Close
Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 43
    Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anėtarėsuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767

Perseritjet ne fe.

Ore kam vene re ne shume fe....neper libra, dogma, "detyra fetare", vend shume te madh zene perseritjet.

Vajta te lexoja Kuranin nje dite, me shkalloi mendja nga perseritjet.
    Allahu eshte i madh, i drejte, i forte e perseriste mbi 1000 here.

Pastaj dhe ne fete e tjera.. Jo thuaj "Meshiro o zot" brenda meshes nja dyqind here.

Pse duhet perseritur gjera te vogla e te thjeshta nja qindra here, nuk e kuptoj.

Kush me jep nje pergjigje me mend?
    Ezekiel 25-17.

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anėtarėsuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    po kan frik se nuk i nigjo zoti heren e par lol

pranej duhet te jen te sigurt qe i ka nigju e e perserisin 100 her
    JO NEGOCIATA VETĖVENDOSJE

i/e larguar
    Anėtarėsuar
    09-11-2005
    Vendndodhja
    France ...
    Postime
    6,159
    Piripiri perseritja esht nena dijes ...

i/e regjistruar Maska e ^AngeL^
    Anėtarėsuar
    14-08-2002
    Vendndodhja
    U.k . London
    Postime
    2,169
    normale ato qe meren me keto pune,e kan trurin me aftesi te kufizuara,dhe po nuk e perserite mbi 200 her,zor se e marin vesh,keto dhe shtepine e gjejne me te pyetur kur lexojne keto perrallat,se mendojne per virgjereshat qe do te takojne kur te ikin ne parajse.

shpresoj qe te kem ndihmuar pak a shume ne pergjigjjen tende.

po te kerkosh pergjigjje nga besmitaret,perseritje ke per te lexuar.
    Two Heart, Two Minds, In Time, Did Find, One Love, One Aim, Two Paths, The Same

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Nganjehere hyj ne (nenforumet) Boten (pa)Shpirterore te disa "fetarve"
    Postime
    700
    Citim Postuar mė parė nga Piripiri Lexo Postimin
    Ore kam vene re ne shume fe....neper libra, dogma, "detyra fetare", vend shume te madh zene perseritjet.

Vajta te lexoja Kuranin nje dite, me shkalloi mendja nga perseritjet.
    Allahu eshte i madh, i drejte, i forte e perseriste mbi 1000 here.

Pastaj dhe ne fete e tjera.. Jo thuaj "Meshiro o zot" brenda meshes nja dyqind here.

Pse duhet perseritur gjera te vogla e te thjeshta nja qindra here, nuk e kuptoj.

Kush me jep nje pergjigje me mend?
    Pershendetje piripiri.

Krejt m'varet se si i lexon ti librat fetare.

Me sa kam lexuar une nga librat fetare eshte e kunderta e asaj ēka po thua ti .
    Librat ma te rendesishem fetare nuk i perserisin gjerat ashtu si po mendon ti.

Une jam besimtar musliman dhe Kurani nuk e ka ate perseritje si po mendon ti as edhe librat e tjere fetar sikur bibla nuk e kane ate perseritje .

Ne qofte se i lexon librat fetare literarisht ateher mund te duken se jane perseritje.

Ne librat fetar ka shume fshehtesi , ka lloj lloj ligje , urdhera e keshilla e te gjitha kto permenden me emrat e Zotit.

Edhe ne ato vende ku ka perseritje si p.sh adhurimin ndaj Zotit shkruhet ne menyra te ndryshme qe do te thote se per besimtaret ka me qindra menyra adhurimi , lto verse ku po mendoni se behet perseritje per adhurim mund te jete se mbas adhurimit njeresit duhet te bejne edhe vepra te mira apo diēka tjeter.

Ne shume vende ne librat fetar permendet fundi i botes (kiameti, apokalipsa) por permendet ne menyra jo te njejta , ēka do te thote se tregohet diēka ma shume se sa do te tregohej vetem me nje vers.

Problem i madh eshte se ka edhe shume besimtar qe i lexojn dhe besojn librat fetar literarisht.

Disa verse mund te duken te njejta apo perseritje por nuk jane dhe te gjitha kto verse flasin per gjera te ndryshme ne menyra te ndryshme qe i perkasin te njejtes fe besim
    SE KENDUAM "LET IT BE"

Anėtarėsuar
    14-08-2002
    Vendndodhja
    U.k . London
    Postime
    2,169
    e kunderta nuk eshte cuno,vec nese je qorr,mfal per shprehjen.

Besimtar Musliman Maska e eldonel
    Anėtarėsuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtina
    Postime
    1,219
    Citim Postuar mė parė nga ^AngeL^ Lexo Postimin
    po ti i ke lexuar ndonjeher prej fillimit e deri ne fund qe po thua keshtu , une supozoj se ti nuk i ke lexuar asnjeher se po ti lexoje ndryshe do te flitje jo prej vetit por me argumente

Anėtarėsuar
    14-08-2002
    Vendndodhja
    U.k . London
    Postime
    2,169
    i kam lexuar kohe me par,per argetim, dhe gjithcka eshte e perseritur si ne bebel ashtu dhe ne kuran.

a nuk di me lexu ti qe sja ke vene re,mgjithse ju keni memorjen me ngarkesa dhe ju duket cdo gje e fresket pas cdo 5 sekondash.

mos e mer shume personale kete,se nuk po te akuzon kush qe ik e shkruar ti.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Nganjehere hyj ne (nenforumet) Boten (pa)Shpirterore te disa "fetarve"
    Postime
    700
    Citim Postuar mė parė nga ^AngeL^ Lexo Postimin
    Jo oj melaqe nuk eshte bash ashtu si po thua (shkruan) ti.
    Une jam qorr aē sa je ti melaqe (uhh ma mire te them angel se po me akuzon diēka)

Mund te thuani per veten e juaj se perseriten por jo per mua.

Une jam besimtar dhe i lexoj ne menyre tjeter.
    Eshte e vertet se Zoti permendet ne shume vende ne librat e shenjt por gjithmone tregohet diēka tjeter mbas emrit te Zotit.

Ne qofte se permenden ne librat e shenjt emrat e Zotit shume here nuk do te thote se po perseriten te njejtat gjera.
    Ne qofte se permenden shpesh here disa nga emrat e Zotit ,Krijuesi ,Meshiruesi, Dhuruesi , i Madherishmi , i Plotfuqishmi etj .etj nuk do te thote se po perseriten te njejtat gjera.
    Me kto verse tregohet feja ne shume menyra , mbas emrave te Zotit tregohen edhe shume tregime tjera per besimtaret te cilat jane te mbushura me keshilla ,udhezime , urdherime , profeci etj .etj.

Nuk jeni te vetmit ju ka shume besimtar qe mendojn sikur ju .

Nuk ka nevoje per te perseritur Zoti diēka , per besimtaret mjafton njeher te tregohet
    SE KENDUAM "LET IT BE"

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anėtarėsuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Pershendetje piripiri.
    Pershendetje!

Krejt m'varet se si i lexon ti librat fetare.
    Une i lexoj nga lart poshte dhe nga e mengjera ne te djathte. Ndaloj kur ka pike, ndaloj me pak kur ka presje.

Me sa kam lexuar une nga librat fetare eshte e kunderta e asaj ēka po thua ti .
    Librat ma te rendesishem fetare nuk i perserisin gjerat ashtu si po mendon ti.

Une jam besimtar musliman dhe Kurani nuk e ka ate perseritje si po mendon ti as edhe librat e tjere fetar sikur bibla nuk e kane ate perseritje .
    Ore, ta kisha mundesi qe te shkruaja une Kuranin do e shkrujsha thjesht. Zoti beri njeriun, pastaj Havaja hengri mollen, pastaj i perzuri zoti nga parajsa etj.

Ndersa kurani thote: Zoti beri njeriun se ai eshte i madh. Pastaj i tha Adamit keshtu e ashtu, sepse Zoti i di te gjitha.
    Pastaj u kerkoi te faleshin, sepse ai eshte i larte.

Keni harxhu faqe kot mer yahoo....Me shkrime te thjeshta fare kurani do zinte gjys' te faqeve qe tani ka.

Ne qofte se i lexon librat fetare literarisht ateher mund te duken se jane perseritje.

Ja te te jap nje shembull:

1.Elif, Lam, Mim.
    2.Ky ėshtė libri nė tė cilin nuk ka dyshim, udhėzues pėr ata qė frikėsohen (nga All-llahu).
    3. Tė cilėt e besojnė tė fshehtėn , e kryejnė faljen dhe prej asaj qė Ne i kemi furnizuar, japin .
    4. Dhe ata tė cilėt e besojnė atė qė t’u shpall Ty, dhe atė qė ėshtė shpallur para teje, dhe tė cilėt pėr ahiretin (botėn tjetėr) janė tė bindur.
    5. Tė tillėt janė tė udhėzuarit nga Zoti i tyre dhe tė tillėt janė tė shpėtuarit.
    6. E pėr ata qė mohuan ėshtė njėlloj, ua tėrhoqe vėrejtjen apo nuk ua tėrhoqe, ata nuk besojnė.
    7. All-llahu vėndoi vulė nė zemrat e tyre dhe vėshėt e tyre, ndėrsa nė tė pamurit e tyre ka njė perde, e pėr ta ka dėnim tė madh.
    8. Ka prej njerėzve qė thonė: “Ne i besojmė All-llahut dhe jetės tjetėr (ahiretit)”, por ata nuk janė besimtarė.
    9. (Pėrpiqen ta) mashtrojnė All-llahun dhe ata qė besuan, por nuk mashtrojnė tjetėrkė pos vetes, dhe nuk e kuptojnė!
    10. Nė zemrat e tyre ka sėmundje, pra All-llahu ua shton sėmundjen, dhe pėsojnė dėnim tė dhembshėm pėr shkak se pėrgėnjenin .
    11. E kur atyre u thuhet: “Mos bėni ē’rregullira nė tokė”! Ata thonė: “Ne jemi vetėm paqėsues!”
    12. A nuk janė vėrtet ata ē’rregulluesit?; Por nuk kuptojnė!
    13. Dhe kur atyre u thuhet: Besoni sikurse besuan njerėzit! Ata thonė: “A tė besojmė ashtu siē besuan mendjelehtit?” A nuk janė vėrtet mu ata mendjelehtit?; Por nuk e dinė.
    14. E kur i takojnė ata qė besuan thonė: “Ne besojmė!” por kur veēohen me djajt e vet u thonė: “Ne jemi me ju, ne vetėm jemi tallur”.
    15. All-llahu tallet me ta, dhe ua shton tė kėqiat duke i lėnė tė bredhin.
    16. Tė tillėt janė ata qė blenė lajthitjen me udhėzimin, pra nuk pati fitim tregėtia e tyre dhe ata nuk qenė tė udhėzuar.
    17. Shembulli i tyre ėshtė si shembulli i atij qė ndezė njė zjarr dhe posa ai ndriēon vendin pėrreth tij, All-llahu ua shuan dritėn atyre dhe i lė nė errėsira, (dhe aty) nuk shohin. 18. (Janė) Tė shurdhėr, memecė dhe tė verbėr, ata nuk kthehen (nga rruga e shtrembėr).
    19. Ose (Shembulli i tyre ėshtė) si ndonjė shi i rreptė prej sė larti me errėsirė, me bubullimė e me vetėtimė, e prej frikės sė vdekjes, nga rrufeja, ata vejnė gishtat nė veshėt e tyre. Po All-llahu ėshtė rrethues i mosbesimtarėve (atij nuk mund t’i shpėtojė askush).
    20. Vetėtima gati ua merrė tė pamurit dhe, saherė qė ajo u bėnė dritė atyre, ata ecin nė te, e kur u errėsohet mbesin aty. E sikur tė donte All-llahu, do t’ua merrte tė dėgjuarit (me krismėn e bubullimės) dhe tė pamurit (me shkėndijėn e vetėtimės). Vėrtetė, All-llahu ėshtė i plotėfuqishėm pėr ēdo gjė.
    Ketu me lart qe thu ti, i nderuari All-llah me ka thene kater a pese here qe kush nuk beson eshte i verbur.

Ma thuj njehere se e di une. E marr vesh.

Ne librat fetar ka shume fshehtesi , ka lloj lloj ligje , urdhera e keshilla e te gjitha kto permenden me emrat e Zotit
    .

Psh?

Problem i madh eshte se ka edhe shume besimtar qe i lexojn dhe besojn librat fetar literarisht.

Disa verse mund te duken te njejta apo perseritje por nuk jane dhe te gjitha kto verse flasin per gjera te ndryshme ne menyra te ndryshme qe i perkasin te njejtes fe besim
    Nuk qendron kjo "mund te duken", ose ka ose nuk ka. Une po e shikoj edhe po e lexoj se ka.

Pastaj, sa here thoni Allahu ekber? edhe kjo eshte perseritje.
    Sa here ne dite e falni namazin? Edhe kjo eshte perseritje.
    Sa here i thoni njeri tjetrit selam? edhe kjo eshte perseritje...

Mi shpjego tani mua ti nje cike keto.
    Ezekiel 25-17.

Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •