Artan,
Nga ato sa ke shkruar, kuptova që ti arrin të komunikosh nëpërmjet HTTP, por nuk komunikon dot me protokolle të tjerë si ai i RMI (JAVA), MSN, IRC, SMTP, p2p, etj.
Kjo më lë të kuptoj se protokollet e tjerë po bllokohen në një nga pikat e rrjetit, ose nuk po përkthehen siç duhet nga NAT (network address translation). Tani të duhesh të gjesh se ku po ndodh bllokimi dhe për këtë arsye të rekomandova edhe hapat më lart, për të cilat nuk më kishe kthyer përgjigje. Po i shpjegoj edhe njëherë më hollësisht.
Duke filluar që nga rrjeti i jashtëm i ISP-së tënde e deri tek kompjuterat e thjeshtë (jo-sever) i rrjetit të brendshëm, bllokimi i protokolleve mund të ndodhë në këto pika:
Lidhja mund të bllokohet nga ISP-ja
Me sa kam dëgjuar, kjo ndodh shpesh në Shqipëri sepse lidhjet me Internetin janë brezngushta (low bandwidth) dhe ISP-të duan të ofrojnë shërbimin minimal (HTTP) tek sa më shumë klientë. Për këtë arsye, ata bllokojnë përdoruesit e protokolleve të tjera, që mbingarkojnë rrjetin.
Në rastin tënd konkret, fakti që ti lidheshe më parë me ISP-në e vjetër dhe tani nuk lidhesh, tregon se ky mund të jetë problem i ISP-së. Për më tepër, IP-ja që ti merr nga ISP-ja, 10.*.*.*, është një IP private dhe tregon se për të dalë në Internet, kompjuterat e rrjetit tënd duhet të depërtojnë dy rrjete private (në kushtet e rrjeteve Shqiptare). Kjo i zvogëlon së tepërmi shanset për t'u lidhur me një IP publike në Internet.
Kontaktoje ISP-në dhe pyeti nëse ata i kufizojnë lidhjet në ndonjë mënyrë.
Për të vërtetuar nëse bllokimi po ndodh nga ISP-ja (ose modemi), mbylle WinRoute dhe shkëpute switch-in; Lidh vetëm serverin me modemin dhe shiko se a do futesh dot në MSN, lojrat JAVA, IRC, torrent, e të gjitha lidhjet e tjera që dështojnë me WinRoute. Nëse edhe vetë serveri nuk mund të lidhet me protokollet e tjerë (jo HTTP), atëherë problemi është i ISP-së, modemit, ose ndonjë murri mbrojtës Firewall në Server.
Lidhja mund të bllokohet nga Modemi
Siç e përmenda edhe në shkrimin e mëparshëm, modemi mund të mos jetë vetëm modem, por mund të jetë edhe router njëkohësisht. Pra, vetë modemi mund të krijojë një rrjet privat. ISP-ja mund t'i japë modemit një IP publike (shumë e zorshme në Shqipëri), por modemi i jep serverit një IP private (10.*).
Shiko çfarë modeli ka modemi dhe gjej manualin në Internet për të parë nëse është modem i thjeshtë, apo modem dhe router njëkohësisht.
Nëse është modem i thjeshtë, dhe serveri nuk mund të lidhet në Internet plotësisht, atëherë e ka fajin ISP-ja. Por, nëse modemi është edhe router, atëherë shiko se si mund ta konfigurosh që të lejojë të gjitha llojet e lidhjeve. Mund të duhet të aktivizosh NAT, të hapësh/përcjellësh portat e duhura, të çaktivizosh funksionet e routerit, ose edhe ta zëvendësosh modemin/router me një modem të thjeshtë.
Lidhja mund të bllokohet nga Muri Mbrojtës (Firewall)
Vetë Windows-i ka mur mbrojtës që nuk i lejon të gjitha lidhjet e Internetit. Sigurohu që e ke çaktivizuar murin mbrojtës të Windows dhe të ndonjë programi tjetër që mund të kesh instaluar për sigurimin e kompjuterit.
Kjo pikë vlen për serverin dhe për hostet (kompjuterat e lidhur me serverin).
Lidhja mund të bllokohet nga WinRoute
Nëse serveri arrin të lidhet plotësisht në Internet, atëherë fajin nuk e ka as ISP-ja e as modemi, por rrjeti yt i brendshëm, nyja e parë e të cilit është WinRoute.
Fakti që ti ke mundur të lidhesh me WinRoute me ISP e vjetër, dhe fakti që ICS nuk punonte me ISP e re më lënë të kuptoj se nuk është faji i WinRoute. Megjithatë, kontrolloi edhe njëherë konfigurimet më të thjeshta; aktivizo vetëm NAT dhë çaktivizo të gjitha opsionet e tjera shtesë për sigurimin, raportet/statistikat, kufizimet, etj.
---
Nuk po vazhdoj më tej me konfigurimin e hosteve sepse për aq kohë sa mund të komunikosh me HTTP, rrjeti i brendshëm privat është konfiguruar siç duhet. Lidhjet fizike po ashtu janë të sakta tani që serveri luan rolin e router-it ndërmjet modemit dhe switch-it.
----
Disa hapa të tjerë që mund të ndjekësh për të kuptuar diçka më shumë mbi rrjetin:
Informacion për ISP-në
Hap whatismyip.com dhe shiko IP-në publike nëpërmjet të cilës ti hyn në Internet. Fute IP-në tek fusha IP Information tek dnsstuff.com për të parë nëse IP-ja është e vetë ISP-së tënde, apo e ka blerë atë nga ndonjë kompani tjetër. Shiko vargun e IP-ve (IP Range) që ka blerë ISP-ja tënde dhe duke ditur sa klientë ka në Shqipëri, mund të marrësh me mend se me sa njerëz të tjerë po e ndan lidhjen. Kuptohet që sa më shumë njerëz të përdorin të njëjtën IP, aq më e ngadaltë do jetë lidhja e aq më të vështirë (ose të pamundur) do e kesh për t'u lidhur.
Informacion për rrjetin
Ekzekuto komandën tracert google.com në DOS për të parë rrugën që kompjuteri yt ndjek për të arritur tek server i Google. Rezultatet do të tregojnë një seri routerash në të cilët kalon kërkesa tënde. Pra, këta janë routera që konfirmojnë marrjen e kërkesës tënde për të hapur google.com.
Rezultati do të tregojë emrat dhe IP-të e ISP-së tënde, si dhe të ISP-ve të tjera që përdoren nga ISP-ja tënde.
Informacion për konfigurimin e kompjuterave
Në DOS shkruaj këto komanda për të mësuar për konfigurimin e rrjetit:
ipconfig -all -- këtë e ke përdorur dhe e di që tregon konfigurimin e IP-së, subnet, dns, gateway, adresën MAC, etj.
ipconfig -displaydns -- tregon IP-të përkatëse të domain-eve që ti ke vizituar. Këto IP mund t'i futësh tek faqja dnsstuff.com për t'u bindur që i përkasin faqes/kompanisë që ti ke vizituar.
netstat -rn -- tregon tabelën (routing table) që kompjuteri konsulton kur i duhet të bëjë një lidhje me një IP të caktuar. Për shembull, kur ti mundohesh të lidhesh me google.com, DNS (
nslookup google.com) të kthen IP-në 64.233.167.99. Në tabelë kompjuteri shikon se cilin router duhet të kontaktojë për këtë IP. Në rastin tënd, ndjek serverin i cili është konfiguruar si gateway).
netstat -ab -- tregon lidhjet dhe portat që janë hapur në kompjuter, si dhe programin që i ka hapur. Për shembull, nëse ke hapur MSN, do shikosh diçka të tillë:
Kodi:
[msnmsgr.exe]
UDP 127.0.0.1:51926 *:*
Nëse nuk shikon lidhje për një program që po mundohet të lidhet, atëherë ai program mund të jetë duke përdorur një lidhje të maskuar (nëpërmjet ndonjë programi tjetër si svchost.exe) ose nuk ka mundur të bëjë lidhjen për shkak të murit mbrojtës. Cilado qoftë arsyeja, të lë të kuptosh nëse është problem me kompjuterin prej nga po lidhesh.
---
Nuk besoj të jetë problem i MTU sepse kjo do shkaktonte problem edhe me HTTP. Nëse do kishe problem me MTU mund të kishe probleme, por nuk do bllokoheshin kategorikisht lidhjet me protokollë të caktuar, siç duket se ndodh me ty. Windows e teston lidhjen dhe zgjedh MTU optimale. Besoj se edhe WinRoute do ketë ndonjë llogjikë të tillë nëse e ndryshon MTU-në.
---
Të kam dhënë mjaft informacion për të zbuluar se ku është problemi. Shpresoj të gjesh problemin dhe pastaj mund të mendojmë për ndonjë zgjidhje të mundshme.
Krijoni Kontakt