Ikona e Hyjlindëses “Udhëheqëse” dhuratë e veçantë nga Mali i Shenjtë për Beratin
Më 26 Janar, besimtarët e qytetit të lashtë të Beratit pritën një dhuratë të madhe nga Mali i Shenjtë, Athos, Ikonën e Hyjlindëses Mari “Udhëheqëse”. Kjo ikonë e madhërishme, u punua me shumë dashuri dhe përulësi nga dy etërit të skitit të Danilenjve, Atë Danieli dhe Atë Damaskini, të cilët nëpërmjet penelit kanë treguar jo vetëm talentin e tyre, por i kanë dhënë ikonës portretin e vërtetë sa njerëzor po aq edhe qiellor.
Pas dreke, njerëz të shumtë të informuar nga njoftime të ndryshme mediatike, filluan të mblidheshin në afërsi të Kishës së Shën Spiridhonit, që ndodhet në një nga lagjet muze të qytetit të lashtë të Beratit, në lagjen Goricë. Qindra e qindra njerëz, rrugë të shtruara me dafina. Priftërinjtë e shumtë të veshur me stolitë përkatëse, të udhëhequr nga Mitropoliti i Beratit, Vlorës, Kaninës dhe gjithë Myzeqesë, Imzot Ignati, fëmijë me veshje kishtare që mbanin në duar elbezetë dhe qirinjtë, fëmijë të tjerë të veshur me kostume popullore, të cilët mbanin buqetat me lule, tashmë ishin sistemuar në vendin e pritjes.
Të gjitha këto tregonin qartë se ky do të ishte një moment i madh, që nuk e dimë nëse do ta përjetojmë më në jetën tonë. Ishte diku rreth orës 16 kur përpara një turme të madhe besimtarësh u faneps me një madhështi të jashtëzakonshme, e cila nuk është e lehtë të përshkruhet me fjalë njerëzore, Ikona e Hyjlindëses "Udhëheqëse".
Ardhjen e saj e përshëndetën jo vetëm qindra besimtarë të Beratit, por edhe shumë të tjerë të ardhur nga qytete të ndryshme të Shqipërisë.
Në veçanti Ikonën e Hyjlindëses Mari e përshëndeti në gjuhët shqip dhe greqisht grupi i fëmijëve të veshur me kostumet kombëtare. Nga të dyja anët e rrugës besimtarët mbanin në duar dega dafine, ndër të cilët një grup fëmijësh të entuziazmuar e përshëndesnin ikonën duke thirrur: “Hosana, hosana …”.
Ikona u prit dhe u shoqërua nga Kryebariu i Mitropolisë së Beratit, Imzot Ignati, i rrethuar nga dhjetëra klerikë të dioqezës, por edhe më gjerë. Për ta bërë këtë festë sa më madhështore ishte ftuar nga Shën Vlashi i Durrësit, kori i Akademisë Teologjike “Ngjallja e Krishtit”, i cili me psalmodhitë mbresëlënëse e bëri këtë pasdite më tepër të ngazëllueshme, që do të mbahet mend gjatë nga të gjithë të pranishmit në këtë ceremoni.
Himnet dhe Lavdërimet e shumta që iu psalën së Tërëshenjtës gjatë shoqërimit për në Kishën e Shën Spiridhonit treguan qartë madhështinë e Krishterimit, bukurinë e këtyre litanive, të cilat janë pjesë e pandarë e traditës Orthodhokse.
Ashtu siç i ka hije festimeve të tilla pas vendosjes së ikonës në qendër të kishës, u psal Dhoksologjia e Madhe si dhe u përshëndet e Tërëshenjta Mari nga turma e madhe e besimtarëve, të cilët erdhën enkas për të. Më pas nën drejtimin e Imzot Ignatit u krye Mbrëmësorja e Madhe e së Shtunës si dhe u bë bekimi i Pesë Bukëve për nder të Kryezonjës së Tërëshenjtë. Në fund të Shërbesës së Mbrëmësores fjalën e mori Kryebariu Imzot Ignati, i cili në përshëndetjen e rastit theksoi:
“Vendin e parë midis shenjtorëve të Kishës e ka Hyjlindësja e Tërëshenjtë Mari. Është e zgjedhura e parë nga të gjithë brezat si banesë e Krijuesit dhe Mbretit të gjithësisë, Krishtit Perëndi, për përmbushjen e Ekonomisë Hyjnore, nëpërmjet Tij u rigatuam dhe u rinovuam nga prishja për jetën e pasosur. Është “Shenjtorja më e madhe se të gjithë shenjtorët”.
Nuk mund të themi absolutisht asgjë, por duke përmendur fjalët e Shën Grigor Pallamait, se “vetëm Ajo është kufiri ndarës midis natyrës së krijuar dhe të pakrijuar; dhe askush nuk mund të vijë tek Perëndia, veçse nëpërmjet Asaj dhe Mjeshtërit që lindi prej Saj”, ta përgjërojmë për të na mbrojtur dhe për të na udhëhequr në rrugën e detyrës dhe të virtytit, duke thënë bashkë me Shën Joan Damaskinin: “U bëftë dëshira jonë, o e Mira Kryezonjë, që të na mbikëqyrësh dhe të na sjellësh përmbushjen e lumtur të kërkesave tona, dhe sidomos të shpëtimit tonë.”
Duke iu drejtuar Etërve të ardhur nga Mali i Shenjtë, Hirësia theksoi:
“Shumë të nderuar dhe miq të dashur etër Daniel dhe Damaskin, mirë se erdhët në këtë ditë të bekuar në qytetin tonë të lashtë dhe në kishën historike të Shën Spiridhonit. Prania juaj midis besimtarëve shqiptarë u prit me një kënaqësi të papërshkruar, sepse kjo është një ngjarje e rrallë në jetën tonë shpirtërore.
Sotiraq Mishaxhi & Joan Qako
Krijoni Kontakt