Postuar më parë nga
Davius
FJALA E PLOTE E KRYEMINISTRIT BERISHA NE SAMITIN E BUKURESHTIT
I nderuar Presidenti Bush,
I nderuar zoti Sekretar i Përgjithshëm i NATO-s Scheffer,
Të nderuar Kryetarë të shteteve dhe të qeverive të vendeve anëtare të NATO-s
Zonja dhe Zotërinj,
Më lejoni t’ju shpreh mirënjohjen më të thellë, Ju, liderëve të vendeve anëtare të NATO-s, për vendimin historik që morët, për të ftuar Shqipërinë të bëhet anëtare e Aleancës më të shkëlqyer politike ushtarake, që kohërat kanë njohur. Për shqiptaret, që aq shumë kanë vuajtur por edhe sakrifikuar për liri dhe dinjitet dhe, që sot mbi 95% e tyre mbështesin anëtarësinë e vendit te tyre ne NATO, vendimi i juaj i sotëm, këtu në Bukuresht, hapi epokën e sigurisë për lirinë dhe për te ardhmen e tyre të merituar.
Historia e vendit tim ka qene historia e mbijetesës. Liria dhe e ardhmja jane te pandashme. Por, me vendimin tuaj fisnik për të ftuar Shqipërinë, ju vendosët rikthimin e shqiptarëve, nder me te vjetrit banore te kontinentit, në familjen, në gjirin e kombeve euroatlantike, me të cilat ne ndajmë vlerat shekullore të qytetërimit tonë.
Vendimi i Kryetarëve të Shteteve dhe Qeverive të vendeve anëtare të NATO-s, për të ftuar Shqipërinë, është vlerësim dhe afirmim i përpjekjeve dhe arritjeve të shqiptarëve në shndërrimin e Shqipërisë nga vendi i monizmit total, izolimit më të thellë, hiperkolektivizmit të plotë, lirive dhe të drejtave të ndaluara, në vendin e pluralizmit politik dhe demokracisë funksionuese, shtetit ligjor, ekonomisë së lirë të tregut, një vend që këto 15 vite ka vendosur një bashkëpunim luajal të gjithanshëm me Aleancën e Atlantikut të veriut.
Trupat tona janë të vendosura sot së bashku me trupat tuaja në Kabul dhe Herat dhe do të jenë atje ku NATO te jete.
Ju, vlerësuat me vendimin tuaj këto arritje, por unë dua të shpreh këtu mirënjohjen më të thellë ndaj kombeve dhe vendeve tuaja, për solidaritetin, ndihmën e gjithanshme që na dhanë në rrugën tonë të ndërtimit të lirisë dhe vlerave të saj. Një mirënjohje shumë të thellë NATO-s, Sekretarit të Përgjithshëm, ekipit të tij për ndihmën tejet të çmuar që na dhanë për të bërë të mundur këtë ditë.
Me vendimin tuaj, ju keni vendosur një besim të madh tek ne. Por edhe unë, marr sot këtu një zotim solemn para jush se, ne vlerësojmë këtë besim, para së gjithash, si një përgjegjësi madhore te kombit tim ndaj kombeve tuaja për të ndërmarrë çdo reformë, për të miratuar dhe zbatuar çdo vendim dhe ligj, për të arritur dhe konsoliduar standardet politike, ekonomike, sociale dhe ushtarake të vendeve anëtare të NATO-s.
Një nga te vërtetat e mëdha që kemi mësuar është se reformat janë perpetum mobile e vërtetë e shoqërisë së lirë. Kështu do të jenë edhe për shoqërinë tonë.
Duke shprehur edhe një here mirënjohjen ndaj jush dhe vendeve tuaja për vendimin historik qe morët sot, me lejoni ta mbyll fjalën time me një ndjesi personale:
Sot ne këtë pallat, historia e te cilit është tashme e njohur, ftohet për tu anëtarësuar ne NATO vendi, qe u sundua nga diktatori me i egër i Europës se pasluftës, i cili, për me shume se 4 dekada me radhe, ndërtoi aq shume bunkerë ne qytetet, fshatrat, fushat, malet e brigjet e vendit, qe po te mblidheshin se bashku, mund te ndërtonin dy here piramidat e Egjiptit.
Për mua kjo është një mrekulli,
Mrekullia e lirisë!
Falëminderit shumë për te gjithë besimin e treguar
Ju faleminderit te gjithëve
---
BALKANWEB
Krijoni Kontakt