Ta postoj njė anagram pėr Mikun Adem:
AZEM LL. NISHI, (NIZAM SHELLI)
Pėrnderė ka hak;
Sajoi enigma shumė -
Ky enigmat!
Zgjidhja?....................
Pėrnderė ka hak;
Sajoi enigma shumė -
Ky enigmat!
Zgjidhja?....................
MONI KAPI,
Parashikimet i kaloi;
Meqenėse vėndin e porė -
Vėrtetė e meritoi!
Zgjidhja?...........................KAMPIONI!
Po kjo Mik Agim ishte e sakt....apo fshihej dicka tjeter?SHĖMTI, KUR PI...
Zgjidhja?--------------------PĖRKUSHTIMI!-----!??
Ps, dhe njė ēėshtje, Z Adem thot tė mbajmė drejtėshkrimin ketu, ēka vertet do ishte mirė por ėshtė vėshtirė,them unė kėtu, sepse do shumė kohė ,ketu jemi pėr t'u argėtuar nėse moderatori do qė tė duket tema me drejtshkrim,mund tė e moderoj ai vet.Unė jap pėrgjigje siē e shof anagramin tė formuluar,nėse ka shkronja mė tepėr e ceku, nė drejtėshkrim nuk tėrheq vėrejtje sepse do mė tepėr kohė.
Me respekt dhe mirėkuptim!
Dhuro shumė...e prit pak!
Pėrnderė ka hak;
Sajoi enigma shumė -
Ky enigmat!
Zgjidhja?....................NAZMI LLESHI!--- me del mua!?
Dhuro shumė...e prit pak!
Pėrshėndetje Z. Ēaush. Sa pėr drejtshkrimin nuk je i pari qė ma tėrheq vėrejtjen. Kam kritika edhe nga shumė njerėz qė kam nė msn, por kėtė e bėj nga frika, sepse njė filozof ka thėnė"Shprehitė janė si kėmisha e hekurt qė veØshtirė vishet, por edhe shumė mė vėshtirė zhvishet". Po fillova kėshtu "hajt se kėtu ėshtė forum dhe shkruaj si tė duash", kam frikė se pas njė viti do tė kem kaq gabime sa njė nxėnės i tetėvjecares.
Ndėrsa pėr atė qė kam thėnė se duhet vėnė pikat "Ė-sė" nė ndėrrimor ėshtė se pėr kėtė "Ė" ndryhson krejt kuptimi i fjalės. Dhe kėsi rasti kemi pasur edhe nė kėtė forum. Unė e kam gjetur kėtė ndėrrimor dhe po e sje edhe ju ta shihni dhe besoj se do tė bindeni se kam tė drejtė:
1. Mė 4.9.2008, ”Arbeni 30” paraqitet nė forum me disa ndėrrimorė, por unė po e veēoj kėtė ndėrrimor tė tij:
*(Arbeni 30) Me ne fund nga inati qe nuk po behem dot "sy shqiponje" si keta .Vendosa
te krijoj ,shpresoj te mos jem lodhur kot ....
EMRI TEP.
Tradite ka trendafilin
Laverin porsi “bilbilin”
Lume ka vjosen jo Nilin
Pergjigjia …………………?
…………………………………………………………………………………………
2. Pėrgjigjen e parė pėr kėtė ndėrrimor e jep Ēaushi:
*EMRI TEP.
Tradite ka trendafilin
Laverin porsi “bilbilin”
Lume ka vjosen jo Nilin
Pergjigjia? …………………PERIMET! - a mund te jete e sakte!?
…………………………………………………………………………………………………………………..
3. Pas kėtsaj pėrgjigjeje, jul-linda del me njė pėrgjigje tjetėr, a cila sipas pjesės sqaruese ka tė drejtė dhe thotė:
*une menoj se zgjidhja nuk eshte Perimet por me duket se kerkohet nje qytet ne Shqiperi , mbase nje qytet qe njihet si qyteti i luleve ...![]()
dhe menoj se zgjidhja eshte Permeti ...
…………………………………………………………………………….
4. Kėtė pėrgjigje tė jul-lindės e pėrforcon dhe saktėson Arbeni, i cili e falėnderon pėr kėtė*Citim:
Postuar mė parė nga jul-linda
une menoj se zgjidhja nuk eshte Perimet por me duket se kerkohet nje qytet ne Shqiperi , mbase nje qytet qe njihet si qyteti i luleve ...![]()
dhe menoj se zgjidhja eshte Permeti ...
Po e sakte jul-linda PERMETI eshte
Meqe e gjetet meritoni nje trendafil nga qyteti im ...……………………………………………………………………………………………..
4. Vie pastaj njė reagim i Caushit, njė lavdėrim i z. Mertbala , i cili me siguri nuk e ka shikuar nė detale ndėrrimorin, sepse e uron arbenin pėr saktėsi….…………………………………………………………………………………………………………
5. dhe nė fund edhe unė kam dhėnė mendimin tim, duke iu referuar pėrgjigjes sė Caushit:
*Citim:
Postuar mė parė nga Ēaushi
EMRI TEP.
Tradite ka trendafilin
Laverin porsi “bilbilin”
Lume ka vjosen jo Nilin
Pergjigjia? …………………PERIMET! - a mund te jete e sakte!?
Nė kėtė rast e saktė ėshtė vetėm PERIMET, sepse PĖRMETI shkruhet me "Ė", ndaj Jul-linda kujto cka tė shkrova herėn e parė. Kujdes "Ė-tė", dmth duhet t'ia vėsh gjithsesi pikat "Ė-sė!
Ju faleminderit pėr mirėkuptim,
Gi de Masha, Danimarkė
………………………………………………………………………………………………
Prandaj pėr kėtė them se duhet vėnė pikat ”Ė-sė”, sepse zgjidhja e kėtij ndėrrimori ėshtė vetėm PERIMET dhe jo PĖRMETI, ani se pjesa sqaruese e kėtij ndėrrimori tė shpie te qyteti i Pėrmetit. ( Ndoshta unė e kam gabim, por mendoj se shkruhet PĖRMET dhe jo PERMET – pa ”Ė”!
P.S. Ēėshtja e dretshkriit ėshtė ēėstje personale, por unė si mėsues nuk guxoj tė tė japė tė drejtė kur thua: " Z Adem thot tė mbajmė drejtėshkrimin ketu, ēka vertet do ishte mirė por ėshtė vėshtirė,them unė kėtu, sepse do shumė kohė ,ketu jemi pėr t'u argėtuar ... ". Drejtshkrimi nuk ėshtė i vėshtirė. Mund tė argėtohemi edhe duke shkruar sipas standardit.
Me respekt dhe mirėkuptim, Gi de Masha, Danimarkė
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga projekti21_dk : 13-09-2008 mė 21:55 Arsyeja: derisa e gjeta shembullin tipik pėr ilustrim!
Njė ndėrrimor pėr kėtė qytet, unė do ta kisha bėrė kėsi soji, duke pėrdorur fjalėt e njė kėnge tė bukur popullore:
Trėndafil i bardhė
Lėshon gonxhe shumė
E, PRTIMĖ, bandill, pritmė
Sa tė rritem unė...
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga projekti21_dk : 13-09-2008 mė 22:32
Mirėmėngjes anagramistė!
Ditė vikendi - Ju dėshirojė tė gjithėve - ēlodhje, argėtim, kėnaqėsi, shetitje... dhe tė gjitha qė lidhen me pushim tė rehatshėm...
Nė temėn "Kohė qirinjsh", kam shkruar se shumica e anėtarėve tė forumit, komunikojnė drejtėpėrdrejtė, postojnė tema tė pakorrigjuar (nė mesin e tyre shpesh edhe unė), andaj, pa mėdyshje se dalin gabimet e shumta trejtėshkrimore dhe ato teknike.
Jam ithtar i pėrkrahjes tė mendimit se secili duhet tė pėrpiqet maksimalisht, ta pėrdor gjuhėn letrare e unjisuar, drejtėshkrimore... me pėrpjekje tė fitimit tė shprehisė, qė postimin para se ta dėrgojė, ta lexojė bile edhe njė herė, ose pas postimit, tė bėjė korrigjimin e gabimeve tė dukshme.
Pėrndryshe, tė gjithė ata qė defilojnė nė tema tė ndryshme nė Forum, nuk janė gjuhėtarė (duke u nisur nga unė) dhe aty kėtu gabimet gjuhėsore e sintaksore qė i bėjmė, i bėjmė nga mosnjohja e mjaftueshme e njohurive gjuhėsore, gramatikore e sintaksore... dhe lexuesit nuk do t'na shohin pėr tė madhe...
Pėrndryshe, (po kthehem te mendimi i mikut Adem), ka tė bėjė me gabime materiale gjatė pėrpilimit tė anagramit - ndėrrimorit, te pėrdorimi i shkronjės Ė, mbase nuk mund tė pėdoret nė asnjė mėnyrė si shkronja E, sepse, sė pari do ta ngatėrrojė zgjedhėsin, dhe nė fund, do tė del anagrami i gabuar - zgjidhja jo e saktė.
Zgjedhėsit, kanė mundėsi tė "gjetjes" sė gabimeve tė sajuesit, dhe ėshtė e domozdoshme t'i cekin gabimet (sikurse nė disa rate Ēaushi), ngase i ipet mundėsia sajuesit ta pėrmirėsojė gabimin, nėse ėshtė e mundur, dhe anagrami - ndėrrimori tė mbetet i suksesshėm.
Ta marrim tash te shkrimi i m. Adem, dhe gabimi teknik i lėshuar: E, PRTIMĖ, tė gjithė ne, do e kishim zgjidhur anagramin - ndėrrimorin, duke mos reaguar, meqenėse qartė shihet gabimi teknik.
Mirėpo, a nuk vret syrin E, PRTIMĖ, nė vend tė E, PRITMĖ? sigurisht qė po.
Andaj, pėrkrah propozimin qė sajuesit e anagrameve - ndėrromoreve, tė bėjnė pėrpjekje maksimale qė anagrami edhe gjuhėsisht tė jetė nė nivelin e kėrkuar - por, vazhdimisht duke patur parasysh se ne tė gjithė qė merremi me enigma - gjėza, apo shkrime letrare, nuk jemi gjuhtarė, dhe se kjo ėshtė detyrė e tyre, kėshtu qė mbas ēdo libri, qėndron nga njė lektor e korrektor, mu pėr kėto arsyet e pėrmendura.
Pėrshėndetje!
Agim METBALA
Ne po vazhdojmė me anagrame:
LAN, SERIA...
A nė ligėn angleze;
E respekton kėtė ekip -
Pėr nder Ferdeze!
Zgjidhja?......................
Anagramisht, e keni zgjedhur mirė z. Ēaush, por, nė rastin konkret, kemi tė bėjmė me NAZIM LLESHIN, enigmat kosovar, tė cilin e pėrshėndesi pėrzemėrsisht, meqenėse i takon Plejadės kosovare tė enigmatėve - gjėzėtarėve, tė cilėt kanė dhėnė shumė, nė zhvillimin dhe pėrahpjen e nigmatikės - gjėzėtarisė gjithėshqiptare.
Krijoni Kontakt