1.
FETI SH. BUZA,
Si politikan, shumė i qetė;
E derisa aktronte -
Ishte artist i vėrtetė!
Zgjidhja?...........................ZEF BUSHATI!
1.
FETI SH. BUZA,
Si politikan, shumė i qetė;
E derisa aktronte -
Ishte artist i vėrtetė!
Zgjidhja?...........................ZEF BUSHATI!
Dhuro shumė...e prit pak!
Ja edhe njė anagram:
VESLI R. PLISI,
Pėr rininė ishte idol;
E shpallėn pėr mbret -
Kėtė kėngėtar Roken-rol!
Zgjidhja?........................
Elvis Prisli.
Me kėta emrat e personaliteteve tė huaja ėshtė pak problem sepse nuk dihet saktė qysh lexohen nė shqip. Thuaja ēdo personalitet i huaj nė shqip i ka disa variante.
Pėr shembull portieri i Interit:
origjinali Julio Cesar.
Qysh e lexojnė kėtė emėr mediumet (se ne zakonisht bazohemi te mediumet)?
Hulio Cezar
Hulio Sezar
Hulio Ēezar
Zhulio Sezar (mė i besueshmi)
Zhulio Cezar
etj.
Mė herėt e pate Mihal Ballak.
Mė parė ėshtė Mihael (dikush po i thotė Mikael). Po ashtu mbeimrin nė Shqipėri e lexojnė Balak, nė Kosovė Ballak.
Prandaj duke u nisur nga kėto anagramet kushtuar personave tė huaj janė shumė mė tė vėshtira pėr t'u zgjidhur.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Mister Enigma : 22-09-2008 mė 17:28
Kodi:Eja ta bėjmė bashkė njė anagram por kujdes se mos po anagramohemi edhe vetė
I nderuar Riza, i saktė ėshtė konstatimi se shpesh edhe lexuesi ngatėrrohet kur ėshtė fjala te personalitetet e huaja.
Kohėve tė fundit, edhe gazetat kosovare, kanė filluar t'i shkruajnė emrat nė mėnyrė origjinale, por unė tė gjitha anagramet qė i kam kushtuar personaliteteve tė huaja, ēdo herė i kam shkruar ashtu si shqiptohen nė gjuhėn shqipe, nuk e di ndoshta nuk kam tė drejtė, por mendoj se ėshtė mė e qėlluar.
Nė fund tė fundit, kjo nuk varet nga unė, por nga shumica, nėse nė vijim tė gjitha mediat - ēofshin ato elektronike apo tė shkruara, krijojnė njė praktikė tė re, atėherė edhe ne anagramistė, pa kusht se do ta pėrqafojmė.
Nė vijim, po e postoj njė anagram tė dyfishtė, kushtuar mikut tim, jo se e kam mik, mbase pėr diēka krejtėsisht tjetėr - se ka dhėnė e po jep kontribut tė shumėfishtė nė artin e muzikės - ka organizuar dy manifestime madhėshtore, qė do tė mbahen mend shumė gjatė, e qė kanė hyrė nė analet e muzikės kosovare, njė kushtuar kompozitorit tė madhm Lorenc Antornitm dhe njė pėr metaforėn e kėngės shqiptare - Nexhmie Pagarusha, ka komponuar shumė kėngė zbavitėse, disa kėngė korale...
Kulminacionin e sukseve nė vazhdėn e sukseseve, e kurorizoi me botimin e librit "Shkolla pėr kitarė", ndoshta i vetmi libėr i llojit tė tillė (ėshtė ribotuar pėr shakak tė interesimit), si dhe hapi shkollėn private nė Prishtinė - Shkolla pėr kitarė...
SUAD N. RELA,
Si profesionist i radhė;
Nė qendrėn e Prishtinės -
Hapi shkollėn pėr kitarė!
RESUL DANA,
E adhuron moj Norė;
Nga Rahoveci -
Kėtė kantautor!
Zgjidhja?..........................
Vėrtet atė e kam vėrejtur edhe unė, shumica e mediave kanė filluar t'i shkruajnė emrat e personaliteteve tė huaja nė origjinal. Kjo bie nė kundėrshtim me rregullat gjuhėsore mirėpo kėshtu po veprojnė. Dhe dihet se nė ato gazeta punojnė lektorė profesionistė madje ka edhe magjistra e doktorė tė gjuhės. Nuk e di pse po e bėjnė kėtė, ndoshta ajo qė pėrmenda unė, ngatėrresa qė shkakton drejtshqiptimi i emrave tė huaj apo thjesht gazetat po mundohen tė jenė nė trend ose edhe ndonjė arsye tjetėr.
Pa marrė parasysh edhe unė jam qė emrat e huaj tė shkruhen nė shqip ashtu qysh e kanė paraparė rregullat tona mirėpo tė anagramosh njė emėr tė huaj duhet tė jemi shumė tė sigurt pėr drejtshqiptimin e kėtyre emrave. Prandaj nuk ėshtė gabim (duke marrė parasysh se edhe mediumet e bėjnė kėtė) qė tė merren parasysh edhe emrat origjinalė.
Anagrameve tuaja do t'u pėrgjigjem unė sepse kėtu kemi tė bėjmė po ashtu edhe me njė mik timin shumė tė respektuar. Ky ėshtė miku ynė i pėrbashkėt, Naser Dula. E pėlqej shumė muzikėn e tij, ia kam marrė "inatin" qė nuk po kultivon mė kėngė, por rėndėsi ka qė po kontribon nė arsimin dhe edukimin e brezave tė rinj nė lėmin e muzikės.
Pėrshėndete nga ana ime!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Mister Enigma : 23-09-2008 mė 10:09
Kodi:Eja ta bėjmė bashkė njė anagram por kujdes se mos po anagramohemi edhe vetė
Mik Riza, falemnderit pėr komentin e bėrė, nuk kam patur njohuri se Naser Dulėn e paske mik - mė vjenė mirė, ėshtė ēun punėtor dhe i dashur - shpirt artisti...
Ju pėrshėndes me njė anagram:
BAHRI DRITANI,
Shėndrrit si meteor -
Vėrtetė ky aktor!
Zgjidhja?..................
Po e postoj edhe njė anagram.
Mirė u lexofshim mė vonė!
FESTINA RORI,
Bukur kėndon tani;
Nėpėr festivale...
Kjo kėngėtare nga Gjilani!
Zgjidhja?..........................
Dibran Tahiri ėshtė aktori. Kėngėtaren po ia lė Ēaushit.![]()
Mirėmėngjes tė gjithė enigmatėve kudo qė jeta i ka hedhė dhunshėm nėpėr botė.Ju bėftė mirė lfeja e mėngjesit, duke ju dėshiruar njė ditė tė pllejsme me tė gjitha tė mirat qė mund tė dėshirohen.
Ju pėrshėndesė edhe me njė anagram tė dyfishtė:
ZAMIR E. HADJA,
Luftoi me trimėri;
Ky djalosh i artė -
Pėr demokraci!
JAHIR E. MAZDA
Me elan tė ngadhėnjimit;
Fuqishėm luftoi padrejtėsitė -
Ky simbol i flijimit!
Zgjidhja?...............................
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Agim Metbala : 24-09-2008 mė 02:40
Krijoni Kontakt