Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 38
    المسلم العزيز Maska e x_vahir
    Anėtarėsuar
    15-03-2007
    Postime
    48
    Citim Postuar mė parė nga rapsod Lexo Postimin
    Ti vetem kete di te thuash? Nuk kishe ndonje gje me interesante se kjo qe the?
    Nese deshiron te flasesh fol me baza jo me "dengla" sepse Ebu Mensur El-Bagdadi ose siē njihet Khatib El-Bagdadi eshte Hafidh El-Hadith, Reference e dijetareve te Ehli Sunetit dhe jo shi'ij.
    Persa i perket ajeteve te Kur'anit qe t'i i ke paraqitur ne te vertete nuk bien ne kundershtim me fjalen e Imam Aliut r.a. por perkthimi yt ne fakt bie ne kundershtim dhe ky perkthim ne faktin kryesor eshte "Te'uil Batil" (interpretim invalid). Une personalisht nuk jam prej muslimaneve qe u bej interpretim ajeteve muteshabih (ajeteve analogjike) por as nuk i kundershtoj dijetaret qe i kane bere intrpretim atyre ajeteve fisnike.
    Ajetin qe ti ke sjell, e sjell per Istiua-ne dhe perkthimi yt me "qendrim" eshte i pavend dhe i keqperdorur, sepse qendrim ne gjuhen arabe nuk eshte Istiua por Istikrar dhe Istikrar-i (استقرار) per Allahun eshte absurd nje mveshje e tille ne Islam quhet kufer, sepse Allahu "la jestekir ala el-arsh".
    Ibn Haxher El-Askalani ne Fet'h El-Bari kur ka komentuar Sahih El-Bukhari per te njejten ēeshtje dhe po e sjell ne shqip nje pjese te tij:

Fet’h El-Bari Sherh Sahijh El-Bukharij, Ktiab Et-Teuhijd.
    Bab “Dhe Arshi i Tij ishte mbi ujė, Ai ėshtė Zoti i Arshit madhėshtor”

Je i qarte tani i dashur?
    ps/ x_vahir mos u nxito aq shume me pelqimin dhe mos pelqimin e nje mendimi pa patur baza, shpesh i shoh njerezit ketu qe nxitohen per te dhene nje pergjigje prandaj po ta bej kete verejtje.
    Une nuk po nnxitohem por keta gjera i kam studjuar shume mire elhamdulilah....dhe nuk po i shoh ketu per rradhe te pare...kuptove?

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

edhe ti po nxitohesh

Citim Postuar mė parė nga altin55 Lexo Postimin
    O rapsod selamun alejkum (first of all)

Po te pjyes! Kur Muhamedi (salla-llahu alejhi ue selam) shkoj ne naten e miraxhit, ai u ngjit lart ne Zoti i tij apo jo? po te ishte Allahu kudo. ateher pse duhet te ngjitej lart me xhibrailin.
    Allahu mund ti thoshte jame kudo dhe ketu ne shyepin tende o Muhamed (salla-llahu alejhi ue selam)
    Kur xhibraili ja sillte shpalljen nga ja sillte? sigurisht nga lart apo jo?
    Po te ishte Allahu kudo ja thoshte vet shpalljen sepse Ai do ishte dhe ne shtepin e resulit (alejhi salatu ue selam)
    Selam!
    Te jesh i bindur se une nuk kam deklaruar se Allahu eshte kudo (Allahu na ruajt prej keti besimi), por kam deklaruar besimin tim se Allahu nuk ka vend.
    Persa i perket Mi'raxhit:
    Qellimi i Mi'raxhit ishte per t'i treguar Muhamedit s.a.v.s. Boten e Siperme (El-Alem El-Uluij) dhe madherimin e pozites se Muhamedit s.a.v.s. dhe nderimin e tij me lartesim (edhe fizik), por te thuhet se Muhamedi shkoi per te takuar Allahun ne ndonje vend, apo siē ka edhe perralla te tjera se Muhamedi dhe Allahu shtrenguan duart, Allahu na ruajt prej ketyre fjaleve te paverteta dhe prej shpifjeve te atyre qe prishin fene te cilen na e ka pelqyer Allahu qe eshte ISlami.
    Allahu xh.sh. eshte Krijuesi i vendit, eshte Krijuesi i Arshit, Krijuesi i Kursijut, Krijuesi i Qiejve dhe i Tokes dhe Ai s'ka nevoje per to. Arshi nuk e mban Allahun por Allahu xh.sh. e mban Arshin ne poziten qe eshte ai si krijesa me e madhe qe Allahu ka krijuar.
    Allahu ka ekzistuar dhe s'ka pasur as Arsh as Qiej dhe as Toke, pra nuk ka ekzistuar "vendi", keshtu qe pasi i krijoi te gjitha dhe perfundoi gjithshka prej ketyre krijesave nuk kishte pse te merrte vend sepse te marrit vend do te thote te ndryshosh por ndryshimi si akt i atribuohet krijesave sepse ato kane nevoje per dike qe t'i ndryshoje.
    Ky ishte argumenti logjik le te shohim pak ate tekstual:
    "Meshiruesi Isteua mbi Arsh"
    Imam Malik ka thene: Isteua-ja eshte e ditur dhe "Kejf"-i (menyra se si) eshte e palogjikshme (pra s'ka) dhe ne nje transmetim te Bejhekijut: "Kejf"-i Merfu'a (i rene) pra nuk ka se si Isteua Allahu mbi Arsh. (transmetimet jane njera (kauij) dhe tjetra (xhejjid))
    Po te themi se Istieua do te thote Qendroi (qe eshte gabim trashanik dhe doktrinal ne perkthim) meqe keshtu kuptohet drejtperdrejt (edhe pse nuk kuptohet keshtu) atehere si do t'ia bejme me ajetin: "Une jam me ju kudo qe te jeni"???!!!!
    Kjo edhe pse duket sikur bie ndesh ne te vertete nuk bie ndesh per faktin se per ēdo ajet ka nje interpretim, por per Istiuane ka 15 kuptime dhe jo 1. Nder to kane te bejne me Allahun dhe nder to nuk kane te bejne me Allahun xh.sh. siē eshte Istiuaja e molles kur piqet, Istiuaja e mbretit mbi karrige kur ulet etj karakteristika incidentale, por incidenalet dhe substancat nuk mund te ekzistojne bashkarisht me Allahun qe ne Ezel, keshtu qe ato vijne prej Mosezistence ne Ekzistence pra pesojne ndryshim dhe keto i sjell Allahu me fuqine, vullnetin, dijen dhe deshiren e tij te pafundme.
    Persa i perket Istiuase une e kam sjell komentin e Ibn Haxher el-Askalanit prandaj fjalet pos asaj qe ka thene Askalani jane te teperta.
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Citim Postuar mė parė nga x_vahir Lexo Postimin
    Une nuk po nnxitohem por keta gjera i kam studjuar shume mire elhamdulilah....dhe nuk po i shoh ketu per rradhe te pare...kuptove?
    Nese ti i thua vetes i studiuar atehere pse nuk e kundershtove perkthimin e ajetit qe solli ai vellai duke e komentuar fjalen Istiua me Istikrar dhe prej kesaj del perkthimi me qendroi?
    Perse ty te pelqeu ai argumentim (i rrezuar sot e gjith ditet)?
    A thua valle se ti beson se Allahu Jestekir ala El-Arsh, apo Jexhlis ala El-Arsh?
    Une po e perseris sa per shpjegim, une nuk jam prej atyre qe bejne Te'uil dhe nuk i refuzoj, por nuk lejoj nje te'uijl batil te Kur'anit.
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

HUNDLESH Maska e altin55
    Anėtarėsuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    Selam!
    Te jesh i bindur se une nuk kam deklaruar se Allahu eshte kudo (Allahu na ruajt prej keti besimi), por kam deklaruar besimin tim se Allahu nuk ka vend.
    Persa i perket Mi'raxhit:
    Qellimi i Mi'raxhit ishte per t'i treguar Muhamedit s.a.v.s. Boten e Siperme (El-Alem El-Uluij) dhe madherimin e pozites se Muhamedit s.a.v.s. dhe nderimin e tij me lartesim (edhe fizik), por te thuhet se Muhamedi shkoi per te takuar Allahun ne ndonje vend, .
    Selamu Alejkum

O Rapsod! Muhamedi s.a.s naten e miraxhit shkoj te Zoti i Tij, ku u urrdherua dhe per te falur pes namazet.
    Per kete FAKT kemi hadithin, ku Allahu e urdheroj per 50 namaze, kurse Musa a.s, e pjyeti resulin s.a.s , se cfar te urdheroj Zoti yte, ai tha 50 namaze, Musa i tha, shko tek Zoti yt dhe kerkoj me pak, se populli yte nuk mund ti mbaj dot. E keshtu me rradh, deri sa Allahu i beri 5 pese namaze, dhe i tha resulit s.a.s se tek un jane pesedhjet namaze, fjala tek Un nuk ndryshon.
    Ose kur arriten me xhibrailin a.s ne qellin e shtat, dhe ai tha resulit s.a.s, shko te Zoti yte se mua deri ketu me lejohet.
    Pra hadithi tregon qe Muhamedi s.a.s shkoj dhe foli me Zotin e Tij ne arsh

Aisha r.a ka thene kush thote qe Muhamedi s.a.s ka pare Allahu ka thene genjeshter ne madhe
    Kurse Muhamedi s.a.s. u pjyet a e pe Allahun, ai tha e si mund ta shifja Ai ishte drite, po ta shifja do digjej cdo gje
    Kurse Allahu ne Kuran thote! qe mbulesa e Tij eshte drite

Pra Muhamedi.s.a.s shkoj tek Allahu dhe foli me Ate por nuk e ka pare Allahun , kurse ato shtengim dore, un per her te par e degjova nga ty, dhe pa diskutim(ashtu si the dhe ti) qe kjo eshte shpifje e madhe, Allahul mustean
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga altin55 : 10-05-2008 mė 01:18
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

المسلم العزيز Maska e x_vahir
    Anėtarėsuar
    15-03-2007
    Postime
    48
    Nese ti i thua vetes i studiuar atehere pse nuk e kundershtove perkthimin e ajetit qe solli ai vellai duke e komentuar fjalen Istiua me Istikrar dhe prej kesaj del perkthimi me qendroi?
    Perse ty te pelqeu ai argumentim (i rrezuar sot e gjith ditet)?
    A thua valle se ti beson se Allahu Jestekir ala El-Arsh, apo Jexhlis ala El-Arsh?
    Une po e perseris sa per shpjegim, une nuk jam prej atyre qe bejne Te'uil dhe nuk i refuzoj, por nuk lejoj nje te'uijl batil te Kur'anit.
    isteua don te thote: u ngrit,dhe une nuk e vura re kete postim....sa per te ditur ti...Dua te dij se cili argumentim eshte i rrezuar?Une besoj se Allahu u ngrit mbi arsh dhe Vetem ai e din se si u ka ngritur...dhe ata qe po bejene te'uil batil( te kote) jeni ju...sepse ne i kalojme Ajetet ashtu sic i kalonin selefet(te paret),Ku eshte te'uili ketu?????????

HUNDLESH Maska e altin55
    Anėtarėsuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    Qėndrimi i Allahut mbi Arshin e Tij

Dijetarėt e Hadithit besojnė dhe dėshmojnė se Allahu i Madhėruar ėshtė mbi shtatė qiejt e Tij, mbi Arshin e Tij, siē e ka thėnė kėtė nė Librin e Tij, nė Fjalėn e Tij, nė suren El-A'raf:

"Padyshim qė Zoti juaj ėshtė Allahu, i Cili krijoi qiejt dhe tokėn nė gjashtė ditė dhe pastaj Ai u ngrit lart dhe qėndroi mbi Arsh (Fronin e Tij Madhėshtor ashtu siē i shkon Madhėshtisė sė Tij)." [El A'raf: 54].

Dhe nė suren Junus:

"Padyshim qė Zoti juaj ėshtė Allahu, i Cili krijoi qiejt dhe tokėn nė gjashtė ditė, pastaj Ai u ngrit lart dhe qėndroi mbi Arsh (Fronin e Tij Madhėshtor ashtu siē i shkon Madhėshtisė sė Tij). Ai sistemon e zotėron ēėshtjet pėr ēdo gjė. Asnjė ndėmjetėsues nuk mund tė kėrkojė tė flasė (pėr tė ndėrmjetėsuar tek Ai), veēse pas Lejes sė Tij…" [Junus: 3].

Nė suren Er Rad:

"Allahu ėshtė Ai, i Cili ngriti qiejt pa shtylla qė ti shihni, pastaj Ai u ngrit lart dhe qėndroi mbi Arsh…" [Er Rad: 2].

Nė suren El Furkan:

"Pastaj Ai u ngrit lart dhe qėndroi mbi Arsh. I Gjithėmėshirshmi! Kėshtu pra, pyete Atė (O Muhamed, pėr Cilėsitė e larta tė Tij etj.), sepse Ai ėshtė i Njohur pėr gjithēka." [El Furkan: 59].

Nė suren Es Sexhde:

"Pastaj Ai u ngrit lart dhe qėndroi mbi Arsh (Fronin e Tij Madhėshtor ashtu siē i shkon Madhėshtisė sė Tij)." [Es Sexhde: 3].

Nė suren Ta-ha:

"I Gjithėmėshirshmi qėndroi mbi Arsh." [Ta-ha: 5].

Gjithashtu, Allahu i Lartėsuar na ka treguar pėr Faraonin e mallkuar, se ai i tha Hamanit:

"O Haman! Ndėrto pėr mua njė kullė qė tė mund t'i arrij rrugėt. Rrugėt e qiejve dhe tė mund tė shoh Zotin e Musait, por unė me tė vėrtetė qė e quaj atė gėnjeshtar…" [Gafir: 36-37].

Faraoni nuk e tha kėtė, veēse pasi dėgjoi Musain (alejhis selam) tė thotė se Zoti i tij ėshtė nė qiell. A nuk e sheh fjalėn e Faraonit: "por unė me tė vėrtetė qė e quaj atė gėnjeshtar", d.m.th. e quaj gėnjeshtar pėr fjalėn e tij se nė qiell ka Zot.

Prej kėtu, tė gjithė dijetarėt e umetit dhe imamėt e mėdhenj prej selefėve (Allahu i mėshiroftė!) nuk janė kundėrshtuar kurrė nė fjalėn se Allahu ėshtė mbi Arshin e Tij dhe se Arshi i Tij ėshtė mbi shtatė qiejt e Tij.

Ata (dijetarėt e Hadithit dhe pasuesit e sunetit) pohojnė e konfirmojnė nė kėtė ēėshtje, atė qė ka pohuar Allahu i Lartėsuar, besojnė nė tė dhe e besojnė lajmin e Zotit tė tyre. Ata thonė ashtu si ka thėnė Allahu pėr qėndrimin e Tij mbi Arshin e Tij, duke e marrė atė nga kuptimi i drejtpėrdrejtė i fjalėve dhe duke ia lėnė Allahut dijen dhe njohurinė e tė vėrtetės (natyrės) sė tij (qėndrimit mbi Arsh dhe ēdo Cilėsije tė Allahut). Ata thonė:

"Ne besojmė nė tė (Kuranin); i tėri (Ajete tė qarta e tė paqarta) ėshtė nga Zoti ynė. Por nuk marrin mėsim veēse ata qė janė tė brumosur me mendje tė shėndoshė." [Al Imran: 7].

Kėshtu ka thėnė Allahu pėr tė vendosurit plotėsisht nė dije, se ata e thonė kėtė fjalė dhe Allahu ua pėlqen kėtė atyre e i lavdėron ata.

(Autori thotė): Na ka treguar Ebu Hasen Abdurrahman ibėn Ibrahim ibėn Muhamed ibėn Jahja el Mizki, se Muhamed ibėn Daud ibėn Sulejman ez Zahi u ka thėnė: Mė ka treguar Ali ibėn Muhamed ibėn Ubejd Ebu el Hasen, se Ebu Jahja ibėn Kisbeh el Uerak ka thėnė: Na ka thėnė Muhamed ibėn Eshras el Uerak Ebu Kenane, se Ebu Mugirah el Hanefi ka thėnė: Na ka thėnė Kuratu ibėn Halid, se Hasenit i ka thėnė babai i tij, se Umu Selemeh (gruaja e tė Dėrguarit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!), nėna e besimtarėve), pėr fjalėn e Allahut tė Lartėsuar: "I Gjithėmėshirshmi qėndroi mbi Arsh." [Ta-ha: 5], ka thėnė:

"El Istiua (ngritja dhe qėndrimi mbi diēka) nuk ėshtė e panjohur (nė gjuhėn arabe), pėrshkrimin e tij nuk e kap mendja (nė lidhje me qėndrimin e Allahut mbi Arsh), pohimi i tij ėshtė prej besimit, ndėrsa mohimi i tij ėshtė kufėr (mosbesim)."

Na ka treguar Ebu Hasen ibėn ebi Is'hak el Mizki ibėn el Mizki, se Ahmed ibėn Hadėr Ebu el Hasen esh Shafii ka thėnė: Na ka thėnė Shadhani, se Ibėn Mahled ibėn Jezid el Kuhustani ka thėnė: Xheafer ibėn Mejmun ka thėnė: Ėshtė pyetur Malik ibėn Enes pėr Fjalėn e Allahut: "I Gjithėmėshirshmi qėndroi mbi Arsh." [Ta-ha: 5]. Si qėndroi? Ai tha:

"Istivaja (ngritja dhe qėndrimi mbi diēka) nuk ėshtė i panjohur (nė gjuhėn arabe), pėrshkrimin e tij nuk e kap mendja, besimi nė tė ėshtė obligim, ndėrsa pyetja pėr tė ėshtė bidat. Por unė nuk tė shoh ty, veēse tė humbur." Pastaj urdhėroi qė tė nxirrej nga tubimi i tij.

Na ka treguar Muhamed el Muhlidi el Adėl, se Ebu Bekėr Abdullah ibėn Muhamed el Isfraini ka thėnė: Na ka thėnė Ebu el Husejn Ali ibėn el Hasen, se Selemeh ibėn Shebib ka thėnė: Na ka thėnė Mehdi ibėn Xheafer ibėn Mejmun er Ramli, se Xheafer ibėn Abdullah ka thėnė:

Erdhi njė burrė te Malik ibėn Enes dhe e pyeti pėr Fjalėn e Allahut: "I Gjithėmėshirshmi qėndroi mbi Arsh." [Ta-ha: 5]. Si qėndroi? Xheaferi thotė: Nuk e kisha parė tė nxehej ndonjėherė nė atė mėnyrė qė u nxeh prej fjalės sė tij, saqė e mbuluan djersėt nga nxehja dhe qėndroi pa folur me shikimin nė tokė. Njerėzit po prisnin se ēdo tė ndodhte dhe pasiqė ajo nxehje dhe skuqje e madhe u largua prej imam Malikut (Allahu e mėshiroftė!), ai tha:

"Pėrshkrimin e tij nuk e kap mendja, Istivaja nuk ėshtė e panjohur, besimi nė tė ėshtė vaxhib, ndėrsa pyetja pėr tė ėshtė bidat. Por unė kam frikė se ti je i humbur." Pastaj urdhėroi qė tė nxirrej jashtė.

Tė njėjtin Hadith ma ka treguar edhe gjyshi im, Ebu Hamid Ahmed ibėn Ismail, se gjyshi i babait tim, Ebu Abdullah Muhamed ibėn Udej ibėn Hamdauejh es Sabuni ka thėnė: Na ka thėnė Muhamed ibėn Ahmed ibėn Ebi Aun en Nesevi, se Selemeh ibėn Shebib ka thėnė: Na ka thėnė Mehdi ibėn Xheafer er Ramli, se Xheafer ibėn Abdullah ka thėnė:

Njė burrė erdhi te Malik ibėn Enes dhe i tha: O Ebu Abdullah (kunja e imam Malikut)! Nė Kuran thuhet: "I Gjithėmėshirshmi qėndroi mbi Arsh." [Ta-ha: 5]. Si qėndroi?

Thotė (Xheaferi): Nuk e kisha parė tė nxehej ndonjėherė nė atė mėnyrė qė u nxeh prej fjalės sė tij…Pastaj pėrmendi njėsoj si Hadithi i mėsipėrm.

Ėshtė pyetur Ebu Ali el Husejn ibėn el Fadėl el Bexheli, pėr Istivanė me pyetjen: Si qėndroi mbi Arshin e Tij?

Ai tha: "Ne nuk dimė nga e fshehta veēse atė qė na ėshtė treguar, ndėrsa Allahu i Lartėmadhėruar na ka treguar se Ai qėndroi mbi Arshin e Tij, por nuk na ka treguar se si ka qėndruar."

Na ka treguar hafiz Ebu Abdullah (el Hakim en Nisaburi), se Ebu Bekėr Muhamed ibėn Daud Ez Zahid ka thėnė: Na ka treguar Muhamed ibėn Abdurrahman es Sami, se Abdullah ibėn Ahmed Shebbuvejh el Muruzi i ka thėnė: Kam dėgjuar Ali ibėn el Hasen ibėn Shekik tė thotė: Kam dėgjuar Abdullah ibėn Mubarek tė thotė:

"Ne e njohim Zotin tonė qė ėshtė mbi shtatė qiejt, qėndruar mbi Arshin e Tij, i ndarė nga krijesat e Tij dhe nuk themi siē thonė xhehmitė, se: Ai ėshtė kėtu e atje -duke bėrė me shenjė nga toka."

El Hakim Ebu Abdullah, nė librin "Historia", tė cilin e ka mbledhur pėr banorėt e Nisaburit dhe nė librin "Njohja e Hadithit" tė cilat ai i ka mbledhur dhe nuk e ka paraprirė kush nė to, thotė: Kam dėgjuar Ebu Xheafer Muhamed ibėn Salih ibėn Hani tė thotė: Kam dėgjuar Ebu Bekėr Muhamed ibėn Is'hak ibėn Huzejme tė thotė:

"Kush nuk thotė, se Allahu i Madhėruar ėshtė mbi Arshin e Tij, qėndruar mbi shtatė qiejt, ai ėshtė kafir –mohues i Zotit tė tij- dhe gjaku i tij ėshtė i lejuar. Atij i jepet rasti pėr t'u penduar dhe nėse nuk pendohet, atėherė i pritet koka dhe i hidhet nė plehra, ashtu qė tė mos dėmtohen muslimanėt nga era e keqe e kufomės sė tij. Pasuria e tij bėhet si plaēka e luftės dhe atė nuk e trashėgon askush prej muslimanėve (tė afėrmėve tė tij muslimanė), sepse muslimani nuk e trashėgon jomuslimanin, siē ka thėnė i Dėrguari (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) "Muslimani nuk e trashėgon kafirin dhe as kafiri muslimanin."

Imami ynė, Ebu Abdullah Muhamed ibėn Idris esh Shafii (Allahu e mėshiroftė!), nė librin e tij "El Mebsut", nė ēėshtjen e lirimit tė njė robėreshe besimtare prej atij qė ka bėrė njė gjynah, pėr faljen e tė cilit duhet tė lirosh njė rob, pasiqė mosbesimtarja nuk vlen pėr kėtė lloj pendimi, ai argumentoi me Hadithin e Muavije ibėn Hakim, i cili donte tė lironte njė robėreshė tė zezė dhe pyeti tė Dėrguarin e Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) pėr tė. Atėherė i Dėrguari (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) e provokoi atė robėreshėn duke i thėnė: "Kush jam unė?" Ajo bėri me shenjė nga ai dhe pastaj nga qielli, d.m.th: "Ti je i Dėrguari i Allahut qė ėshtė nė qiell." Atėherė i Dėrguari (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) tha:

"Liroje atė, sepse ajo ėshtė besimtare."

Kėshtu, i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!), gjykoi se ajo ėshtė muslimane dhe besimtare, pėr shkak tė pohimit tė saj se Allahu ėshtė nė qiell dhe se ajo e njihte Zotin e saj me cilėsinė e tė qenurit lart dhe mbi krijesat e Tij.

Imam Shafiu (Allahu e mėshiroftė!) argumentoi me kėtė Hadith pėr tu provuar kundėrshtarėve tė tij, tė cilėt thonė se nė kefare lejohet tė lirosh njė robereshė mosbesimtare, se ajo duhet tė jetė besimtare. Ai nuk argumentoi me kėtė Hadith, vetėm pėr shkak se vetė ai beson se Allahu i Lartėsuar ėshtė mbi krijesat e Tij, mbi shtatė qiejt, mbi Arshin e Tij. Ashtu siē ėshtė edhe bindja dhe besimi i muslimanėve tė Ehli Sunetit dhe Xhematit, tė parėt dhe tė mėvonshmit prej tyre. Kjo, sepse imam Shafiu (Allahu e mėshiroftė!) nuk transmetonte ndonjė Hadith tė saktė dhe pastaj tė mos e besonte atė dhe tė mos vepronte sipas tij.

Na ka treguar El Hakim Ebu Abdullah (Allahu e mėshiroftė!), se imam Ebu el Uelid Hasan ibėn Muhamed, dijetari i fikhut ka thėnė: Ibrahim ibėn Mahmud na ka thėnė: Kam dėgjuar Rabij ibėn Sulejman tė thotė: Kam dėgjuar Shafiun tė thotė:

"Nėse shihni qė unė kam thėnė ndonjė fjalė nga vetja ime, por ndonjė Hadith i saktė i tė Dėrguarit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) e kundėrshton atė, atėherė dijeni se mendja ime mė ka pas ikur (nė atė ēėshtje)."

El Hakimi (Allahu e mėshiroftė) thotė: Kam dėgjuar Ebu el Uelid, mė shumė se njė herė, tė thotė: Mė kanė treguar se Zeaferani ka thėnė: Njė ditė, Shafiu (Allahu e mėshiroftė!) transmetoi njė Hadith dhe dikush prej tė pranishmėve tha: O Ebu Abdullah! A e beson kėtė Hadith dhe a gjykon sipas tij? Ai tha:

"Mos mė sheh gjė nė ndonjė marrėveshje apo mė sheh nė kishė?! Apo mos sheh gjė tė kem veshur uniformė tė mosbesimtarėve?! Unė jam ky qė mė sheh. Ulur nė njė xhami tė muslimanėve, veshur me veshjen e tyre dhe drejtuar kibles sė tyre. A mundet atėherė, qė tė transmetoj njė Hadith nga i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) e tė mos gjykoj sipas tij?!"

Ebu Uthmani thotė: Dallimi ndėrmjet pasuesėve tė Sunetit dhe pasuesėve tė bidatit, ėshtė se pasuesit e bidatit nėse dėgjojnė njė Hadith qė flet pėr Cilėsitė e Allahut, e kthejnė mbrapsht atė dhe nuk e pranojnė, ose , pastaj e sqarojnė atė me sqarime tė atilla, pas tė cilave fshihet heqja e Hadithit qė nga rrėnjėt dhe rrėzimi i , me mendjet dhe gjykimet e tyre, duke e ditur plotėsisht dhe me bindje tė plotė se thėnia e tė Dėrguarit tė Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) ka pėr qėllim atė qė ka thėnė nė kuptimin e drejtpėrdrejtė tė saj, sepse ai (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) e njeh Zotin e Tij mė mirė se ēdokush tjetėr dhe nuk thotė pėr Tė veēse tė vėrtetėn, tė sinqertėn dhe atė qė i shpallet.

Allahu i Lartėsuar thotė:

"Ai nuk flet nga dėshira (mendja) e tij, por Ai (Kurani dhe Suneti) ėshtė vetėm shpallje qė i frymėzohet." [En Nexhm: 3-4].

Zuhriu, prijėsi i prijėsave tė dijes, si dhe dijetarė tė tjerė tė umetit musliman (Allahu i mėshiroftė!), thonė:

"Detyra e Allahut ėshtė sqarimi, detyra e tė Dėrguarit ėshtė komunikimi, ndėrsa detyra jonė ėshtė pranimi dhe dorėzimi."

Junus ibėn Abdusamed ibėn Meakal transmeton nga babai i tij, se Xhead ibėn Dirhem erdhi te Uehb ibėn Munebih qė ta pyesė pėr Cilėsitė e Allahut tė Lartėsuar dhe ai iu pėrgjigj:

"Mjerė ti o Xhead! Kam disi pėrshtypjen se ti je prej tė shkatėrruarėve. O Xhead! Nėse neve nuk do tė na kishte njoftuar Allahu nė Librin e Tij se Ai ka Dorė, Sy e Fytyrė, atėherė ne nuk do ta thonim kėtė gjė. Kėshtu qė ki frikė Allahun!" Nuk zgjati shumė dhe Xheadi u vra e u kryqėzua.

Halid ibėn Abdullah el Kisri, nė ditėn e kurban bajramit, mbajti hytbe nė Basra dhe nė fund tė saj tha:

"Shkoni nėpėr shtėpitė tuaja dhe prini kurbanet tuaja, nė tė cilat Allahu iu dhėntė bereqet! Ndėrsa unė do tė bėj kurban sot Xhead ibėn Dirhemin, i cili thotė se Allahu nuk e ka marrė Ibrahimin si Halil (tė dashur) dhe se nuk i ka folur Musait me Fjalėn e Tij. I Pastėr dhe i Lartėsuar ėshtė Allahu nga ajo qė thotė Xheadi, shumė e shumė i Lartė!
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Qe te jemi te qarte!!!

Citim Postuar mė parė nga altin55 Lexo Postimin
    Selamu Alejkum

O Rapsod! Muhamedi s.a.s naten e miraxhit shkoj te Zoti i Tij, ku u urrdherua dhe per te falur pes namazet.
    Per kete FAKT kemi hadithin, ku Allahu e urdheroj per 50 namaze, kurse Musa a.s, e pjyeti resulin s.a.s , se cfar te urdheroj Zoti yte, ai tha 50 namaze, Musa i tha, shko tek Zoti yt dhe kerkoj me pak, se populli yte nuk mund ti mbaj dot. E keshtu me rradh, deri sa Allahu i beri 5 pese namaze, dhe i tha resulit s.a.s se tek un jane pesedhjet namaze, fjala tek Un nuk ndryshon.
    Ose kur arriten me xhibrailin a.s ne qellin e shtat, dhe ai tha resulit s.a.s, shko te Zoti yte se mua deri ketu me lejohet.
    Pra hadithi tregon qe Muhamedi s.a.s shkoj dhe foli me Zotin e Tij ne arsh

Aisha r.a ka thene kush thote qe Muhamedi s.a.s ka pare Allahu ka thene genjeshter ne madhe
    Kurse Muhamedi s.a.s. u pjyet a e pe Allahun, ai tha e si mund ta shifja Ai ishte drite, po ta shifja do digjej cdo gje
    Kurse Allahu ne Kuran thote! qe mbulesa e Tij eshte drite

Pra Muhamedi.s.a.s shkoj tek Allahu dhe foli me Ate por nuk e ka pare Allahun , kurse ato shtengim dore, un per her te par e degjova nga ty, dhe pa diskutim(ashtu si the dhe ti) qe kjo eshte shpifje e madhe, Allahul mustean
    Une kur shkrova me larte thashe synimin apo qellimin e Mi'raxhit dhe jo se ēfare ndodhi, por Obligueshmeria e namazit u perzgjodh per t'ia shpallur me rastin e Mi'raxhit per faktin e keti lartesimi, qe te kuptohet se namazi eshte akti i adhurimit me i larti.
    Allahu caktoi Mi'raxhin me kete forme lartesimi dhe nderimi jo sepse Allahu qendron mbi Arsh, por per te percaktuar poziten e larte te Muhamedit si shpirterisht ashtu edhe fizikisht.
    Pastaj mos harroni se sipas nje hadithi te Muhamedit, ajo qe ndodhet mbi Arsh eshte fjala e tij " Me te vertete Meshira Ime e ka kaluar zemerimin tim".

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Perseri sqarim!!!

Citim Postuar mė parė nga x_vahir Lexo Postimin
    isteua don te thote: u ngrit,dhe une nuk e vura re kete postim....sa per te ditur ti...Dua te dij se cili argumentim eshte i rrezuar?Une besoj se Allahu u ngrit mbi arsh dhe Vetem ai e din se si u ka ngritur...dhe ata qe po bejene te'uil batil( te kote) jeni ju...sepse ne i kalojme Ajetet ashtu sic i kalonin selefet(te paret),Ku eshte te'uili ketu?????????
    Kur thashe argumentim i rrezuar kisha per qellim "Istikrar"-in
    Dhe sa per te te bere nje verejtje qe ndoshta eshte lapsus i yti.....ti the:
    "Vetem Ai e di se si u ka ngrit" - pikerisht ky qe ben ti eshte Te'uil sepse askush nga Selefet nuk ka thene qe "vetem Ai e di se SI u ka ngrit", fjala Si qe i korenspondon fjales "Kejf" (كيف) eshte e rene, pra nuk ekziston siē ka thene edhe Imam Maliku kur eshte pyetur:".....Kejf-i per Te eshte i rene" ose ne nje transmetim tjeter: ".....Kejf-i per Te eshte i palogjikshem", pra i papranueshem qe do te thote se s'ka. Dhe askund nuk eshte pare nder Selefet te kete thene se Allahu eshte ngritur mbi arsh por Ai e di se si, sepse kjo predispozon qe te kete nje menyre por ne nuk e dime, kur ne te kundert Si-ja qe nenkupton menyren eshte atribut i krijesave. Imam Aliu k.w. ka thene: "من كيف الكيف لا كيف له و من أين الأين لا أين له" qe do te thote: "Ai qe e ka pershtatur (apo modeluar) Kejf-in (modalitetin, menyren dhe te pyeturin Si) nuk ka Kejf per Te dhe ai qe e ka percaktuar Ejne (vendodhjen apo pyetjen Ku) nuk ka Ejne per Te" trns Khatijb El-Bagdadij, gjithashtu sa per ta permbushur po Bagdadiju trnsm nga Aliu: "Allahu e ka krijuar Arshin per te tregur Fuqine e Tij (sepse arshi eshte Krijesa me e madhe) jo per te okupuar ndonje vend per Qenien e Tij"
    Une te thash qe jam nga ata qe nuk u bej Te'uil por as nuk e refuzoj Te'uilin, por nuk mund te toleroj gabimet qofshin ato edhe me Te'uil, sigurisht me referenca.
    Selam

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Per Khan

Qe ne fillim titulli eshte gabim trashanik ne Akijdeh (Besim) sepse perkthimi eshte spekulim kur thote:
    Qėndrimi i Allahut mbi Arshin e Tij
    Kur titulli eshet "Istiua-ja e Allahut mbi Arsh" dhe le te vije ēdo kush arabishtnjohes dhe te me kundershtoje ne pretendimin tim, le te vije ēdo kush e le te me thote se Istiua i ardhur ne ato ajete ka domethenien e Istikrar dhe jo te 'Uluw dhe Irtifa' - Lartesim dhe ngritje.
    Lartesim - Atribut i qenies
    Gritje - Atribut i aktit.
    Khani thote:
    "Padyshim qė Zoti juaj ėshtė Allahu, i Cili krijoi qiejt dhe tokėn nė gjashtė ditė dhe pastaj Ai u ngrit lart dhe qėndroi mbi Arsh (Fronin e Tij Madhėshtor ashtu siē i shkon Madhėshtisė sė Tij)." [El A'raf: 54].
    Dhe vazhdon te spekuloje me Qendrim mbi Arsh, kur ajeti ben fjale per Krijimin dhe jo per Qendrimin domethėnia e “Isteua ala El-Arsh” (استوى على العرش) ėshtė: “E pėrfundoi Krijimin” (Sic e ka komentuar edhe Askalaniju) sepse ky ajet kur tregon per Krijimin vazhdon ne te njejten logjike dhe kontekst (per kedo arbishtnjohes edhe nga Selefet) ai ne fund do te thote: “Kompletim dhe Pėrfundim i tė vepruarit tė diēkaje” (التمام و الفراغ) (Temam dhe Ferag).

Pastaj Khani spekulon perseri:
    Dhe nė suren Junus:

"Padyshim qė Zoti juaj ėshtė Allahu, i Cili krijoi qiejt dhe tokėn nė gjashtė ditė, pastaj Ai u ngrit lart dhe qėndroi mbi Arsh (Fronin e Tij Madhėshtor ashtu siē i shkon Madhėshtisė sė Tij). Ai sistemon e zotėron ēėshtjet pėr ēdo gjė. Asnjė ndėmjetėsues nuk mund tė kėrkojė tė flasė (pėr tė ndėrmjetėsuar tek Ai), veēse pas Lejes sė Tij…" [Junus: 3].
    Me thuaj ti Khani meqe po luan rolin e te "Zgjuarit" ku permenden ne Ajet te gjitha keto fjale: "Ai, u ngrit, larte, dhe, qendroi"? Aty eshte vetem nje fjali "Thumme'Steua ala El-Arsh" - "Me pas Isteua mbi Arsh"
    Po keshtu vazhdon edhe me Suren Ra'd.

dhe vazhdon:
    Prej kėtu, tė gjithė dijetarėt e umetit dhe imamėt e mėdhenj prej selefėve (Allahu i mėshiroftė!) nuk janė kundėrshtuar kurrė nė fjalėn se Allahu ėshtė mbi Arshin e Tij dhe se Arshi i Tij ėshtė mbi shtatė qiejt e Tij.
    Kjo fjali me perkthimet e ajeteve te sjella jane shume ndryshe:
    Allahu qendron mbi Arsh dhe Allahu eshte mbi Arsh jane shume ndryshe edhe pse te dyja jane gabim. Nese une e kam gabim atehere me sill nje reference te selefeve ku thuhet se "Inn'Allahe Ala El-Arsh" pa permendur fjalen Istiua.

Shihni ēfare shpifjesh:
    Ata thonė ashtu si ka thėnė Allahu pėr qėndrimin e Tij mbi Arshin e Tij, duke e marrė atė nga kuptimi i drejtpėrdrejtė i fjalėve dhe duke ia lėnė Allahut dijen dhe njohurinė e tė vėrtetės (natyrės) sė tij (qėndrimit mbi Arsh dhe ēdo Cilėsije tė Allahut).
    Keto nuk jane fjalet e tua por te Ibn Tejmijes dhe Ibn Kajjim El-Xheuzijeh te cilet nuk shpifin per fjalen Qendrim sepse kete e shpif ti injorant i gjuhes arabe, ndersa shpifja e tyre eshte kur thone se "e marrin nga kuptimi i drejperdrejte" por nuk ka Selef qe te marre Muteshabih El-Ajat te drejperdrejta, sepse te drejtperdrejta bien ne kundershti me njera-tjetren dhe me Muhkemat.
    Allahu thote ne Kur'an fjalet e Ibrahimit: "Une po shkoj tek Zoti im" dhe kishte per qellim Kudsin (Jerusalemin) a mos valle Zoti eshte ne Kuds?!
    Allahu thote: "Ngado qe te ktheheni do te jete Fytyra e Allahut", mos valle Allahu eshte ngado?!?!
    Allahu thote: "Dhe zbret Zoti yt dhe Engjelli Saffen Saffen (Rrjeshta Rrjeshta)" Ne cilin rrjesht ishte Zoti?!?!?!
    Baza e Akides (Besimit) te te gjithe Selfeve eshte ajeti Kur'anor: "Atij nuk i perngjet asgje".
    Pastaj, kuptimi i drejtperdrejt i ajetit "Meshiruesi Isteua mbi Arsh" eshte Meshiruesi u ul mbi Arsh, kuptimi i drejtperdrejte i Istiuase eshte Te Ulurit sepse ne gjuhen arabe kur permendet Istiua-ja ne lidhje me Arshin (Fronin) kuptohet Ulja mbi te dhe thuhet: Isteua El-Meliku ala Arshi'hi- U ul mbreti mbi fronin e tij.
    Po normalisht qe kete do ta priste ēdo kush nga Ibn Tejmijeh sepse Ai ka thene se Diten e Kijametit Allahu do ta ule Muhamedin mbi Arsh me Te (Me'ahu), kjo eshte Akideja e Ibn Tejmijes dhe nxenesve te tij dhe jo e Selefit, te gjitha ato qe Ibn Tejmijeh, qe e ke cilesuar me "Autori", i ka permendur si argumenta nuk vlejne as per Ibn Tejmijen e as per ty Khani sepse te gjitha referencat flasin per Istiuane dhe jo per Qendrimin -Istikrar dhe as per gjenjen e Allahut mbi Arsh.
    O njerez, shihni perrallen: Meshiruesi qendroi mbi Arsh dhe ky ajet per pasuesit e Ibn Tejmijes nenkupton gjendjen e Allahut mbi Arsh sepse ne kete ajet permendet lidheza "MBI" (Ala) dhe kjo per ta predispozon qe te jete Siper dhe une duhet ta replikoj po me te njejten logjike: Allahu thote:
    "ala'Allahi te mbeshteten ata qe kerkojne mbeshtetje" qe sipas logjikes se njejte duhet te themi "Mbi Allahun te mbeshteten ata qe kerkojne mbeshtetje", te jene siper Allahut (Zoti na ruajt), ajeti do te thote keshtu: Dhe Tek Allahu te mbeshteten ata qe kerkojne mbeshtetje", spese Ala (mbi) ne gjuhen arabe vjen me kuptimin Ila (Tek, deri tek) sic e ka thene edhe Askalaniju te cilin e kam sjelle me pare.
    I Lartesuar qofte Allahu ndaj atribuimit te kote
    Selam

i/e regjistruar Maska e Bani gjk
    Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    Sa per informim.

Je edhe me nje forum islam ku eshte ka debatohet per te njejtin teme, bile edhe per te njejten fjal "Istiua" ! Vetem qe aty po debatohet pak me ashper, Esharit dhe Maturid po i quajn ... me mir mos pyte fare !! E wehabit/Selefit po i quajn me lloj lloj emash, shiiat i quajt ... edhe per ket mos pyt fare !!!!SubhanAllah.
    Allahu na e rujt kete dine.

Mos harroni se armiku i armikut tend, eshte miku yte.

http://www.breziiri.com/modules/ipbo...opic=682&st=40

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Tė vendosurit pėr nė humbje!
    Nga Dritez nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 11:27
  2. Klubi i Arsenalit
    Nga bunny nė forumin Sporti nėpėr botė
    Pėrgjigje: 300
    Postimi i Fundit: 24-01-2007, 19:58
  3. Kodikėt e Shqipėrisė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 27-12-2005, 15:25
  4. Formula e shpėtimit tė njeriut
    Nga INDRITI nė forumin Komuniteti musliman
    Postimi i Fundit: 25-03-2004, 19:19
  5. Simotrat e “Parmalatit” nė Tiranė
    Nga BOKE nė forumin Ekonomi & biznes
    Postimi i Fundit: 07-01-2004, 15:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •