Pėrshtendetje TetovaMas,
Pėr pyetjen qė ke bėrė, ne si familje (fis) arrijmė tė shkojmė deri nė 8-9 breza, deri para konvertimit nga katolik nė myslimanė. Bile e dimė edhe mbiemrin katolik qė kemi pas atėbotė. Origjinėn territoriale e kemi pasur nė Shkrel tė Shkodrės (para 3 shekujsh dmth) dhe jemi zhvendosur qė aty (nė njė krahinė tjetėr) si pasojė e gjakmarrjes. Kėto na thonė pleqtė tė paktėn

, po nuk besoj tė ketė ndonjė manipulim.
Gjetja e brezave dhe njohja e prejardhjes varet edhe nga familja, psh familjet me emėr, qė kanė pasur njė reputacion (si e imja lol

) zakonisht e njohin origjinėn dhe brezat, ndėrsa familjet qė kanė qenė shtresė mė e ulėt nė shumicėn e rasteve nuk kanė mė shumė se 3-4 breza kujtesė. Po kjo s'ėshtė e thėnė.
Pėr atė traditėn qė ke shkruar nė fund, e kam hasur edhe unė, ato quhen vajtore/vajtues/vajtoica dhe janė enkas pėr tė vajtuarit tė vdekurit. Nuk kanė asnjė lidhje me tė vdekurin, nuk e kanė nė gjak, thjesht kryejnė atė punė, pra vajtimin e kufomės. Vajtimi qė kryejnė ėshtė teknikė mė vete, nuk mund ta bėj kushdo kėtė punė, gjatė vajtimit pėrmenden bėmat e tė vdekurit (me oiii), pengjet qė la pas si dhe dhimbjet qė i shkaktoi tė afėrmve. Tash, nuk jam nga Jugu, po sipas atyre qė kam lexuar nga Kadareja (se s'jam marrė me studimin e kėsaj teme nė veēanti) vajtueset kanė qenė qenė tė pranishme nė krahinat e Jugut (toske)...ishin femra qė si profesion kishin vajtimin e tė vdekurve, dhe paguheshin pėr atė punė. Ndėrsa pėr Veriun nuk e di mirė (mgjth jam me origjinė prej andej), vetėm se nga sa kam biseduar me pleq, edhe nė krahina tė Veriut ka pas vajtuese, vetėm se jo nė nivelin e profesionit. Kur vdiste njė person caktoheshin vajtuese (me lidhje gjaku me tė vdekurin ose jo) dhe ato kryenin ritin e qarjes sė kufomės. Gjithashtu nė Veri kanė pas vajtuar edhe burrat, duke ējerrė fytyrėn (zakonisht nė zonat me kanun), po pėr kėtė pikė nuk mund tė tė japė informacione tė pėrcaktuara.
Tash, meqė tė kemi nga Tetova, kam dėgjuar se gratė nga disa zona prej andej i drejtoheshin njėra tjetrės me "oj turkeshė", s'di nėse ėshtė e vėrtetė?
Tung.
Krijoni Kontakt