Close
Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 58
    i/e regjistruar Maska e fattlumi
    Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Citim Postuar më parë nga gimche Lexo Postimin
    Shumë mirë a e din në çfarë kushtesh kanë jetuar Ilirët?! Jeto edhe ti nëpër ato shtëpi si të Ilirëve.
    Historia mbahet duke shpjeguar tek gjeneratat e ardhshme nuk ka kurrfarë logjike kjo që thu.
    Paramendoni perpara pleqët tanë nuk i kanë leju as shtepitë mi ly me qyreq, a ka gjë ma primitive se kjo?!
    Ne duhet të mësojmë dhe të dimë për t'a, por jo ta kopjojmë jetën e tyre qoftë veshjen, ushqimin, festat, apo gjërat tjera sepse atëherë dalim tepër primitiv.
    Gimche,mos nderro teme.Nuk ishte fjala per menyren e jetesese,por per kete feste.Nese kjo feste eshte me rrenje ilire,qka mendoj edhe une se eshte,ku e sheh ti pengesen e festimit te saj.Nuk po thote askush te jetohet ne shpelle,po flasim per nje feste te te pareve tane.
    Edhe nese jeton ne shek 22, une nuk shoh pengese per ti rikujtuar ose edhe festuar ose edhe kujtuar festat,traditat e te pareve.Nuk ka pengesë.Pengesa e vetme eshte mosinteresimi i njerezve dhe shtetit, dhe religjionet poashtu mund te jene pengese.

Citim Postuar më parë nga fattlumi Lexo Postimin
    Nese eshte feste pagane ilire,qka te pengon ty dhe dikend tjeter ta festosh,pavaresisht se je i besimit islam?
    Ilirian,duhet ti dijme ku i kemi rrenjet,e keto rrenje na qojne tek iliret.Nuk mundemi ne vetem te themi se vetem jemi pasardhes te ilireve e ne fakt asgje spaskemi trasheguar nga ata.
    Popujt e ndryshem te botes mbajne me fanatizem dhe dashuri te madhe festat e te pareve te tyre,qofshin ato edhe pagane.
    Po kush po i mohon keto rrenje ? Po na thon qe te paret tan ishin majmun, a te fillojm e te sillemi si majmun per hir te te pareve tan tani ? Un qe jetoi ne perendim, ende asnje fest te te pareve te tyre nuk pash qe festonin, si psh festat e paganeve romak !? Cili shtet feston diten e "zotit diell" ? Askush, apo te statujëve qe adhuronin dikur ?! Duhet beheni realist, kjo festa e "shen" Gjergjit s'ka kurfar kuptimi sot ! E di qe pleqt e tan e festonin kete fest, ata ne fakt i thonin "shingjergj", as qe e dinin qe behej fjal per nje "Shen Gjergj" !! E kjo quhet ironjanc ! Ca thua ti, a e festojm edhe ne ne injoranc festen e "Shingjergjit" ?
    "Shqiptar, Elhamdulilah"

Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Citim Postuar më parë nga >_Ilirian_> Lexo Postimin
    Po kush po i mohon keto rrenje ? Po na thon qe te paret tan ishin majmun, a te fillojm e te sillemi si majmun per hir te te pareve tan tani ? Un qe jetoi ne perendim, ende asnje fest te te pareve te tyre nuk pash qe festonin, si psh festat e paganeve romak !? Cili shtet feston diten e "zotit diell" ? Askush, apo te statujëve qe adhuronin dikur ?! Duhet beheni realist, kjo festa e "shen" Gjergjit s'ka kurfar kuptimi sot ! E di qe pleqt e tan e festonin kete fest, ata ne fakt i thonin "shingjergj", as qe e dinin qe behej fjal per nje "Shen Gjergj" !! E kjo quhet ironjanc ! Ca thua ti, a e festojm edhe ne ne injoranc festen e "Shingjergjit" ?
    Shume mire.
    Menyra e jeteses me nje feste dallojne apo jo?Nese dallojne pse po i perzieni pra.
    Atehere edhe feja dhe festat islame kur ka zbritur ka pasur vetem deve,pse sot perdor automobilin.A nuk eshte e njejta kronologji.
    Menyra e jeteses me nje feste dallojne.
    Tjetra,qka ke trasheguar nga iliret apo vetem se jemi mesuar te themi i kemi parardhes iliret dhe nese dikush na pyet diqka qe kemi ruajtur nga ata,qfare pergjigje do ju japesh? Vetem mos me thuaj se kemi trasheguar territoret,sepse keto territore sot i "trashegojne" edhe sllavet e greket.

Lab 100% Maska e Station
    Anëtarësuar
    26-02-2010
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    6,624
    Shën Gjergji është festë e mirëfilltë ortodokse, këtë festë e festojnë edhe Arrixhinjtë (nuk e di si i thoni juve në Kosovë) por e festojnë në data të ndryshme
    26 Prill ortodoksët (e bardhë) dhe në 6 Maj Arrixhinjtë (kjo ka lidhje me një mrekulli që u ka ndodhur Arrixhinjëve nga Shën Gjergji)

Shume mire.
    Menyra e jeteses me nje feste dallojne apo jo?Nese dallojne pse po i perzieni pra.
    Atehere edhe feja dhe festat islame kur ka zbritur ka pasur vetem deve,pse sot perdor automobilin.A nuk eshte e njejta kronologji.
    Menyra e jeteses me nje feste dallojne.
    Tjetra,qka ke trasheguar nga iliret apo vetem se jemi mesuar te themi i kemi parardhes iliret dhe nese dikush na pyet diqka qe kemi ruajtur nga ata,qfare pergjigje do ju japesh? Vetem mos me thuaj se kemi trasheguar territoret,sepse keto territore sot i "trashegojne" edhe sllavet e greket.
    Mir Fatlum,

Po te pyes diçka :

A ishte "Shen Gjergji" i njohur boterisht si : Ilirian ?

Kete fest, a e shpifën Ilirianet apo s'dihët origjina e saj ?

Dhe çfar bëri ky "Shen Gjergji" per Ilirianet qe ta nderojm sot ne ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga >_Ilirian_> : 01-11-2010 më 15:20
    "Shqiptar, Elhamdulilah"

Musliman-Shqiptarë-krenar Maska e gimche
    Anëtarësuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    3,642
    Gimche,mos nderro teme.Nuk ishte fjala per menyren e jetesese,por per kete feste.Nese kjo feste eshte me rrenje ilire,qka mendoj edhe une se eshte,ku e sheh ti pengesen e festimit te saj.Nuk po thote askush te jetohet ne shpelle,po flasim per nje feste te te pareve tane.
    Edhe nese jeton ne shek 22, une nuk shoh pengese per ti rikujtuar ose edhe festuar ose edhe kujtuar festat,traditat e te pareve.Nuk ka pengesë.Pengesa e vetme eshte mosinteresimi i njerezve dhe shtetit, dhe religjionet poashtu mund te jene pengese.
    Ti mas pari e nise temen per Shen Gjergjin, normal si feste ortodokse, mandej kur derjansi tha se kjo feste eshte "ilire" gje per te cilen une dyshoj, ngase kjo nuk eshte feste ilire te cilet e festonin kete festë si traditë fare-fisnore te tyre, por ata e festonin kete festë, ngase besimi i tyre predikonte festimin e kesaj feste.
    Nese ne festojmë festa pagane, atehere duhet të bëjmë rituale pagane gjë e cila përveç që të çon në primitivizëm, poashtu nënkupton zhveshjen nga petku fetar Islam gjë e cila për neve është e papranueshme.

Tradita është traditë
    Festat e besimeve fetare pagane mbesin bestytni.
    Ti je hija e Kastriotit
    Ti je gjoksi i të madhit Hamzes
    Ti je kullë fuqi baroti...

Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Ti mas pari e nise temen per Shen Gjergjin, normal si feste ortodokse, mandej kur derjansi tha se kjo feste eshte "ilire" gje per te cilen une dyshoj, ngase kjo nuk eshte feste ilire te cilet e festonin kete festë si traditë fare-fisnore te tyre, por ata e festonin kete festë, ngase besimi i tyre predikonte festimin e kesaj feste.
    Nese ne festojmë festa pagane, atehere duhet të bëjmë rituale pagane gjë e cila përveç që të çon në primitivizëm, poashtu nënkupton zhveshjen nga petku fetar Islam gjë e cila për neve është e papranueshme.

Tradita është traditë
    Festat e besimeve fetare pagane mbesin bestytni.
    Ti perkujtosh te paret tu ne ndonje menyre ose me ndonje ngjarje qoftë ajo edhe nje ngjarje e vogel nuk eshte bestytni,eshte obligim moral dhe krenari.
    Edhe nese eshte feste ortodokse,ku eshte e keqja e saj.
    Nese ne pretendojme se jemi pasardhes te tyre,nuk mund te shitemi dhe ti gjuajme krejt ato qe paten iliret ,vetem e vetem pse iliret nuk ishin musliman.

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Shën Gjergj Martir!

Shën Gjergji nderohej më së pari në Palestinë, pastaj në Itali, Francë, Gjermani dhe Angli. Ky shenjtë në figure paraqitet si princ që lufton me kulshedrën, duke ruajtur dhe shpëtuar një virgjër. Kjo tregon dhe dëshmon rolin e tij kur kisha ishte e salvuar prej perandorëve romak.

Virgjëra paraqet sipas të gjitha gjasave Kishën. Shën Gjergji jetoi në shekullin e tretë. Festohet në Kosovë - Budisalc, Stubëll dhe festohet në Ulqin Shën Gjergj (Ulqin).

festa e Shën Gjergji martir, kremtohet me 23 prill

Është një nga shenjtorët më të njohur, simbol i triumfit mbi të keqen dhe kasnec i pranverës.

Shën Gjergji lindi në Kapadokie, ku edhe u bë oficer i ushtrisë romake. I kthyer në fenë e krishterë nga e ëma, hoqi dorë nga ky rang. Gjatë shpërthimit të martirizimit kundër të krishterëve, u burgos dhe u martirizua. I përballoi me një heroizëm të pashoq të gjitha torturat e edhe vdekjen, në emër të Krishtit.

Kulti i tij, shumë i lashtë, nisi të përhapej së pari në Palestinë. Figura e Shën Gjergjit u lidh me gojëdhënën e famshme të fitores mbi dragoin, e cila në përfytyrimin popullor simbolizonte fitoren e kristianizmit mbi dhunën çnjerëzore të së keqes. Prandaj në ikonografi paraqitet gjithnjë si kalorës kreshnik që ndeshet dhe mund draguan.

Devocioni ndaj Shenjtit u rrit e u përhap gjithnjë më tepër në rrjedhë shekujsh. Në mesjetë, kalorësit e zgjodhën Pajtor. Pas tyre u zgjodh edhe Pajtor i mbretërve të Anglisë, duke nisur nga Rikard Zemërluani. Mbetet dhe sot e kësaj dite Pajtor i shtëpisë mbretërore angleze e trojeve të saj.

Shën Gjergji është shenjt tepër i njohur edhe në Shqipëri. Devocioni i tij ka përshkuar shekujt, duke u lidhur me zakone shumë të bukura të ardhjes së pranverës, siç është zakoni i varjes së gemave të blertë, simbol i ringjalljes së natyrës, në dyert e jashtme e të brëndshme të shtëpive. Këto doke simbolike, prekëse të festës së Shenjtit i përshkruan shkrimtari i madh, Ernest Koliqi, në poezinë e njohur “Ditë Shëngjergjash”.

Në Shqipëri ndeshet dendur edhe toponimi ‘Shën Gjergj’, që dëshmon për ekzistencën e Kishave e kuvendeve të lashta kushtuar Shenjtit në Veri e në Jug: mjafton të kujtojmë Shën Gjergjin e Tiranës e atë të Vlorës, ku i fundit i njohur edhe në botë për bukuritë e natyrës; e sidomos Kishën e re të Shën Gjergjit në Nënshat të dioqezës së Sapës, që dëshmon për përtëritjen e traditave të lashta në kohë të reja. Së fundi theksojmë se emri Gjergj është shumë i përhapur ndër shqiptarë në trajtat Gjergj, Gjergjush, Gjush, Xhorxh, Gjorg për burrat e Gjorgjina për gratë. E mjafton të kujtojmë se dy nga burrat më të shquar të trojeve shqiptare, mbajnë emrin e Shenjtit: Gjergj Kastrioti e Gjergj Fishta.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 01-11-2010 më 17:46
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    Dhe vet emri Shen Gjergji perkon me një emër ortodoks, e jo me emër të Ilirëve.
    Gimche shen gjergji nuk ishte ilir as nuk ka lidhje me iliret

po sic te thash hajdutet kristjane i vune ksaj veste ni emer shejti per ti zbeh festimin pagan te ksaj feste. kshtu ka vepru kisha me gjith festat pagane kur e pa se njerzit nuk po braktisnin paganizmin e futte ne kalendarin kishtar

kerko pak ne google per daten 25 dhjetor (qe sot festohen krishtlindjet) kqyre far feste asht kon para se tja venin emnin krishtlindje. gjitho bota e din se krishti nuk ka lind me 25 dhejtor.
    JO NEGOCIATA VETËVENDOSJE

Musliman-Shqiptarë-krenar Maska e gimche
    Anëtarësuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    3,642
    Citim Postuar më parë nga derjansi Lexo Postimin
    Gimche shen gjergji nuk ishte ilir as nuk ka lidhje me iliret

po sic te thash hajdutet kristjane i vune ksaj veste ni emer shejti per ti zbeh festimin pagan te ksaj feste. kshtu ka vepru kisha me gjith festat pagane kur e pa se njerzit nuk po braktisnin paganizmin e futte ne kalendarin kishtar

kerko pak ne google per daten 25 dhjetor (qe sot festohen krishtlindjet) kqyre far feste asht kon para se tja venin emnin krishtlindje. gjitho bota e din se krishti nuk ka lind me 25 dhejtor.
    E di kam lexu për Krishtlindje dhe për Vitin e Ri, e di se kanë origjinë 100% pagane.
    Po kerkush nuk po të pyet qysh je kanë po qysh je, sot ajo është festë Krishtere Ortodokse dhe të parët tanë kaluan nga paganizmi nëpër ortodoksizëm.
    Nuk ka logjikë që ne sot t'i festojmë keto festa dhe t'a them të drejtën as që i festojmë mos ke dert.
    Ti je hija e Kastriotit
    Ti je gjoksi i të madhit Hamzes
    Ti je kullë fuqi baroti...

Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Shën Gjergji, Martiri i Madh Çudibërës - 23 prill
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 24-04-2025, 01:03
  2. Gjergj Fishta
    Nga Kallmeti në forumin Shkrimtarë shqiptarë
    Përgjigje: 88
    Postimi i Fundit: 06-08-2022, 03:45
  3. Gjergji Zhupani, Larisë Greqi
    Nga fation2006uk në forumin Në kërkim të personave të humbur
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 26-09-2006, 06:08
  4. Dr. Don Lush Gjergji (biografi me i shquar i Nene Terezes)
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 19-06-2006, 17:02
  5. At Gjergj Fishta
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 25-04-2006, 03:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •