Close
Faqja 20 prej 23 FillimFillim ... 101819202122 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 191 deri 200 prej 223
    i/e regjistruar Maska e Preng Sherri
    Anëtarësuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    Fetë tek shqiptarët ishin ardhë së bashku me pushtuesit si formë më e mirë dhe aso kohe si më frytdhenesja për të mbajtur nën sundim një popull apo edhe një territor të tërë.
    Gjatë kohës së sundimit të Perandoris Osmane ekzistonin disa shkaqe të cilat detyruan shqiptarët që të nderronin fenë e tyre dhe të merrnin një tjetër e cila gjerë në atë kohë ishte e panjohur për ta. Arbërorët, si popull trimë luftarak dhe krenar ndalen si askush tjetër më herët në Histori, marshimin e Perandoris Osmane drejtë Europës. Qëndresa Skënderbejane bëri që Osmanëtt të humbnin nga hovi i mësymjes përpara kështu që u vonuan për 40 vite për t'u afruar detit Adriatik si njëra nga mundësit e kalimit në Europen Perendimore.
    Natyrishtë që popujt tjerë të Ballkanit shumë shpejtë ishin nënshtruar. Tashti më dihej që, pas nënshtrimit të Arbërorëve nga Osmanët hakmarrja e këtyre të dytëve do të ishte e paparë në Histori.
    Për t'i shpëtuar kësaj hakmarrje, ata që s'mund të iknin përtej detit ndërruan Fenë dha kaluan në Islam. Shkaqet ishin nga më të ndryshmet:
    Frika, dhuna por edhe interesi i ruajtjes së mallit, pronave përkundër njëpagesë" haraq" më të volitshem si i besimit islam.Por edhe interesi për t'u avasuar në hierarkin e pushtetit të ri.
    Tashti vet ata që kishin sjellë Islamin në Europë, Osmanët pra ( Turqit e sotshëm), e panë që islami që praktikonin arabët ishte i tmerrshëm, i vrazhdë, primitiv dhe shumë barbar. E ndërruan dhe kaluan në besimin musliman të tipit laik!
    Pra, islamin në Tokat Shqiptare shqiptarët e pranuan si nevojë për të ekzistuar por jo edhe si nevojë për ta pasur në shpirtë dhe për të praktikuar në jetë. Ata edhe pse nga jashtë luanin rolin e besimtarëve musliman mbrenda shtepive të tyre, largë syrit të nizamëve turkë bënin ritualet e besimit të tyre në Zanafillë ( hiq paganizmin tek Ilirët) atë të Krishterimit Katolik!
    Unë në veten time, falë prindërve të mij asnjëherë s'i kishim dhënë rëndësi të veçantë Religjionit. NUk mbanim fare ndonjë libër fetarë ama Librat e Rilindasve s'na mungonin kurrë asnjëherë.Edhe fëmijët në Familje emertoheshin me emra Naim, Asdren, Migjen, Gjergj, Ismail jo në bazë fetare por në atë kombëtare në nderim të Figurave të Rilindjes Kombëtare.
    E di që babai na thoshte që, as nuk jemi musliman dhe as katolik apo ortodoks por para se githash jemi shqiptarë dhe ne si populli më i vjetër në Ballkan dhe Europë kemi Fenë tonë, Fenë Shqiptare!
    Në vitet e 90-ta shkonim në Kishë për të dëgjuar ligjeratat e priftrinjëve çdo të diele potuajse sikurse që shkonim në xhami për të dëgjuar predikimet e Hoxhës. S'kishte rëndësi të madhe në fliste Dom Lush Gjergi në Kishën " Shën Ndou" Në Prishtinë apo edhe Rexhep Boja në " Xaminë e madhe të Prishtinës".
    Me rëndësi ishte që të flisnin kombetarishtë dhe jo fetarishtë!
    Se gjaku nuk bëhet ujë u dëshmua më së miri në këtë shekull kur shqiptarët duke qenë në Original të Krishterë të Besimit Katolik, u kthyen kah perendimi ( ngaqë gjaku të tërheqë andej) nga shtetet mike dhe të Krishtera të cilat vendosen për të shpetuar Popullin shqiptarë!
    Në Mbrojtje të këtij Populli u ngriten shtetet e Krishtera: Amerika, Franca, Britania, Anglia,Gjermaia, kanada, Australia, japani, Polonia ani pse shumica e shqiptarëve ishin musliman.
    A nga shtetet muslimane u vu në mbrojtje të shqiptarëve vetëm Turqia të cilën sumë çka e lidhë me shqiptarët por edhe nga fakti që, Turqia pra, që moti ishte larguar nga barbarizmat Islame të Arabëve të cilët ishin dhe janë këlysh shumë besnik të Rusisë gjegjesishtë Serbisë, duke praktikuar një Besim që dallon nga primitivizmi i Arabëve të ndryshëm...
    Këtu shpeshë herë themë kemi të bëjmë me " të ngreh gjaku"... Pra edhe pse shqiptarët ishin të besimit musliman shtetet e krshtera katolike i ngrehte gjaku sikur që gaku i ngrehu edhe shqiptarët nga zanafilla e tyre origjinale apo më mirë me thënë; vëlezerit njohën vëllaun e tyre të gjakut!
    kalimi i këtyre 14 vetave në katolicizëm është një akt i lirë, Njerzor por edhe i nevojshëm!
    Por herave tjera gjerat e tilla duhet të kordinohen më mirë që të bëhet në një ditë të vetme shugurimi, e ku do të kishte më shumë që do ta bënin këtë gjë. Ta zëmë sikur ta kisha ditur ditën e saktë këtyre 14-ve do t'ju bashkangjitja edhe unë- gjithësesi!
    Nuk dua që unë shqiptari i mbretresë Teutes dhe Etlevës; i mbretë Sirrës, bardhylit, gentit, Agroni dhe sternipi i Gjergj Kastriotit të kemë Një Religjion që tek ne shqiptarët është i huajë; si në të folur, si në lutje, si në të shprehur e si në të vesur: një besim që ka të bëjë me arabët me të cilët asgjë s'na lidhë, as feja as ngjyra e lekures, as një e vetme fjalë.
    Tekefundit me armiqtë e shqiptarëve s'dua të kem fenë e njejtë. Arabët musliman dhe taliban janë miqët më Besnik të Rusis dhe Serbisë dhe nuk dua që edhe unë të jem akoma mik i Rusis dhe Serbisë sepse sot kush bë dhe emiton arabët nuk është gjë tjetër përpos " këlysh i Rusis dhe i serbisë".
    A arabët hon e don kanë qenë satelitet më besnik të Rusëve dhe Serbëve!
    Zoti e bekoftë popullin shqiptarë Ameriken dhe të gjithë ato shtete që na pranuan pavarsin pas 17 shkurtit!
    mallkuar qoftë ai vendë që me kerkesa të Rusëve dhe të Serbëve vepron sikurse mallkuar qoftë Feja dhe vendi i të githë atyre që veprojnë dhe dëgjojnë Kremlinin dhe Beogradin!

Dr. Dallaverxhi
    Anëtarësuar
    03-08-2006
    Postime
    9
    se kuptoj pse disa nga ju (te besimit myslimane) kaq shume mundohen ta fyejn besimin katolik.

me mir dot ishte te informohen pak me shum per besimin e tyre sa i perket islamizmit para se ta sulmojn nje fe tjeter pa marr parasysh se qfare.

disa nga anetaret shkruajn per texte islame ne gjuh islame, jam i bindur qe perkthimin aspak nuk ja din veq aq sa i ka perkthy dikush goj mas goje.

tash 40 vjet prej se jetoj ne kete bot nuk ndigjova predikim shqip ne gjami veqse arabisht dhe seicilen her e kam pyet veten se a kuptohen athua mes vetit!

sa i perket krimbit e flutures eshte e vertet se prej krimbit behet flutura por flutura jeton vetem nje dit e hiq me shum.

sa i perkete asaj se ne shek. XVlll gruaja duhej te zgjedhte ndermjet fese dhe kurores; dihet se ne shtetet arbe dhe ato islame ende gruaja ska asfar te drejtash dhe se e dim ne te gjith se turqit e edhe shum shtete tjera arbe e islame lidhin kurora ndermjet antareve familjare

por prap po pyes pse besimtaret e fese myslimane kan aq shum urrejtje ndaj asaj krishtere. Apo athua na kan lakmi?

DaRk §©®îþt Maska e ThE_DaRk_NiGhT
    Anëtarësuar
    03-01-2008
    Vendndodhja
    Aty Ku Gomari Thyen Kaviljen Dhe Shqiponja Rrine Me Nje Kembe
    Postime
    634
    Ka shume qe e nderrojne fene faret nga preferenca njeriut qe me ke fe ka deshire te jete dhe me ke jo.Nuk ka ndonje gje te ndaluar si pelqen Muhamedi.......... Ikin tek Jezusi ose dhe ne fe te tjera
    Kur te jesh ne vend te huaj, dita te duket muaj. - (Podrime)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-05-2007
    Postime
    290
    Per gjithe ata mjerane qe thone qe krishterimi ka ardhur ne Shqiperi nepermjet pushtuesit: Shen Pali shkoi deri ne Iliri (kete e thote bibla) per te perhapur krishterimin dhe e beri para se te perpiqej te shkonte ne Rome.

Si mund te ishte perhapur krishterimi ne Shqiperi, kur krishterimi jo vetem nuk ishte akoma feja e pushtuesit (romakeve) po as nuk njihesh akoma nga pushtuesi (Roma)?

Per me teper, krishterimin e beri fe zyrtare te perandorise romake 4 shekuj me vone nje ilir nga Nishi, Kostandini.
    NENTORI I PARE: 28/11/1443
    NENTORI I DYTE: 28/11/1912
    NENTORI I TRETE: 28/11/2012???

srbe na vrbe Maska e pryll
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    ke prroi palpoçit
    Postime
    573
    Citim Postuar më parë nga qorrbiba Lexo Postimin
    Per gjithe ata mjerane qe thone qe krishterimi ka ardhur ne Shqiperi nepermjet pushtuesit: Shen Pali shkoi deri ne Iliri (kete e thote bibla) per te perhapur krishterimin dhe e beri para se te perpiqej te shkonte ne Rome.

Si mund te ishte perhapur krishterimi ne Shqiperi, kur krishterimi jo vetem nuk ishte akoma feja e pushtuesit (romakeve) po as nuk njihesh akoma nga pushtuesi (Roma)?

Per me teper, krishterimin e beri fe zyrtare te perandorise romake 4 shekuj me vone nje ilir nga Nishi, Kostandini.
    Po ti flet për histori dhe merr për burim Biblën?! Ça s'shef këtu...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-05-2007
    Postime
    290
    Citim Postuar më parë nga pryll Lexo Postimin
    Po ti flet për histori dhe merr për burim Biblën?! Ça s'shef këtu...
    Shen Pali eshte personazh historik. Njihen doreshkrime te tij dhe njohurite mbi udhetimet e tij jane te bazuara ne shume dokumente.

Kuptohet nuk me ka arritur akoma me faks bileta e mushkes qe e coi nga Apollonia e Bullgarise ne Durres, se i ishte prishur mikrofilmi para ca ditesh. Besoj se u kuptuam.
    NENTORI I PARE: 28/11/1443
    NENTORI I DYTE: 28/11/1912
    NENTORI I TRETE: 28/11/2012???

i/e regjistruar Maska e refet
    Anëtarësuar
    24-04-2007
    Postime
    553
    kta kane qene njerez te hupet

i/e regjistruar Maska e Nice_Boy
    Anëtarësuar
    25-01-2004
    Vendndodhja
    Larg vendlindjes i pa shpi..
    Postime
    4,220
    A kan dhene ndonje shpjegim keta 14 ish muslimant se cfar kishte te keqe qe ata e ndrruan fen? Se kjo po me intereson me shum ta dija ndoshta kan pas te drejt apo jo.. se kam lexuar kete tem gjith por nuk hasa ne nje shkrim te tilll qe jep shpjegim arsyen pse ata kaluan ne Katolik!

niemand
    Më gënjeu pasuria, jeta vrap më iku shpejt dhe u thinja u dergja u plaka në dhe të huaj do të vdes..

Dr. Dallaverxhi
    Anëtarësuar
    03-08-2006
    Postime
    9

Cool

Citim Postuar më parë nga injejti Lexo Postimin
    e sijeni ber ju katolik? kur historia popullit perindimor e pranoj sejan ba me dhun, sai perket fyrjes un nuk mendova ashtu per fyrje , larg asaj, po historija e shqiptarve krejt ndryshe me keta te perendimit, gjermant, epranojn se fehja e tyre nuk ka qen krishterizmi, po medhun prej romave e kan mar, germant epar nuk kan qen katolik.edhe kullat ikan hala se si ikan lan romaket , nuk ban me lexu vetem historin e popullit shqiptar nga shqiptaret, po duhet edhe nga te tjetret, gjithkush edon kombin e vet normal , por realiteti asht ndryshe. tungat.
    halo! nuk kemi fjalen per gjerman por per ne!!!
    une nuk jam ber katolik por kam lind dhe egzistoj si katolik tash 2008 vjet prej lindjes se KRISHTIT, ku edhe fillon koha e re, nese nuk te pelqen tema qe eshte filluar atehere thuaje ate me fjal si p.sh. nuk me vjen mir se qka kan bere ata te 14, e mos u fut aq fell ne se kush qysh ka qen dhe si ka shku historia se as ti e as une nuk do ta nderrojm ate por me mir shkruaj diqka te menqur dhe diqka qe te na mbaj te lidhur mes vetit si SHQIPTAR. hajt tung e gezuar Pavarsia

Besimtar Musliman Maska e eldonel
    Anëtarësuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtina
    Postime
    1,219
    Citim Postuar më parë nga qorrbiba Lexo Postimin

Pse a me nje te kalume i bani shqiptaret krishter ai Pali i juaj a ? Mendo pak me shum dhe jo vetem te thuash me nje te kalume se kjo eshte e pakuptimt , per mua me e kuptimt do ishte te thuash gjate asaj kohe disa e pranuan fene dhe shtytje me te madhe i dha konstandini (perandoria romake) nisu mbi baza reale dhe ju te folesh per qefi .
    KOSOVA E MADHE

Faqja 20 prej 23 FillimFillim ... 101819202122 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Mbi konfliktin në Komunitetin Musliman Shqiptar
    Nga Brari në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 27-03-2009, 10:00
  2. Islami ne trojet iliro-shqiptare gjate shekujve
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 24-11-2007, 10:59
  3. Per hir te Allahut lexo kete o musliman (Perqarja)
    Nga Bani gjk në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 08-04-2007, 14:58
  4. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02
  5. Nano- Shqipëria nuk është me shumicë muslimane
    Nga dodoni në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 103
    Postimi i Fundit: 17-05-2004, 17:49

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •