Kush mund te me ndihmon lidhur me kete sindrom kam nevoj per me pergadit nje seminar mundesisht ne gjuhen shqipe tung flm per mirkuptim
Kush mund te me ndihmon lidhur me kete sindrom kam nevoj per me pergadit nje seminar mundesisht ne gjuhen shqipe tung flm per mirkuptim
Shqip nuk ke asnje artikull me kete semundje!
Po e deshe ne frengjisht ose anglisht ke sa te duash!
Ps...Shpresoj ta gjesh....
Kerkoje dhe me "idiotie amaurotique familiale",pasi edhe keshtu e quajne!Nqs nuk gjen gje ne shqip drejtoju mjekut te forumit miki_al2001,qe eshte njekohesisht dhe moderator i ketij nenforumi.
Gjithe te mirat
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga DI_ANA : 04-04-2008 mė 07:11
"Carpe Diem"
altruist
E di per kete semundje pasi kam lexuar ne cellular molecular biology, dhe biologji I. Kjo semundje eshte vdekje prurese, por kam shume veshtiresi ta shpjegoj ne shqip,
por do mundohem ta sqaroj, nese nuk kupton besoj se anetaret e tjere mund te ta shpjegojn me mire.
lysosomes, jan enzime qe ndodhen ne qelizat e kafshve..dhe roli i tyre ne nje qeliz eshte te shkatrojn materialet qelizor qe sjan te nevojshme ose qe jan te vjetra mbrenda ne nje qeliz. Lysosomes kan shume enzime te ndryshme, si pshm proteases qe kan mundesi te bejn copa copa proteinat (qe jan polimer) ne monomers si psh amino acid.
Tay-Sachs eshte nje semundje qe rezulton kur ndodhet nje difekt ne lysesome e nje enzyme qe katalizon shkatrimin/thyerjen e nje spificik glikolipid qe quhet ganglioside (qe ndodhet ne qelizat e nervit).
Kjo semundje eshte e trasheguar, dhe simptomat duken ne moshen 1 vjec. Zakonisht femijet behen te verber dhe te cmendur nga mosha 2. Zakonisht femijet qe kan kete semundje vdesin perpara moshes 3 vjec. Nervat e tyre zmadhohen shume dhe kan shume lipids te mbushur me lysosomes.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga *~Rexhina~* : 06-04-2008 mė 19:11
I don't care how poor a man is; if he has family, he's rich.
http://www.pbs.org/wgbh/nova/genome/
shiko tay-sachs video clip
nese ke mundesi
I don't care how poor a man is; if he has family, he's rich.
Eshte semundje e trasheguar dhe shume e rralle,eshte deficit i enzimes "esosamnidasi A" Shkaterrim i sitemit nevor central,ka 3-faza te diagostikimit te semundjes 1-femijet ne muajt e pare te lindjes(vihet re njolla te kuqe ne sy)2-mund te diagnostikohet ne moshat2-8vjec (vihen re crregullime ne sjellje)3-moshat mbi 10vjec.Deri me sot nuk eshte gjetur akoma nje terapi e pershtatshme qe i jep zgjidhje kesaj semundje.
Krijoni Kontakt