Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 25 prej 25
    Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

i/e larguar Maska e bklyn_kid
    Anëtarësuar
    28-01-2008
    Vendndodhja
    Brooklyn
    Postime
    202
    E kam gjet edhe une nje foto, jo shum cilesi e mir, po pap vlen! Esht Fan Noli gjat perpjekjeve per krijim e kishes autoqefale neper Shqiperi.
    Nuk e di ne cilin qytet ama.

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    ja dhe nje foto nga dekorimet
    Me erdhi cudi qe Topi nuk erdhi te shikonte kishen
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

Citim Postuar më parë nga Conquistador Lexo Postimin
    Historia nuk është vetëm data betejash. Në histori kanë vend dhe ngjarjet shpirtërore të një kombi. Më tetë mars u mbushën plot 100 vite kur Fan Noli do të vishte rason e prifit për të nisur betejën e tij në krye të kishës ortodokse shqiptare. Në Bosotn në kishën ku pikërisht 100 vite më parë Noli do të mbante dhe meshën e parë në shqip, do të mbahet një ceremoni për ndër të figurës së Nolit, ndërsa për herë të parë përvjetorin e themeluesit të kishës autoqefale shqiptare do të marrë pjesë dhe kryepeshkopi i Tiranës dhe i gjithë Shqipërisë, Fort lumturia e Tij, Anastasi.
    Përvjetorët
    Kisha shqiptare ortodokse në SHBA ka tre përvjetorë historikë. Tetë marsi është 100-vjetori i dorëzimit të Fan Nolit në prift, gjë që shënon dhe ringritjen e kishës shqiptare në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ndërkohë që po në atë vit, më 22 mars, është 100-vjetori i të parës Liturgji Hyjnore në gjuhën shqipe nga At Theofani dhe i themelimit të kishës shqiptare të Shën Gjergjit në Boston. Ndërsa po në mars shumë vite me pas do të mbyllte sytë dhe personazhi kryesor i shqiptarëve dhe besimit ortodoks në Shqipëri. Më 13 mars 1965 në Florida do të mbyllte sytë Theofan Noli.
    Ceremonia
    Sot në kishën katedrale të Shën Gjergjit në Boston të SHBA-ve do të kryhet Liturgji Hyjnore festive, e drejtuar nga dy episkopët e shqiptarëve të SHBA, Hirësia e Tij Nikoni (Liolin) dhe Hirësia e Tij, Ilia (Ketri). Ndërsa për herë të parë në një ceremoni të tillë do të marrë pjesë dhe Kryepeshkopi i Tiranës dhe i gjithë Shqipërisë, Fort lumturia e Tij Anastas Janullatos. Ndërkohë që më pas në me mjediset e restorantit të njohur "Pier 4", i themeluar nga shqiptari Antoni Athanas, do të shtrohet dreka festive e rastit.
    Historia
    Themelimi i kishës së Shën Gjergjit është një nga ngjarjet më të rëndësishme për komunitetin ortodoks shqiptar në Amerikë. Kancelari i Kishës At Arthur Liolin në komente që i ka bërë kësaj ngjarje shprehet, se merita kryesore për këtë gjë i takon Fan Nolit. "Vitet e para të komunitetit dëshmuan demonstratën rreth një gojëtari të flaktë dhe të aftë, Fan S. Nolit, i cili filloi një karrierë vërtet të paparë. I thirrur në shërbim të Perëndisë, ai u shugurua prift më 8 mars 1908 dhe themeloi katedralen e Shën Gjergjit, si famulli të dielën e parë të Ortodoksisë në Boston. Kohët kërkuan përpjekje të ngutshme për të krijuar një kishë që t'u drejtohej emigrantëve shqiptarë në gjuhën e tyre, duke siguruar tekstet liturgjike dhe "duke ruajtur ndërgjegjshmërinë e parimeve si në atdhe dhe vetëkëmbënguljen e mësuar këtu në Amerikë", thotë Liolini.

Presidenti Topi: Nënshtetësia e Janullatosit, vetëm çështje kohe

Kryepeshkopi i Kishës Ortodokse Shqiptare shumë shpejt do të marrë nënshtetësinë. Presidenti i Republikës, Bamir Topi, ka deklaruar se nuk ka asnjë pengesë ligjore për të marrë një vendim të tillë. Sipas kreut të shtetit, gjithçka është vetëm çështje kohe. Deklarata e kreut të shtetit u bë dje, në një intervistë dhënë televizionit "Ora News". Ndër të tjera, Topi tha se shteti shqiptar nuk ka asnjë predispozicion negativ ndaj kësaj çështjeje. Madje Topi ka theksuar se, kontributi i Janullatosit për fenë në Shqipëri, por dhe për Shqipërinë në arenën ndërkombëtare është maksimal. "Nuk bëhet fjalë për shkelje ligji. Është një gjë që është në proces. E kam thënë edhe diku tjetër, por po e them edhe sot, ne kemi vlerësim për zotin Janullatos, i cili realisht ka zhvilluar një veprimtari që i takon të zhvillojë në krye të Kishës Ortodokse dhe besoj që ka qenë edhe në një pozicion ku i ka shërbyer Shqipërisë në arenën ndërkombëtare", ka shtuar Topi. Kreu i shtetit nuk ka harruar as të përmendë kritika që janë bërë nga segmente të caktuara në adresë të Janullatosit, duke theksuar se është çështje ndjeshmërie e opinionit publik. "Problemi është në marrjen e nënshtetësisë. Duhen marrë në konsideratë edhe disa ndjeshmëri të brendshme dhe mua më takon të vlerësojmë ndjeshmëritë në mënyrë shumë të kulturuar. Por mund t'ju them që nuk ka asnjë lloj predispozicioni negativ, përkundrazi ka pasur vetëm vlerësime, kam menduar që është një çështje kohe dhe vetëm kohe", është shprehur Topi.
    Ky qeka palle fare....presidenti i Shqiperi!

i/e larguar Maska e bklyn_kid
    Anëtarësuar
    28-01-2008
    Vendndodhja
    Brooklyn
    Postime
    202
    Zeri origjinal.

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema të Ngjashme

1. Theofan Stilian Noli: Jeta dhe veprat e tij
    Nga ILovePejaa në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 15-11-2022, 22:39
  2. Shqiptarët në Boston
    Nga diikush në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 377
    Postimi i Fundit: 08-05-2008, 00:35
  3. Sot më 6 gusht bie 61 vjetori i bombardimit atomik në Hiroshimë
    Nga NoName në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-08-2006, 15:56
  4. Festohet 15 vjetori i Lidhjes Qytetare Shqiptaro-Amerikane
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 22-05-2005, 14:51
  5. Libri i Artë i NBA-së
    Nga Redi në forumin Sporti nëpër botë
    Përgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 28-02-2003, 21:36

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •