Pasi instalova Ubuntu 7.10 (64-bit), u gëzova kur pashë se kishte montuar automatikisht njësitë NTFS ku kam instaluar Windows Vista dhe XP.
Duke dashur të përshtatja sistemin e ri, u mundova të konfiguroja Firefox në Ubuntu që të përdorte dosjen e profilit që përdor në Vista, por hasa disa probleme dhe si përfundim krijova një kopje të dosjes së profilit që përdor në Vista për ta përdorur në Ubuntu. Pra, në Ubuntu, hapa /dev/sda5/Users/Edi/AppData/Roaming/Mozilla/Firefox/Profiles/profili.Edi dhe krijova një kopje si /dev/sda5/Users/Edi/AppData/Roaming/Mozilla/Firefox/Profiles/ubuntu.Edi. Kopja u krijua me sukses, dhe arrita të përdorja profilin e kopjuar nga Firefox i Vista-s, në Firefox e Ubuntu.
Por, kur u ktheva në Vista, vura re se nuk mund të hapja më Firefox. Kur u mundova të hapja dosjen Profiles, Vista më njoftoi se dosja ishte e korruptuar: "The file or directory is corrupt and unreachable". Provova chkdsk dhe programe të tjera, por nuk arrita të riparoja apo të fshija dosjen. Sipas Microsoft-it, ky është një problem serioz me MFT të NTFS-së dhe e vetmja zgjidhje është të riformatosh diskun.
Për këtë problem ia vura fajin Ubuntu kur kopjoi profilin e Firefox. U futa në Ubuntu me shpresën se mund të fshija dosjen nga Ubuntu, por këtë herë edhe Ubuntu nuk arriti ta montonte njësinë e Vistës ku qe dosja e korruptuar.
Më në fund e zgjidha problemin me një disketë boot të NTFS4DOS e cila nuk mund të hapte dosjen, por të paktën më lejoi ta riemërtoja dhe pastaj arrita ta hapja edhe në Vista. Besoj se problemi u zgjidh tani dhe shpresoj që Ubuntu nuk ka korruptuar skedarë të tjerë.
Tani lindin pyetjet: Sa i besueshëm është Ubuntu me NTFS, në veçanti me skedarët e krijuar/lexuar në Vista?
Është ky një problem i izoluar tek Ubuntu, apo ndodh edhe në sistemet e tjera Linux?
A ndodhin shpesh probleme të tilla, dhe si mund të zgjidhen, ose parandalohen?
Ka ndonjë mënyrë për të montuar disqet NTFS vetëm për lexim, jo për shkrim, që të mos korruptohet përsëri MFT?
Krijoni Kontakt