Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 31
    i/e regjistruar Maska e malo666
    Anëtarësuar
    26-04-2007
    Postime
    564
    une nuk thashe qe kurani eshte shkruajtur 300 vjet mbas vdekjes se muhamedit, por qe teksti me i vjeter i kuranit daton 300 vjet mbas vdekjs se muhamedit.

edhe njeher ti po del jashte teme. ketu nuk po diskutohet mbi origjinalitetin e haditheve apo shpirtin origjinal te haditheve, por nqs. duhet te jete shteti mjeti interpretues i ketij origjinaliteti.

nqs. ke ndermend te diskutosh se sa origjinal eshte kurani apo hadithet, per kete jane hapur nja njeqind tema (une te referova vetem nje).

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Nese do behet reforma, shume besimtare do humbasin arsyen qe i ben te jetojne.
    Parashikoj disa te vrare....ca me shume te plagosur, ne menyre origjinale kamikazikisht.

Zhurme, zhurme...shume zhurme.

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Nje perkthim jo "verbatim" i artikullit per jo-anglofonet:

Haditet (thenie qe i atribohen profetit Muhamed) jane nje burim i madh i Sheriatit. Teologe ne Turqi mendojne se shume hadite nuk jane thene aspak nga profeti, por jane shtuar shume me vone, si ndikim i kulturave ne boten Islame, dhe per me teper, disa prej atyre te thene nga profeti jane keqinterpretuar apo jane bere permanente edhe pse ka fakte (sipas tyre) qe keto hadite jane specifike per periudhen, situaten historike ne ate kohe.
    Shteti turk mendon se disa Hadite kane ndikuar negativisht ne shoqeri, dhe prandaj duhen modernizuar. Per me teper keto hadite kane erresuar vlerat origjinale te Islamit.

Studimi po behet ne Universitetin e Ankarase, Dega e Teologjise. Nje keshilltar i projektit, Felix Koerner, permend psh mutilacionin gjenital te femrave. (Shenim nga une: i atribohet nje Haditi nga Profeti, praktikohet ne Afrike, Egjipt (lugina e Nilit) Indonizi e gjetke.)
    Gjithashtu ai permend se shume hadite jane shtuar nga kulturat konservative te cilat i shtuan keto haditet per te perdorur fene si nje mjet per te dominuar shoqerine.

Pra shihet si nje levizje reformuese, revolucionare, jo vetem sepse kerkohet te pastrohet Islami nga keto prapashtesa, por per me teper, te ri-interpretohen disa hadite te vete Profetit, kjo per arsye se nuk jane bashkekohore.
    Profesor Mehmet Gormez jep nje shembull te tille.
    Ne nje hadit ndalohet qe femra te udhetoj per tre dite apo me shume pa lejen e te shoqit (shenim nga une: aplikim strikt sidomos ne Arabine Saudite sot.)
    Por, sipas profesorit, ky nuk eshte nje ligj fetar, por per vete faktin se ne ate kohe (lufte etj) ishte e rrezikshme per femrat te leviznin vetem. Per me teper, ne nje Hadit tjeter profeti Muhamed thote se "mezi pret ate dite kur femrat te udhetojne vetem ne distanca te medha." Pra sipas, profesorit eshte e qarte qe ai Hadit (qe sot eshte pjese e Sheriatit) nuk eshte ligj fetar por thenie specifike e asaj kohe.

Me tej ne artikull jepen shembuj qe kane te bejne me dhunimin e te drejtave te femres. Me specifikisht, "vrasjet e nderit", dhunimet seksuale te femrave, diskriminimi etj, qe sipas teologove nuk kane asgje te perbashket me Islamin, apo Kuranin, por jane kthyer ne tradite, apo i atribohen ketyre Haditeve.

Ky lloj "revizionizmi" po krahasohet me Reformimin Kristian (ne fund te periudhes mesietare.)
    Gjithashtu, eshte nje hap me te vertete guximtar, duke hedhur poshte nje ligj te vjeter te studiuesve te Islamit, ku sipas te cilit, tekstet e mevonshme zevendesojne tekstet me te hershme.
    Fadi Hakura shprehet se nuk mund te thuash qe vargjet e dhunes zevendesojne vargjet e paqes. Kjo lloj ideologjie sipas tij, perdoret gjere ne Lindjen e Mesme. Per te, ky ndryshim (projet) eshte teper fondamental.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Lioness : 27-02-2008 më 19:44

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    PS: Do te ishte mire qe bashkebiseduesit te qendrojne brenda temes, psh, duke iu pergjigjur pyetjeve te parashtruara. Gjithashtu, mire do te ishte nqs besimtaret myslymane mund te sillnin hadite te cilat ata/ato mendojne se duhen hequr apo modifikuar. Nenvizova myslymane qellimisht (per mesian.) Nqs nuk e keni kuptuar, ky projekt po ndermerret nga vete besimtaret myslymane e jo nga te tjere.

AdIdAs Maska e DoLpHiN
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    Hono Lulu
    Postime
    1,453
    Citim Postuar më parë nga malo666 Lexo Postimin
    Nuk ka pse te shteti te fusi hundet tek punet e fese. Sesa te vlefshme jane keto hadithe i takon dijetarve te komentojne jo shtetit. Ky per mua eshte nje cenim ndaj te drejtave themelore te lirise. Neqoftese keto kerkojne te 'reformojne' hadithet atehere cfare do i ndaloj te ndryshojne tekstin e kuranit? apo edhe te bibles?
    Cili shtet more? Po lexoje mire lajmin lexoje... le qe edhe lajmi ka ca difekte
    `That` is good and `that` is funny...but it costs a lot of money...

i/e regjistruar Maska e malo666
    Anëtarësuar
    26-04-2007
    Postime
    564
    lol delfin une e lexova mire. ketu shteti kerkon apo 'sponsorizon' ndryshimin e nje feje, me ane te 'teologeve' te punesuar nga shteti. ti tashti me thua mua cilin shtet?

problemi qendron pse duhet te kete shteti kete fuqi? keto procese duhet te vijne nga autoritetet islame ne liri te plot jo nga 'teologet' e shtetit, cfare do quheshin keto myslimane te turqise po te besonin kete revizionizem? per mua nuk do ishin sunite.

Larguar.
    Anëtarësuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Citim Postuar më parë nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Hadithet duhet rishikuar dhe rivleresuar edhe njehere , dhe te gjitha hadithet qe burojne nga tipa si mesia4ever duhet te largohen nga feja islame. Ky ka qene qendrimi im me pare , eshte qendrimi im sot, dhe do te jete neser.

Gostivari_usa
    Bashke me Kuranin, them se duhesh revizionuar edhe ti Gostivar. Dhe e di pse ? Sepse nuk ka revizionizem pa revizioniste. Pse, kush thua ti do ta beje revizionizmin ? Kapitalistet valle ? Ncuq. Revizionizmi do revizionistet e vet.

Gostivar, nje pyetje personale, po deshe mos u pergjigj, ska gje, une prape te dua shume : kur i ke kontrolluar kandeletat per here te fundit ? Dhe a te ben zhurme koka kur te prodhon ndonje mendim ?

HUNDLESH Maska e altin55
    Anëtarësuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324

problemi qendron pse duhet te kete shteti kete fuqi? keto procese duhet te vijne nga autoritetet islame ne liri te plot jo nga 'teologet' e shtetit, cfare do quheshin keto myslimane te turqise po te besonin kete revizionizem? per mua nuk do ishin sunite.
    Turqit jane perhibret nuk kane dituri fare per fene e tyre, injorancia qe ata kane mund ti coj dhe me tej jo vetem ne ndyshimin dhe mohimin e haditheve.
    Ketu vertetohet dhe hadithi i Muhammedit (paqa e Allahut mbi te) ku thote, para kjametit mohoet sunneti
    Islami eshte fe qe nuk ndryshon, ka dijetar universitete, ku spjegojne fene dhe vertetsin e haditheve \
    Turqit jame me keq se shqiptaret per dituri ndaj Islamit
    Ligji i Islamit per ate qe mohon hadithet eshte se ai eshte jasht Islamit

Malo666 te pershendes me pershendetjen e banorve te xhenetit eselamu alejkum
    Ndryshuar për herë të fundit nga altin55 : 28-02-2008 më 01:01
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anëtarësuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386
    Citim Postuar më parë nga Lioness Lexo Postimin
    PS: Do te ishte mire qe bashkebiseduesit te qendrojne brenda temes, psh, duke iu pergjigjur pyetjeve te parashtruara. Gjithashtu, mire do te ishte nqs besimtaret myslymane mund te sillnin hadite te cilat ata/ato mendojne se duhen hequr apo modifikuar. Nenvizova myslymane qellimisht (per mesian.) Nqs nuk e keni kuptuar, ky projekt po ndermerret nga vete besimtaret myslymane e jo nga te tjere.
    Ne familjen time te ngushte dhe te gjere te gjithe pothuajse thone se jane myslimane, po me i pyet se cka jane hadithet, 90% e tyre nuk dijne se cka jane e le me se cilat jane te dobeta e te forta, (pe din ku e kam fjalen). A po deshiron me t'i tregu se cilat duhet hequr e cilat jo. Ato qe tregojne per vrasjet dhe krimet e Muhamedit dhe islamit duhen hequr? Shiko a shkon kjo logjike. Ato qe nuk i shkojne per shtati fese islame duhet hequr, ato qe i shkojne duhet me qendru. Askujt nuk i nevojitet kjo genjeshter por kur ta gjykoni fene islame bazohuni vetem ne shkrimet e shenjta te kesaj feje, Kuran dhe Hadithe e mos u bazoni se cfare thone myslimanet se shumica haber skane bile as per bazen e fese islame e le me te tjera gjera. Po flas nga pervoja.

http://debate.org.uk/topics/history/xstnc-7.html
    Myslimanet e pare kane bere gjenocid fetar dhe pastrim 'etnik' ne baza fetare e keta thone se jane te dobeta.

Sahih Al-Bukhari Hadith 4.380
    Narrated by Ibn Umar
    Umar bin Al-Khattab expelled all the Jews and Christians from the land of Hijaz. Allah's Apostle after conquering Khaibar, thought of expelling the Jews from the land which, after he conquered it belonged to Allah, Allah's Apostle and the Muslims. ...

Respekt dhe pershendetje

AdIdAs Maska e DoLpHiN
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    Hono Lulu
    Postime
    1,453
    lol delfin une e lexova mire. ketu shteti kerkon apo 'sponsorizon' ndryshimin e nje feje, me ane te 'teologeve' te punesuar nga shteti. ti tashti me thua mua cilin shtet?

Po keta sunite jane ndryshe ne cdo aspekt.Kur thyejne shume rregulla pervec shamise , perse mos ta thyejne edhe rregullin e kesaj te fundit? Une kam ne shkolle femra te mbuluara qe kane pirsing ne hunde , gjuhe etj... Problemi ketu eshte keqkuptimi i fese , dhe teologet jane te vetmit qe mund ta udheheqin popullsine drejt nje kuptimi me te mire te saj. Shteti turk ka nje sektor te caktuar qe merret me fene , dhe nese nuk e di , qeveria aktuale akuzohet si jo-sekulare ( pra si fetare ). Te henen hyri ne fuqi ligji qe lejon femrat te hyne te mbuluara ne universitet , pra shteti nuk na qenka kunder vullnetit te popullit. Nuk do behet asnje reformim pa konfirmimin e drejtuesve te komunitetit islam ne vend, dhe per mendimin tim eshte mire te behet sepse shumica e femrave mbulohen se ashtu do baba , ose mbulohen dhe thyejne rregulla te tjera si psh: Mbulojne koken dhe veshin rroba shume te ngushta. Nuk eshte kunder te drejtave te njeriut te reformohet feja , sepse kush do te ndjeke te vjetren mund ta ndjeke dhe askush nuk e pengon. Por te detyrosh femren te mbulohet eshte kunder te drejtave te njeriut (sigurisht qe ka edhe shume femra qe mbulohen me deshiren e tyre).
    `That` is good and `that` is funny...but it costs a lot of money...

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A duhet të dalë Shqipëria nga Konferenca Islamike?
    Nga Fenomeni në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 282
    Postimi i Fundit: 13-04-2009, 14:04
  2. Turqia dhe BE
    Nga Lioness në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 194
    Postimi i Fundit: 04-07-2008, 19:55
  3. Të drejtat e njeriut në Lindje dhe në Perëndim
    Nga Shpresmiri në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 18
    Postimi i Fundit: 09-02-2004, 19:06
  4. Konferenca Islamike + Terrorizmi ne Shqiperi
    Nga Brari në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 82
    Postimi i Fundit: 16-04-2003, 14:48

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •