SHVLUKM-s n qytetin e Shkupit bn edhe pun, t cilat dalin nga trsia e qytetit t Shkupit dhe roli dhe detyrat e SHVLUKM-s.

Neni 23

Kuvendin e SHVLUKM-s n qytetin e Shkupit e prbjn delegat t zgjedhur nga kuvendet e SHVLUKM-s n komunat e qytetit t Shgkupit.
Antart e deriathershm t Kuvendi t qytetit, marrin pjes n punn e kuvendit pa t drejt vote.
Kuvendi zgjedh Kshillin e qytetit dhe komisionin pr kontroll nga radht e antarve t SHVLUKM-s dhe i prcakton detyrat dhe kompetencat e tyre n prpushje me kt Statut.
Kshilli i qytetit me akt t veant e prcakton numrin, mnyrn e zgjedhjes, si dhe detyrat dhe kompetencat e Kryesis dhe t organeve punuese.
Kshilli i qytetit zgjedh Kryesi.
Kryetart e Kshillave komunale t qytetit t Shkupit sipas funksionit jan antar t Kryesis s Kshillit t qytetit.
Kryesia zgjedh kryetar, nnkryetar dhe sekretar. N qoft se nuk zgjedh sekretar, Kryesia emrton sekretar, i cili nuk sht antar i SHVLUKM-s.

E) ORGANE T SHOQATS S VETERANVE T UK-s N MAQEDONI

1. K O N G R E S I
Neni 24

N SHVLUKM-s organi m i lart sht Kongresi i SHVLUKM-s. Kongresin e prbjn delegat t zgjedhur nga Kuvendet e SHVLUKM-s n komunat.
Kongresi e prcakton politikn dhe detyrat e SHVLUKM-s, e vlerson dhe e drejton aktivitetin e saj, i miraton vendimet dhe konkludimet pr eshtjet me rndsi pr SHVLUKM-s, sjall dokumente programore dhe Statutirn e SHVLUKM-s, i shqyrton dhe miraton raportet e Kshillit republikan dhe t Komisionit pr kontroll, i zgjedh dhe shkarkon nga detyra antart e e Kshillit Republikan dhe t Komisionit pr kontroll dhe e prcakton numrin e tyre n prputhje me kt Statut.
Kongresi mbahet do katr vjet. Vendim pr mbajtjen e Kongresit sjell Kshilli Republikan i SHVLUKM-s, ma s pakti tre muaj para mbajtjes s tij. Me vendimin prcaktohet propozim i rendit t dits, kurse afati por drgimin e dokumenteve deri te delegatt nuk mundet me qen m i shkurtr se nj muaj.

Neni 25

Delegatt pr n Kongresin e SHVLUKM-s, zgjidhen n prpjestim me numrin e antarve t SHVLUKM-s n komun.
Prpjestimin pr zgjedhjen e delegatve pr n Kongresin e SHVLUK-s e prcakton Kshilli Republikan.

2. K S H I LL I R E P U B L I K A N
Neni 26

Kshilli Republikan sht organi m i lart i SHVLUKM-s ndrmjet dy kongreseve.
Kshilli Republikan i realizon qndrimet dhe konkluzat e Kongresit t SHVLUKM-s, i shqyrton dhe koordinon aktivitetet e organizats, sjell vendime pr veprimtarin e vet, e prcakton numrin dhe zgjedh Kryesin, e shqyrton aktivitetin e saj, sjell plane financiare vjetore dhe i miraton llogarit vjetore prfundimtare, i sjell programet dhe planet pr pun vjetore, sjell rregullore pune, i prgatit dokumentet pr Kongresin dhe trajton edhe eshtje tjera nga kompetencat e veta.
Kshilli Republikan mund t formoj grupe pune pr lmi t ndryshmet veprimit pr realizimin m efikas t detyrave t veta.
Kshilli Republikan i SHVLUKM-s me vendim mund t formoj nj organizat komunale t SHVLUKM-s, nga dy ose m tepr organizata komunale.
Kshilli Republikan mblidhet sipas nevojs, e m s paku nj her n vit.

Neni 27

Kshillin Republikan, prve antarve t zgjedhur nga Kongresi e prbjn edhe kryetart e kryesive t kshillave komunale t SHVLUKM-s n komunat dhe qyrtetin e Shkupit.

2. K R Y E S I A
Neni 28

Kryesia i ka kto kompetenca:

- i realizon prcaktimet programore dhe detyrat, si dhe vendimet e Kongresit t SHVLUKM-s dhe t Kshillit Republikan t SHVLUKM-s;
- e miraton propozim-Statutin dhe propozim aktet tjera, t cilat duhet ti shqyrtoj dhe miratoj Kshilli Republikan, gjegjsisht Kongresi.;
- i miraton propozim-planet pr t ardhurat dhe shpenzimet, si dhe logarit prfundimtare t SHVLUKM-s dhe planet dhe programet pr pun vjetore;
- prgatit raporte pune vjetore.
- Nga rradht e veta zgjedh kryetar, nnkryetar dhe sekretar me mandat prej katr vjet. N se nuk zgjedh sekretar, Kryesia mund q t emrtoj sekretar, i cili nuk sht antar i SHVLUKM-s;
- Emrton komisione, grupe tjera pune dhe emrton sekretar t tyre dhe e prcakton fushveprimin dhe detyrat;
- Kryen edhe detyra tjera lidhur me zbatimin e Statutit dhe akteve tjera t Kongresit dhe Kuvendit Republikan t SHVLUKM-s.

Neni 29

Kryesia e Kshillit Republikan e SHVLUKM-s me vendim t veant mund t inauguroj mirnjohje dhe tua ndaj organeve, organizatave, institucioneve dhe individve pr kontribut t jashtzakonshm n punn e SHVLUKM-s dhe pr veprimtari tjetr shoqrore, shkencore dhe publicistike, si dhe veprimtari artistike lidhur me historin dhe traditat nga lufta e UK-s.

Neni 30

Kryesia sht e obliguar q ta thret Kshillin Republikan, n se kt e krkojn ma s pakti nj e treta nga antart e tij dhe n krkes ma s paku nga pes Kshilla Komunal dhe kt n afat prej 30 ditsh prej drgimit t krkess.
Krkesa pr mbledhjen e Kshillit Republikan drgohet me shkrim.

Neni 31

Kryesia ka t drejt q n vendet e shprazura t kooptoj deri n nj t tretn e antarve t vet, pas marjes s plqimit nga shumica e Kryesive t Kshillave Komunale t SHVLUKM-s.

Neni 32

Kryetari i kryen punt e kryesis ndrmjet mbledhjeve t saj dhe vendos pr thirjen e mbledhjeve t Kryesis.
N munges t kryetarit, kto pun i kryen nnkryetari.
Sekretari i Kryesis e bn koordinimin e aktiviteteve t grupeve t puns, e organizon prgatitjen e materialeve dhe propozimeve pr mbledhjet e Kryesis dhe t Komisionit kontrollues; insiston q t realizohet dhe t prparoj bashkpunimi me organet dhe organizatat republikane n RM, udhheq me punn e Shrbimit profesional t Kshillit Republikan dhe e koordinon punn e Shrbimit profesional n Kshillat komunale t SHVLUKM-s dhe t qyteteve. Kujdeset pr zhvillimin e kontakteve dhe bashkpunimin e SHVLUKM-s me organizatat ndrkombtare t veteranve t lufts dhe t organizatave tjera adekuate q ekzistojn n vende t nrdyshme dhe ngjajshm.


4. K O M I S I O N I P R K O N T R O L L
Neni 33

Komisioni pr kontroll e bn kontrollin e puns materiale dhe financiare t SHVLUKM-s dhe pr kt i raporton Kongresit dhe Kshillit Republikan t SHVLUKM-s dhe e informon Kryesin.
Komisioni pr kontroll sht i prbr nga tre antar, t cilt nga prbrja e vet zgjedhin kryetar.

PUNA MATERIALE DHE FINANCIARE E SHVLUKM-s

Neni 34

Puna materiale dhe financiare e SHVLUKM-s kryhet n baz t plani t t ardhurave dhe shpenzimeve, n prputhje me ligjin dhe aktet q i sjellin organet e SHVLUKM-s.
Burimet pr shpenzimet materiale t Shrbimit profesional dhe shpenzimet pr aktivitet ndrkombtar t shoqats sigurohen nga Buxheti i Republiks s Maqedonis. Financimi i aktiviteteve, n prputhje me kt Statut, t cilat do ti ealizoj SHVLUKM-s, n se nuk sht i siguruar nga Buxheti i Republiks, do t sigurohet nga antarlsia, nga donatort, dhuratat, nga buxhetet e Qeverisjes vendore, etj.

Neni 35

Kshilli Republikan i SHVLUKM-s, me vendim t veant e prcakton lartsin e antarsis dhe ndarjen e pjesve sipas niveleve t shoqats.
Neni 36

Pasurin e Shoqats s veteranve e prbjn: t gjitha mjetet materiale dhe financiare t ksaj shoqate, t cilat do ti ndrtoj, i falen nga donatort ose i lshohen n prdorim nga subjektet tjera ose individ.
T ardhurat e SHVLUKM-s n komun dhe qytetin e Shkupit si pjes e natarsis, nga donatort,, buxheteve komunale etj. Ndahen me vendim t cilin do ta sjell Kshilli komunal ose i qytetit t SHVLUKM-s.
Me vendim t Kshillit Republikan i SHVLUKM-s mund t formohet ndrmarrje e cila do t punoj n prputhje me ligjet.
Me vendim t Kshillit Republikan t SHVLUKM-s mund t formohet fondacion.
N se arihet plqim, ather nj pjes e t ardhurave nga alinea tre e kti neni, mund t ndahen mjete pr pjesmarrje n fondacionin sipas alines katr t kti neni.

SELIA, VULA DHE SHEJA, FLAMURI, EMBLEMA DHE FESTA E SHVLUKM-s

Neni 37

Selia e SHVLUKM-s sht n Tetov.

Neni 38

SHVLUKM-s sht subjekt juridik dhe sht regjistruar n regjistrin e organizatave shoqrore.

Neni 39

SHVLUKM-s e ka vuln, shejn, flamurin, emblemn dhe festn e vet. Forma dhe prmbajtja e tyre prcaktohet me akt t veant.

Neni 40

Festa e SHVLUKM-s sht dita e veteranit, t ciln do ta caktoj Kongrasi i SHVLUKM-s.

SHRBIMI PROFESIONAL

Neni 41

Pr kryerjen e punve profesionale administrativo-teknike dhe materialo-financiare t SHVLUKM-s, Kryesia e Kshillit Republikan e SHVLUKM-s me vendim formon Shrbim profesional t ciln e organizon n pajtim me ligjet.

SHPRBRJA E SHVLUKM-s

Neni 42

SHVLUKM-s mbaron s funksionuari n se ashtu vendosin ma shum se dy t tretat nga antart e Kashillit Republikan t SHVLUKM-s dhe n se me kt dakordohen ma s paku tre t katrtat e Kuvendeve t SHVLUKM-s n komunat.
Me vendimin pr mbarim t funksionimit t SHVLUKM-s, vendoset edhe pr disponimin me pasurin e saj.

DISPOZITAT PRFUNDIMTARE

Neni 43

Sqarime t prcaktimeve t kti Statuti jep Kshilli Republikan i SHVLUKM-s.

Neni 44

Kshilli i SHVLUKM-s i komunave dhe qytetit Shkup, aktet e veta do ti sjellin n pajtim me kt Statut.

Neni 45

Ky Statut hyn n fuqi me ditn e miratimit nga Kryesia e prkohshme, deri n mbajtjen e Kongresit t SHVLUKM-s.

K r y e t a r
D a i m H i s e n iPROCESVERBAL
Nga mbledhja konstitutive e Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni, e mbajtur m 15.04. 2002 n Shkup.
N Kuvendin themelues u propozua dhe u miratua ky:

R E N D D I T E

1. Sjellja e vendimit pr formimin e Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni.

2. Miratimi i Programit pr punn e Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni.

3. Miratimi i Statutit t Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni.

4. Zgjedhja e organeve t Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni.


4.1. Zgjedhja e Kuvendit t Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni
4.2. Zgjedhja e Kryesis s Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni
4.3. Zgjedhja e kryetarit t Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni
4.4. Zgjedhja e organeve dhe e trupave t tjera t parapara me Statutin e Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni

N Kuvendin themelues t Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni themelues t Shoqats jan:
Emri dhe mbiemri, adresa dhe numri am
1. Halil Palloshi
2. Nazmi Beqiri
3. Hazbi Lika
4. Daim Hiseni
5. Fazli Veliu
6. Habit Loki
7. Hajrulla Misimi
8. Isni Shaqiri
9. Zulfi Adili
10. Ismail Dardhishta etj.

N Kuvendin themelues, themeluesit miratuan vendimin pr themelimin e Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni.

Vendimi sht pjes prbrse e procesverbalit.

Themeluesit e miratuan Programin pr punn e Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni, i cili sht pjes prbrse e ktij procesverbali.

Themeluesit e miratuan Statutin e Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni, i cili sht pjes prbrse e ktij procesverbali.

Themeluesit pr antar t Kuvendit t Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni i zgjodhn:
1. Emri dhe mbiemri
2. ....

Kuvendi pr kryetar dhe antar t Kshillit i zgjodhi personat:
1. Daim Hiseni; 0503966450098 kryetar i Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni
2. Hazbi Lika antar i Kshillit
3. Hajrulla Misimi antar i Kshillit
4. Fazli Veliu antar i Kshillit
5. Zulqufli Adili antar i Kshillit
6. Halil Palloshi antar i Kshillit
7. Nazmi Beqiri antar i Kshillit

Kryesin e posazgjedhur e pruruan shum nga mysafirt prezent t cils i dshiruan pun t mbar dhe t suksesshme.Procesverbalist: KRYETAR I SHOQATS
Daim Hiseni
_____________ __________________________


Verifikues t procesverbalit

_______________________

_______________________N baz t nenit 5, 18 dhe 19 t Ligjit pr shoqatat dhe fondacionet e qytetarve, (Gazeta zyrtare e R.M. nr. 31 nga 02.07.1998), Kuvendi themelues i Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni, n mbledhjen e mbajtur m 15.04.2004 solli

V E N D I M
Pr miratimin e Statutit t Shoqats s Veteranve nga
Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni


Neni 1

Me kt vendim miratohet Statuti i Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni.


Neni 2

Teksti i Statutit t Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni sht pjes prbrse e ktij vendimi.


Neni 3

Ky vendim hyn n fuqi me ditn e sjelljes.


K R Y E T A R I

_______________
Daim HiseniN baz t nenit 5, 18 dhe 19 t Ligjit pr shoqatat dhe fondacionet e qytetarve, (Gazeta zyrtare e R.M. nr. 31 nga 02.07.1998), Kuvendi themelues i Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni, n mbledhjen e mbajtur m 17.04.2004 solli
V E N D I M
pr
miratimin e Programit pr pun t Shoqats s Veteranve nga
Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni


Neni 1

Me kt vendim miratohet Programit pr pun i Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni.


Neni 2

Teksti i Programit pr pun t Shoqats s Veteranve nga Lufta e Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni sht pjes prbrse e ktij vendimi.


Neni 3

Ky vendim hyn n fuqi me ditn e sjelljes.


K R Y E T A R I

_______________
Daim Hiseni


SHOQATA E VETERANVE T LUFTS S UK s


P R O G R A M I
PR PUNN DHE AKTIVITETIN E SHOQATS S VETERANVE NGA LUFTA E USHTRIS LIRIMTARE KOMBTARE

Tetov, 05 maj 2002 vit


KARAKTERI, QLLIMI DHE PARIMET E SHOQATS

l. Si ruajts t vazhdueshmris t lufts shumshekullore t popullit shqiptar n Maqedoni pr liri kombtare dhe drejtsi sociale, si dhe themelues t parimeve pr veprimtari pr barazin e plot t qytetarve dhe komuniteteve n Maqedoni dhe trsis teritorijale dhe sovranitetit t saj, veterant n mnyr vullnetare bashkohen n shoqatn e veteranve si shoqat patriotike dhe e kultivojn frymn e lufts dhe t liris, respektin ndaj heroizmit t atyre q e dhan jetn e tyre pr reformimin e pushtetit dhe demokratizimin e Maqedonis.

2. Shoqata e Veteranve t Lufts t Ushtris lirimtare Kombtare n Maqedoni ( SHVLUKM), do t angazhohet ashtu q qytetart e Maqedonis t cilt nuk jan pjesmars t lufts s UK-s n mnyr vullnetare dhe aktive t kyen n shoqata pr ruajtjen dhe kultivimin e traditave t lufts s UK-s n Maqedoni.

3. Qllimet dhe parimet themelore t SHVLUKM jan:

a) Reintegrimi i pjestarve t ish-UK-s n shoqri;
b) Mbrojtja dhe ruajtja e t ariturave nga lufta e UK-s, integritetit teritoprial dhe sovranitetit t Maqedonis;
c) Ngritja n nivel dhe mbrojtja e statusit t veteranve t UK-s, si barts themelor t lufts.
d) Kultivimi dhe zhvillimi i traditave nga lufta e UK-s, si dhe luftat dhe kryengritjet nga historija e popullit shqiptar dhe maqedonas;
e) Regullimin e gjendjes materijale dhe t siguris socijale t lufttarve, invalidve t lufts dhe t familjeve t dshmorve;
f) Bashkpunimi me asociacionet n Maqedoni dhe ato ndrkombtare t veteranve t lufts dhe lufttarve, si dhe me organizata tjera prkatse n shtete tjera;

Qllimet dhe detyrat e SHVLUKM nga kjo q u citua m lart realizohen nprmjet t angazhimit t drejtprdrejt t organizatave dhe organeve t SHVLUKM dhe bashkpunimit me organet dhe institucionet e pushtetit, me institucionet shkencore, arsimore, kulturore, sportive, si dhe organizatat dhe shoqatat tjera t qytetarve.

4. Antart e SHVLUKM shoqrohen vullnetarisht pa dallim kombsie, feje dhe prkatsie politike dhe kultivojn marrdhnie solidare mes veti.
Veprimtaria shoqrore e antarve t SHVLUKM nuk mund t jet n kundrshtim me kt Statut t SHVLUKM.

5. Veprimtaria e SHVLUKM sht e hapur.
SHVLUKM bashkpunon me mjetet pr informim.
PROSPERITETI DHE STABILITETI I MAQEDONIS

1. Marrveshja e Ohrit dhe implementimi isaj, dhe kalimi prej nj gjendje t diskriminimit racial n ate t barabart me t tjert, tejkalimi kah vlerat e kohs s re i prfshin t gjitha poret e jets s njerzve dhe sjell deri te ndryshime t mdha. Lirit themelore dhe t drejtat e njeriut dhe qytetarit, shprehja e lir e prkatsis kombtare dhe fetare, pluralizmi politik dhe zgjedhjet e drejtprdrejta demokratike, pluralizmi i pasuris, lirija e tregut dhe marrdhnjeve, vetqeverisjes vendore, sigurimit t parimit t shtetit juridik dhe respektimin e normave juridike ndrkombtare dhe marrdhenien ndrmjet shteteve, dukshm i ndryshojn themelet materijale dhe ato shpirtrore t zhvillimit shoqror. Gjat ksaj realizohen rezultate pozitive dhe njkohsisht hapen perspektiva pr zgjidhjen e shum problemeve ekonomike, sociale dhe humane, nga zgjidhja e t cilave mvaret zhvillimi i suksesshm i mtutjeshm i Maqedonis drejt integrimeve euroatlantike.
N kto kushte SHVLUKM insiston dhe vet sndrtohet si segment i patjetrsueshm dhe i pandryshueshm i ndryshimeve n trsi n Maqedoni si shoqat jopartiake e cila nuk mer pjese n luftn pr marjen e pushtetit, por nnkuptohet se SHVLUKM e quan pr t vetn t drejtn dhe detyrn pr mbshtetje t drejtprdrejt t proceseve t zhvillimit t Maqedonis. Ajo sht prgjithmon ngusht e lidhur me fatin e saj. Duke lindur nga lufta e UK-s n Maqedoni, ajo esht thell e interesuar pr afirmimin e saj.

2. Shoqata e Veteranve t Lufts s UK-s n Maqedoni do te punoj dhe angazhohet pr:
- stabilitetin dhe prosperitetin e Maqedonis,
- ruajtjen e dinjitetit, realizimin e t drejtave t njeriut, lirit e qytetarit dhe barazin individuale dhe kolektive t t gjithve;
- prparimin permanent t marrdhnieve ndrnacionale dhe toleranc fetare, si dhe pr barazin e qytetarve;
- pr paq t prhershme si kusht themelor pr zhvillimin e shoqris: pjesmarrsit n luftn i mbajn mend tmeret e lufts dhe prndjekjet, terorizmin dhe t njgjajshme dhe do t luftojn kundr cdo reziku lufte, pr bot pa luftra dhe ndeshje me arm, pr sistem t siguris kolektive, pr prkufizimin e armatimit, SHVLUKM e prmban politikn e paqs dhe mosprdorimit t dhuns si parime pr zhvillimin e shteteve, pr dialog dhe mirkuptim t ndrsjellt mes shteteve, pr dialog dhe marveshje mes njerzve dhe popujve;
- t drejt socijale dhe prosperitet t jets personale dhe asaj t prbashkt;
- ruajtjen dhe regullimin e mjedisit.

3. Ndaj t gjitha partive politike dhe subjekteve shoqrore SHVLUKM do t sjellet si organizat e pavarur dhe jopartijake e veteranve t lufts, pr ka do t zhvilloj marrdhnie n saj t programeve t veanta dhe do ta kultivoj bashkpunimin e hapur.
4. SHVLUKM, duke pasur parasysh se edhe veterant n kuadr t forcave qeveritare gjat lufts kundr UK-s i kan kryer detyrat n prputhje me kushtetutn dhe ligjet n fuqi, ajo do t insistoj n bashkpunim t mirfillt me asociacinet q ata do ti krijojn. ( t analizohet ), si dhe me Lidhjen e Lufttarve nga lufta e Dyt Botrore.
5. Duke u nisur nga fakti se veterant detyrat e vendosjes s paqs pr ta ndaluar luftn i kryenin n bashkpunim me forcat e NATO s, Bashkimit Evropian dhe SHBA, si dhe pr reformimin n drejtim t demokratizimit t Maqedonis, del se aktiviteti i SHVLUKM duhet t jet n bashkpunim edhe me asociacionet e veteranve t ktyre vendeve.
6. Veprimtaria pr demokratizimin e mtutjeshm t Maqedonis duhet t shprehet n mardhaniet ndrkombtare pr kyjen n proceset integruese t bots dhe Evrops, pr zgjidhjen e konflikteve nprmjet t metodave paqsore, humane dhe t civilizuara.

VENDOSJA DHE MBROJTJA E STATUSIT T VETERANVE DHE T SHVLUKM

T drejtat themelore t statusit t pjesmarsve n luftn e UK-s dhe prmirsimi i tyre, si dhe statusi i SHVLUKM jan lmi pr regullim juridik nga ana e shtetit. Korniza e tyre sht e prcaktuar me Kushtetut.
Posarisht sht i rndsishm problemi pr finansimin e SHVLUKM. N kt drejtim duhet t definohet relacioni i buxhetit t Maqedonis ndaj veprimtaris s SHVLUKM.
SHVLUKM do t insistoj q statusi i veteranit q del nga pjesmarrja e tyre n luft, si dhe statusi i SHVLUKM gjithmon t prparoj dhe t paraqes kujdes t prhershm t shtetit t Maqedonis.

SIGURIJA MATERIJALE DHE SOCIALE E INVALIDVE T LUFTS DHE LUFTTARVE DHE T FAMILJEVE T DSHMORVE T RN N KT LUFT

1. SHVLUKM do t angazhohet q me Kushtetutn e Maqedonis t garantohen t drejtat e veanta t invalidve t lufts, t lufttarve dhe familjeve t dshmorve.
SHVLUKM do t angazhohet pr:
- realizimin konseguent t t drjtave materiale dhe siguris sociale t invalidve t lufts, t lufttarve dhe dshmorve;
- do ta prcjell regullimin e t drejtave t fituara, do t kujdeset pr prparimin e mbrojtjes materiale t lufttarve, invalidve t lufts dhe antarve t familjeve t dshmorve dhe do t angazhohet pr realizimin e t drejtave t fituara;
- do t bashkpunoj me organet shtetrore kompetente dhe me organizatat tjera t cilat i trajtojn t drejtat sociale dhe mbrojtjen shndetsore t invalidve t lufts, t lufttarve dhe t familjeve t dshmorve;
- do ta potencoj zhvillimin e solidaritetit, humanitetit dhe t ndihmave t ndryshme humanitare t veteranve t smur, t vetmuar, invalid t lufts dhe antarve t familjeve t dshmorve;

2. SHVLUKM do t angazhohet dhe do t krkoj q t regullohen normat juridike pr regullimin e statusit t veteranve dhe shkallzimin sipas pjesmarjes n koh dhe kontributit, shpallja e heronjve kombtar, si dhe regullimi i t drejtave t tyre dhe siguris materijale dhe sociale.

3. SHVLUKM do t angazhohet q t regullohet me ligj dekorimi i veteranve.

KULTIVIMI I TRADITAVE NGA LUFTA, SI DHE LUFTRAVE PR LIRIM GJAT HISTORIS T POPULLIT SHQIPTAR

Duke u nisur nga prcaktimi se themelet pr demokratizimin e Maqedonis rjedhin nga trashigimia historike e prpjekjeve t njpasnjshme q kulminoi me luftn e UK-s. SHVLUKM vet dhe n bashkpunim me organet e pushtetit dhe organet dhe organizatat tjera:
1. do t angazhohet pr kultivimin dhe zhvillimin e traditave nga lufta pr dinjitetin, t drejtat dhe lirit e qytetarve pa dallim race feje dhe kombsie dhe afirmimin e vlerave q e karakterizojn ate luft, lirin dhe patriotizmin, trimrin dhe solidaritetin, humanitetin dhe t drejtn sociale:
- do t angazhohet pr vlersimin dhe prcaktimin objektiv historik t fakteve dhe shnimeve pr kt luft, si vazhdushmri e veprimtarive lirimtare, e luftrave dhe kryengritjeve;
- do t inicoj ose do t mer pjes, ose vet do t organizoj manifestime, takime etj. Pr shnimin e ngjarjeve dhe personaliteteve nga lufta e UK-s ose nga e kaluara m e hershme, do t angazhohet pr krijimin e ktyre organizatave pr prkujdesje rreth ktyre aktiviteteve;
- do t inicoj, zhvilloj dhe merr pjes n veprimtarin hulumtuese n tema nga lufta e UK-s;
- do t inicoj dhe zhvilloj veprimtari publicistike dhe botuese n tema nga lufta dhe ngjajshm me kte;
- do t angazhohet rreth ruajtjes dhe mirmbajtjes s monomenteve dhe shnimeve monomentale dhe memoriale nga lufta e UK-s dhe historia;
- do t angazhohet pr pjesmarjen adekuate t historis s lufts s UK-s n procesin edukativo-arsimor dhe n lndt prkatse dhe n aktivitetet e lira t nxnsve n shkollimin fillor dhe t mesm ( histori, letrsi, sociologji, muzik dhe art );
- do t inicon patronizm te institucionet arsimore, kulturore, sportive dhe institucionet dhe ndrmarjet e tjera, si dhe te disa organizata dhe shoqata pr kultivimin dhe ruajtjen e prhershme t kujtimeve dhe ngjarjeve nga lufta e UK-s, si dhe nga e kaluara e largt historike, shnimi i tyre prkujtimor dhe mirmbajtja e prmendoreve dhe do ta zhvilloj dhe mbaj bashkpunimin me to, me cka do t hapet procesi i antarsimit n SHVLUKM.

2. SHVLUKM do t angazhohet pr lshimin e ligjit pr prmendoret dhe prkujtimoret nga lufta e UK-s, n t cilin do t afirmohet sndrtimi i Maqedonis demokratike t barabart pr t gjith qytetart dhe komunitetet, e shprehur nprmjet t simboleve t prhershme.
SHVLUKM do t insistoj q t vazhdoj ndrtimi i prmendoreve dhe prkujtimoreve.

BASHKPUNIMI ME ASOCIACIONE NDKOMBTARE T VETERANVE DHE ME ORGANIZATA T LUFTTARVE N MAQEDONI DHE T VENDEVE TJERA

1. SHVLUKM kujdes t vecant do ti kushtoj zhvillimit t gjithanshm t bashkpunimit t asociacioneve t ndryshme t veteranve t lufts n mnyr t barabart dhe nprmjet t shkmbimit t prvojs.

2. SHVLUKM gjithmon do t kontriboj pr afirmimin e politiks ndrkombtare t Maqedonis. N kt drejtim ajo do t zhvilloj aktivitet n prmasa t nevojshme pr bashkpunim me asociacionet tjera nacionale t veteranve, si dhe me organizata t cilat angazhohen pr paq, demokraci dhe qllime tjera t cilat jan t njejta ose t ngjajshme me qllimet e SHVLUKM dhe do t antarsohet ose do t nnshkruaj marveshje.

3. SHVLUKM n mnyr t veant do t bashkpunoj me asociacionet n Shqipri dhe Kosov dhe do t kontriboj pr organizimin e aktiviteteve t prbashkta.

4. Kshillat komunale t SHVLUKM nga teritori i brezit kufitar t Maqedonis, mund t organizojn bashkpunim t drejtprdrejt me organizatat e ngjajshme n vendet fqinje n kuadr t programeve pr aktivitet t SHVLUKM.

5. SHVLUKM do t bashkpunoj dhe do ti ndihmoj format e organizuara t aktivitetit t veteranve nga lufta e UK-s, t cilt jetojn n shtete tjera dhe veterant t cilt kan bashkpunuar me UK-n gjat lufts.


Kryetar
Daim Hiseni


D SH M O R TNr. Emri dhe mbiemri
1. Abaz Beqiri
2. A Abdulmexhit Shahini
3. Abdulxhemil Abduramani
4. Adem Hasani
5. Afrim Kalanica
6. Agim Hasip Zenuni
7. Agim Nebiju
8. Agim Rufati
9. Ali Mahmuti
10. Ali Xhemajli
11. Aliriza Selmani
12. Aqim Selmani
13. Arben Bajrami
14. Arif Ibrahimi
15. Arsim Bajrami
16. Asip Emrullahi
17. Avdi Mustafa
18. Bedri Halimi
19. Beqir Sadiku
20. Burim Hyseni
21. Elham Ismail Curri
22. Elmi Bedri Kamberi
23. Emri Elezi
24. Fadil Nimani
25. Fadil Rufati
26. Faik Ibrahimi
27. Fejzulla Shaqiri
28. Fikri Fejzuli
29. Gazmend Avdiu
30. Gjilsere Saiti
31. Hajredin Arifi
32. Harun Shenasi Kasumi
33. Iljasa Memedi
34. Isa Ahmeti
35. Ismail Mehmeti
36. Ismet Jashari
37. Ismet Latifi
38. Ismet Neshat Bajrami
39. Labinot Krasniqi
40. Lefter Gonxhaj
41. Llukman Neziri
42. Mahir Kamberi
43. Mevludin Memeti
44. Mexhid Hamidi
45. Mirsad Abdyli
46. Mujdin Aliu
47. Murtezan Etemi
48. Muzafer Agushi
49. Muzafet Veli Xhaferi
50. Naim Limani
51. Ndriim Hoxha
52. Nehat Curri
53. Nexhbedin Sulejmani
54. Nezir Avdi Demiri
55. Nijazi Miftar Sinani
56. Omer Shabani
57. Pajtim Roci
58. Qemajl Shaqiri
59. Ramadan Alimi
60. Rametulla Ameti
61. Rami Jusufi
62. Ramiz Demiri
63. Sahit Sejdiu
64. Sali Latifi
65. Selman Nuhiu
66. Selvet Hajredini
67. Servet Ferati
68. Servet Shabani
69. Shaban Saiti
70. Shabi Kajolli
71. Shefik Miftari
72. Shenasi Ibrahimi
73. Shpend Mazrekaj
74. Skender Metallari
75. Skifter
76. Valon Sadiku
77. Visar Krasniqi
78. Zaim Zeqiri
79. Zair Xhaferi
80. Zejadin Sinani (Zimberi)?
81. Zekirija Curri
82. Zekirija Hasani
83. Zeqirja Fejzullai
84. Zeqirja Tahiri
85. Tahir Sinani
86. Rahim BekiriLAVDI DSHMORVE