Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 38
    المسلم العزيز Maska e x_vahir
    Anėtarėsuar
    15-03-2007
    Postime
    48
    Citim Postuar mė parė nga rapsod Lexo Postimin
    Kur thashe argumentim i rrezuar kisha per qellim "Istikrar"-in
    Dhe sa per te te bere nje verejtje qe ndoshta eshte lapsus i yti.....ti the:
    "Vetem Ai e di se si u ka ngrit" - pikerisht ky qe ben ti eshte Te'uil sepse askush nga Selefet nuk ka thene qe "vetem Ai e di se SI u ka ngrit", fjala Si qe i korenspondon fjales "Kejf" (كيف) eshte e rene, pra nuk ekziston siē ka thene edhe Imam Maliku kur eshte pyetur:".....Kejf-i per Te eshte i rene" ose ne nje transmetim tjeter: ".....Kejf-i per Te eshte i palogjikshem", pra i papranueshem qe do te thote se s'ka. Dhe askund nuk eshte pare nder Selefet te kete thene se Allahu eshte ngritur mbi arsh por Ai e di se si, sepse kjo predispozon qe te kete nje menyre por ne nuk e dime, kur ne te kundert Si-ja qe nenkupton menyren eshte atribut i krijesave. Imam Aliu k.w. ka thene: "من كيف الكيف لا كيف له و من أين الأين لا أين له" qe do te thote: "Ai qe e ka pershtatur (apo modeluar) Kejf-in (modalitetin, menyren dhe te pyeturin Si) nuk ka Kejf per Te dhe ai qe e ka percaktuar Ejne (vendodhjen apo pyetjen Ku) nuk ka Ejne per Te" trns Khatijb El-Bagdadij, gjithashtu sa per ta permbushur po Bagdadiju trnsm nga Aliu: "Allahu e ka krijuar Arshin per te tregur Fuqine e Tij (sepse arshi eshte Krijesa me e madhe) jo per te okupuar ndonje vend per Qenien e Tij"
    Une te thash qe jam nga ata qe nuk u bej Te'uil por as nuk e refuzoj Te'uilin, por nuk mund te toleroj gabimet qofshin ato edhe me Te'uil, sigurisht me referenca.
    Selam
    O Rapsod..mos u filozofo shume ...thenia ime: vetem ai e din qe si u ka ngrit a nuk eshte njesoj me thenien e imam malik: dhe kejfi: menyra eshte e mexhhul ...thirri nje cike mendjes para se te iki...dhe per qendrimin e Allahut mbi arsh shiko theniet e mufesireve te kur'anit:si ettabri,ibn kethir,etj...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga x_vahir : 12-05-2008 mė 04:13

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Citim Postuar mė parė nga x_vahir Lexo Postimin
    O Rapsod..mos u filozofo shume ...thenia ime: vetem ai e din qe si u ka ngrit a nuk eshte njesoj me thenien e imam malik: dhe kejfi: menyra eshte e mexhhul ...thirri nje cike mendjes para se te iki...dhe per qendrimin e Allahut mbi arsh shiko theniet e mufesireve te kur'anit:si ettabri,ibn kethir,etj...
    Ti e mban veten se je i studiuar,...po te njohesh logjiken qe ndiqet ne hadithe me te njejtin kontekst do te kuptosh se gjerat nuk jane siē ti pretendon, pra:
    Kemi: Kejfi Merfu'a (Sened Xhejjid)
    Kemi: Kejfi Gajr Ma'kul (Sened Kauij)
    Dhe: Kejfi Mexh'hul (Ma sill ti senedin se s'e kane gjetur) gjithsesi.....
    Logjika e hadithit per "Istinbat" per te perftuar te kuptuarit se ē'synohet me Kejfin ajo do te kuptohet qe Allahu nuk ka Kejf dhe El-Kejfijeh (Menyra se si) eshte Absurde (Mustehijl ala) per Allahun. El-Kejfijeh eshte atribut i krijesave dhe nuk eshte atribut i Allahut, shih ne ēdo liber Akideje dhe kerko se a do ta gjesh ti El-Kejfijeh si Atribut i Allahut? Beja pyetjen vetes a mundet te jete El-Kejfijeh Sifetu Edh-Dhat, Sifetu Ka'im bi Edh-Dhat, apo Sifetu El-Fi'l???????? (Zoti na ruajt nga ky lloj besimi).
    Me kupto Allahu ISteua mbi Arsh dhe jo qendroi mbi Arsh, ISteua nuk eshte qendroi (nese do t'i besh Te'uil) por, U Lartesua, ose u Ngrit dhe jo Istekarr-Qendroi. Askush nuk thote IStekarr pervec El-Muxhessimeh (Antropomorfet).
    Selam
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

HUNDLESH Maska e altin55
    Anėtarėsuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    O Rapsod ti e di qe epshti sa hedhur ne zjar miljarda njerez, ateher ti pse e pason!?
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

المسلم العزيز Maska e x_vahir
    Anėtarėsuar
    15-03-2007
    Postime
    48
    Ti e mban veten se je i studiuar,...po te njohesh logjiken qe ndiqet ne hadithe me te njejtin kontekst do te kuptosh se gjerat nuk jane siē ti pretendon, pra:
    Kemi: Kejfi Merfu'a (Sened Xhejjid)
    Kemi: Kejfi Gajr Ma'kul (Sened Kauij)
    Dhe: Kejfi Mexh'hul (Ma sill ti senedin se s'e kane gjetur) gjithsesi.....
    Logjika e hadithit per "Istinbat" per te perftuar te kuptuarit se ē'synohet me Kejfin ajo do te kuptohet qe Allahu nuk ka Kejf dhe El-Kejfijeh (Menyra se si) eshte Absurde (Mustehijl ala) per Allahun. El-Kejfijeh eshte atribut i krijesave dhe nuk eshte atribut i Allahut, shih ne ēdo liber Akideje dhe kerko se a do ta gjesh ti El-Kejfijeh si Atribut i Allahut? Beja pyetjen vetes a mundet te jete El-Kejfijeh Sifetu Edh-Dhat, Sifetu Ka'im bi Edh-Dhat, apo Sifetu El-Fi'l???????? (Zoti na ruajt nga ky lloj besimi).
    Me kupto Allahu ISteua mbi Arsh dhe jo qendroi mbi Arsh, ISteua nuk eshte qendroi (nese do t'i besh Te'uil) por, U Lartesua, ose u Ngrit dhe jo Istekarr-Qendroi. Askush nuk thote IStekarr pervec El-Muxhessimeh (Antropomorfet).
    Selam
    Selam
    ....Une nuk te kundershtova ne kete ceshtje fare...pse vjen tani dhe e hap..prap....
    Ti e mban veten se je i studiuar
    po elhamdulilah ashtu e mbaj.dhe te keshilloj qe te mos dalesh jasht temes...
    El-Kejfijeh eshte atribut i krijesave dhe nuk eshte atribut i Allahut, shih ne ēdo liber Akideje dhe kerko se a do ta gjesh ti El-Kejfijeh si Atribut i Allahut?
    dhe une nuk po them qe kejfije eshte atribut i Allahut teala....nga ku erdhe me keto fjale ti???

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Do e kisha dhene mendimin tim nese me lejohet!!

Kam bindjen se Islami i cili vazhdon prej 1.400 i pa devijuar dhe poashtu Original ,mendoj se eshte njera prej Pasojave edhe Ruajtja dhe kujdesi qe i kushtohet ndaj Bidateve apo Risive ne Fe...

Eshte Interesante se po te shikohet ne Sy te parė nje Risi ne jetė te duket disi terheqese,mirpo kjo terheqje apo simpati ndaj kesaj te reje ,gjithmon ndikon qe syri te kerkoj akoma diqka me te re,sepse qdo e re plaket apo vjetersohet ,dhe tash kerkohet qe e reja te jete ajo ne plan te parė...thjesht eshte Si Moda,gjithmon kerkohen ndryshime ,te cilat i kerkon epshi...

Muhamedi a.s si meshire per njerzimin ,sigurisht qe ka pasur parasysh kete fakt dhe e ka ndaluar rreptesisht qdo risi ne fe ,sepse Islami eshte i kompletuar as nuk ka mangesi por as diqka teper qe te hiqet diqka...

Jan disa vepra ne jetė te cilat mund te jenė te dobishme Per Fen ,mirpo nuk jan te nevojshme,dm.th Islami mund te mbijetoj pa ato vepra ...

Ne duhet te marrim shembull se si te krishteret duke lakmuar ne risi dhe reforma ,apo duke bere vepra qe ne sy te parė jan te dobishme,mirpo ndimkimi i ketyre ndryshimevedhe reformave pothuajse kan pasur ndikim vetem Ne Sy dhe jo ne zemer...

Shembull: diqka qe mund te jetė e dobishme ,por Llogaritet Risi apo Bidat dhe si e tillė eshte e pa nevojshme:
    Po e Zėme te Inicohet qe ne 3 Ditet e Bajramit ,Hoxhallaret te vishen me disa Rroba te llojit te Babadimrit dhe te shperndajnė dhurata Femijeve

....Kjo veper mund te jetė e dobishme dhe besomni se efektet Pozitive qe do i kishte ky veprim ne popull,rrall qe mund te behen ne menyra tjera...Mirpo ky veprim eshte Bidat Klasik dhe i panevojshem...sepse thjesht Islami nuk ka nevoj per keto gjera,sepse nuk ka mangesi por eshte i kompletuar...

Keshtu qe si konkludim pa japi se Bidati eshte Qelesi i shkaterrimit te Originalitetit te Fes Islame...

selam
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Citim Postuar mė parė nga khan Lexo Postimin
    O Rapsod ti e di qe epshti sa hedhur ne zjar miljarda njerez, ateher ti pse e pason!?
    Cilin epsh po pasoj une, meqe e paske vene re.
    Une kam cituar Imam Ibn Haxher El-Askalanijun per Istiuane dhe s'kam ndjekur asnje epsh, nese fjalet e tij jane epsh, atehere quaje epsh,...
    persa i perket shpjegimit te konteksteve ne hadithe per te njejten ēeshtje kete mund ta mesosh ne "Terminologjine e Hadithit" (Mustalah El-Hadijth) qe s'tudjohet neper universitete islame dhe jo kurse fetare.
    Pra, shpjegohu!!!!
    Selam
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Citim Postuar mė parė nga x_vahir Lexo Postimin
    ....Une nuk te kundershtova ne kete ceshtje fare...pse vjen tani dhe e hap..prap.... po elhamdulilah ashtu e mbaj.dhe te keshilloj qe te mos dalesh jasht temes...dhe une nuk po them qe kejfije eshte atribut i Allahut teala....nga ku erdhe me keto fjale ti???
    nese kuptohet dicka tjeter nga ky shkrimi yt:

O Rapsod..mos u filozofo shume ...thenia ime: vetem ai e din qe si u ka ngrit a nuk eshte njesoj me thenien e imam malik: dhe kejfi: menyra eshte e mexhhul ...thirri nje cike mendjes para se te iki...dhe per qendrimin e Allahut mbi arsh shiko theniet e mufesireve te kur'anit:si ettabri,ibn kethir,etj
    Vendosja ne menyre absolute e transmetimit prej Imam Malik qe ti ke vendosur ne shkrimin tend, le per te kuptuar shume, pse?
    El-Kejfu Mexhhul: Ne te kuptuarit e drejtperdrejte do te thote: "Allahu ka Kejfijeh por ne nuk e dime", por kjo nuk eshte absolute per sa kohe qendrojne edhe transmetimet e tjera me "Kejf Gajr Ma'kul" dhe "Kejf Merfu'a", pra transmetimi i vetem i cituar prej teje le per te kuptuar ate qe une kam shkruar. Dhe sa per ta mbeshtetur mendimin tim, ti vazhdon dhe thua "Qendrimi i Allahut mbi Arsh" qe ka "Kejfijeh". Une vazhdoj te insistoj per mos thenien e fjales "Qendrim" qe nuk eshte atribut i Allahut. Atribut i Allahut eshte Istiua-ja dhe jo Istikrar - Qendrimi.
    Asnje prej mufesireve nuk ka thene per Istikrar - Qendrim, por per "Istiua kema jelijku bil'lah" Istiua-ja ashtu siē i perket Allahut. Bi la kejfijeh - pa modalitet.
    Kjo nuk eshte filozofi por Ilmud-Dijn.

Nė udhė tė mbarė Maska e Mbarėsori
    Anėtarėsuar
    19-05-2008
    Vendndodhja
    Shqipėri/Kosovė
    Postime
    61
    "Ēdo bidat ėshtė humbje, edhe nėse njerėzit e shohin si tė mirė", thoshte Abdullahu, i biri i Omerit, radijallah anhu.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Une nuk e di se nga e merr fene ti i dashur

Citim Postuar mė parė nga fisniku-student Lexo Postimin
    Do e kisha dhene mendimin tim nese me lejohet!!

Kam bindjen se Islami i cili vazhdon prej 1.400 i pa devijuar dhe poashtu Original ,mendoj se eshte njera prej Pasojave edhe Ruajtja dhe kujdesi qe i kushtohet ndaj Bidateve apo Risive ne Fe...

Eshte Interesante se po te shikohet ne Sy te parė nje Risi ne jetė te duket disi terheqese,mirpo kjo terheqje apo simpati ndaj kesaj te reje ,gjithmon ndikon qe syri te kerkoj akoma diqka me te re,sepse qdo e re plaket apo vjetersohet ,dhe tash kerkohet qe e reja te jete ajo ne plan te parė...thjesht eshte Si Moda,gjithmon kerkohen ndryshime ,te cilat i kerkon epshi...

Muhamedi a.s si meshire per njerzimin ,sigurisht qe ka pasur parasysh kete fakt dhe e ka ndaluar rreptesisht qdo risi ne fe ,sepse Islami eshte i kompletuar as nuk ka mangesi por as diqka teper qe te hiqet diqka...

Jan disa vepra ne jetė te cilat mund te jenė te dobishme Per Fen ,mirpo nuk jan te nevojshme,dm.th Islami mund te mbijetoj pa ato vepra ...

Ne duhet te marrim shembull se si te krishteret duke lakmuar ne risi dhe reforma ,apo duke bere vepra qe ne sy te parė jan te dobishme,mirpo ndimkimi i ketyre ndryshimevedhe reformave pothuajse kan pasur ndikim vetem Ne Sy dhe jo ne zemer...

Shembull: diqka qe mund te jetė e dobishme ,por Llogaritet Risi apo Bidat dhe si e tillė eshte e pa nevojshme:
    Po e Zėme te Inicohet qe ne 3 Ditet e Bajramit ,Hoxhallaret te vishen me disa Rroba te llojit te Babadimrit dhe te shperndajnė dhurata Femijeve

....Kjo veper mund te jetė e dobishme dhe besomni se efektet Pozitive qe do i kishte ky veprim ne popull,rrall qe mund te behen ne menyra tjera...Mirpo ky veprim eshte Bidat Klasik dhe i panevojshem...sepse thjesht Islami nuk ka nevoj per keto gjera,sepse nuk ka mangesi por eshte i kompletuar...

Keshtu qe si konkludim pa japi se Bidati eshte Qelesi i shkaterrimit te Originalitetit te Fes Islame...

selam
    Per te ta sqaruar....
    Feja mesohet nga gojet e dijetareve dhe jo neper fletushka (Khatijb El-Bagdadij), qe do te thote se je pak i vogel (me dashamiresi) per t'u marre me kete lloj ēeshtje, pse?
    Sepse Feja Islame bazohet jo ne shqipen (me gjithe dashurine qe kam per te) por ne arabishte,....qe te te dal hapur!
    Mbase ti bazohesh ne hadithin "Ēdo bidat eshte humbje" (deri ne fund), por ky hadith perveē momentit te thene dhe shkakut te thene (qe s'po i diskutojme) duhet te shohesh se a mos valle ky hadith ne menyren se si thuhet bie ne kundershti me ndonje hadith tjeter?
    Ja psh: "Kush ben ne Islam nje sunnet te mire.......(deri ne fund te fjalise) dhe kush ben ne Islam nje sunnet te keq (deri ne fund)", ky hadith ben fjale per Bidatin - Risine, pra kemi Bidatin e mire dhe Bidatin e keq dhe Ehli Sunneti ne dy pjese e ndan, ashtu siē i ka ndare edhe Imam Neveviju, Imam Shafiu, Omeri ka thene: Miresi e Bidatit eshte kjo (Per tubimin e muslimaneve ne nje imam kur me pare Teravite i falnin mevehte) dhe shembuj te tjere qe bien ne kundershti me hadithin sipas kuptimit qe i jepet. Atehere per hadithin ne fjale ka nje shpjegim i cili eshte thelbesor ne te kuptuarit e fese Islame qe eshte arabishtja, sepse Profeti s.a.v.s. ka folur ne arabishte.
    Atehere: Fjala "Kul-lu" - Ēdo, ne gjuhen arabe vjen ne kuptimin "Ba'd"-nje pjese dhe fjala "Ba'd" do te thote "diēka me shume se gjysma", pra shumica, qe do te thote: Shumica e bidateve.
    Nese hadithin do ta merrnim ne kuptimin qe aludohet prej selefisteve, mund te marresh edhe hadithin e Profetit s.a.v.s.: "Ēdo sy eshte Zanijeh" - prostitut, nese do ta marrim te mireqene siē duket, rrezikojme te bejme edhe Kufer, sepse tek fjala: "Ēdo Sy...", hyne edhe syte e Profeteve a.s., syte e Evlijave, etj., atehere "Kul-lu Aljnin Zanijeh" - Ēdo sy eshte prostitut, ka kuptimin: "Shumica e syve" dhe jo "ēdo" ne menyre individuale.
    E njejta gje ndodh edhe me hadithin tjeter, sepse standarti nuk vlen vetem per njerin hadith dhe zhvleresohet per tjetrin.
    Mirekuptoje ate qe kam sjell dhe heto me veten tende.
    Selam
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga rapsod : 22-05-2008 mė 13:41

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Per te ta sqaruar....
    Feja mesohet nga gojet e dijetareve dhe jo neper fletushka (Khatijb El-Bagdadij), qe do te thote se je pak i vogel (me dashamiresi) per t'u marre me kete lloj ēeshtje, pse?
    Sepse Feja Islame bazohet jo ne shqipen (me gjithe dashurine qe kam per te) por ne arabishte,....qe te te dal hapur!
    Mbase ti bazohesh ne hadithin "Ēdo bidat eshte humbje" (deri ne fund), por ky hadith perveē momentit te thene dhe shkakut te thene (qe s'po i diskutojme) duhet te shohesh se a mos valle ky hadith ne menyren se si thuhet bie ne kundershti me ndonje hadith tjeter?
    Ja psh: "Kush ben ne Islam nje sunnet te mire.......(deri ne fund te fjalise) dhe kush ben ne Islam nje sunnet te keq (deri ne fund)", ky hadith ben fjale per Bidatin - Risine, pra kemi Bidatin e mire dhe Bidatin e keq dhe Ehli Sunneti ne dy pjese e ndan, ashtu siē i ka ndare edhe Imam Neveviju, Imam Shafiu, Omeri ka thene: Miresi e Bidatit eshte kjo (Per tubimin e muslimaneve ne nje imam kur me pare Teravite i falnin mevehte) dhe shembuj te tjere qe bien ne kundershti me hadithin sipas kuptimit qe i jepet. Atehere per hadithin ne fjale ka nje shpjegim i cili eshte thelbesor ne te kuptuarit e fese Islame qe eshte arabishtja, sepse Profeti s.a.v.s. ka folur ne arabishte.
    Atehere: Fjala "Kul-lu" - Ēdo, ne gjuhen arabe vjen ne kuptimin "Ba'd"-nje pjese dhe fjala "Ba'd" do te thote "diēka me shume se gjysma", pra shumica, qe do te thote: Shumica e bidateve.
    Nese hadithin do ta merrnim ne kuptimin qe aludohet prej selefisteve, mund te marresh edhe hadithin e Profetit s.a.v.s.: "Ēdo sy eshte Zanijeh" - prostitut, nese do ta marrim te mireqene siē duket, rrezikojme te bejme edhe Kufer, sepse tek fjala: "Ēdo Sy...", hyne edhe syte e Profeteve a.s., syte e Evlijave, etj., atehere "Kul-lu Aljnin Zanijeh" - Ēdo sy eshte prostitut, ka kuptimin: "Shumica e syve" dhe jo "ēdo" ne menyre individuale.
    E njejta gje ndodh edhe me hadithin tjeter, sepse standarti nuk vlen vetem per njerin hadith dhe zhvleresohet per tjetrin.
    Mirekuptoje ate qe kam sjell dhe heto me veten tende.
    Selam
    Alejkum selam

D.m.th nuk ishte per tu hudhur ne pleh kjo kjo ide>>

"Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Tė vendosurit pėr nė humbje!
    Nga Dritez nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 11:27
  2. Klubi i Arsenalit
    Nga bunny nė forumin Sporti nėpėr botė
    Pėrgjigje: 300
    Postimi i Fundit: 24-01-2007, 19:58
  3. Kodikėt e Shqipėrisė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 27-12-2005, 15:25
  4. Formula e shpėtimit tė njeriut
    Nga INDRITI nė forumin Komuniteti musliman
    Postimi i Fundit: 25-03-2004, 19:19
  5. Simotrat e “Parmalatit” nė Tiranė
    Nga BOKE nė forumin Ekonomi & biznes
    Postimi i Fundit: 07-01-2004, 15:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •