Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12

Tema: Deti i zi

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anėtarėsuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214

Deti i zi

Duke pare harten e botes me ben pershtypje emra te tille si Deti i Zi ,Deti Vdekur,Deti Kuq, etj.
    Kemi lexuar se Deti Vdekur quhet keshtu per shkak te dendesise se kripes aty .Ndersa per Detin e Kuq ,e mer kete emer nga algat qe i japin ngjyren e vecante te tij.
    Po Deti i Zi perse e ka mare kete emer ?ai nuk eshte i zi .
    .Kam lexuar nje teori te tille per permbytjen e Noes.Aty ku sot eshte ngushtica e Dardaneleve dikur ka qene nje dige natyrale e cila ndante liqenin qe sot quhet Deti i Zi me Marmarane .Per shkaqe qe nuk dihen ,termete,shkrirje akulli etj kjo dige u ca duke sjelle permbytjen biblike . A thua mori emerin e zi ky det nga zia qe shkaktoi?
    Dija eshte injorance e mesuar.....

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Po me pelqen pyetje e juaj aizberg, dhe nese asnjeri tjeter nuke e ka permendur askundi kete teori qe e thoni atehere meritoni medalje, seriozishte e theme kete...

Ndersa sa i perkete diges natyrale ne Bosfor e jo ne Dardanele, kjo eshte e njohur nga shkenctaret modern dhe kemi dhen ne kete forume mjaft mendime per kete permbytje te Noes qe mund te kete ndodhur diku rrethe 5600 vite para krishti, me ēka perputhet me permbytjen e madhe biblike.

Mirepo mua me interesoi me shume toponimi, emri i Detit te Zi te cilin ende se kam pare me sy por mendoja gjithemone se eshte i zi duke u bazuar ne kete emer...
    Mund te hulumtojmi edhe nje gje ku e ceket edhe ju se ky deti i tanishem paar 7000 vitesh ishte nje liqe e jo deti por nga ketu nuke mund te mbeshtetemi sot sepse kemi emrin e detit Kaspike qe edhe ai nuke eshte deti por nje liqe gjigante...

Duhet hulumtuar tani edhe ne gjuhet tjera te vjetra te rrethit te detit te zi si tek gjeorgjianet apo tek popujt tjere qe rrethojne detin e zi se se mos e quajne kete deti me ndonje emer tjeter perpos deti i zi keshtu do kishim hecur perpara me teorine tuaj qe eshte e dobishme dhe ia vlene te studiohet me tutje.

shendet dhe sukses...

Per te kuptuar sa me mire kete tem po e ilustrojmi edhe me keto imazhe shkencore.

Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kreksi : 17-03-2008 mė 17:52

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Ketu shifet se si ishte ne fillim ky liqe me nje ujvar te larte afer 100 metra...
    Kurse me siper ne ate imazh me tablo te bardha spjegon ikjen e banorve ne ato drejtime pas permbytjes.

Siper prezentohet Arka e Noes pas ketije vershimit ne Detin e Zi.

ps;aizberg, me ke shtyer qe ta lexoj edhe nje here kete kaputull te permbytjes nga Bibla.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kreksi : 17-03-2008 mė 18:02

Ngelem unė! Maska e DI_ANA
    Anėtarėsuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Citim Postuar mė parė nga ajzberg Lexo Postimin
    A thua mori emerin e zi ky det nga zia qe shkaktoi?
    Perqindja e vogel e kripezimit prej 1.9 perqind i jep Detit te Zi nje ngjyre te erret karakteristike.

Mesa kam lexuar per kete arsye eshte quajtur keshtu....ndoshta dhe gaboj!
    "Carpe Diem"

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Si i futi Noe me miliona specie ne arke????boh
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    ;;;ndoshta ka futur ne tyba vetem ADN-et e gjallesave...e pastaj ka bere eksperimente dhe kane dal diēka tjeter, vetem ende njerez me brina jo...ne te ardhmen nuke dihet.

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anėtarėsuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Kreksi,mendoj qe ne Europe ndoshta dhe gjetke ka shume toponime qe vetem gjuha jone i spjegon ,kjo kerkon nje pune te bashkerenduar te gjuhetareve ,historianeve dhe gjeografeve.Une thjesht dhashe nje mendim ,por kjo gje duhet te jete nje studim i mirefillte dhe i kujdeseshem.Ideja e presidentit Topi per ndryshimin e emerave sllave ne Korce ,Permet etj me shtiu ne mendime ,i thone Stamboll tani qytetit qe dikur quhej Kostandinopoja dhe ca njerez ketu kercyen per nderimin e emrave sllave ne emera shqip.Me kujtohet qe para disa vitesh vjen nje historiane nga Austria dhe kerkonte me harte ne dore Qaf Thanen.Ne e dinim qe ky lloj toponimi kishte ardhur thjesht per ndonje thane ne kete qafe sic themi psh Qafe Dardhe per dardhat qe rriten aty,por jo, Qafa e Thanes ishte tjeter gje ,ishte qafa e te thenes.Aty ne ate qafe kishte pas qene nje orakull qe parashikonte fatin.Si perfundim me sa kam degjuar eshte gjetur nje vend i fshehur i kethyer ne kishe.
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga ajzberg Lexo Postimin
    Kreksi,mendoj qe ne Europe ndoshta dhe gjetke ka shume toponime qe vetem gjuha jone i spjegon ,kjo kerkon nje pune te bashkerenduar te gjuhetareve ,historianeve dhe gjeografeve.Une thjesht dhashe nje mendim ,por kjo gje duhet te jete nje studim i mirefillte dhe i kujdeseshem.Ideja e presidentit Topi per ndryshimin e emerave sllave ne Korce ,Permet etj me shtiu ne mendime ,i thone Stamboll tani qytetit qe dikur quhej Kostandinopoja dhe ca njerez ketu kercyen per nderimin e emrave sllave ne emera shqip.Me kujtohet qe para disa vitesh vjen nje historiane nga Austria dhe kerkonte me harte ne dore Qaf Thanen.Ne e dinim qe ky lloj toponimi kishte ardhur thjesht per ndonje thane ne kete qafe sic themi psh Qafe Dardhe per dardhat qe rriten aty,por jo, Qafa e Thanes ishte tjeter gje ,ishte qafa e te thenes.Aty ne ate qafe kishte pas qene nje orakull qe parashikonte fatin.Si perfundim me sa kam degjuar eshte gjetur nje vend i fshehur i kethyer ne kishe.
    Shume shkrim i bukur, te pergezoj aizberg, une do ju mbeshtes edhe me tutje se nuke thuhet asgje pa asgje njashtu edeh per detin e zi...i cili me siguri ka sjellur zi, ka sjellur fatkeqesi me permbytjen e madhe.
    imagjino tera ato vendbanime per rrethe liqenit te atehershem ku jetonin civilizime te zhvilluara. Thrakia e psoi me se shumti kete kataklizem por edhe sot ne keto vendbanime te vjetra arkeologet po zbulojne te rralla siē jane maskat e arit.
    Sido qe te jete 'deti zi " me siguri ka marrur kete emer nga kjo tragjedi, siē e quajm sot liqenin e Tiranes 'liqeni i vdekjes" nga qe solli vdekjen e 16 vetave. Mendoj pra se edhe ne te kalueren keshtu si sot pas nje tragjedie shpeshe iu eshte ndrruar edhe emri i vendit e ne kete rast emri i leqenit vdekjeprues pertej bosforit u quajt "deti zi"...

shendet

i/e regjistruar Maska e kepi
    Anėtarėsuar
    30-07-2007
    Vendndodhja
    Nė USA . Pėr kontaktim ,mund tė mė kontaktoni nėpėrmjet EMail -it :- DuarArti@gmail.com ose RoyalGBConst@gmail.com
    Postime
    1,389
    Pėrse quhet Deti i Zi .

Nga Biologjia Detare ( shkencėrisht ) ,ky det e ka marė kėtė emėr pėr shkak se nė kėtė det ,nuk jetojnė asfar lloj gjallesash nė dyshemen / fundin e tij sa qė nuk jetojnė as edhe planktone bimore e shtazore .

E nuk jetojnė pėr shkak se , uji i kėtij deti nė fund /dysheme pėrmban sasi shum shum tė vogėl oksigjeni .

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Qe nga cila periudh ka marrur kete emer ?

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •