Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 17 prej 17

Tema: Gjokset

Konservatore Maska e Dita
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Fisnik,

tregim i rende, apo rrenqethes nuk di si ta cilesoj kete tendin. Por gjynah qe e ke mbyllur brenda temes time. E meritonte nje vend me vete. Me permendjen e personazhit te presidentit te trupit gjykues me kujton ate shkrimin tjeter tendin me titull Presidenti. Nese do te ndryshoje pak ne ate qe ke shkruar ne kete shkrim ketu, ndoshta do te mund ta ktheje fare mire ne nje vazhdim te Presidentit.

Nderime!
    Dita

shake me ... Maska e fisnik
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    212
    Ikja e shtergut

Hohohoho, e mbylla tregimin tim ?

Jo, jo. Ē’modestie? Nuk vendosim ne per mbylljen a hapjen. A s’e mbylli Kadare “Ikja e Shtergut”. E nxori edhe jasht shtetit (Shqiperise) duke deponuar ne nje banke ne Paris per ta shpetuar nga shteti dhe pushteti. Por, kur mendoi qe e bylli duke e futur ne rrathet e Ferrit te Dantes, e dinte apo s’e dinte, po ate dite per “Ikja e shtegut” edhe per vete Kadarene kishte filluar liria. Kadare nuk e kishte shkruar per botim por per ēlirim te vetvetes. Meq poetit te cilit ia kishte kushtuar, tashme kishte vdekur. Po kunder kujt, ahere, Kadare luftonte me te vdekurin? Dhe a ishte i vdekur vertete ai qe kurre s’e njohu sunduesin? ...

“Ishte larg tashme. S’e kthenim dot nga udha… Nga sallat tona te merzitshme plot me plenume, fjale te zhveshura e ligesi, largohej ngadalshem arkivoli i tij prej bronzi e ari. Por, bashke me vetveten ai varroste diēka nga te gjithe ne.”

Sa shume kishte folur personazhi i tij ke “Ikja e shtergut”.

“(…) gjalle eshte apo ka vdekur, ai presidenti juaj…”

Kur edhe fetusi ne miter te nenes dridhej nga tirani, ky ia kishte plasur ne fytyre, ne pike te dites. Jo vetem kaq. Kur te gjithe brohorisnin : Rrofte, Rrofte, Rrofte ! Lasgushi ia kishte harruar edhe emrin. ǒguxim. Ǒshperfillje!

E une pse e mbylla tregimin tim , qe e postova te tema jote? Po kush ka thyer, ketu, kodin zakonor ? E ti pse s’e zgjodhe nofken Ana X, as Ana D. e Lasgushit, as Ana Kern e Pushkimit, as Ana Karenina e Tolstoit, as Ana e Koncertit te Kadarese, as Anna Livia e James Joyce. Tevona, merre me mend! as Helena e Homerit, te Lufta e Trojes? Ē’shperfillje?

Pse pra Dita? Dita>Drita> Dielli. He ? Nuk te pelqen kjo radhitje ? Apo…
    Dielli>Drita>Dita ?...

Nė Ferr do te zbres, do te shndrit veē per te vdekurit!(Homeri)

Ne dukje te pare mund te thuhet se ky eshte nje kercenim serioz i poetit te madh kunder sunduesit, tiranit (tiraneve). Shifet qarte se poeti eshte perballur me sunduesin, te cilin e ka rrenuar me veterrenim per ta rrenuar ate.

Apo edhe ndryshe:

Dielli kercenon se do te zbrese ku nuk ka zbritur askush per t’u kthyer, te shndrise ku nuk eshte i nevojshem, ne terrin e perjetshem, per ta terratisur boten e kendejme. Ky eshte me shume zemrim i Diellit me Zeusin, eshte vetedije. Ē’e shtyri diellin te le vendin e vet ne mes te qiellit, (Zenit) te zbrese aq posht ne Ferr, te le te gjallet, e te zbrese atje ku s’ka nevoje per te, tek te vdekurit?. Haha, te gjallet! Valle i vdekur eshte ai qe guxoi te thote ate, kur te gjallet beheashin te vdekur.

- Kombin e bejne poetet, kjo dihet. Ata, qeveritret, - ai beri me dore ne nje drejtim, si te tregonte kendin ku gjendeshin, - kur bejne sikur na kane harruar, te ne e kane mendjen:

Keshtu, Lasgushi, i grumbullon qeveritaret ne kend me nje ngritje dore, sikur te vdekurit nga nje kataklisme qe mebsin pa u varrosur. Pastaj pa ēare koken ikte ne sarkofagun e vete.

Mua me thote lexoje ! duke me zgjatur nje leter. E gjeta, me thote, ne anen e djathte ne qemeret varrit te Azem Hjdarit.

VETMI

(L. Poradecit)

S'ta kam njohur
    Dikur
    Vetmine e gjate
    Pritjen e pranveres
    Pėr te rrugetuar larg
    Kohe tjeter ke gjetur
    Ne varret e vjetra
    Mall
    Me valė
    Per te shtuar

Dashuri e dikurshme te ka pritur ne liqe
    Asgje s'ke harruar ne kujtimet per te
    Valet e qeta
    Te trishten dashuri
    Zine e madhe ne vetmine e rende

Njeri i asaj kohe
    I atyre varreve
    Njeriu i madh i kesaj vetmie
    Ku e ke gjetur fjalen per te prekur shpirtra
    Dashurine
    Qer rrenon pushtete

Njeriu i madh i atdheut te vogel
    Te madhe e pate vetmine
    Ne prani te gjate

(Varret e Sharres, dimer 1999)
    Ne njeqindvjetorin e lindjes se poetit

Ne vend te autorit dikush kishte vene kete nenshkrim :
    Ji i bute, sundues, me poetin !

NB : Kerkoj nga personi i cili tregimit tim ia ka vene titullin « Presidenti » t’ia nryshoje dhe t’ia ve kete: Ji i bute, sundues, me poetin !. Une do t’ia nderroja por nuk me lejohet.
    flm

[...]"Ende m'vrasin fjalėt tua, s'jam e jotja, por tė dua"...

Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    212
    A nuk kane drejte te vdekurit per pak drite kur te gjallet mezi presin terrin per te filluar me sublimen-dashurine.

Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    GJeja e pare e mire Fisnik!

Kerkesa per te ndryshuar titullin e tregimit tend ne Ji i bute, sundues, me poetin ishte realizuar.

E ti pse s’e zgjodhe nofken Ana X, as Ana D. e Lasgushit, as Ana Kern e Pushkimit, as Ana Karenina e Tolstoit, as Ana e Koncertit te Kadarese, as Anna Livia e James Joyce. Tevona, merre me mend! as Helena e Homerit, te Lufta e Trojes? Ē’shperfillje?

Pse pra Dita? Dita>Drita> Dielli. He ? Nuk te pelqen kjo radhitje ? Apo…
    Dielli>Drita>Dita ?...

Se une Dita quhem Fisnik ndaj e zgjodha edhe per identifikim ne forum.

Poezia per Lasgushin shume e ndjere!!!
    Pershendetje!

El-Letėrsia Maska e macia_blu
    Anėtarėsuar
    04-05-2002
    Vendndodhja
    michigan usa
    Postime
    2,492
    ...
    ca te them, po e klikoj qe te lexohet prap kjo teme....(meqe e lexova vete, ta kem pak me te lehte kur ta lexoj edhe nje here neser)
    Dita, te pershendes.
    Te them nje sekret qe ka te beje me ate prej nga ti je frymezuar ose ngacmuar ... (bashkesia e boshesive) personazhi qe te ka nxitur ...(nese mund te them keshtu, jo rralle me ka nxitur edhe mua)! Krejt shume e kuptoj gjendjen tende gjate procesit te krijimit te gjokseve lloji lloje. Nuk po them se me ka pelqyer... se eshte shume pak, nuk po them dot si ka thene fisniku, me mjeshteri... po vertete jam e kenaqur dhe e mbushur me besim se deri ku mund te shkosh. URIME!!! (nuk jam vone ne kete shenim...edhe pse e kam lexuar qe diten e pare qe e ke hedhur)
    "Shkolla nuk e ben njeriun me te mencur, e meson te duket i tille" (e.m)

Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    212
    KATAKOMBI I PERENDIVE TE BURGOSURA

Oh, wad some power the giftie gi'e us
    To see oursel's as olhers see us!
    Bums

Ani qe jam pjese e Universit, vdekja per mua nuk eshte jete e vertete!

S'ēon kandar emri im. As fakti pse ekzistoj. Jetoj ne kohen qe ju e pagezuat. Mbase mendoni se jam i marre o i ēmendur, por as kjo nuk ka rendesi. Ne kete pafundesi te Universit mistik u linden e vdiqen me miliona te ēmendur, e askush nga te urtet nuk ia doli te depertonte ne boten e tyre te erret. Fundja, Universi i krijoi qeniet, ai mund t’i gelltite lehte, t’i kthej ne embrionin e vet; Bota e te qenit eshte e thelle, e ngaterruar. Kjo e ben te jete pjese e pandashme e Universit. Edhe une jam pjese e pandashme e pafundesise. Jam pluhur qe qendron pezull diku
    ne hapesiren e erret.

Ah, ajo drite vjollce e Biruces sime! Drite vjollce, e pershpirtshme qe binte duke titerruar rreth tavolines me vetem dy derrasa, drite qe vizatonte nje trup pa trajte, te ftohte, trup qe me hovte para syve, qe vallezonte nje loje rituali. Driten e shihja sa here qe i hapja syte, ndonese, ne te pare, nuk besoja se eshte drite, kujtoja se eshte gjelle e pagjumesise sime. Por, enderr nuk ishte, ngase, enderr kur shoh, e ruaj te qarte ne kujtese.

Kur u zgjova nga gjumi, ia kishte dhene mesdita. Vendosa te mos i afrohesha dot tavolines, ngase nuk deshiroja ta shihja perseri ate trup pa trajte qe kercente. Hipa me kembe mbi karrige dhe nxora koken ne dritare. Ne oborr - me ra ne sy nje grumbull njerezish. Ishin te veshur me frake te zinj, ishin veshur per funeral. Ne krye te procesionit shkonin kokulur njerez nga familja e te ndjerit. Arkivoli qe mbuluar me pafta te holla, te zeza. Ē'procesion na qenka ky? Dy-tre njerez qe i pashe ne fund te kortezhit, i njihja, se ishin myslimane, kurse mbi kapakun e arkivolit ishte vene nje kryq i gdhendur ne nje cope te madhe druri. Anash arkivolit gjysemhena te vizatuara, ene balle te tij nje yll..., jo nuk ishte yll revolucionaresh pese cepesh. Askund, asnje shqiponje, asnje flamur kombetar. Askund!

Filloi te binte nje shi i qete. Pikat e shiut qė binin mbi arkivol, deboheshin duke bere loje ritmike. Po. Dhe ne atė ēast ndjeva te ftohte qe ma pushtoi tere trupin e mpire. Nje njeri me fytyre enigmatike, flokethinjur, ecte ne fund te kortezhit. Ky njeri me shikoi. Qe ky nje shikim i ngurte, i mprehte, i ftohte, kercenues, akuzues. Qeshe ngrire ne vend nga shikimi i tij. Syte i shkelqenin si kristali. Njeri sykristal. Perseri ma kalli daten. Valle, mos qe ky kipci i A.L. Maskes.

Procesioni vazhdoi rrugen kah varrezat Varrosh te qytetit, pallateve te te cilit, kur kishte batica, aty-ketu, ujte e detit ua lagete themelet. Afer Skeles nje tufe trubaduresh te Psalmeve, qe per pesedhjete vjet, me zell, kishin spiunuar ne Sigurim Ate Gavrilin, tash mundoheshin qe ne kete dynja t’i lanin gjynahet duke kenduar Psalme edhe kur vdiste ndonje zog. Kot, Ate Gavrili nuk u besonte. Pak me larg, kortezhi takoi nje tufe tjeter qe kishin dalur t’i bejne sehire procesionit, por askush s’ua vuri veshin. Ishte ish-kryetari i Deges me disa sahnelpires, te cilet, rrotullonin tespihet dhe shtireshin per haxhinj pa shkuar kurre ne haxhillek. Me i zellshmi tregohej nje qe i rrotullonte tespite me rrembim, sepse i behej sikur rrotullonte shulin e pushkes kur kishte udhehequr, per shume vite, skuadren e pushkatimit.

Ku ta di: diten kur linda, a titerronte drita vjollce mbi kete tavoline, apo mos me porositi diēka njeriu sy kristali.

Syri i kristalte. Maska

A.L. Maska, njeriu me sy kristali me fuste friken. Nuk u ngjaja te tjereve, se po t'u ngjaja, me kohe do t'i harroja ngjarjet fatkeqe dhe ngushticat e tjera, kurse mua gjithēka qe shihja me skalitej ne tru, dhe ende sot e gjithe diten koka sikur don te me pelcase nga pamjet e grumbulluara dhe te paluara ne mbamendje.

Nuk paskam qene aq i fuqishem dhe i qendrueshem sa kujtoja. Disa pershtypje dhe ndodhi te keqija megjithate i fshiva nga kujtesa, i harrova. Futesha midis njerezve, por gati kurre nuk dija si te sillesha me ta. Njerėzve te ēiftit tim fare nuk u pengon prania e njerezve, pasi qe me kohe largohen e ikin edhe nga ata me te cilet e kane ndare te miren dhe te keqen. Une per vete, miqte i kam humbur si per hiēgje: per shembull - u ka rene ne sy se une flija syhapur dhe kane kujtuar se te tillet jane te rrezikshem, tekanjoze, gjakpires.

Shtepia ku jetoja asohere bashke me A.L. Masken i ngjante labirintit te ndonje katakombi: muret e lageshta, dyshemeja e dheut, traret e tymosur, tavanet e zhbiruara, kthina ku asnjehere nuk binte rreze dielli. Ne kete Shtepi jetoja thuajse me pelqente vetmia. Zura te pi dhe te krijoj art pikture. Me shpesh pija vere sesa uje pusi. Vizatoja skica, qe me vone i realizoja me teknike grafike. Flija pesembėdhjete ore. Vera me bente ta ndieja pezull trupin, me ndihmonte te meditoja. Gjithe naten punoja kerrusur mbi tavolinen time magjike, sa, kur bente ferk rrezja e pare e agut, shukat vjollce qe reflektoheshin mureve, me frikesonin pa mase.

Ne Biruce nuk me lane as brushe, as pelhure, as ngjyre. As leter shkrimi. Lodhesha duke vizatuar skica per grafike e pikture, duke i palosur ne mbamendje dhe kujtese, derisa futesha ne shtrat, mbulohesha me cukla batanije te perlyer dhe sodisja lojen e fluturave, mushkonjave, mizave dhe insekteve te tjera. Sidomos me bente per vete flatrimi i kraheve te fluturės. Kam verejtur se mushkonjat leshojne nje vringellime, nga e cila te ze trishtimi. Eshte kjo nje vringellime e pervajshme, si kur soset fryme e fundit e qenieve instinktive. Mirepo, nganjehere kjo vringellime behet e llahtarshme, mistike, shkaktare e afekteve dhe dhimbjeve te hidhura. Naten, insektet ishin aq te lira e te lumtura dhe s'kishin aspak frike. Benin loje harmonike, te lire, sa qe me dukej se jam ne ndonje tribune teatrore, ku shfaqet ndonje drame audio-vizuele e Jan Uotinenit.

Sa here kam degjuar se njeriu, si qenia me e persosur ne bote, dallohet nga insektet vetem pėr shkak se eshte plotėsisht i vetedijshem per lindjen dhe vdekjen. Por, ēfare rendesie ka jeta ime qe eshte e vetedijshme pėr keto procese! Insektet, si po shoh une, nuk jane te vetedijshme per vdekjen, prandaj duken edhe me harmonike ne hapesire, nuk ndiejne kurrfare frike. Ato jane plotesisht te lira, dhe naten, behen te vetedijshme per mospranine e njeriut, prandaj edhe bejne nje loje kaq lirike te fluturimit. Kjo atmosfere e ēliruar nga ligjet e gabuara te abstraksionit te njeriut, behet parajse e vertete per qeniet e vogla instinktive, te cilat, keshtu shumohen pa kurrfare frike. Keto qenie aq magjepsese, u kthyen nga «gjakepiresit», si i quajne rendom njerezit, ne pjese te pandashme te jetes sime. Naten, duke hartuar skica, e ndaja nje pjese te kohes sime te shkurter te pagjumesise, per ta vezhguar lojen e ketyre qenieve te harruara ne Univers. Nje nate madje disa prej tyre edhe i pagezova.

Me binte ndermend se si ne Shtepine time, pata gjetur njė mikroskop te vogel, qe njehere moti ma pat falur Atė Gavrili i kishes ortodokse. Mikroskopit i pat rene nje shtrese pluhuri, ngase nuk kishte kujt t'i hynte ne pune.

Nje nate vendosa t'i le anash skicat dhe ta pastroj mikroskopin. Zura t'i soditja boterat miniaturiale. Ne qelqin e mikroskopit vendosja mbeturina te ndryshme insektesh.

Ate nate, duke veshtruar lojen magjike te ketyre qenieve te vogla, hetova se si e prisha harmonine e lojes se tyre, ngase merimanga nen kthetrat e veta e mbante nje mize, e cila bente ēmos, duke e luftuar vdekjen. Atehere, zura te meditoja per mizen e gjore: ajo sigurisht behej e vetedijshme per fundin e saj, per vdekjen e ftohte, qe deri atehere per te ka qene diēka e panjohur. Pas pak kohe, lufta e pergjakshme ne miniature mori fund. Miza jetoi shume shkurt, duke u shtypur nga pameshiresia e vdekjes.

PS: Kjo eshte pjesa me e bukur qe kam mundur ta kopjoj keto dite.

Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925

Nga ideja e maskes

Ideja e maskave

S’po mė linin tė qetė ėndrrat kėto netėt e fundit, ndaj sonte vendosa tė mos fle, por tė dal e tė shėtis nė errėsirė. I thashė vetes, se nė momentin mė tė parė, kur pėrpara syve tė mė dilte drita, unė do tė ndalja dhe do ta ndiqja deri nė burim.
    Prej ditės sė zymtė tė proēesionit nuk mė besohet, se ajo qė shoh gjatė ditės, ėshtė dritė e vėrtetė. Por, siē e thashė nė fillim, qėllimi parėsor, qė mė shtyu tė dal sonte, ishte frika nga ėndrrat. S’po mė lė tė qetė ideja e maskės. Tė gjithė emrat nė to, pjesėn mė tė madhe tė tė cilėve unė i njoh qė prej fėmijėrisė e disa veē rishtazi, mė dalin me fytyra tė shndėrruara, aq sa mė bėhet, se po i vėrtetoj fjalėt, se jam duke u ēmendur. E frikshmja e ėndrrave ėshtė, se secila prej maskave qė mė shfaqen pėr ēdo natė, mė jep njė mesazh e mė njofton, se brenda fjalėve tė thėna ekziston njė fjalė kuptimplotė. Maska e fundit mė urdhėroi, qė tė nisja me deshifrimin e gjithė asaj sa kam pėrftuar deri tani e mos guxoja tė bija nė gjumė deri sa ta kem zgjidhur misterin.

Nė mendje sjell gjithė bashkėluftėtarėt e kundėrshtarėt e idesė sime. Sikush e mban njė maskė para syve e unė nuk mundem ta besoj qė nuk arrij t’ia shoh fytyrėn. Ēfarė mė fshehin? Pse askush prejt tyre nuk guxon ta zbresė atė prej fytyrės?
    Duket sikur janė pjesė e planit tė kryemaskės qė po dirigjon ankthin tim. Vazhdoj me ecjen, megjithė thėllimin e dimrit. Nė kėtė orė tė natės, nė qytet mundesh tė vesh re vetėm makina qė ecin me shpejtėsi, sepse semaforėt nuk bėhen tė kuq pėr to, veē nė rastet, kur ndonjė udhėtar nate ka vendosur tė kalojė ca orė pa gjumė e ndalon para tyre, sikurse po bėj edhe unė.

U bėnė disa net qė nuk po guxoj te fle. Nuk e di as vetė, sesi po rezistoj. Kur gjendem nė shtėpi, pi vazhdimisht kafe pėr tė mbajtur sytė hapur e dhomat nuk i ndriēoj. Vazhdoj tė kem idenė fikse nė mendje qė mė shtyn tė kėrkoj burimin e dritės. Mė bėhet, se kjo vrasje mendje, nė mėnyrė tė suksesshme ka ndihmuar qė tė mbetem zgjuar.

Forcat po mė shterin. Aq i dobėsuar jam, sa as numrin e saktė tė netėve pa gjumė nuk jam nė gjendje ta sjell ndėrmend. Tė gjitha fjalėt e dėgjuara nė ėndėrr i kam kthyer e stėrkthyer pėr t’i gjetur domethėnien.

“Shkaktarėt e proēesionit mė tė fundėm janė maskat ngjyrė...” ėshtė gjendja e fundit.

Mė bėhet se po ndriēohem nga njė dritė e largėt. Ah.....!
    Aq i i gėzuar jam pėr shenjėn qė mora pėr zgjidhjen e misterit, sa, nė shenjė falenderimi, dritės vendosa t’i jap tė drejtėn tė heshtė pėr prejardhjen.
    Gjumi po mė vesh sytė.

Pėr tė mė pėrgėzuar me rastin e zgjidhjes sė misterit, kryemaska u shfaq buzagaz nė ėndrrėn e natės sė shkuar duke u mjaftuar me ca fjalė tė thata, qė mė njoftonin pėr orėn, datėn dhe nivelin e vranėsisė nė ditėn e proēesionit tim.
    Qė prej ditės sė sotshme mė duhet tė nis tė mendoj pėr veshjen time funebre, copėn, ngjyrėn...mė duhet tė zgjedh edhe rrobaqepėsin.

Eshtė e kotė. Telashet vėrtet nuk kanė tė sosur.

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •