Close
Faqja 0 prej 16 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 159
    human Maska e LAINA
    Anėtarėsuar
    13-03-2007
    Vendndodhja
    waiting...
    Postime
    348

Kryepeshkopi Anastas: Nuk jeni komb tipik musliman

Intervistoi: Auron Dodi
    18-05-2007

Kryepeshkopi Janullatos, rrėfen ardhjen dhe arsyet e qėndrimit nė krye tė Kishės Ortodokse Shqiptare dhe komenton pėrqindjet e pėrkatėsive fetare

Janullatos: Pse rri nė drejtimin e Kishės

"Unė pyeta vetėm ortodoksėt, nuk pyeta myslimanėt dhe ateistėt, nėse juve u pėlqen tė rri kėtu"

Mė kėrkuan ortodoksėt shqiptarė qė tė rri kėtu". Kėshtu e nis rrėfimin kryepeshkopi Janullatos, nė lidhje me debatin qė ka nisur mes klerit Ortodoks pėr drejtimin e kishės nga njė kryepeshkop jo shqiptar. Nė njė intervistė pėr radion "Dojēe Vele", kryepeshkopi Janullatos rrėfen si rrallė herė arsyet qė e detyrojnė tė rrijė kėtu. Ndėrkohė qė shton se nuk mund tė flasin pėr punėt e kishės Ortodokse deputetėt apo njerėz qė janė myslimanė. Janullatos rrėfen edhe punėn e tij gjatė kėtyre viteve nė kishėn Ortodokse, duke hedhur poshtė dhe akuzat pėr greqizim tė kishės shqiptare. Sipas tij, numri i priftėrinjve grekė ėshtė shumė mė i vogėl nė krahasim mė ata shqiptarė.

Fortlumtuaria juaj gjatė gjithė kohės qė ju keni qenė nė krye tė kishės shqiptare ka vazhduar tė jetė e pranishme nga zėra kritikė pyetja se: Pėrse nė krye tė Kishės Shqiptare Autoqefale duhet jetė njė grek? Kjo ėshtė shoqėruar me njė drojė se kisha shqiptare do tė humbas karakterin e saj autoqefal. Kritikėt kanė pėrmendur kohėt e fundit ēėshtje tė tilla si metropolitani i njė rrethi jugor tė Shqipėrisė ėshtė sėrish njė grek, tani grekėt po pėrpiqen tė vėnė njerėzit e tyre nė krye tė kishės dhe po e greqizojnė plotėsisht kishėn shqiptare. Cila ėshtė pėrgjigja juaj?

Kur erdha nė Shqipėri, erdha nė kėtė vend si ambasador i patrikanės Igumenike pėr tė parė se ēfarė ka mbetur. Pastaj ishin shqiptarėt ortodoksė ata qė mė kėrkuan tė qėndrojė nė Shqipėri. Unė nuk qėndrova vetė. Kur erdhi koha qė tė kthehesha nė Greqi, sepse tashmė isha profesor i rregullt i universitetit tė Athinės, dhe isha edhe metropolitan, kisha njė punė tė tėrė pėr tė bėrė dhe do tė kandidoja pėr Akademinė e Athinės. Atėherė shqiptarėt mė thanė: "Do tė ikni tani, kur ju i dini hallet dhe vėshtirėsitė tona"?!. Kėshtu qė u ndodha pėrpara njė dileme. Nuk ishte diēka qė e zgjodha vetė. Dhe pėrgjigja ime ishte, e para, nėse ju vėrtet e doni kėtė? Dhe unė pyeta vetėm ortodoksėt, nuk pyeta myslimanėt dhe ateistėt nėse juve u pėlqen kjo.

Dhe nėse Patrikana Igumenike e pranon vėrtet kėtė dhe nėse qeveria e pranon vėrtet kėtė. Atėherė kėto janė tri predispozita qė do tė mė drejtojnė mua pėr vendimin tim. Pastaj, njė pėrfaqėsi zyrtare e kishės sė Shqipėrisė shkoi te patrikana dhe i kėrkoi qė i dėrguari i patrikanės tė qėndrojė tek ne dhe tė na organizojė. Ky ishte fillimi. Nuk ishte njė situatė ku njeriu shkon tė marrė pushtet. Dhe kur ti nis kėtėdhe nuk gjen gjė, nuk ėshtė njė pozitė pushteti, ėshtė njė pozitė shėrbimi dhe sakrifice. Kjo ėshtė njė gjė qė ata nuk e kuptojnė. Ti nuk vjen nė Athinė ku ke tė gjitha mundėsitė financiare e kėshtu me radhė, e tė jesh i pushtetshėm, i fuqishėm. Ti vjen nė Shqipėri pėr tė ndėrtuar nga asgjėja. Asgjėja, ose ajo qė unė pėrshkrova mė parė. Dhe kjo ėshtė arsyeja se pėrse ortodoksėt e Shqipėrisė kur ne kishim kėtė plan pėr Kushtetutėn nė vitin 1994, e cila pėrmbante njė paragraf pėr kryepeshkopin ortodoks, ishin shqiptarėt qė mblodhėn mijėra, nuk mė kujtohet numri i saktė, qė mblodhėn shumė "jo", pėr tė kėrkuar qė ne nuk duhet tė votojmė pėr kėtė Kushtetutė. Kriza shumė herė nuk vjen nga komuniteti ortodoks. Kur ju flisni pėr autoqefalinė, meqenėse kjo ėshtė njė fjalė greke, le tė shohim se ēfarė do tė thotė ajo. Fjala ėshtė autosefalos edhe prej atyre qė nuk janė ortodoks ne nuk mund ta pranojmė se deputetėt, qė janė mysliman ose ateistė, t'i tregojnė rrugėn ose t'i japin kėshilla kishės ortodokse. Kisha ortodokse e Shqipėrisė ka shumė njerėz patriotė, shumė tė rėndėsishėm dhe shumė seriozė. Ata kanė mundėsi tė vendosin.

Dhe kjo kritikė qė thatė ju vjen nga disa zėra tipikė pėr zėrat radikalė, qė shikojnė rreziqe dhe shikojnė armiq. Cila ėshtė saktėsisht kritika? Kam lexuar disa artikuj, jo shumė kohė mė parė nė ta thuhej, nuk dėshiroj tė pėrdor emra, por nė ta thuhej, se ka kaq shumė priftėrinj grekė. Sa priftėrinj grekė ka tani nė Shqipėri? Tre. Janė shumė kėta tre! Pyet sa ka nė kishėn Romano Katolike? Sa murgj dhe sa murgesha ka atje? Sa shumė mijėra janė nga Komuniteti mysliman? Ka njė tendencė pėr tė thėnė gėnjeshtra. Gėnjeshtra tė kulluara. Tė pyes sėrish, sa priftėrinjtė janė kėtu? Dhe kur flasim pėr kishėn, kisha nuk ėshtė vetėm Kryepeshkopi. Kisha janė peshkopėt, priftėrinjtė, 136 priftėrinj shqiptarė qė erdhėn prej asgjėsė. Kryepeshkopi i edukoi ata, u pėrpoq t'i mbėshtesė ata apo familjet e tyre gjatė kohės sė shkollimit, dhe tani ai ėshtė njė ndihmues pėr t'u ofruar atyre njė jetė me dinjitet, dhe pėr kėtė ēėshtje e gjithė kisha ortodokse, ne jemi njė e vetme. Atėherė ku ėshtė saktėsisht problemi. Kėshtu qė unė nuk i kuptoj frikėrat. Natyrisht le tė jemi pak mė tė saktė dhe mė provokativė. Natyrisht qė ka njerėz qė shohin nė mėnyrėn e vjetėr me dyshim qė kryepeshkopi ėshtė njė i huaj. Unė asnjė herė nuk i kam bėrė bisht tė them. Ėshtė e qartė se unė nuk kam lindur nė Shqipėri. Nganjėherė me humor unė them se nuk ėshtė faji im se ku kam lindur. Ishte ndoshta faji i prindėrve tė mi dhe prindėrit e mi, siē mund ta dini, vijnė nga Preveza.

Megjithatė ku qėndron ekzaktėsisht problemi? Unė nuk jam nė Shqipėri pėr tė ngritur njė koloni. Tė gjithė njerėzit qė kanė qenė kėtu e dinė se nė kohė kritike unė e kam ngritur i vetėm zėrin tim kundėr shumė prej atyre gabimeve qė ata dėgjonin kėtu. Njerėzit qė i dinė punėt nga brenda, e kuptojnė shumė qartė se nuk ka kontribut mė tė rėndėsishėm se i kishės ortodokse dhe i kėtij kryepeshkopi. Unė jam i vetėm, vizioni im ėshtė saktėsisht tė shoh brezin e ri tė marrė udhėheqjen. Kjo ėshtė saktėsisht perspektiva. Mė thuaj sa njerėz nga Shqipėria janė graduar kryepeshkopė nė kishėn Romane Katolike apo te protestantėt? A mund t'i gjesh? Mua nuk mė pėlqen tė flas pėr kėtė. Unė kam njė dėshirė dhe respekt tė thellė pėr vėllezėrit dhe motrat e mia atje. Por e pėrmend kėtė pėr tė vendosur vetėm kontakte. Nuk kemi diēka specifike. Ka njerėz qė nuk mund t'i kuptojnė motivet se pėrse ndodhet kėtu kryepeshkopi. E vetmja mundėsi qė disa po pėrpiqen tė thonė tani ėshtė, nė mėnyrė qė tė kuptosh kryepeshkopin Anastasios ju duhet tė kuptoni qėndrimin e Nėnė Terezės. Nėnė Tereza e la Ballkanin dhe shkoi nė Indi. Ajo ishte njė person i besimit dhe i dashurisė. Kryepeshkopi la vendin e tij dhe mundėsitė e bukura qė kish nė Greqi dhe nė tė gjithė botėn dhe erdhi nė Shqipėri pėr tė ndarė me ne vėshtirėsitė, dhimbjen, problemet. Natyrisht, por njerėz qė nuk besojnė te Zoti dhe njerėz qė nuk besojnė te dashuria, ėshtė e pamundur tė kuptojnė. Ata pėrpiqen tė bėjnė analizėn e gjithė kėsaj me analizėn e teorisė marksiste.

Mendoni se mund ta gjejmė shpjegimin nė histori me projektimin nga kritikėt tė njė tė kaluare historike nė situatėn aktuale?
    Ka gjithashtu njė shpjegim tjetėr, qė ata nuk janė shumė tė lumtur me zhvillimin e Kishės Ortodokse dhe gjithė zhvillimin qė ajo ka tani nė jetėn sociale. Shumė nga ata qė menduan se kisha ortodokse ka vdekur dhe le tė ecim nė kėtė drejtim, por kisha ortodokse ėshtė e gjallė. Ky ėshtė njė kontribut i madh pėr Shqipėrinė. Sepse tani nė Shqipėri ju nuk keni tė bėni me njė komb tipik mysliman. Ne jemi njė shoqėri multifetare dhe kjo madje e ndihmon Shqipėrinė drejt Bashkimit Evropian. I gjithė ky zhvillim ka qenė shumė i rėndėsishėm. Nė fillim tė viteve 1990 shumė njerėz, kuptohet, qė menduan se pėr tė pasur njė identitet duhet tė kemi njė identitet tė ndryshėm nga ai i fqinjėve tanė. Por ishte naive, Shqipėria nuk ėshtė nė Arabinė Saudite apo nė Afrikė, por ėshtė nė Ballkan dhe Kisha Ortodokse ėshtė njė urė me fqinjėt. Nuk ėshtė kėrcėnim, por ėshtė bekim, kur ne shkojmė pėr shembull nė Rumani dhe ata e shohin qė gjuha shqipe flitet nė Rumani, nė Rusi nga peshkopi grek, i cili flet shqip, kremton atje me patriarkun dhe me njerėzit e tjerė. Ēdo njeri qė e di, dhe ortodoksėt i dinė shumė mirė kėto detaje.

Sa e fortė ėshtė nga pikėpamja islamike Shqipėria nė tė vėrtetė?
    Ne nuk kemi statistika. Ju e dini se statistikat e fundit zyrtare janė tė Luftės II Botėrore. Nė kėtė periudhė, nga burimet italiane jepen kėto shifra, 68 pėr qind myslimanė syni dhe bektashinj, 22 pėr qind ortodoksė dhe 10-11 pėr qind roman katolik. Por kėto shifra janė shumė relative. Ėshtė shumė interesante qė nė kujtimet e Stalinit ka njė diskutim mes Stalinit dhe Enver Hoxhės, ku Stalini e pyeti Hoxhėn se sa ortodoksė ndodhen nė vendin tuaj, dhe pėrgjigja e tij ishte rreth 30 pėr qind. Ata nuk kanė qenė kaq tė saktė nė shifra, dhe sot ka njerėz qė nuk janė kaq tė saktė nė shifra. Por ėshtė e qartė se pas periudhės sė komunizmit jo ēdo njeri u bė fetar. Ka shumė njerėz tani qė thonė "faleminderit, ne nuk u pėrkasim komuniteteve fetare".

E kam fjalėn pėr qėndrimin e tyre jo vetėm nė shifra. Sa tė fortė janė myslimanėt shqiptarė nė qėndrimin e tyre?
    Besoj se pėr kėtė duhet pyetur Komuniteti Mysliman. Por ajo qė dua tė them se gjatė gjithė kėtyre viteve, ju folėt pėr kontributin tim qė nga fillimi nė njė kohė shumė kritike, unė insistova pėr vėllazėrinė mes udhėheqėsve tė ndryshėm fetarė. Gjatė periudhės qė kemi pasur gjithė kėto shqetėsime nė Bosnjė- Hercegovinė, nė Shqipėria pėrjetonte marrėdhėnie ekselente nėpėrmjet feve. Qė prej fillimit ne nisėm tė kemi jo vetėm tolerancė. Tolerancė tingėllon disi arrogante. Ē'domethėnė arrogancė tė tolerosh tė tjerėt, pse duhet tė tolerosh. Nuk duhet tė flas unė pėr tolerancė, ne folėm pėr bashkėpunim vėllazėrim. Dhe ky ėshtė me tė vėrtetė njė kontribut i madh pėr shoqėrinė shqiptare dhe natyrisht shumė njerėz thonė se ky ėshtė i vetmi vend nė Ballkan qė kemi kėto marrėdhėnie.

Marrė nga Radio "Dojēe Vele"
    ....asgje teper e bukur ose teper e shemtuar zgjat per nje kohe teper te gjate....

i/e regjistruar Maska e Borix
    Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Kur lexoj ate cka thote Janullatos se "...ortodokset shqiptare me kerkuan qe te vija e te qendroja", me kujtohet presidenti Bush kur deklaroi se "...ne na ka therritur populli iraken, dhe do te qendrojme aty me kerkese te tyre."

E kam thene shume here, sa me ka dale gurmazi. Eshte turp per ne te kemi ne krye te kishes nje jo-shqiptar, ndryshe nga c'rekomandoi Noli...
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Po edhe sikur te ishte kaq hipokrite si shprehje, nuk ka pse te te beje pershtypje 'TY' dhe nuk ke pse shkon e merr shembull Irakun me amerikanet, sepse nqs 'ti' i HENGRE me qejf per 50 vjet, pa ngritur zerin, Partine e ardhur nga vullneti i popullit, apo keto 17 vjetet e fundit se rrezimi i Diktatures eshte rezultat i filan x apo y personi bashkuar deshires se popullit per liri - atehere ti DUHET te jesh ne gjendje ta pranosh edhe ate shprehje.

Mirepo, ne kesi rastesh duhet folur me fakte. E verteta eshte se Janullatosi qendroi ne Shqiperi me pranim/kerkese/aprovim te (perfaqesuesve shqiptare ortodokse) Beduli etj. Keta e perfaqesonin ortodoksine. Se nuk do behej Referendum per popullaten ortodokse, nese e donin apo jo Janullatosin apo nje te huaj te cfaredoshem, sepse NJE REFERENDUM i tille nuk eshte bere as per kend tjeter, as ne Fe, as ne politike e askund.

Vete aktivitetet e Nolit nuk kane qene rezultat i referendumeve.

fushori Maska e Ermal 22
    Anėtarėsuar
    19-07-2005
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    549
    Eshte fyerje komenti per kombin shqiptar qe ka bere Janullatos.
    Duke qene se ai ka banuar mes shqiptaresh per nje kohe te mire, Janullatos duhet te dinte se ne nuk jemi komb i ndertuar mbi baza fetare, e as nje Shqiperi me shumice derrmuese myslimane.
    Historiani dhe politikani P. Xhufi ka dhene nje interviste per kete deklarim

"Nė krye tė ortodoksėve, njė shqiptar"

Lindita Cela
    19-05-2007
    Nėnkryetari i LSI dhe historiani i njohur, Pėllumb Xhufi, reagojnė pėr intervistėn e Kryepeshkopit Janullatos

"Nuk jam shumė i bindur, se Hirėsia e tij ėshtė pranuar nga besimtarėt"

Z.Xhufi, cili ėshtė komenti juaj pėr intervistėn e Kryepeshkopit Janullatos?

Thėniet e Hirėsisė sė tij, janė tė thella dhe si tė tilla duhen lexuar me shumė vėmendje. Madje unė jam nė dyshim nė mund tė shprehem pėr intervistėn nė tėrėsinė e saj, pasi kam pasur mundėsinė qė tė bėj njė lexim. Por sigurisht, qė pas kėsaj do i bėj njė lexim mė tė thelluar, megjithatė duke marrė shkas nga disa stereotipe, qė janė shfaqur herė pas herė nė deklaratat e Kryepeshkopit, pra qė pėrbėjnė njė bindje tė tij, unė mendoj qė edhe mund tė komentohet pozitivisht apo edhe mund tė shprehen rezervat dhe kjo natyrisht varet nga momenti specifik.

Dhe cilat janė rezervat qė ju keni?

Rezerva ime e parė, por qė ėshtė edhe njė lloj zhgėnjimi, ėshtė se kam pėrshtypjen qė Hirėsia i tij, si Kryepeshkopi i Kishės Autoqefale Shqiptare, nuk ka arritur akoma tė njohė shqiptarėt ortodoksė, shqiptarėt myslimanė apo ata katolikė. Mua mė surprizon negativisht thėnia e Hirėsisė sė tij, se shqiptarėt nuk janė njė komb tipik mysliman. Ndoshta ai niset nga shembulli grek, ku natyrisht kombėsia dhe feja janė identifikuar, madje gjenden nė Kushtetutė shprehjet e tyre. Nė rastin tonė ėshtė krejt e kundėrta. Njė shqiptar, jo se ėshtė ose nuk ėshtė mysliman, jo se ėshtė ose nuk ėshtė katolik, apo jo se ėshtė ose nuk ėshtė ortodoks, por pėr arsye krejt tė tjera, qė janė mė thelbėsore dhe qė kanė njė karakter shumė tė konsoliduar historik, qė kanė tė bėjnė me gjuhėn, kulturėn, traditėn, kanė tė bėjnė me zakonet me historinė e pėrbashkėt e tė tjera si kėto. Kėshtu qė, mė duket se identifikimi i kombėsisė nė rastin e shqiptarėve, duke u nisur nga nocioni i fesė, pėrbėn njė lapsus do tė thosha dhe qė ndoshta do tė uroja qė nė rastet e tjera tė mos shprehet nė njė mėnyrė tė tillė, se pėrbėn vėrtetė njė pasaktėsi.

Unė po them se kjo deklaratė ėshtė njė lapsus, pėr tė mos thėnė qė ėshtė njė mosdije nga ana e Hirėsisė sė tij. Z.Janullatos jeton nė njė vend qė dihet se ėshtė i ndarė nė disa besime fetare, por qė absolutisht nuk do tė thotė qė pėrkatėsia fetare e njėrit grupim ndikon nė pėrkatėsinė kombėtare tė tyre. Pra, kemi njė rast krejt tė ndryshėm nga i Greqisė. Ka gjėra tė tjera pastaj, qė unė gjithashtu kam rezervat e mia. Unė natyrisht mund tė quhem musliman, mund tė quhem ateist dhe nė ēdo rast mund tė quhem jo ortodoks dhe kjo nuk pėrbėn ndonjė arsye, pėr tė mė hequr tė drejtėn e fjalės pėr t'u shprehur edhe pėr probleme tė tilla tė komplikuara, siē janė ato tė fesė. Por, meqenėse kam studiuar diēka edhe unė madje edhe kam shkruar, i lejoj vetes qė tė shprehem edhe pėr probleme tė tilla.

Z. Xhufi, Hirėsia e tij thotė se ka ardhur nė krye tė Kishės Autoqefale, me kėrkesė tė besimtarėve shqiptarė. Po kėshtu, ai tregon edhe arsyet pse ende ėshtė nė krye tė kėsaj kishe. A ka ndodhur vėrtetė njė gjė e tillė?

Nė radhė tė parė, unė nuk jam shumė i bindur se Hirėsia e tij ėshtė pranuar nga besimtarėt, ėshtė pranuar nga Patriakana e Shenjtė e Stambollit, ėshtė pranuar nga qeveria shqiptare, qė pėrbėjnė tre kushtet pėr fronėzim tė njė kryetari kishe. Tė paktėn pėrsa i pėrket qeverisė shqiptare. Madje mė kujtohet mjaft mirė qė nė kohen e emėrimit, (dhe ka qenė data 2 gusht) dhe unė nuk e harroj, se e kam ndjekur me shumė vėmendje kėtė moment, Kryeministri i Shqipėrisė mund tė fajėsohet mė tė drejtė qė u fsheh duke u strukur si struci, u zhduk nga qarkullimi dhe nuk pati asnjė dalje publike pėr njė emėrim i cili u kontestua fuqishėm.

U kontestua nga ortodoksėt shqiptarė dhe unė mbaj mend se nga regjistrimet televizive tė kėtyre kontestimeve, kam dalluar mjaft miq tė mi qė janė ortodoksė dhe qė kanės protestuar. Sipas kanuneve tė Kishės Ortodokse, me aq sa di unė, nė rast se edhe njė besimtar shprehet kundėr fronėzimit tė Kryepeshkopit, atėherė fronėzimi nuk quhet i rregullt. Ndėrsa nė rastin e Janullatosit, ka pasur mjaft ortodoksė tė cilėt janė shprehur kundėr emėrimit tė tij. Nga ana tjetėr, kur zoti Janullatos thotė se ėshtė thirrur nga besimtarėt shqiptar, unė jam i prirė pėr tė mos e besuar plotėsisht njė thėnie tė tillė, sepse e di se si janė emėruar historikisht mitropolitėt grekė tė kishės shqiptare edhe nė tė kaluarėn. Kėshtu, unė mund tė pėrmend emėrimin e Mitropolitit tė Durrėsit, Jakovi, nė fillim tė shekullit 20-tė, apo rreth 10 vjet mė vonė, Mitropoliti i Korēės, Kurrilla, dhe mund tė siguroj qė ka pasur njė procedurė tė tėrė, qė ka nisur nga Ministria e Jashtme e Athinės pėr emėrimin e tyre.

Unė nuk mund tė paragjykoj dhe tė them se nė rastin e Hirėsisė sė tij, Janullatos, ka pasur njė implikim tė tillė, ka ndėrhyrė edhe politika. Kjo mbetet pėr t'u sqaruar pas disa dekadash ,kur tė hapen arkivat, megjithatė janė tė dukshme lidhjet e hirėsisė sė tij me ambientet e politikės greke, kanė qenė evidente. Madje do tė thosha se edhe qėndrimet e Hirėsisė sė tij, ēuditėrisht, nė raste shumė delikate janė puqur me ato tė politikės zyrtare tė Athinės. Natyrisht, qė edhe kjo nuk mė lė shije tė mirė sepse do tė doja qė Kryepeshkopi i Kishės Ortodokse Autoqefale Shqiptare tė pėrfaqėsojė besimin, interesat dhe tė kujdeset pėr mirėqenien shpirtėrore tė besimtarėve ortodoksė shqiptarė, por nė tė njėjtėn kohė tė hreflektojė edhe ndjeshmėrinė jashtė fetare tė besimtarėve ortodoksė dhe tė gjithė shqiptarėve, gjė qė do ta bėnte, sigurisht, sikur nė krye tė kishės tė ishte njė shqiptar, siē edhe e kėrkojnė kanunet e kishės.

Cili ka qenė reagimi i shtetit shqiptar, nė momentet e emėrimit tė Janullatosit nė krye tė Kishės Ortodokse Autoqefale Shqiptare?

Mua mė kujtohet sez.Berisha, asokohe President, nuk ka bėrė asnjė koment nė momentin e fronėzimit, por qė nė momentin mė tė parė, qė ka pasur njė takim me tė, i ka kėrkuar nė mėnyrė eksplicite qė Hirėsia e tij tė bėhet gati dhe tė pėrgatisė kushtet pėr t'u zėvendėsuar nga njė kryepeshkop shqiptar. Kėtė e them me siguri dhe njė gjė e tillė ėshtė pėrsėritur edhe mė vonė, saqė edhe vetė Hirėsia e tij, nė disa deklarata tė hershme publike, jo tė kohėve tė fundit, ku ai ndihet mė i konsoliduar nė pushtetin e tij, e ka deklaruar hapur se edhe dėshira e tij do tė jetė qė, sa mė shpjet tė lėrė fronin e Kryepeshkopit dhe do ta shugurojė atė fron me prelatė shqiptarė.

Mė duket se kjo nuk ėshtė diēka simbolike, por ka tė bėjė me historinė tonė, me ndjenjat shumė tė thella tė shqiptarėve, qė lidhen me rolin qė ka paturp kleri grek nė historinė tonė, me pėrplasjet qė ka pasur midis ortodoksėve shqiptare dhe Patriarkanės Greke dhe Klerit ortodoks grek, me tentativat pėr tė penguar emancipimin e Kishės Ortodokse Autoqefale Shqiptare, dhe akoma me keq me implikimin e Klerit grek nė aktivitete anti-shqiptare, qė nė kohėn qė kur nuk ishte krijuar shteti shqiptar, por edhe mė vonė. Pra, janė gjėra tė dokumentuara, tė publikuara dhe tė njohura pėr tė gjithė. Madje do tė thosha se kėto janė tė publikuara edhe nga autorė greke. Nė fakt unė i jap tė drejtė Hirėsisė sė tij, kur bėn njė krahasim me Kishėn Katolike Shqiptare. Realisht edhe aty, vitet e fundit ka njė tendencė qė nė postet drejtuese tė zgjidhen prelatė joshqiptarė. Ky ėshtė njė shqetėsim qė ėshtė shfaqur nga intelektualė tė besimit katolik nė Shqipėri, siē ėshtė Pader Zef Pėllumbi, i cili e ka shprehur kėtė shqetėsim edhe nė gazetat e huaja, si "Uashington Post". Pra ka njė realitet i cili po pėrgjithėsohet, por qė nė asnjė mėnyrė nuk e justifikon situatėn.

Ndaj dhe ka reagime qoftė nė krahun e Kishės Ortodokse, qoftė edhe nė krahun e besimtarėve katolikė. Jemi krejtėsisht tė ndėrgjegjshėm qė infiltrime tė tilla, ndodhsha jo me klerikė tė huaj, nė struktura drejtuese, ka edhe nė komunitetet mysliman. Jemi tė ndėrgjegjshėm, qė edhe atje ka pasur infiltrime interesash tė dyshimta dhe pėr kėtė, natyrisht, vetė myslimanėt shqiptarė janė tė ndėrgjegjshėm. Madje edhe tek drejtuesit, aty ka njė dialektikė shumė pozitive pėr tė ndaluar infiltrime tė tilla. Pra ky problem ėshtė i pėrgjithshėm, por qė historia jonė ėshtė e ndryshme. Kėtu ėshtė problemi. Pėrsa i pėrket klerit grek, ka ndjeshmėri tė ndryshme tė justifikuara historikisht dhe pėrsa i pėrket Kishės Katolike, pėr tė cilėn flet Hirėsia e tij, ėshtė krejt ndryshe. Shikoni, Kisha Katolike nuk identifikohet me njė komb tė caktuar, tė paktėn nė Shqipėri. Tek ne, njė prift grek i cilitdo nivelit tė jetė, e ka shumė tė vėshtirė tė abstragojė nga qenia e tij njėherėsh edhe prift ortodoks edhe qytetar grek.

Mė vjen keq ta them, por shqiptaret dinė rastet e shumta tė viteve tė fundit, kur bėhet propagandė e njė natyre tjetėr jo propagandė e natyrės fetare, nė ato kisha ku ka klerikė grekė. Me Kishėn Katolike ėshtė ndryshe sepse e ka ruajtur karakterin universal tė saj dhe qė nuk sponsorizohet financiarisht, apo qoftė moralisht dhe politikisht, nga njė shtet i caktuar, siē ndodh me kishėn greke dhe me klerikėt grek. Ne e dimė qė, gjėja e parė qė bėjnė drejtuesit e qeverisė greke ėshtė se takojnė Kryepeshkopin Janullatus dhe e takojnė si kryepeshkop grek, dhe jo si kryetar i Kishės Ortodokse Autoqefale. Hirėsia e tij nuk i ka shpėtuar tundimit.

Z. Xhufi, brenda Kishės Ortodokse janė shtuar zėrat pėr largimin e Janullatosit nga drejtimi i kishės, ndėrkohė qė vetė nė intervistėn e tij, Hirėsia deklaron se do punojė pėr tė shuguruar njė Kryepeshkop shqiptar. A mendoni ju, se aktualisht ka ardhur koha pėr largimin e tij nga posti mė i lartė i Kishės Ortodokse Autoqefale Shqiptare?

Unė do tė preferoja qė nė krye tė Kishės Ortodokse shqiptare tė ishte njė shqiptar, sepse do ta bėnte mė mirė punėn e tij. Ndėrkohė qė qenia e njė kleriku tė huaj, sado i ditur, sado i ndriēuar tė jetė, siē ėshtė rasti i Janullatusit, mosqenia shqiptare nė mėnyrė automatike e largon atė, tė themi, nga pėrshpirti shqiptar. Madje edhe ajo qė unė e pėrmenda mė sipėr si lapsus, niset pikėrisht nga koncepti qė Hirėsia e tij ka, duke u nisur nga qenia e tij si grek, duke bėrė unifikimin e fesė me kombin dhe kjo ėshtė e papranueshme pėr ne shqiptarėt. Por ka dhe deklarata tė tjera, tė cilat lėnė vend pėr t'u komentuar. Dhe unė jam i bindur se kėto nuk do tė ndodhnin, nė qoftė se do tė kishim njė Klerik shqiptar nė krye tė Kishės Ortodokse Autoqefale Shqiptare.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Eshte fyerje komenti per kombin shqiptar qe ka bere Janullatos.
    Duke qene se ai ka banuar mes shqiptaresh per nje kohe te mire, Janullatos duhet te dinte se ne nuk jemi komb i ndertuar mbi baza fetare, e as nje Shqiperi me shumice derrmuese myslimane.
    Nuk eshte turp apo fyerje te thuash te verteten, dhe Kryepeshkopi me lart ka thene nje te vertete, qe e degjon jo vetem nga goja e tij, por edhe nga goja e vete misionareve arabe myslimane ne Shqiperi: shqiptaret nuk jane "safi" myslimane, si ne aspektin artificial te jashtem, si ne aspektin e brendshem te spriritualitetit mysliman.

Dhe nese shteti shqiptar do te beje regjistrimin e popullsise kete vit, duke krijuar keshtu statistika zyrtare, do te dalin ne drite te verteta qe do te shokojne shume njerez qe marrin per te qene statistikat e kohes se Mbretit Zog, kur vjen fjala tek feja.

Historiani dhe politikani P. Xhufi ka dhene nje interviste per kete deklarim
    E ke fjalen, ish-ambasadori i Shqiperise ne Rome dhe nje nga zerat me te afert te Gazetes se Duces ne Shqiperi, qe tani se fundi doli nje nga njerezit me te pasur te kuvendit te Shqiperise? Per ate Pellumb Xhufi e ke fjalen?

Kur Kryepeshkopi Anastas flet, Xhufi e kompani, duhet te bejne ate qe ben mbare bota e qyteteruar, ti vene veshin e te mesojne prej tij, se frutet e punes se tij ne Shqiperi jane suksesi i vetem i historise se tranzicionit shqiptar.

Sa per reagimin e komunitetit mysliman mbi "perqindjet", ata kane cdo te drejte te shqetesohen por jo per faj te Kryepeshkopit, por per faj te realitetit qe ne krye te Kishes Orthodhoske sot ndodhen 2 peshkope qe vijne nga nje tradite familjare myslimane e jo orthodhokse. Dhe keta nuk jane statistika te vdekura keto jane prova te gjalla qe komuniteti orthodhoks eshte i vetmi komunitet fetar ne vend qe ka njohur nje ringjallje shpirterore dhe fizike ne keto 2 dekada tranzicioni.

Prandaj, komunitetet e tjera fetare ne vend nuk duhet te "korrigjojne" Kryepeshkopin apo komunitetin orthodhoks, por duhet ta marrin si shembull e te mesojne prej tij.

Albo

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    E ke fjalen, ish-ambasadori i Shqiperise ne Rome dhe nje nga zerat me te afert te Gazetes se Duces ne Shqiperi, qe tani se fundi doli nje nga njerezit me te pasur te kuvendit te Shqiperise? Per ate Pellumb Xhufi e ke fjalen?

Kur Kryepeshkopi Anastas flet, Xhufi e kompani, duhet te bejne ate qe ben mbare bota e qyteteruar, ti vene veshin e te mesojne prej tij, se frutet e punes se tij ne Shqiperi jane suksesi i vetem i historise se tranzicionit shqiptar.

Ti e njeh ndopak kėtė Pėllumb Xhufin, apo disi pėrciptazi nga gazetat?

Unė nuk i kam aspak qejf ithtarėt e ngjyrės sė kuqe ose rozė, por nqs ka njeri pėr tu respektuar nga kėta, qė ėshtė dhe patriot, ėshtė ai Pėllumb Xhufi qė e ka fjalėn ai mė sipėr.
    Prektora

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Darwin, mos u nxito!

Shih se cfare shkruajne neper Net, per Xhufin. Ma ha mendja se shkruesi shkruan me sinqeritet.

zotrules

Anėtarėsuar: 02 Mars 2006
    Mesazhe: 5
    Vendodhja: orbiting

MesazhPostuar: E Martė Maj 15, 2007 12:27 am Titulli i mesazhit: Pėrgjigju me kuotė
    Me iku rradakja per fiq sonte.
    U mundova me dhembe e thonj ta shihja kete SHQIP qe ishte sonte, e prape vetem sa u terbova fare. Ato vitrinat e poshtra kane zene pezhishka e nuk ua merr fare TOPin.
    Megjithate, me e keqja eshte se nuk e paskam pare kete temen ketu, se edhe SHQIP i TOPit ka mbetur ne daten 4 dhjetor 2006. Sikur ta kisha pare kete, (megjithese ketu nuk eshte shkruar qe Pellumb Xhufi do te ishte ne studio) dy fjale do t'jua kisha thene zonjusha Rudine.
    Pellumb Xhufi ka degjeneruar fare imazhin e Shqiperise, po me saktesisht, ate te shqipareve gjate kohes qe ishte ambasador ne Itali. Madje, ka dale pa piken e turpit ne programin "8 e mezza" ne televizionin LA7(ish TMC) ne nje "debat" drejtpersedrejti me ambasadorin serb ne Itali. Pellumb Xhufin, vetem si historian nuk duhet ta kishit ftuar.
    Ai pa piken e turpit ne transmetim te drejtperdrejte tha qe ne shqiptaret nuk jemi i njejti komb me kosovaret, madje ngaqe kemi jetuar kaq shume vjet te ndare, ne nuk kemi as te njejtin mentalitet, te njejtat tradita apo kulture. Prandaj, Shqiperia, tha ky pellumbi, nuk ka pretendime per Kosoven, dhe as per pavaresine e Kosoves. Ne, tha prape pellumbi, nuk kerkojme bashkim, madje si ne Kosove edhe ne Shqiperi te gjithe jemi kunder kesaj ideje e kesaj perralle.... Nga ana tjeter, ambasadori serb, nuk la te zeza pa thene per ne shqiptaret, dhe vellezerit tane ne Kosove, e ky pellumbi jone i dashur, te cilin xhaxhi Enver na e coi dhe me studime ne Itali, nuk pipetinte dot. Andaj, nje njeri i tille as nuk duhej ftuar fare ne studio, sepse cfaredo qe te thone keta, kur te vene te takohen me Papandreun apo Cantaqin e Micotaqin, prape "lepe peqe baba", do u thone.
    Rudina, nese ka ndonje teme tjeter te kesaj natyre, do te isha mirenjohes sikur te konsideroje per te ftuar ne studio zotin Abdi Baleta, zotin Sabri Godo, e ndonje akademik te vertete shqiptar. Ju lutem, mos na thirrni me njerez qe shkaktojne alergji masive dhe qe jane te perfshire e te ngjyer deri ne gryke me gjakun e ketij kombi.
    Si nacionaliste te terbuar, por dhe te zgjuar, dime te bejme te gjithe ne... Puna eshte te ftosh ata njerez qe jane me te vertete te tille, qe dine me te vertete, e qe nuk dine sepse "ashtu eshte puna tani".
    Ju lutem Rudina, do t'ju isha shume mirenjohes.
    Nga ana tjeter, me keqardhjen me te madhe, dhe me tymin qe po me del akoma nga hundet e veshet qe nuk arrita ta shoh dot SHQIPin, perseri jam i sigurte qe e keni qare si te gjitha heret e tjera, dhe ju pergezoj nga zemra.
    Suksese gjithnje zonjushe Rudina.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    E gjithe situata e re eshte shume e qarte. Intervista provokimesh per te ndersyer fushata kunder Janullatosit.

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Mė beso qė ia fut kot ai lart..

zhgėnjyese po, qėnka kjo puna e intervistės te ajo shkrimtarja.. Rudina.
    Prektora

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Sidoqofte, une habitem per faktin se perse terbohet dynjaja kur flitet per komb tipik musliman?
    Ne shqiptaret nuk jemi komb tipik musliman jo sepse thjesht nuk lidhim kombesine me fene por se nuk jemi te lidhur me islamizmin ashtu sikurse jane te lidhura vende islamike ne vende te tjera.

A nuk ishte Turhan Pasha ai qe hoqi dore nga kryesimi i delegacionit, me qellim qe delegacionit shqiptar mos ti jepej pamja e te qenit popull musliman dhe iu lut Imz. Luigj Bumcit te nderhynte si katolik tek Papa?

Faqja 0 prej 16 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 01:22
  2. Mbi konfliktin nė Komunitetin Musliman Shqiptar
    Nga Brari nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 27-03-2009, 10:00
  3. Islami ne trojet iliro-shqiptare gjate shekujve
    Nga Klevis2000 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 24-11-2007, 10:59
  4. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02
  5. Nano- Shqipėria nuk ėshtė me shumicė muslimane
    Nga dodoni nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 103
    Postimi i Fundit: 17-05-2004, 17:49

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •