Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 58
    Skandinavien Maska e TetovaMas
    Anëtarësuar
    20-03-2008
    Vendndodhja
    Te vendi i xhenetit
    Postime
    2,664

Çfarë ishin Shën Gjergji dhe Shën Mitri?

Ne shume raste para disa viteve , kame ndegjuare se ne tokat etnike shqipetare ,para shume viteve , shume njeres jane orientuare me datelindje duke thene se jame lindur nja tre apo kater dite para Shen Gjergjit ??? Ne diten e Shen Gjergjit ,duhet te rruhet kercuna e drunit te dushkut se munde te bjere borre.

Barrijte ne Shen Miter duhet t'i zbresin bagetine nga bjeshket,etj,etj,

Behet pyetja ??? Shen Gjergji , dhe Shen Mitri , ishin festa fetare apo festa balkanike tradicionale ????

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,978
    Postimet në Bllog
    22
    Shën Gjergji dhe Shën Dhimitri janë Shenjtorë të Kishës Orthodhokse, shenjtorë martirë të mëdhenj që kanë marrë dhe marrin një nderim të madh nga mbarë brezat e besimtarëve orthodhoksë në shekuj pasi mbrojtën besimin e tyre orthodhoks deri në fund të jetës së tyre, deri në martirizim.

Kisha Orthodhokse ka caktuar ditë të caktuara në Kalendarin Orthodhoks Kishtar për kremtimin e këtyre shenjtorëve. Dita e Shën Gjergjit është në pranverë, 23 prill. Dita e Shën Dhimitrit është në 26 tetor në vjeshtë.

Në traditën orthodhokse, emri i pagëzimit të fëmijës vihej sipas emrit të shenjtorit që kremtohej atë muaj ose disa javë më parë ose më pas nga dita e lindjes. Heroi ynë kombëtar, Gjergj Kastrioti, kish lindur më 6 maj 1405, vetëm dy javë nga Dita e Shën Gjergjit, 23 prilli, prandaj u pagëzua me këtë emër. Po ashtu, dasma e tij u bë më 27 prill në manastirin e Ardenicës, dhe kjo datë këtë vit përkon edhe me Ditën e Pashkës Orthodhokse, qe ne orthodhoksët do të festojmë për 2 javë. Gjithashtu, në traditën orthodhokse, në ditët e këtyre shenjtorëve bëheshin festa të mëdha, panaire, ku fshatra të tëra të një zone mblidheshin në një fshat që kish një Kishë kushtuar Shën Gjergjit apo Shën Dhimitrit, dhe hanin, pinin e këndonin së bashku atë ditë pasi përfundonte liturgjia në Kishë.

Shën Gjergji dhe Shën Dhimitri janë shenjtorë orthodhoksë dhe nderohen edhe nga Kisha Romano Katolike pasi janë ndër shenjtorët më të hershëm të Krishtërimit. Arsyeja përse këta shenjtorë nderohen nga të gjithë popujt ballkanikë ka të bëjë me faktin se të gjithë ballkanasit ndanin fenë orthodhokse. Por festa nuk është një festë ballkanase, festa është një Ditë e Shënuar Kishtare.

Jeta e Shën Gjergjit
    Jeta e Shën Dhimitrit

Albo

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga TeovaMas Lexo Postimin

Ne shume raste para disa viteve , kame ndegjuare se ne tokat etnike shqipetare ,para shume viteve , shume njeres jane orientuare me datelindje duke thene se jame lindur nja tre apo kater dite para Shen Gjergjit ??? Ne diten e Shen Gjergjit ,duhet te rruhet kercuna e drunit te dushkut se munde te bjere borre.

Barrijte ne Shen Miter duhet t'i zbresin bagetine nga bjeshket,etj,etj,

Behet pyetja ??? Shen Gjergji , dhe Shen Mitri , ishin festa fetare apo festa balkanike tradicionale ????
    Shegjergji dhe Shmitri
    HERONJE KALENDARIK

Shegjergji e Shmitri jane adapt te heronjeve kalendark pagan qe i ripakezoi kisha shqiptare dhe qe pas skizmes (shkyerjes) se saj ne ate greke dhe romake u mbeten te dyjave si trashegimi. Mirepo keta dy shenjte ishin me te rendesishmit nga gjithe te shenjtit shqiptar. Psh Shegjergji eshte dragua qe lufton kulcedren. Atij i flijohet nje dele -qe ne traditen shqiptare therej pa prekur ne token asnjehere.

Shegjergji eshte dita e pare e veres, Shmitri eshte dita e pare e dimrit me kalendarin tone te vjeter, ndersa popujt qe asimiluan fiset arberore ne fillim te mesjetes keto data i trasheguan nga te paret tane.

Te dy jane heronje te sterlashte pagan qe nga parahistoria e thelle. Prandaj meqenese Kisha nuk arriti ti zhdukte nga traditat e sterlashta kombtare, si kompromis i kesaj i asimiloi dhe i shenjteroi qe ne fillet e saj. Edhe sot e kesaj dite ne te gjitha kishat qe i kushtohen shen Gjergjit do te gjesh rrenje shqiptare ose ndikim te kishes shqiptare ose dicka me te thelle se kaq; nderlidhje e ngulitje jashtzakonisht te vjetra te kultit tone parahistorik ne viset e caktuara te qendrave tradicionalisht te rendesishme tregtare per ne.

kesaj radhe - kaq kishte.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Skandinavien Maska e TetovaMas
    Anëtarësuar
    20-03-2008
    Vendndodhja
    Te vendi i xhenetit
    Postime
    2,664
    Hej , Faleminderit per pergjigjen e juaj !

Kame pasur rastin s'i femije tradicionalishte qe te gjithe femijet shqipetare per diten e Shen Gjergjit te lahen (pastrohen ) me lule Shen Gjergji.

Ne raste se keto data jane kalendar ortodoks kishtare atehere ne shume vise shqipetare muslimane ende festohen keta festa kalendare . S'i tradite per diten e Shen Gjergjit cikat (vajzat e reja )e lagjes (muhalles ) do t'i vinin rreth e perqarke lagjes per grumbullimin e ushqimeve apo mjeteve per organizimin e darkes dhe kanagjegjes se Shen Gjergjit . Shume familje shqipetare muslimane per dinet e Shen Gjergjit, shkojne dhe vizitojne nuset e fejuara per djalin duke i dhurruare dhurata per nusen etj.etj.

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Shën Gjergji dhe Shën Dhimitri janë Shenjtorë të Kishës Orthodhokse, shenjtorë martirë të mëdhenj që kanë marrë dhe marrin një nderim të madh nga mbarë brezat e besimtarëve orthodhoksë në shekuj pasi mbrojtën besimin e tyre orthodhoks deri në fund të jetës së tyre, deri në martirizim.

Kisha Orthodhokse ka caktuar ditë të caktuara në Kalendarin Orthodhoks Kishtar për kremtimin e këtyre shenjtorëve. Dita e Shën Gjergjit është në pranverë, 23 prill. Dita e Shën Dhimitrit është në 26 tetor në vjeshtë.

Në traditën orthodhokse, emri i pagëzimit të fëmijës vihej sipas emrit të shenjtorit që kremtohej atë muaj ose disa javë më parë ose më pas nga dita e lindjes. Heroi ynë kombëtar, Gjergj Kastrioti, kish lindur më 6 maj 1405, vetëm dy javë nga Dita e Shën Gjergjit, 23 prilli, prandaj u pagëzua me këtë emër. Po ashtu, dasma e tij u bë më 27 prill në manastirin e Ardenicës, dhe kjo datë këtë vit përkon edhe me Ditën e Pashkës Orthodhokse, qe ne orthodhoksët do të festojmë për 2 javë. Gjithashtu, në traditën orthodhokse, në ditët e këtyre shenjtorëve bëheshin festa të mëdha, panaire, ku fshatra të tëra të një zone mblidheshin në një fshat që kish një Kishë kushtuar Shën Gjergjit apo Shën Dhimitrit, dhe hanin, pinin e këndonin së bashku atë ditë pasi përfundonte liturgjia në Kishë.

Shën Gjergji dhe Shën Dhimitri janë shenjtorë orthodhoksë dhe nderohen edhe nga Kisha Romano Katolike pasi janë ndër shenjtorët më të hershëm të Krishtërimit. Arsyeja përse këta shenjtorë nderohen nga të gjithë popujt ballkanikë ka të bëjë me faktin se të gjithë ballkanasit ndanin fenë orthodhokse. Por festa nuk është një festë ballkanase, festa është një Ditë e Shënuar Kishtare.

Jeta e Shën Gjergjit
    Jeta e Shën Dhimitrit

Albo

ne krahinen time Shen Gjergji festohet me 6 maj

mos thu ka te bej me lindjen e gjergj kastriotit?
    JO NEGOCIATA VETËVENDOSJE

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Mirepo keta dy shenjte ishin me te rendesishmit nga gjithe te shenjtit shqiptar. Psh Shegjergji eshte dragua qe lufton kulcedren. Atij i flijohet nje dele -qe ne traditen shqiptare therej pa prekur ne token asnjehere.
    Delja i flijohej gjarpërit, por me ardhjen e kristianizmit, gjarpërin e zëvendësoi gjergji. Jo veç e zavencoi po edhe e myti

Gjergj do të thotë Bujk, Mitër rrjedh nga Dhemetra, hyjneshë e bujqësisë.

Festat kanë qenë pagane, bujqësore blegtorale. Edhe ritet që bëhen nuk kanë kurrëfarë lidhje me kishën.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar më parë nga derjansi Lexo Postimin
    ne krahinen time Shen Gjergji festohet me 6 maj

mos thu ka te bej me lindjen e gjergj kastriotit?
    Jo! Ka te beje me dallimin kalendar i ri, i cili e feston shen Gjergjin me 23 Prill, dhe kalendari i vjeter, qe shkon trembedhjete dite pas kalendarit te ri. Dmth i bie qe nga 23 Prilli me kalendarin e ri, te festohet me 6 Maj me kalendarin e vjeter. Shume zona rurale mbajne akoma festimet e kalendarit te vjeter, meqe ky eshte me i mocmi e tradicionali.

Shenim 1: Nuk ka asnje reference historike qe te vertetoje as datelindjen e as vitlindjen e Skenderbeut.

shenim 2: Shen Gjergji dhe Shen Dhimitri jane NJEKOHESISHT shenjtore te perbashket te dy kishave, asaj lindore, te qujatur sot ortodokse, e asaj perendimore te quajtur sot romano-katolike dhe jo shenjtore ortodokse qe i ka dhe kisha katolike.

shenim 3: qe Shen Gjergji dhe Dhimitri te kene zevendesuar festa pagane, kjo nuk cenon aspak vleren kristiane te tyre, as vertetesine.
    Psh, nje xhami, kur ngrihet mbi nje kishe, nuk do te thote qe s'eshte xhami, meqe dikur ka qene kishe. Krishterimi e ka pare veten si plotesues, zevendesues te atyre te vertetave qe njerezit besonin me pare, por qe ne vetvete nuk ishin e verteta.

kristiani Maska e krishterprizren
    Anëtarësuar
    31-03-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    250
    deri sa kam qene ne kosove dita e Shen Gjergjit gjithmone u festoke me 5 maj nuk e dij pse ne shqiperi ne 6 maj por nuk ka shume dallim por ka edhe disa festa , eshte festa e Shen Nikolles (ose siq i thonin Shen Kola )dhe nuk e dij nuk me kujtohet se kur kjo feste festohet ne Kosove sa mbaj mend , ne disa fshatra kjo feste festohej duke dale gjith te rinjet duke brdhur reth fshatit me roba te reja dhe te rregulluar mire dhe kisha lutur ALBO-n se din gje per kete feste
    Zoti është dashuri

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,978
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga krishterprizren Lexo Postimin
    deri sa kam qene ne kosove dita e Shen Gjergjit gjithmone u festoke me 5 maj nuk e dij pse ne shqiperi ne 6 maj por nuk ka shume dallim por ka edhe disa festa , eshte festa e Shen Nikolles (ose siq i thonin Shen Kola )dhe nuk e dij nuk me kujtohet se kur kjo feste festohet ne Kosove sa mbaj mend , ne disa fshatra kjo feste festohej duke dale gjith te rinjet duke brdhur reth fshatit me roba te reja dhe te rregulluar mire dhe kisha lutur ALBO-n se din gje per kete feste
    Jeta e Shën Nikollës

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    shenim 3: qe Shen Gjergji dhe Dhimitri te kene zevendesuar festa pagane, kjo nuk cenon aspak vleren kristiane te tyre, as vertetesine.
    Vlera kristiane e tyre mbetet vetëm brenda kishave.

Kurse shqiptarët paganë, në këto festa bëjnë vetëm ritualet pagane ilire. Në familjen time është festu deri vonë, por nuk është bërë ndonjëherë as ritual krishter as ritual islamik.

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Shën Gjergji, Martiri i Madh Çudibërës - 23 prill
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 24-04-2025, 01:03
  2. Gjergj Fishta
    Nga Kallmeti në forumin Shkrimtarë shqiptarë
    Përgjigje: 88
    Postimi i Fundit: 06-08-2022, 03:45
  3. Gjergji Zhupani, Larisë Greqi
    Nga fation2006uk në forumin Në kërkim të personave të humbur
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 26-09-2006, 06:08
  4. Dr. Don Lush Gjergji (biografi me i shquar i Nene Terezes)
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 19-06-2006, 17:02
  5. At Gjergj Fishta
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 25-04-2006, 03:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •