Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    06-11-2006
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    80

Arkeologjia Shqiptare drejt rrenimit

Para disa vjetesh kam qene ne nje shoqate arkeologjike te quajtur "Aulona".
    Ne nje nga ekspeditat tona ne orikum, shkuam te shikonim gjendjen e kishes se Marmiroit (2 km nga Orikumi), e cila eshte nje nga kishat me te vjetra ne ballkan.
    Ajo ishte lene nen kujdesin e nje fshatari te zones. Pasi kontaktuam me ate, ai na coi te kisha, te cilen e kishte mbyll me celes. Kur ne hyme brenda, nuk me besohej qe mund te isha ne nje kishe e cila kishte rreth 800 vjet qe ishte ndertuar. Mua personalisht mu duk nje kuzhine e viteve 90. Atje brenda mbi mozaikun qe ka qene ne dysheme, nga personi i cili i ishte lene nen kujdes ishin shtruar pllaka te reja banjoje. Mbi pikturat ne murr ishte lyer me gelqere te bardhe dhe ne mes te kishes ishte vendos nje tavoline buke me disa karrige. Kur pyetem kujdestarin cfare kishte bere keshtu pergjigjia e tij ishte, "AAAA me vjen keq, kam investuar nga leket e mia per ta mbajt sa me mire kete kishe, madje e sheh i kam shtruar dhe pllaka."!!!! Orikumi ka rreth 500 varre, te cilat datojne ne shekullin e dyte para lindjes se krishtit, nga te cilat 150 jane hapur nga hajdutet e varreve. Objektet qe jane ne varre shiten jashte shtetit. Nje rast tjeter ishte ne Treport, mbi varre te cilat i datojne shekullit te dyte deri ne te katert pas lindjes se krishtit, ne te cilat une personalisht kam gjet nje trup te plote femre, bashke me veth floriri dhe disa statuja terakote 16 cm te larta, kalonin mjete te renda si eskavator dhe kamjona, te cilat 3 dite me vone se gjetja e atyre varezave nga shoqata jone, eskavatori kalonte persiper duke i thyer ato dhe me vone duke i heq, pershakak se aty u ndertua nje banese 2 kateshe.

Raste te tjera ka plot, duke pare dhe ndertesat ne vlore te cilat jane ndertuar mbi kalane e vlores, dhe duke zhdukur cdo gjurme te saj.

Eshte me verte nje fatkeqsi qe askush nuk pyet per ti ruajtur kto objekte. Me te vertet skandaloz ai rasti i kishes se Marmiroit.

Ne Shqiperi kur zbulon dikush ndonje gje, ne vend qe te gezohet e ta raportoje se ka zbuluar nje pjese te historise tone, e shkatarron sa me shpejt e i ben sa me shpejt pallatin persiper se i iken leja e ndertimit.

Tema tė Ngjashme

1. Theofan Stilian Noli: Jeta dhe veprat e tij
    Nga ILovePejaa nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 15-11-2022, 22:39
  2. Pasqyra e temave historike
    Nga Fiori nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 31-05-2011, 15:43
  3. Mesjeta e hershme shqiptare
    Nga DYDRINAS nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 15-11-2006, 15:10
  4. Kristo Frashėri: Dilema pėr Himarėn
    Nga Qafir Arnaut nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 28-02-2006, 13:56
  5. Letėrsia Shqiptare
    Nga [A-SHKODRANI] nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-10-2005, 14:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •