Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 19 prej 19
    Programues Softueresh Maska e edspace
    Anëtarësuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga Sawyer Lexo Postimin
    Per lidhjen e dy nyjeve kryesore ne LAN-e perdoret gjithmone lidhje straight. Ndersa per lidhje me perdoruesat perdoret lidhje crossover. Shkurt siwtchet lidhi me straight ndersa PC-te me crossover.
    Citim Postuar më parë nga Sawyer Lexo Postimin
    po. switch me switch straight. switch me pc/printer/server/host/client crossover.
    Edhe pse lidhjet e mësipërme mund të punojnë, standardi i IEEE 802.3 rekomandon të kundërtën. Sipas standardit, lidhja switch me kompjuter duhet të bëhet me kabëll të drejtë (straight) ndërsa lidhja switch me switch duhet të bëhet me kabëll të kryqëzuar (crossover).

Standardi është ndërtuar me këto lidhje parasysh dhe lidhje të tilla punojnë me çdo switch apo kompjuter. Arsyeja pse lidhja e gabuar e Sawyer mund të punojë është sepse switchet modern (varet nga modeli) janë të zgjuar, e kuptojnë se me çfarë pajisje janë lidhur dhe ndryshojnë konfigurimin e tyre vetvetiu që të punojnë edhe nëse lidhen me kabëll të gabuar.

Ja dhe një citim nga Wikipedia, për standardin IEEE 802.3 ku shpjegohen ato sa kam thënë më lart:

A 10BASE-T node (such as a PC) that transmits on pins 1/2 and receives on pins 3/6 to a network device is most often on a "straight-through" cable in the "MDI" wiring pattern where RX goes to RX and TX goes to TX. A straight-through cable is usually used to connect a node to its network device. In order for two network devices or two nodes to communicate with each other (such as a switch to another switch or computer to computer) a crossover cable is often required at speeds of 10 or 100. If available, connections can be made with a straight-through cable by means of an "MDI-X" port, also known as an “internal crossover” or “embedded crossover” connection. Hub and switch ports with such internal crossovers are usually labelled as such, with "uplink" or “X”. For example, 3Com usually labels their ports 1X, 2X, and so on.

To connect two PCs directly together without a switch, an Ethernet crossover cable is often used. Although many modern Ethernet host adapters can automatically detect another PC connected with a straight-through cable and then automatically introduce the required crossover, if needed; if one or neither of the PC does not, then a crossover cable is required. If both devices being connected support 1000BASE-T according to the standards, they will connect regardless of the cable being used or how it is wired.

To connect two hubs or switches directly together, a crossover cable can be used, but some hubs and switches have an “uplink” port used to connect network devices together, or have a way to manually select MDI or MDI-X on a single port so that a straight-through cable can connect that port to another switch or hub. Most newer switches have automatic crossover ("auto MDI-X" or "auto-uplink") on all ports, eliminating the uplink port and the MDI/MDI-X switch, and allowing all connections to be made with straight-through cables.

Nëse switchi është i kohëve të fundit, dhe mundëson auto crossover / MID-X për të gjitha portat, atëherë s'ka rëndësi se cilin kabëll përdor për lidhjet switch-switch dhe switch-pc.

Nëse switchi nuk mundëson auto crossover / MID-X por ka nje portë të veçantë të quajtur uplink, atëherë përdore atë portë për ta lidhur në një nga portat e switchit tjetër, por jo në portën uplink. Pra, mos i lidh dy porta uplink me njëra tjetrën. Në këtë rast, lidhjet switch me pc duhet t'i bësh me kabëll të drejtë (straight).

Nëse të dy switchet janë të vjetër, nuk mundësojnë auto crossover dhe nuk kanë porta uplink, atëherë të duhet me patjetër kablli i kryqëzuar (crossover) për t'i lidhur switchat me njëri-tjetrin ndërsa lidhjet switch me pc duhet t'i bësh me kabëll të drejtë (straight).
    Ndryshuar për herë të fundit nga edspace : 12-03-2008 më 00:05
    Edi

M1ST3R10Z3 @k47 Maska e Michaela
    Anëtarësuar
    27-03-2007
    Vendndodhja
    BrEnDa NjE mIsTeRi
    Postime
    487
    Citim Postuar më parë nga Dalan Lexo Postimin
    Pershendetje

A mund te lidh ne seri nje switch me switch-in paresor me qellim per te shtuar portat?

Faleminderit
    po mund te lidhesh une kam dy pc te lidhur me swich ....mund ti besh edhe me nje ip por edhe me dy ..une psh i kam me ip te ndryshme.
    GjERMONE E LOGEL SA NJE GOGEL!

Citim Postuar më parë nga Michaela Lexo Postimin
    po mund te lidhesh une kam dy pc te lidhur me swich ....mund ti besh edhe me nje ip por edhe me dy ..une psh i kam me ip te ndryshme.
    Nuk kerkoj te lidh dy pc me nji switch por dy switch me njeri tjeterin.
    Un ju pyes , ka ndonji ndyshim ndermejte pajisje qe perdoren per lidhjen LAN , switch HUB apo BUS?
    LIdhje e dy switcheve behet duke perodorur kable crossed dhe kablli futet te porta 1 e te parit dhe porta 1 e tjetrit?
    Keyboard not found .... press any key to continue!

i/e regjistruar Maska e OO7
    Anëtarësuar
    07-12-2004
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    3,823
    Citim Postuar më parë nga edspace Lexo Postimin
    Standardi është ndërtuar me këto lidhje parasysh dhe lidhje të tilla punojnë me çdo switch apo kompjuter. Arsyeja pse lidhja e gabuar e Sawyer mund të punojë është sepse switchet modern (varet nga modeli) janë të zgjuar, e kuptojnë se me çfarë pajisje janë lidhur dhe ndryshojnë konfigurimin e tyre vetvetiu që të punojnë edhe nëse lidhen me kabëll të gabuar.
    Je shprehur pak gabim edspace sepse cdo switch i prodhuar mbas 2002 ka uplink ndaj dhe rekomandohet lidhja straight per ta dhe jo crossover e cila perdoret vetem per modelet e vjeter. Madje lidhja me kabell crossover mund te shkaktoje echo (vnoesa) te shumta ne transferimin e te dhenave pasi impedanca e kabllit mund te rritet gjate transferimit te te dhenave. Per kete arsye jane vendosur uplinks ne switchet moderne ne menyre qe te hiqej perdorimi i echo cancellers te cilat kishin nje kosto me vete.
    Ndryshuar për herë të fundit nga edspace : 13-03-2008 më 01:05

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-06-2005
    Postime
    632
    Nese nje switch e ka uplink atehere perdoret stright cable per tu lidhur me nje switch tjeter nese nuk ka uplink perdoret crossover cable.
    Kurse prej switch ne pc perdoret stright cable e jo crossover.

Edhe nuk eshte e vertet se te gjithe switchat kane nje uplink port
    JO NEGOCIATA - VETËVENDOSJE

Anëtarësuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Sawyer,

Nuk shoh gabime në ato sa kam shkruar. Kam shkruar për të gjitha lidhjet e switcheve, me apo pa portë uplink, sipas rekomandimeve të standardit të IEEE.

Arsyeja që keni dhënë për përparimin e kabllit straight mund të jetë e vërtetë, por me këtë ju po kundërshtoni shkrimin tuaj të mëparshëm ku thoni se lidhja switch me PC duhet bërë me kabëll crossover!

Siç të ka thënë edhe Dardani më lart, nuk është e vërtetë që çdo switch ka port uplink. Siç jam shprehur edhe më lart, switch-at e sotëm nuk kanë portë të veçantë për uplink sepse përdorin teknologjinë auto MID / MID-X që lejon përdorimin e çdo kablli.
    Edi

i/e regjistruar Maska e OO7
    Anëtarësuar
    07-12-2004
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    3,823
    Nuk te thashe se e ke gabim te thashe je shprehur gabim kur ke thene lidhja ime e gabuar mund te punoje. Per 10 BaseT kablli straight eshte i rekomanduar pasi eshte standart me i vjeter, por shumica e switch sot ne treg jane te pakten me standart Ethernet te pakten IEEE 802.3y ose me lart. Une nuk e kundershtoj aspak postimin tim te meparshem pasi PC-te punojne ne shtresen e pare te modelit OSI, pra ne shtresen fizike, ndersa switchet ne shtresen e dyte ndaj dhe rekomandohet perdorimi i kabllit crossover pasi njeri punon me bite ndersa tjetri me frame. Une e sqarova qe jo te gjithe switch kane uplink por ato te prodhuar e pakten ne 4 vitet e fundit. Nejse nuk ka rendesi shume kjo gje pasi ne nuk dime specifikimet e rrjetit te personit qe ka hapur temen. Ne pergjithesi paisjet e sotme jane me standartet e reja ndaj nuk hidhet poshte as menyra qe ke permendur ti dhe as menyra ime e lidhjes. Rekomandimet per secilen varen nga specifikimet e paisjeve te perdorura dhe kushtet e rrjetit.

Anëtarësuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga Sawyer
    Une nuk e kundershtoj aspak postimin tim te meparshem pasi PC-te punojne ne shtresen e pare te modelit OSI, pra ne shtresen fizike, ndersa switchet ne shtresen e dyte ndaj dhe rekomandohet perdorimi i kabllit crossover pasi njeri punon me bite ndersa tjetri me frame.
    Për lidhjen switch-switch ju keni rekomanduar kabllin e drejtë (straight) sepse kablli i kryqëzuar shkakton jehonë (echo). Ndërsa për lidhjen switch-pc rekomandoni kabllin e kryqëzuar. Ky është kundërshtimi. Nëse kablli i kryqëzuar shkakton jehonë, siç thoni ju, atëherë përse të mos e shmangim këtë jehonë për lidhjen switch-pc?

Kam qenë i mendimit se jehona shkaktohej nga të dy llojet e kabllit. Nuk e kuptoj arsyetimin tuaj në lidhje me shtresat e rrjetit. Vetë kablli është në shtresën fizike dhe punon me sinjale (as me bite e as me frame). Një nga parimet dhe përparësitë e modelit me shtresa është që një shtresë nuk di dhe nuk duhet të dijë se si janë ndërtuar shtresat e tjera (encapsulation). Duke thënë se switchi, në shtresën e të dhënave (data layer) kërkon një kabëll të kryqëzuar në shtresën fizike, ju po hidhni poshtë këtë parim. Kur vetë IEEE rekomandon që lidhjet switch-pc të bëhen me kabëll të drejtë, dhe ju vetë rekomandoni kabllin e drejtë sepse ai i kryqëzuari ka jehonë, atëherë për çfarë arsyeje rekomandoni që swtich me pc të lidhen me kabëll të kryqëzuar?
    Edi

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-05-2008
    Vendndodhja
    Middle East
    Postime
    243
    per te lidhur dy switch njeri me tjetrin duhet qe kete ta besh permes Kabloos se Kryqezuar!

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 348
    Postimi i Fundit: 21-01-2012, 08:10
  2. Uniteti islam: Fetva: Sheltuti (sunni) dhe Khomeini (shiia)
    Nga Bani gjk në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-04-2007, 15:13
  3. Ndaloni njeri tjetrin nga e keqja!
    Nga Omari në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 16-03-2006, 20:40
  4. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •