zhulsat dhe demelat e gjermanise lindore e qajne me lot ate kohe,se nje birre kushtonte 25cent.punoni mos boni llap llap
zhulsat dhe demelat e gjermanise lindore e qajne me lot ate kohe,se nje birre kushtonte 25cent.punoni mos boni llap llap
sa per ndikimin ushtarak, ne u beme disa vite qe marrim pjese ne misione paqruajtese dhe nuk me duket se ka pat ndonje ndryshim ne berjen e gjith popullit ushtar, actually si antar te natos, e sidomos me ate 'ushtri' qe kemi, do te kemi nje perqindje me te lart mbrojtjeje mos shkojm me larg se 1999etj etj
per ndikimin ekonomik me duket se i kam shkru qe ne postimin e pare por po shtoj edhe ca economi101. Nato nuk ka vetem efekt ushtarak por eshte nje entitet vendesh qe marrin pjese dhe interesat qe ato perfaqsojne. Per investuesin to go ahead me investimin do te thot te kete nje perqindje stabiliteti in returns per investimin qe po ben. Nato vet si organizate nuk eshte e nje drejtimi ekonomik por definitisht reflekton nje perqindje me te lart sigurie ne syt e botes pjes e se ciles duam te jemi, hap me shume komunikimin me vendet me potencial ekonomik e ushtarak, shihemi si vend me friendly ne krahasim me nje tjeter qe nuk eshte anetar, eshte nje plus per t'u futur ne BE, ne si shtet duhet te arrijme disa standarte qe te behemi anetar (reforma qe mund te duheshin vite per t'u finalizuar) dhe t'i mbajme ato, plus investime te tjera ne fushen ushtarake dhe kjo nuk eshte pjese e vogel e ekonomise, etj etj
He who learns but does not think, is lost! He who thinks but does not learn is in great danger.
Keto jane vetem hamendje. Njeri qe vjen ne Shqiperi per investim nuk shikon a je ne NATO apo jo, por shikon ligjet e Shqiperise per bizneset, nivelin e korrupsionit, stabilitetin ne vend etj etj. Dhe keto gjera nuk i marrin nga NATO po nga shoqata qe merren me kete pune e bejne studime per secilat nga ato qe permenda me lart. Pra fakti qe je ne NATO nuk eshte automatikisht garanci per asgje per nje investues.
nje nga elementet perberes te raportimit te ktyre shoqatave, jan pikerisht organizatat boterore qe merr pjes, sepse jan tregusa te nivelit qe duhet te kesh per te qen pjesmarres. mund te behesh antar i organizates se romve dhe kjo sigurisht do te shtoj....numrin e arixhinjve per vizit. fjala garanci esht absurde sa edhe koncepti perfeksion. nje njeri qe ka miliona, nuk do te thot qe ka garanci se do jetoj 100 vjet, por ka shanse qe do marr a better care nga dikush qe ka let's say 100 lek
He who learns but does not think, is lost! He who thinks but does not learn is in great danger.
Dje, në një takim, përfaqësues të Bankës Botërore në Shqipëri kanë referuar se sipas matjes së standardeve të jetesës, kemi një ulje të varfërisë, rritje të nivelit të jetesës.
Ej, e vuri re kush kte fjaline, apo jeni bere te gjithe si pordha neper breke dhe vetem hajde bertasim.
Pyeteni veten po sikur te ulen cmimet pershembull....ku eshte argumenti i juaj????
Sepse nese cmimet rrine ketu ku jane apo kane renje atehere i bie qe eshte rritur niveli i jeteses.
Ndersa sa per hyrjen ne NATO, duhet te kuptoni qe NATO nuk sjell para, nuk hap vende pune dhe i fute shqiptaret ne social dhe skane me nevoje qe te punojne. Perkundrazi, duhet te punojne me shume. Por futja ne NATO se pari per shqiptaret do te thote qe nuk mund te ndodhe me nje '97 e dyte, pra stabilitet politik. Dhe gjeja me kryesore qe kerkon nje biznes eshte pikerisht stabiliteti politik. Ekonomia ecen vete pastaj pasi askush nuk ka frike se nje dite Gjinusha me Causha cohen dhe i djegin, ua marrin pasurite apo privatizojne gjysen e Vlores.
Nese nuk te pelqen kritika, mos bej gje, behu askushi!!
Benzina ne europ mberrijti 1.51 cnet
Pritni tash shtrejtimet tjera , Kina e Franca u prishen , te dy vendet bojkotojn mallerat e njeri tjetrit , problemi i ri Pro Tibeti do te na kushton neve ?????boshnjaket thojn:kur ske probleme e krijon !
"Msyja Henes po smujte me u ndal ne Hene,mbi yje ateron gjitsesi" ....
vazhdove me shume llafe, por ajo qe te thashe eshte se firmat e huaja i bejne vete kerkimet apo mbeshteten ne organizata qe merren me sigurine e investimeve dhe nuk bazohen te NATO. Nato eshte organizate ku politika dhe marrdheniet midis shteteve kane te bejne shume.
Sipas teorise tende i bie qe mos investojne te huajt ne Maqedoni se ka emer te papershtatshem.
Plasi gavot dhe lexo pse ka faj Sala ketu. Ka 3 vjet Shqiperia s'ka pare asnje dollare rritje investimesh te huaja. Cdo gje po falet per 1 Euro dhe askush nuk investon, cmimet kane vajtur ne firifistun, dhe prodhimi vendas ushqimor eshte ulur ne vend qe te rritej, duke sjelle krize ushqimore. Ekonomia Serbe dhe Maqedonase qe prodhon 2 here me shume se ajo shqiptare per fryme, vjet u rriten me 7% dhe 5.1% kurse ajo shqiptare mezi e pa 5%. Perqindja e popullsise qe jeton nen minimumin jetik eshte rritur nga 25% ne 2004 ne 30% ne 2007. Pse ka faj Berisha? Ti ku jetin ne Mars?
"Një investim prej të paktën 600 milionë eurosh mbetet gjithnjë pezull, ndonëse bëhet me financim tërësisht të huaj dhe ka të bëjë me sektorin problematik të energjetikës. Qeveria shqiptare ka lënë në harresë zhvillimin e tenderit për dhënien me konçension të HEC-it të Skavicës, ndërkohë që ka vazhduar të blejë nga importi sasira të jashtëzakonshme energjie elektrike.
Konçensioni
Në muajin maj 2005 qeveria shqiptare miratoi kërkesën për t’i dhënë koncesionin tip B.O.T. konsorciumit italian TGK për hidrocentralin e Skavicës mbi lumin Drini i Zi. Projekti i koncorciumit TGK (ku përfshihen kompanitë e njohura italiane Tassara, Geotecna dhe Kinglor) duhej të përbënte investimin më të madh të realizuar ndonjëherë nga kapitali i huaj privat në Shqipëri deri tani, me fondet e veta. Kostoja e projektit arrin në afro 600 milionë euro dhe do të përballohet tërësisht nga kompanitë italiane e partnerët e tyre bankarë. Hidrocentrali i Skavicës ishte parashikuar të prodhonte rreth 1.1 miliard kilovatorë energji elektrike në vit dhe do të shtonte edhe kapacitetin e prodhimit të Fierzës, Komanit dhe Vaut të Dejës me mbi 300 milionë kËh.
Rëndësia e kësaj vepre qëndron ndër të tjera edhe në faktin se ajo shërben edhe si rregullator i tërë kaskadës së Drinit. Kjo, për faktin se rezervuari i saj duhej të ishte më i madh se ai i Fierzës. Rëndësia e këtij projekti, në krahasim me të gjitha projektet e tjera hidroenergjetike, qëndron në faktin se ai është marrë përsipër të realizohet nga kompani të fuqishme financiare italiane siç është TASSARA Spa.
Anulimi
Kthimi i vëmendjes së Këshilllit të Ministrave mbi Devollin la të habitur pjesën më të madhe të ekspertëve të hidroteknikës në vend. Kjo, pasi shumë më me leverdi do të ishte të ecej përpara në drejtim të realizimit të projektit të ndërtimit të HEC-it të Skavicës, që është edhe vepra më e lartë e kaskadës së Drinit, që do të siguronte një rezervë të madhe ujore në shërbim të HEC-eve mbi këtë lumë. Por, ndonëse prej vitesh ishin të siguruara madje edhe fondet prej 600 milionë eurosh nga disa kompani gjigande europiane, projekti u shty për vite me rradhë. Më në fund, qeveria miratoi shpalljen nga e para të tenderit për dhënie me koncesion, ku kompanitë që kanë hartuar projektin do të kenë 10% të pikëve më shumë se të ofertues të tjerë të mundshëm, në formë bonusi. Që nga ajo ditë, firmat vazhdojnë ende të presin shpalljen e tenderit.
Në prill 2007, u zhvillua edhe një takim midis kryeministrit Sali Berisha dhe përfaqësuesve të investitorëve italianë të kompanive “Geotekna Progetti” dhe “Moncada”. Këto shprehën shqetësimin për vonesën pa asnjë justifikim, ndonëse “Geotekna” kishte paraqitur një studim të plotë për hidrocentralin e Skavicës si dhe projektidenë përkatëse, që ekonomizon terrenin. Gjithashtu, duke plotësuar edhe “meraqet” e qeverisë Berisha, me një zgjidhje origjinale; edhe pse me një liqen më të vogël, pa u shtrirë më në tokën maqedonase, jep të njëjtin rendiment si me liqen më të madh, ruan ambientin dhe konsideron veçoritë gjeologjike të tokës e zonës në përbërjen e materialeve të digës.
Pas kësaj, me një VKM është përcaktuar dhënia e një bonusi dhe përcaktimi i autoritetit, por asgjë konkrete drejt fillimit të punimeve. "
Ndryshuar për herë të fundit nga Zarathustra. : 17-04-2008 më 12:57
Di aq nga ekonomia qe te te them se nuk shef nje firme e huaj a je ne NATO apo jo per te ardhur e investuar. Vete ngjarjet e tanishme se si u pranuan ca shtete ne NATO e ca te tjera jo se u doli greku apo rusi kunder tregojne qe nuk mund te merret si baze per siguri investimesh se nuk ka asnje lidhje. Maqedonia pse eshte jashte NATOs? Se nuk eshte vend i sigurte per investime?
Se sa di une nga ekonomia e nga shqipja, s'te ka mbtur ty ta vendosesh, po ketu do jemi dhe do e shofim fluksin e madh te investimeve tani qe u futem ne NATO. Do vijn me vrap te gjithe jam i sigurte.
Ndryshuar për herë të fundit nga Qyfyre : 17-04-2008 më 14:21
Krijoni Kontakt