Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 20
    i/e regjistruar Maska e Xhuxhumaku
    Anëtarësuar
    19-11-2003
    Vendndodhja
    sopr'un'curva
    Postime
    13,379

Autizmi

Autizmi

04/11/2010

Rrëfimi i një babai për djalin e tij autist

Autizmi është një diagnozë e hasur në një numër çuditërisht gjithnjë e më të madh fëmijësh. Ajo karakterizohet nga përsëritja e vazhdueshme e veprimeve nga ana e fëmijës dhe dëshira e tij e vazhdueshme për të qenë i izoluar. Shpesh prindërit tentojnë që të krijojnë ura lidhëse me fëmijët e tyre, edhe pse kjo është një ndërmarrje shumë e vështirë dhe kërkon mjaft dedikim dhe kohë.

Djali im i madh ka lindur në vitin 2001. Ai ka qenë një fëmijë që luante vazhdimisht me tamburin e vet. Kur ishte 5 vjeç ne nisëm që të bënim foto së bashku për t’u përpjekur që të ndërtonim ura komunikimi dhe emocionale me njëri-tjetrin, kjo sepse im bir sapo ishte diagnostikuar me autizëm. Atëherë unë u përpoqa që të gjeja mënyra për ta kuptuar më mirë djalin tim dhe nuk kam reshtur kurrë së kërkuari krijimin e një lidhjeje me tim bir.

“Echolilia” është një term që përdoret në komunitetin e autistëve dhe u referohet sjelljeve tipike të fëmijëve autistë, sjelljeve të përsëritjes së vazhdueshme të të njëjtit veprim dhe mbylljes ndaj botës. Unë mendoj se fotografia e përbashkët është një mënyrë për të krijuar ura lidhëse mes këtyre fëmijëve dhe pjesës tjetër të botës.

Kur bashkëpunojmë së bashku ndonjëherë jam unë që e drejtoj punën, herë të tjera është im bir dhe shpesh ai më befason me gjetjet e tij të papritura. Pasi kemi bërë foto ulemi së bashku për të parë pamjet e fiksuara dhe i shohim nga këndvështrime të ndryshme. Krijimtaria vë në lëvizje mekanizma të panjohur të botës emocionale te një fëmijë dhe mund të bëjë mrekullia.

Por, për shkak të diagnozës që ka, im bir herë pas here tenton që të ndahet nga realiteti dhe të veçohet si në këtë rast, kur për të realizuar një gjë të tillë ka vendosur në kokë këtë kosh letrash. Brenda tij ai është në mbretërinë e panjohur për mua dhe më duhet që të pres disa kohë derisa im bir sërish të ketë dëshirë ta ndajë me të tjerët botën e tij. Edhe pse kjo ndodh fatkeqësisht radhë.

Një nga tiparet e autizmit, ose më mirë tipari më i dukshëm dhe i konstatueshëm, është të përsëriturit në mënyrë të vazhdueshme të veprimeve të caktuara që ndonjëherë mund të jenë edhe fraza të caktuara që një fëmijë me një diagnozë të tillë i përsërit pa u lodhur, me një këmbëngulje të rrallë dhe shpesh edhe befas në mesin e një bisedimi që nuk ka të bëjë me atë që përsëritet vazhdimisht. Gjithçka nis si një impuls jo si një përmbledhje mendimesh të shprehura. Gjithçka përsëritet në mënyrë ekzakte, me të njëjtin ton dhe të njëjtën mënyrë dhe mbi të gjitha krejtësisht pa kuptim.

Im bir nuk është një autist tradicional. Ai ka një fjalor shumë të pasur, shkon në një shkollë publike dhe merr nota të mira, por në momente të caktuara duket qartë që është në “linja të ndryshme”.

Një natë Krishtlindjesh im bir kishte dëshirë që të ndiznim zjarrin në vatrën tonë. Unë mora dru dhe ai e ndezi në mënyrë të vazhdueshme zjarrin disa herë rresht, ndërsa unë rrija e ndiqja në gjithë këtë përsëritje. Në një moment ai pa një dru që i pëlqeu për nga forma, me të cilin u afeksionua menjëherë dhe e mori pranë vetes duke u përpjekur që ta përkëdhelte. Ndërsa rrinte me copëzën e drurit, më tha që këtë moment ta fiksoja në aparat.

Kjo është një tjetër foto që e kam bërë me këmbënguljen e tim biri, i cili donte që të shtrihej brenda kësaj kutie plastike, i tëri i zhveshur dhe në këtë pozicion gjysmë embrional. Për mua është një nga më të bukurat, sepse më kujton kohën e lumtur kur unë dhe ime shoqe prisnim djalin tonë të parë të vinte në jetë.

shqip.
    --- La Madre dei IMBECILI e sempre in cinta...

---voudou.. ---

♥ Kitty Loves Bubi ♥ Maska e Viola.V
    Anëtarësuar
    22-05-2010
    Vendndodhja
    CANADA
    Postime
    990
    Citim Postuar më parë nga mia@ Lexo Postimin
    Cfare eshte autismi?
    Autismi eshte nje semundje qe ka te beje me moszhvillimin normal te trurit. Quhet ndryshe Autistic Disorder. Shfaqet heret pas vitit te dyte te jetes te femijet. Femija ka nje zhvillim normal deri kur mbush 1 e1/2 dhe deri ne 3. Kjo semundje prek cdo aspekt te zhvillimit psikologjik e social.
    Cilat jane shenjat e Autismit?
    -Autismi dallohet per nje shumellojshmeri shenjash.
    - Jo te gjithe femijet shfaqin te njejtat shenja dhe me te njejtin shkalle.
    -Shenjat kryesore jane:
    -E kane te veshtire te komunikojne normalisht me te tjeret.
    - Nuk para shfaqin interes ne activitete te ndryshme.
    -Bejne levizje te trupit para-mbrapa te shpeshta
    -Nuk bejne kontakte me sy te d.p.d-a
    -Preken per gjerat me te vogla.
    -Disa behen agresive, te tjere jo.
    -Disa jane te shoqerueshem, disa jo.
    Gjysma e ketyre femijeve nuk flasin fare, nje pjese e vogel, pak dhe nje pjese tjeter flasin normal.
    Keta femije jane te ndjeshem ndaj dritave dhe zhurmave te forta
    Kam patur rastin te punoje me dy femije me Autism, dhe mund te them qe kishin shenja te ngjashme, por dhe shume te ndryshme.
    Vajza ishte e qete, e afrueshme. Me e degjueshme, dhe shfaqte me shume interes ne detyra. Nuk fliste fare. Leshonte ndonje tingull vetem kur shfaqte shenja merzitje. Djali me agresive. Bente me shume levizje te kokes, trupit. E kishte me te veshtire te bashkepunonte, te perqendrohej, e te zbatonte detyren ato qe i kerkohej. Fliste dy-tre fjale te thjeshta, por shumicen e kohes leshonte me shume tinguj.
    Autism nuk eshte gje tjeter vecse koncretrimi i tepert i MERKURIT ( heavy metal ) ne trurin e femijes qe ne barkun e nenes . Numri i semundjes sidomos tek femijet po rritet ne raport me ndotjen e ambjentit dhe te ujerave . Cdo peshk ne kete planet ( sidomos salmon ) ka perqidje te madhe MERKURI .
    Si kurohet ? --> Me pastrim te trupit nga heavy metals .
    $ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫

Citim Postuar më parë nga mia@ Lexo Postimin
    Disa video per te patur nje ide me te qarte te femijeve me autism me disa shenja te autismit qe shfaqin ata..

Po kete video e keni pare?

Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 14-01-2021 më 00:18

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    13-06-2010
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    456
    Po sherim ka kjo semundje ? Ose te pakten permisim kur te rriten

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Citim Postuar më parë nga Dritë Lexo Postimin
    Interesante videoja, Drite. Nje femije ne dukje shume e vonuar ne sjellje, ndersa fjalet e saj ne kompjuter te krijonin pershtypjen sikur i kishte shkruar nje femije me zhvillim normal. Ne te vertet keta femije jane me te zgjuar sec duken. Mjafton t'u ofrosh mundesi te zhvillohen dhe te shfaqin aftesite e tyre. Fakti se kane probleme sociale dhe veshtiresi ne te shprehur nuk e perjashton mundesine qe ata mund te jene te zgjuar. Shembull klasik eshte filmi, " Njeriu i shiut", i cili eshte inspiruar nga nje person real me autizem, Kim Peek.

Ne videon me poshte mund te shikoni njeriun e vertet te shiut, Kim Peek.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 14-01-2021 më 00:31
    Feelings change - memories don't.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2006
    Postime
    3,344
    Lexova diku ne internet se Vaksinat luajne nje rol goxha te madh ne autizmin tek femijet ..Te them them te drejten me hyri frika ...Nuk e di sa eshte e vertet ..

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    09-09-2012
    Vendndodhja
    Ne Kine
    Postime
    1,830
    Citim Postuar më parë nga alnosa Lexo Postimin
    Lexova diku ne internet se Vaksinat luajne nje rol goxha te madh ne autizmin tek femijet ..Te them them te drejten me hyri frika ...Nuk e di sa eshte e vertet ..
    Sipas CDC (Centers for Disease Control and Preventation) nuk ka nje lidhje te tille.
    http://www.cdc.gov/vaccinesafety/con...ism/index.html

Nje artikull interesant ne anglishte postuar ne Huffingtonpost rreth kesaj teme.
    http://www.huffingtonpost.com/2012/0...n_1586898.html

Ndersa nqs ndonje eshte i interesuar ne studimet mjekesore rreth kesaj teme:
    http://www.autismsciencefoundation.o...dvaccines.html

i/e regjistruar Maska e CRO
    Anëtarësuar
    29-12-2013
    Vendndodhja
    Tiranë
    Postime
    305

Post Autizmi / Drejtë një diagnoze gjithnjë e më të hershme të autizmit

Drejtë një diagnoze gjithnjë e më të hershme të autizmit

Autizmi është një problem serioz për shumë familje. Dhe për shkencën është ende një vramendje me zgjidhje të vështirë. Studime të kohëve të fundit mbi origjinën gjenetike të sëmundjes tregokan se simptomat e para të autizmit shfaqen përpara lindjes, duke hapur kështu rrugën ndaj një diagnoze tepër të hershme.

Pjesën më të madhe të rasteve kur flitet për autizmin flitet edhe për vaksinat. Kjo, që prej kohës kur i famshmi (me trishtim) mjek Andrew Wakefield publikoi në revistën Lancet një artikul që kërkonte të demonstronte një lidhje mes autizmit dhe vaksinës trevalente. Sot studimi është tërhequr dhe Wakefield nuk bën më pjesë në urdhërin e mjekëve, që kur u zbulua se të dhënat e përdorura për studimin në fjalë ishin të rreme. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se autizmi nuk ekziston. Dhe mbi autizmin dihen ende shumë pak gjëra, aq sa ekziston një ditë botërore përkushtuar për rritjen e ndërgjegjësimit përreth ketij shqetësimi.

Fakti që dimë mjaft pak nuk habit nga momenti që deri në 1900 nuk ekzistonte as koncepti klinik i autizmit. Sot dimë se është një shqetësim neuro-psikiatrik dhe që ka të bëjë me funksionet cerebrale dhe i përket kategorisë më të përgjithshme të çrregullimeve të përhapura të zhvillimit. Simptomat e autistëve (subjekteve me autizëm), që shfaqen që vitet e para të jetës, janë tepër të larmishme: aftësi e kufizuar shprehie verbale, prirje drejt izolimit dhe mbylljes shoqërore, por edhe hipereksitim dhe sjellje obsesive.

[...]
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 19-06-2014 më 23:01

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,087

Për: Çfarë është autizmi? Sëmundja që prek fëmijët

Cilët tinguj dhe ngjyra mund t’i shqetësojnë fëmijët me autizëm

Disa janë të ndjeshëm ndaj dritës së fortë, të tjerët nuk mund të durojnë disa aroma

Fëmijët me forma të ndryshme të autizmit mund të shqetësohen nga disa ngjyra, tinguj, nga drita dhe se nga çfarë janë tepër të ndjeshëm varet nga secili individ.

Si mund t’i reduktoni stimujt e pakëndshëm shqisorë dhe t’i ndihmoni ata…

Fëmijët me autizëm mund të jenë tepër të ndjeshëm ndaj stimujve të caktuar shqisorë – intolerancës shqisore. Këto përvoja janë shumë individuale, llojet e stimujve që shqetësojnë ndryshojnë nga personi në person.

Të gjitha shqisat mund të preken. Disa fëmijë me forma të ndryshme të autizmit vështirë se mund të tolerojnë shumë tinguj dhe dritë të fortë; për të tjerët, tinguj të caktuar (për shembull, fishkëllima ose boritë e makinës) dhe lartësia e disa tingujve mund të shkaktojnë shumë shqetësim, transmeton Telegrafi.

Disa e përshkruajnë si abuzimi fizik; sepse te personat autikë tingujt e tillë shkaktojnë dridhje të trupit dhe madje edhe dhimbje. Përveç kësaj, jo vetëm tinguj të caktuar, por edhe tinguj të papritur dhe të paparashikueshëm mund t’u shkaktojnë dhimbje.

Frika nga zhurma shpesh mund të shkaktojë ndryshime në sjellje te fëmijët autikë. Për shembull, një djalosh me autizëm nuk ka mundur të tolerojë zhurmën e një fëmije duke qarë. Ai e ka pasur më të lehtë të qajë kur ishte i “përgatitur” për të dhe mund të shihte burimin, sesa kur e dëgjonte papritur, thonë ekspertët e faqes “Integrated treatment services”.

Disa fëmijë autikë shpesh e kanë të pamundur të prekin disa objekte; të tjerët nuk i durojnë dot disa erëra etj.

Në kërkime, ndjeshmëria vizuale më e zakonshme tek njerëzit me autizëm është ndjeshmëria ndaj dritës së ndritshme, dritës fluoreshente, ngjyrave dhe modeleve të caktuara (veçanërisht vija). Shumë njerëz autikë konfirmojnë se drita e fortë dhe Dielli i shqetësojnë ata dhe shpesh i bëjnë të ndihen keq. Për shembull, disa e kishin të vështirë të ecnin nëpër qytet në një ditë me diell – duke u përpjekur të gjenin hije ose të mbanin syze dielli; shkëlqimi nga trotuaret dhe vitrinat e dyqaneve mund t’i bëjë ata të ndihen keq.

Për shumë fëmijë dhe të rritur autikë, drita fluoreshente është shumë e vështirë për t’u toleruar, pasi ata mund të shohin një dridhje prej 60 ciklesh. Problemet e dridhjes mund të variojnë nga lodhja e tepërt e syve deri tek shikimi i dritës në një dhomë që pulson dhe fiket. Disa fëmijë ndihen të përgjumur kur janë ndezur dritat fluoreshente.

Ndjeshmëria ndaj ngjyrave dhe kontrastit të ngjyrave është një tjetër problem vizual për disa autikë. Për shembull, disa mund ta kenë të vështirë të shikojnë disa ngjyra, sepse kjo shkakton të përziera. Të tjerë nuk mund të tolerojnë një shije, erë, strukturë ose pamje të caktuar të ushqimit (për shembull, një ngjyrë të caktuar), apo edhe tingullin që lëshon kur e përtypin atë.

Mjedisi ndijor është shumë i rëndësishëm për autikët. Prandaj, është e rëndësishme që prindërit të njohin se cilët stimuj ndijor mund të ndërhyjnë në aftësinë e fëmijës për t’i përballuar ato ose për t’i reduktuar ose eliminuar ato ose, nëse është e pamundur, të ofrojnë “ndihma shqisore” (syze të errësuara, tapa veshi). Mbani mend, ajo që ne mendojmë se është argëtuese (për shembull, fishekzjarrët) mund të jetë e frikshme për një fëmijë me autizëm.

/ Telegrafi /

https://telegrafi.com/cilet-tinguj-d...mijet-autizem/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,053

Për: Çfarë është autizmi? Sëmundja që prek fëmijët

Fëmijët me autizëm mund të jenë të ndjeshëm ndaj një sërë stimujsh, si ngjyrat e ndryshme, tingujt e lartë, drita e fortë, arome të forta, dhe ndjesitë taktile. Nëse një fëmijë me autizëm është shqetësuar nga një stimul, ka disa mënyra për t'i ndihmuar ata:

1. Krijojeni një ambient më të qetë. Reduktoni dritën dhe zhurmën e tepërt në dhomën ku fëmija ndodhet. Mund të keni nevojë për të fshirë disa objekte që janë të ngjashme me ato që shqetësojnë fëmijët, si pikturat e ngjyrosura.

2. Përdorni ngjyra më të lehta dhe më të qeta në ambientin ku fëmija ndodhet. Mund të jetë e dobishme të keni lëndë të bardhë ose ngjyra pastelore në mure, mobilje dhe tekstil.

3. Përdorni drita me intensitet më të ulët. Ndriçimi i ulët, siç janë dritat e dimrit ose drita e blu, mund të ndihmojnë fëmijën që t'i përballojë më mirë stimujt e ndjeshëm.

4. Përdorni aromat që nuk shkaktojnë ndjeshmëri të forte. Për shembull, aromat e qumështit dhe mjaltit mund të jenë më të lehta dhe më të pranueshme për fëmijët me autizëm.

5. Përdorni materiale të ndryshme për të ndihmuar në ndjeshmërinë taktile. Fëmijët me autizëm mund të kenë një ndjeshmëri taktile të ndryshme nga çdo person tjetër. Mund të provoni me materiale të ndryshme, si lëkura, leshi, dhe materiale të buta për të gjetur ato që fëmija juaj i pëlqen dhe i ndihmojnë atyre të ndjehen më rehat.

Në fund të fundit, ndihma më e mirë që mund t'i ofroni fëmijës tuaj me autizëm është të dëgjoni dhe të kuptoni nevojat e tyre individuale dhe t'i përshtateni ato. Komunikimi i hapur dhe i drejtpërdrejtë me fëmijën tuaj dhe njohja e nevojave të tyre të ndryshme mund të ndihmojnë në zvogëlimin e stimujve të pakëndshëm dhe në ndihmën e tyre në të qenit më të qetë dhe të rehatshëm.

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. Sëmundja dhe pastaj shërimi: kjo është vetmia
    Nga Neteorm në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-01-2021, 15:59
  2. Skandali: A e dini se çfarë mësojnë fëmijët tuaj në shkollë?
    Nga Albo në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 04-06-2015, 11:15
  3. Çfarë i bën fëmijët të jenë agresiv?
    Nga YaSmiN në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 11-03-2008, 09:27
  4. Ja cfare mesojne femijet ne Arabine Saudite
    Nga Cappuccino në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 83
    Postimi i Fundit: 16-06-2006, 16:35

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •