Close
Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 51
    Revolucioni ėshtė afėr Maska e Nuh Musa
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar mė parė nga ramazan_it Lexo Postimin
    CITOJ:
    Selamu alejkum, .....shembulli qe permenda une eshte nje shembull shum i nderlikuar, dhe aq LEHT, sa e sheh ti, me siguri se nuk eshte!, ketu me te vertet parashtrohet pyetja, se a guxoj une, per nje SHERBIM qe ja bej dikuj, te kerkoj nje kundershperblim ???....ne kete rast une nuk e shfrytezoj poziten e tjetrit!!!....Nje mekat bihet, kur dikush diskuton me prapavija te keqija, me qellime te keqija, te njollos fene, te paragjykoj fene...... Mendimet e mia nuk jane fetwaja, por MENDIME, kete duhet ta kini para sysh!!!flm

Selam alejkum we rahmetulla we berekatuhu.Mbasi or vėlla Nuh Musa pėr ty shembulli qenka shumė i ndėrlikuar,atėherė pse nuk na mer njė shembull mė tė thjeshtė qė kėshtu tė kuptojnė diēka edhe* tė tjerėt apo je mėsuar vetėm me shembulla tė ndėrlikuara.Dhe desha me ta shtru nji pyetje:"Prej ku i mer kėto baza ty qė na i tregon kėta shembulla tė ndėrlikuara,a mund tė na e vėrtetosh me ndonjė ajet apo me ndonjė hadith,ose vetėm se me ekonominė tėnde?Sa pėr matematikė tė gjithė kemi mėsuar nė shkollė edhe pėr hoxhallarėt qė thua ty se nuk mund qė tė jenė ekonomistė,ku e din ty tė fshehtėn qė je duke u bėm mė i ditur se ata nė ēėshtjen e kamatės.Ēka mendon ty se nė fakulltetin ku e kryejnė ata ,mendon ty se nuk bėjnė ekonomi?Si mund qė tė shprehet njė musliman nė njė mėnyrė si ty kundėr hoxhallarėve,kur e dimė se duhet pasur tepėr kujdes tė pėrgojohet muslimani pa prezencėn e tij.Kur ti thua hoxhallarėt(nė shumės)a spo tė vjen ndėrmend se hoxha i gjithė hoxhallarėve ka qenė i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s.,i pa shkollė dhe nuk ka qenė ekonomist si mendon ty,por e ka shprehur pėr kamatėn ma mirė se ekonomistėt qė ty i mendon.Pra tė tėrhek vėrejtjen qė para se tė postojshė diēka mendohe njė ēik,se metėvėrtetė je duke e tepruar dhe unė kam frikė pėr ty se ndoshta do tė dėnohesh pėr ata qė ke thėnė,vetėm se nė rastėse pendohesh nė kohė(para se tė vjen meleku i shpirtit).Dhe tė lutem qė mos e zė njėsoj si interesi i quajtur kamatė,me interesin qė All-llahu do tė na gjykojė!Ma bėn hallall nė rastėse kam gabuar dhe ju pėrshėndes me selam alejkum we rahmetulla we berekatuhu.

Selamu alejkum!

Ramazan, fene qe praktikon, a e njeh mire???....njerezit GJYKOHEN sipas qellimit....cka mendon eshte qellimi im???...te bej HARAMIN-HALLAL???......une njoh DHJETRA hoxhollare PERZONALISHT, magjister dhe doktor, fatkeqsisht nuk kam ardh ne kontakt akoma me nje "hoxhe", i cili perpos "dawes" ka studjuar edhe ekonomine....por, inshallah, nese Allahu me jep shendetin dhe jeten, nje dite do te takoj edhe nje njeri te tille“, kete se paku e kam deshire....

Nej hoxhe qe e njoh, i meson "nxenesit" e tij, se 1,0 mile arabe eshte 1,852 km....kjo nuk eshte e sakt!!, 1,852 km eshte 1 mile detare (Nautical Mile), e jo arabe, 1 mile eshte 1,609 km, njesi matese ne angli dhe shtetet e komonvelthit e me gjere.......une jam me profession inxhinjer, edhe pse une e kam te sakt, a beson se ato "nxenesit" do te me besojn mua???....JO, nuk do te me besojn, se mua me mungon autoriteti, kurse, nese shpjegimin e miles arabe ne metra e ben hoxha, automatikisht ketu ceshtja mer karakter fetare......me kete MENTALITET, ne muslimanet i kena dhan fese islame mu ate karakter qe e ka feja kristiane....u kena hudh syve nje perde, dhe jemin bere IMUN ndaj kritikes KONSTRUKTIVE.....kjo te ju jete e qarte....une kam shok dhjetra hoxhollare sic e permenda, nuk i nencmoj ne asnje menyre, por i respektoj, vetemse kur e kan gabim, i keshilloj, ashtu sic me keshillojn ata mua....

Prandaj, per hire te diskutimit, te kisha lut te DISKUTOSH me nje kulture muslimane, dhe mos me permend mua ketu gjynahet, pendimet, xhehenemin etj....se nuk jam fut ketu per te bere gjynahe, por per te diskutuar, dhe, ndoshta me ne fund do te kemi te ghith dobi nga kjo...

Citim Postuar mė parė nga ramazan_it Lexo Postimin
    Mbasi or vėlla Nuh Musa pėr ty shembulli qenka shumė i ndėrlikuar,atėherė pse nuk na mer njė shembull mė tė thjeshtė qė kėshtu tė kuptojnė diēka edhe* tė tjerėt apo je mėsuar vetėm me shembulla tė ndėrlikuara.
    ......shembulli eshte i qarte, ndoshta nuk u shpreha i kuptueshem, qellimin e pata te komleksiteti i "pergjigjes"

Huazimi i parave per nje gje luksoze, nga qejfi, nga epshi, nga inati....

Tash le te cajn koken "ekspertet" dhe te japin fetvane, se a guxon huadhenesi te kerkoj nje perqindje.....

....shembull tjeter....

Nje njeri i mjere e fukara vjen dhe me lut per para, qe te bleje fare misri......une nuk i jap te holla, por shkoj ne pazar i blej 200 kg fare misri dhe ja huazoj (200 kg me kushtojn mua 200 €)....pasi ai fukaraja e mbledh misrin, me KTHEN MUA BORXHIN, pra, 200 kg miser....mirepo, ket misrin une e mar, dhe e shes ne pazar per 250 €....effektiv, pa mos derdhur piken e djersit, une kam fituar 50 €....a eshte kjo HARAM ????

selam
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Nuh Musa : 22-04-2008 mė 17:25
    albanish by nature

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar mė parė nga fisniku-student Lexo Postimin
    5. Frutat e pemėve para se tė dalin kokrrat apo tė piqen.

Enes ibėn Maliku (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se i Dėrguari (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) ka ndaluar nga shitja e frutave tė pemėve para se tė piqen, si edhe nga shitja e hurmave (temėr/hurmat arabe) para kohe. Dikush i tha: "Kur ėshtė koha e tyre?" Ai (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) tha: “Kur tė skuqen apo tė zverdhen.

...selamu alejkum

Vellezer, mos i nxirni nga konteksti hadithet!!!!....kini kujdes...

Nena plak e imja rahmetlija, bente nje turshi shum te shijshme me BOSTAN taze, pra, pa mos u pjekur....dmth. ajo ka bere haram ???

Si qendron puna me domatet jeshile, a i keni shijuar njehere te futur ne xhize????...jami jami, mmmmmmm

selam
    albanish by nature

Besimtar Musliman Maska e eldonel
    Anėtarėsuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtina
    Postime
    1,219
    Citim Postuar mė parė nga Nuh Musa Lexo Postimin
    ...selamu alejkum

Vellezer, mos i nxirni nga konteksti hadithet!!!!....kini kujdes...

Nena plak e imja rahmetlija, bente nje turshi shum te shijshme me BOSTAN taze, pra, pa mos u pjekur....dmth. ajo ka bere haram ???

Si qendron puna me domatet jeshile, a i keni shijuar njehere te futur ne xhize????...jami jami, mmmmmmm

selam
    selam alejkum
    O Nuh qartesoje pak me do sene se nga qeshtje po i ngrit disa te tjera ma ba hallall po keshtu po me duket dhe s po di se qka te intereson me shum rreth kesaj .

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar mė parė nga eldonel Lexo Postimin
    selam alejkum
    O Nuh qartesoje pak me do sene se nga qeshtje po i ngrit disa te tjera ma ba hallall po keshtu po me duket dhe s po di se qka te intereson me shum rreth kesaj .

alejkum selam,

.....nuk ka dyshim ne hadithin, por "forma" e prezentimit nuk eshte ne rregull.....une nuk e di ju ku jetoni, por, ne perendim jane gjerat aq te sensibiluzuara, saqe nga muslimanet kerkohet nje maturi e jashtzakonshme ne cfaredo verprimi qofte...
    Edhe ne perendim pjesa dermuese e popullates eshte e "paarsimuar", sidomos sa i perket islamit jane edhe akademiket gati me zero dijeni.....kjo aman eshte themeli, baza e cfaredo lloji te polemikes....dhe beseoni, miza behet bellic, nese ju jepet keqdashesve te islamit nje "shkak" per te atakuar islamin.

Nese ja hudh nje antimuslimani hadithet e mesiperme keshtu te thata para hunde, ai do te perqesh dhe do te tallet, me kete i bejm dam, islamit, vetvetes dhe shoqerise muslimane, se automatikisht njeriu i thjesht e pasqyron mbi gjith shoqerine ate pike....pra, nese ki musliman eshte keshtu, edhe gjith te tjeret jane keshtu. Pra, ne duke dash te bejm mire, i ushqejm paragjykimet dhe bejm ne fund me shume dem se hajer...

Une jam i vetedijshem, se ketu gjindemi ne nje forum shqiptare, dhe se te interesuarit i kuptojn keto haditeh ashtu sic duhet, mirepo, entuziazmi i muslimaneve te rri, te cilet akoma kan filluar me u thellua ne teorine e fese tone, i ben te verper dhe deri diku edhe i radikalizon ne qendrimet....me ate INFORMAT nga ki forum, nje vella i yni do te dale jasht, dhe do te konfrontohet me at keqdashein e islamit, dhe menjere do te rreshqes ne poziten humbese.....fakt eshte se, ne cdo konverzacion ndermjet nje muslimani dhe jomuslimani, potenciali per polemike eshte i madh, kjo gjithmon nisur nga jomuslimani, sepse islami eshte ne defensive, sidomos keto 10 vitet e fundit.

Me nje shembull banal (bostan taze, apo domate jeshile) rra hadithi !!!, deshirojm kete ta bejm ne ???

Ja ki eshte intencioni im ne thelb, ndoshta ju duken qendrimet pak te cuditshme, por, hajri eshte ai qe me intereson, pasqyrimi i islamit ne nje drite te kthjellet dhe te ndritshme, ashtu sic ka qen asaj kohe, kur ka sunduar boten....jo me pushke e me force, por me fjale e dije....fatkeqsisht ne jemi larg asaj, shume larg asaj....xhahilat e sodit jemi ne muslimanet.....fatkeqsisht eshte keshtu.....sepse jemi larguar drites, apo ???, nuk mjafton te them, se e dua dhe e praktikoj kur'anin, edhe nese kjo deshmohet me vepra....ajo qe eshte me rrendesi eshte kuptimi i gjithe proceseve rreth e perqark, e me ne fund, praktikimi eshte me i thejshti e me i lehti veprim qe mund ta imagjonojm, ai vjen vetvetiu....

me nderime
    albanish by nature

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Citim Postuar mė parė nga Vista Lexo Postimin
    Nje Pyetje:

Shembull:

Kam ndertuar nje shtepi apo nje objekt duke marrė kredi me kamat ne Bank,dhe kjo pasuri realisht eshte jo Hallall,tash arsyet jan te mirnjohura ,kur dihet se kjo eshte imponim nga situata e rende ekomonike qe mbreteron ne Kosove ,por tash shtrohet Pyetja a mundem une qe atė pjes te te hollave te marra ne kredi dhe qe jan te investuara ne shttepin time ,dhe me qellim qe te pastroj shtepin time nga kjo pasuri e felliqur nga kamata,dhe poato te holla qe jan te investuara ne shtepi ,te i jap si sadaka apo te i jap nje te varferi , a eshte e lejuar kjo???

Shtrohet nenpyetja tjeter:
    A mė pastrohet kjo pasuri ,pasi qe te i jap po ato t holla qe dikur i kam marr me kamat dhe po ato te holla pasi qe eshte ndertuar shtepia ,te i jap si sadaka ne menyre qe te me pastrohet kjo pasuri...Pyetja eshte A pastrohet kjo pasuri... kam dyshim se kjo po i gjason ne mas te madhe nje transaksioni te paligjshem apo te nje Larje parash ...

Pershendetje kerkoj pergjgje nga kush deshiron te me pergjigjet !!!
    E bartur nga tema e hapur: " pyetje dhe Pergjigje nga Hoxha Ahmed Kalaja"

Pėrgjigje:
    Me emrin e Allahut, tė Gjithėmėshirshmit, Mėshirėplotit

Falėnderimi i takon Allahut. Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė Dėrguarin e fundit tė Allahut, mbi familjen e tij, shokėt e tij dhe tė gjithė ata qė ndjekin rrugėn e tij deri nė Ditėn e Gjykimit.

Ue alejkum selam ue rahmetullahi ue berekatuhu!

Unė po i pėrgjigjem kėsaj pyetje, po duke sqaruar se nė fillim tė kėsaj pyetje ėshtė shkruar njė shembull. Pra, inshallah ėshtė diēka qė ėshtė si hall, jo thjesht supozim se supozimet s’kanė tė mbaruar e s’duhet ta lodhim veten shumė me to, duke lėnė pas dore diēka qė mund tė jetė mė e nevojshme ose aktuale.

Kamata siē kuptohet edhe nga pyetėsi ėshtė e ndaluar dhe se nuk lejohet vetėm se atėherė kur bėhet domosdoshmėri apo nevoje adekuate qė s’ka zgjidhje vetėm se me tė. Kjo s’mund t’i lihet individėve tė gjykojnė, por poseduesve tė dijes fetare, ata japin fetua (gjykimin fetar) nė lidhje me rastin nė fjale duke e trajtuar si tė veēantė dhe se me kėtė fetua tė veēante s’mund tė punojnė tė tjerėt, duke supozuar se edhe unė jam si ai. Mundohu qė mes teje dhe Allahut Ditėn e Gjykimit tė jetė dikush.

E atėherė le te ndalemi me pyetjen e parashtruar. Siē e thamė kamata ėshtė e ndaluar me Kuran Sunet, Ixhma dhe se ėshtė njė prej dy mėkateve qė Zoti ndėr tė gjithė mėkatet i ka shpallė luftė nė krahasim me tė tjera mėkate dhe mos harroni se ne shqiptaret kemi njė pėrvojė tė hidhur nga kjo, ''vitet 97".

Pyetėsi i nderuar thotė nė pyetjen e tij:

“Kam ndertuar nje shtepi apo nje objekt duke marrė kredi me kamat ne Bank,dhe kjo pasuri realisht eshte jo Hallall,tash arsyet jan te mirnjohura ,kur dihet se kjo eshte imponim nga situata e rende ekomonike qe mbreteron ne Kosove ,por tash shtrohet Pyetja a mundem une qe atė pjes te te hollave te marra ne kredi dhe qe jan te investuara ne shttepin time ,dhe me qellim qe te pastroj shtepin time nga kjo pasuri e felliqur nga kamata,dhe poato te holla qe jan te investuara ne shtepi ,te i jap si sadaka apo te i jap nje te varferi , a eshte e lejuar kjo???
    Shtrohet nenpyetja tjeter: A mė pastrohet kjo pasuri ,pasi qe te i jap po ato t holla qe dikur i kam marr me kamat dhe po ato te holla pasi qe eshte ndertuar shtepia ,te i jap si sadaka ne menyre qe te me pastrohet kjo pasuri...Pyetja eshte A pastrohet kjo pasuri... kam dyshim se kjo po i gjason ne mas te madhe nje transaksioni te paligjshem apo te nje Larje parash ...”

Unė do t’i thosha se Allahu thotė nė Kuran: ''Femen xhaehu meuidhatun min rabihi fenteha felehu ma selef ue emruhu alallah'' qė do tė thotė: ''Kujt i vjen kėshilla prej Zotit tė tij e heq dorė prej saj, i falet ēfarė ka kaluar prej kamatės dhe se ēėshtja e tij pėr atė qė ka kaluar ėshtė nė Dore tė Allahut". D.m.th: nėse njeriu pendohet e heq dorė prej kamatės, fal Allahu tė kaluarėn. Pra, vėlla nėse kjo ēėshtje ose kontratė tashmė ėshtė mbyllur dhe ti je penduar, s’ka pse mė tė mendosh pėr atė qė ka kaluar, por pendim tė sinqerte pėr gabimin e mėparshėm. Ama, nėse ti dėshiron ta vazhdosh kėtė kontratė tė nisur, ti je para dy alternativave: ose ke mundėsi ta zgjidhesh atė si kontratė, e obligohesh ta prishėsh, sepse kjo ėshtė prej domethėnieve tė pendimit tė sinqertė.

Alternativa e dytė; tė mos kesh mundėsi sepse kushtet tė rėndojnė mė shumė nėse ti heq dorė. Nė kėtė rast Allahu s’e ngarkon njeriun mė shumė se sa ka fuqi tė bėjė.

Le tė kthehemi edhe njė herė tek pyetja:

“Kam ndertuar nje shtepi apo nje objekt duke marrė kredi me kamat ne Bank,dhe kjo pasuri realisht eshte jo Hallall,tash arsyet jan te mirnjohura ,kur dihet se kjo eshte imponim nga situata e rende ekomonike qe mbreteron ne Kosove ,...”

Arsyet e mirėnjohura me imponim, situata e rėndė ekonomike, qė tė gjitha kėto qė ti ke pėrmendur janė si puna e llastikut, varet sa e tėrheq, se dikush mund ta quaj nevojė se jeton nė njė dhomė, dikush tjetėr se jeton nė dy dhoma, dikush tjetėr se ka njė vilė po e ka nė katund e duhet tė zbresė nė qytet, etj. Pra, duhet njė njeri kompetent ta ndajė kėtė punė, jo t’i japim fetua vetes sonė, pse janė hoxhallarėt atėherė?

Pėr pjesėn e pyetjes suaj: “...por tash shtrohet pyetja a mundem une qe atė pjes te te hollave te marra ne kredi dhe qe jan te investuara ne shttepin time ,dhe me qellim qe te pastroj shtepin time nga kjo pasuri e felliqur nga kamata,dhe poato te holla qe jan te investuara ne shtepi ,te i jap si sadaka apo te i jap nje te varferi , a eshte e lejuar kjo???”
    mund tė themi se ky si veprim ėshtė i lejuar po s’ka pse me kėtė nijet, qėllim. Ē’ka kaluar ėshtė mbyllur e s’ka pse tė mendojmė kėshtu. Do ta bėsh pėr shpirt, si i thonė, s’ka problem, po jo si diēka e detyruar.

Pjesa e pyetjes suaj: “Shtrohet nenpyetja tjeter: A mė pastrohet kjo pasuri ,pasi qe te i jap po ato t holla qe dikur i kam marr me kamat dhe po ato te holla pasi qe eshte ndertuar shtepia ,te i jap si sadaka ne menyre qe te me pastrohet kjo pasuri...Pyetja eshte A pastrohet kjo pasuri... kam dyshim se kjo po i gjason ne mas te madhe nje transaksioni te paligjshem apo te nje Larje parash ...”

Siē e pėrmenda mė lart s’ka pse. Ē’ka kaluar, ka kaluar dhe ėshtė mbyllur tashme. Ajo qė ka kaluar me teube e pendim tė sinqertė. Allahu e di mė sė miri.

Ah, se pėr pak harrova dhe kėtė pjesė tė pyetjes: “Pershendetje kerkoj pergjgje nga kush deshiron te me pergjigjet !!!”

Kjo pjesė nuk mė duket normale qė pėr fenė tonė tė themi kush tė dojė apo tė mundet tė pėrgjigjet. Kjo tregon se gjeja jo mė interesante nė jetėn tonė ėshtė feja, pėr vetė faktin se si drejtohemi.

Po tė ishte puna pėr njė biznes apo shkollė, apo mjekėsi, a do thoshim kėshtu? Ēėshtjeve fetare duhet t’i japim mė shumė rėndėsi dhe prioritet, sepse aty ėshtė jeta e vėrtetė pėr besimtarin dhe sekreti i lumturisė sė dy botėve.

Faleminderit pėr mirėkuptimin dhe durimin! Eselamu alejkum!

Ahmed Kalaja

www.burimijetes.com

28.04.2008
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga fisniku-student : 30-04-2008 mė 10:20
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Tė shesėsh mė lirė se tjetri
    Shejh Ibn Uthejmin
    el-Sherh el-Mumti’ (8/204)

Pyetje: A ėshtė haram ofrimi i njė ēmimi mė tė ulėt pėr tė njėjtin artikull, me qėllim tė konkurrimit me tregtarėt e tjerė, dhe a konsiderohet kjo tejkalim i vėllait musliman* nė ofrim/tregti?

--------------------------------------------------------------------------------
    * "Asnjėri s'bėn t'ia rrėzojė ēmimin vėllait tė tij". [el-Buhari (5142) dhe Muslim (1412) nga Ibn Umer]
    "… dhe ai s'bėn tė shesė mė lirė se vėllai i tij [musliman]". [Muslim (1408) nga Ebu Hurejra]
    "Asnjėri s'bėn tė shesė mė lirė se vėllai i tij, derisa tė arrihet apo tė anulohet marrėveshja". [en-Nesa'i (4504) nga Ibn Umer. I cilėsuar si sahi nga el-Albani nė Sahi en-Nesa'i]

--------------------------------------------------------------------------------

Pėrgjigje:
    Pikėpamja e saktė ėshtė se ėshtė haram t'ia rrėzosh ēmimin vėllait musliman, qoftė kjo gjatė kohės kur ata ende mund ta anulojnė marrėveshjen, apo pas kėsaj. Por, nėse kjo ndodh pas njė kohe tė gjatė, s'ka gjė tė keqe nė kėtė, dmth nėse kjo ndodh pas njė jave apo njė muaji dhe tė ngjashme me kėtė, dhe ai vjen e thotė:'Do tė tė jap njė artikull tė ngjashėm pėr nėntė, kurse ia e kishte blerė pėr dhjetė, pra, s'ka gjė tė keqe nė kėtė, sepse s'ėshtė e mundshme tė anulohet marrėveshja nė kėtė fazė.

i/e regjistruar Maska e onpeja
    Anėtarėsuar
    01-02-2006
    Postime
    71

Konfuzioni ne munges te institucioneve Islame botrore

Mos haroni qe njerezit e thjesht jane ne konfuzion te plote me shume probleme ne jete e njera nga to eshte kamata, kredia, afatizimi etj.

Une kame shume pyetje qe me sillen neper koke njera nga to eshte edhe kredia.

Nuk do te mundohem as pak te shtjelloj apo te jape pergjigje per dichka qe nuk me takon, mua si musliman me takon te lexoj dhe te kuptoj ne menyre te arsyeshme nga njerezit me autoritet institucionalo Islam qe rrjedh nga "vota" e njerezve (sqarim voten e vendosa ne thonjeza, me sa di une nuk ka institucione islame botrore ku edhe une si musliman mund te votoj). Per deri sa Islami juridik, ekonomik eshte pa institucione pergjegjese qe mund te marr vendime te aryeshme te kohes, ne kokat tona do te jete nje lemsh i madh.

Pyetja eshte a din dikush per ndonje vendim sigurt edhe arsytim nga nje grup njerez te pergjegjeshem autoritative te botes islame rreth kredis dhe kamates. E cila mund te jete botuar apo publikuar neper Libra, Gazeta, WebSite etj.

Besoj se duhet mbajtur rrend te definohet se chka eshte kredi, chka eshte kamat, chka eshte afatizim, chka eshte tregeti etj. vetem ateher mund te zgjidhen gjerat.

Mendoj qe Islami eshte fe e logjikes dhe e arsyes, atehere mos i mbyllni te gjitha rruget, por diskutoni ne menyre te hapur dhe fitimprurese.

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    ZGJEDHJA

Ē'ėshtė zgjedhja.
    Zgjedhja ėshtė tė kėrkosh mė tė mirėn pėr vete prej dy gjėrave: ose tė zgjedhėsh plotėsimin e aktit tė shitblerjes (ta pėrfundosh atė), ose ta prishėsh aktin dhe tė tėrhiqesh.

Llojet e zgjedhjes.

1. Zgjedhja nė vend.
    Kjo e drejtė pėr tė zgjedhur ėshtė pėr tė dyja palėt, qė nga fillimi i aktit deri sa tė ndahen nga njėri-tjetri, me kusht qė tė mos kenė rėnė nė njė mendje pėr rrėzimin e zgjedhjes (d.m.th. nėse vendosin kusht qė nė fillim qė askush nuk ka tė drejtė tė tėrhiqet nga akti edhe nėse vazhdojnė tė jenė bashkė) ose ta rrėzojnė atė pas aktit apo ta rrėzojė vetėm njėri, atėherė rrėzohet e drejta e tij nė zgjedhje dhe mbetet e drejta e tjetrit.
    Ibnu Umeri (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) ka thėnė:
    "Kur bėjnė akt shiblerjeje dy vetė, ēdonjėri nga ata tė dy ka tė drejtėn tė zgjedhė deri sa tė jenė bashkė dhe mos tė jenė ndarė, apo njėri nga ata ta ketė lėnė tjetrin pėr tė zgjedhur. Nėse njėri ia lė nė dorė tjetrit pėr tė zgjedhur dhe pastaj bien nė njė mendje, atėherė ėshtė kryer akti i shitblerjes (dhe detyrohet blerėsi tė marė mallin dhe shitėsi vlerėn). E nėse ndahen pas aktit por njėri nuk e ka mbaruar aktin, atėherė ėshtė kryer akti nė ēdo rast."

- Ėshtė i ndaluar largimi nga vendi i aktit nga frika se pala tjetėr ndėrron mendje.
    Transmeton Amėr bin Shuajb nga babai i tij e ky nga gjyshi i tij se i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) ka thėnė:

"Dy palėt nė tregti kanė tė drejtėn e zgjedhjes deri sa tė ndahen, vetėm nėse kanė vėnė ndonjė kusht zgjedhjeje. Nuk i lejohet askujt qė tė ndahet nga shoku i tij nga frika e kthimit nga ai akt."

2. Zgjedhja e vėnies sė kushteve.

Kjo zgjedhje ėshtė qė tė vėnė kusht tė dyja palėt ose njėra qė tė ketė tė drejtėn e zgjedhjes deri nė njė afat tė caktuar, sado i gjatė qoftė ai. Ky akt dhe ky kusht ėshtė i saktė.
    Ibnu Umer (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) ka thėnė:

"Dy palėt nė tregti kanė tė drejtėn e zgjedhjes deri sa tė ndahen ose tė jetė akti me kushte (tė vėna nga tė dyja palėt ose njėra)."

3. Zgjedhja nė mallin me defekt.

Pėrmendėm mė parė ndalimin e fshehjes sė defektit tė mallit, dhe nėse ndokush blen njė mall me defekt, tė cilin nuk e ka parė para se tė ndaheshin nga akti, atėherė ai ka tė drejtėn e kthimit tė mallit tek shitėsi.
    Ebu Hurejra (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) ka thėnė:

"Kush blen njė dele tė pamjelė (pėr shumė kohė qė tė duket sikur jep shumė qumėsht) dhe e mjel atė, atėherė nėse e pėlqen ashtu le ta mbajė, nėse nuk e pėlqen atėherė ta kthejė tek i zoti dhe bashkė me tė tė japė njė tas me hurma arabe (temėr) pėr qumėshtin qė i mori."

Ebu Hurejra (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) ka thėnė:

"Nuk lejohet lėnia e deles dhe devesė pa mjelė me qėllim qė t’i fryhen gjitė. Nėse ndonjė e blen njė tė tillė, ai ka tė drejtėn e zgjedhjes pas mjeljes sė saj; ose ta mbajė nėse do, ose ta kthejė bashkė me njė tas hurma arabe (temėr)."

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    QIRAJA

Ē'ėshtė qiraja.
    Qiraja ėshtė sundimi i dobisė (p.sh: strehimi ėshtė dobia e banesės) sė diēkaje kudrejt njė pagese.

Gjykimi pėr qiranė:

Allahu i Lartėsuar thotė:
    "Nėse ato i japin qumėsht fėmijėve tuaj, atėherė jepuni atyre shpėrblimin (qiranė) e tyre."

"Njėra prej atyre dyjave tha: “O babai ynė! Punėsoje atė me qira, sepse ai ėshtė mė i miri qė ke punėsuar, ėshtė i fortė dhe besnik."

"Ata gjetėn aty njė mur qė donte tė rrėzohej dhe ai e ngriti atė. Shoku i tij i tha (Musai i tha Hidrit): “Nėse do, mund tė merrje shpėrblim pėr tė."

Aishja (Allahu qoftė i kėnaqur prej saj!) transmeton se i Dėrguari (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) dhe Ebu Bekri morėn me qira njė burrė prej fisit dejl pastaj njė prej fisit Abd bin Udej, tė cilėt ishin udhėzues dhe njohės tė mirė tė shtegjeve (kjo ka qenė nė hixhran e tė Dėrguarit (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė! pėr nė Medine)."

Gjėrat nė tė cilat lejohet qiraja.

Ēdo gjė prej sė cilės ka dobi dhe struktura e saj qėndron e pa prekur, lejohet qiraja nėse nuk ka ndonjė pengesė nga sheriati nė lidhje me tė.
    Ėshtė kusht qė gjėja e marrė me qira tė jetė e njohur, gjithashtu vlera e qirasė tė jetė e njohur, koha e qirasė dhe lloji i punės.

Allahu i Lartėsuar tregon pėr tė moshuarin e Medjenit kur i tha Musait (Paqja e Allahut qoftė mbi tė)!:
    "Unė dėshiroj tė tė jap njėrėn nga dy bijat e mia (pėr martesė) dhe (mehri i tyre ėshtė) tė mė shėrbesh tetė vjet, nėse i plotėson dhjetė, atėherė do tė tė isha mirėnjohės."

Transmetohet nga Handhale bin Kajs se ka thėnė: “Pyeta Rafi bin Hadixh pėr tė punuar nė tokėn e dikujt me tė holla74 dhe mė tha: "Nuk ka problem pėr kėtė, …nėse ėshtė diēka e ditur dhe e siguruar, nuk ka problem nė tė."

Qiraja (paga) e punėtorit.

Ibėn Umeri (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) ka thėnė:

"Jepjani hakun punėtorit para se t'i thahet djersa!"

Gjynahu i atij qė nuk ia jep hakun punėtorit.

"Allahu i Lartėsuar thotė: “Unė jam armik i tre personave nė Ditėn e Kiametit: njė personi qė jep pėr hirin Tim pastaj tradhėton; njė personi qė shet njė njeri tė lirė dhe e ha ēmimin e tij, dhe njė personi qė merr nė punė njė punėtor dhe pasi ai ia kryen punėn, ky nuk ia jep tė drejtėn (hakun) e tij."

Gjėrat nė tė cilat nuk lejohet qiraja.

"Dhe mos i detyroni robėreshat pėr prostitucion nėse ato dėshirojnė dlirėsinė, me qėllim qė tė pėrfitoni diēka nga pasuritė e kėsaj bote.
    Siē ndodh pėrgjithėsisht sot nėpėr firmat tė cilat kanė blerė toka dhe punėsojnė punėtorė me pagesė pėr mbjelljen dhe kultivimin e tyre.
    Por nėse ndonjė i detyron ato, atėherė Allahu pas njė detyrimi tė tillė ėshtė Falės i Madh, Mėshirėplotė."

Xhabiri (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se njė robėreshė e Abdullah bin Ubej bin Selul (koka e munafikėve) qė quhej Mesikeh dhe njė tjetėr qė quhej Emimeh, detyroheshin nga ai pėr prostitucion dhe ato u ankuan tek i Dėrguari (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!). Atėherė Allahu zbriti Fjalėn e Tij: “Mos i detyroni robėreshat pėr prostitucion…” deri nė Fjalėn e Tij: “Allahu ėshtė Falės i Madh, Mėshirėplotė."

Ebu Mesud el Ensari (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se i Dėrguari (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) e ka bėrė haram ēmimin e qenit, paratė e prostitucionit dhe qiranė e fallxhorit."

Qiraja nė leximin e Kuranit.

Abdurrahman bin Shibėl el Ensari thotė: “Kam dėgjuar tė Dėrguarin e Allahut (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) tė thotė:

"Lexoni Kuran dhe mos u ushqeni me tė. Mos shtoni pasurinė me tė, mos e harroni atė (duke ndenjur gjatė pa lexuar) dhe mos e teproni nė tė (duke zbukuruar zėrin sė tepėrmi)!"

Xhabir bin Abdullah thotė: “I Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) doli tek ne, ishim duke lexuar Kuran e nė mesin tonė ndodheshin beduinė dhe joarabė. Ai tha:

"Lexoni, se leximi juaj ėshtė i saktė! Do tė vijnė pas jush njerėz qė do ta teprojnė nė leximin e tij (duke zbukuruar zėrin dhe duke u pėrpjekur qė tė nxjerrin shkronjat nė njė mėnyrė tė tepruar, me qėllim qė tė mburren e tė bėhen tė njohur), do tė kėrkojnė shpėrblimin e tij shpejt dhe nuk do ta vonojnė atė (do tė kėrkojnė shpėrblimin (qiranė) e leximit nė kėtė botė dhe do t’i japin pėrparėsi mbi shpėrblimin e botės tjetėr)."

Ebu Seid el Hudri (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se ka dėgjuar tė Dėrguarin e Allahut (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!) tė thotė:

"Mėsojeni Kuranin dhe kėrkojini Allahut me tė xhenetin para se ta mėsojnė atė njerėz qė kėrkojnė me tė (mėsimin e tij) dunjanė! Kuranin e mėsojnė tre persona: njė person qė mburret me tė (pėr tė fituar emėr), njė qė ushqehet me tė dhe njė qė e lexon atė pėr Hir tė Allahut."

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    SHOQĖRITĖ TREGTARE

Ē'ėshtė shoqėria tregtare.

Shoqėria tregtare ėshtė njė marrėveshje e cila bėhet ndėrmjet dy personave apo mė shumė, qė tė bashkohen me qėllim qė tė arrijnė tė fitojnė nė tregti. Kjo shoqėri mund tė ndodhė edhe pa ndonjė marrėveshje, siē ėshtė rasti me trashėgiminė.

Gjykimi pėr shoqėrinė tregtare.

"Dhe me tė vėrtetė, shumė bashkėpjesėtarė i bėjnė padrejtėsi njėri-tjetrit pėrveē atyre tė cilėt besojnė dhe punojnė mirėsi e drejtėsi. E sa pak janė kėta!"

"Nėse ndonjė burrė apo grua nuk lė pas as paraardhės, por ka vėlla ose motėr, secili prej tyre merr njė tė gjashtėn (e trashėgimisė. Por nėse lė mė shumė se dy, atėherė ata janė pjesėmarrės (ortakė) nė njė tė tretėn e trashėgimisė."

Es Saib (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) transmeton se i ka thėnė tė Dėrguarit (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė!): "Ke pas qenė ortaku im nė kohėn e injorancės dhe ishe ortaku mė i mirė (qė gjendej)…"

Shoqėria tregtare sipas sheriatit.

Imam Sheukani nė "Sejli el xhirar", vėll. lll, f. 246-248 thotė:

"Shoqėria e rregullt nė sheriat ėshtė ajo shoqėri qė gjendet si rrjedhojė e pėlqimit tė dy palėve apo mė shumė, nė mėnyrė qė ēdonjėri prej tyre tė fusė njė sasi tė caktuar tė hollash dhe pastaj t'i fusin ato nė tregti, me qėllim qė tė arrijnė tė fitojnė dhe nė fund ta ndajnė fitimin, nė atė mėnyrė qė secili tė marrė nė raport me tė hollat qė futi nė atė aktivitet biznesi. Nėse ata bienė dakord qė ta ndajnė fitimin nė mėnyrė tė barabartė pa marrė parasysh se nga sa lekė kanė futur, atėherė kjo ėshtė e lejuar, meqė ata e kanė pėlqyer njė gjė tė tillė qoftė edhe sikur tė jetė pasuria qė ka futur ndonjėri prej tyre shumė e vogėl dhe pasuria e tjetrit e madhe. Nuk ka problem nė sheriat pėr njė gjė tė tillė, pėrderisa ajo tregti tė jetė me pėlqimin e tė gjithė ortakėve dhe me dėshirėn e tyre”.

Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Veprat dhe cilesite e besimtarit te vertete te Zotit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 14-07-2012, 10:39
  2. Wehhabizmi sipas Ehl-i Sunnetit
    Nga Bani gjk nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 22-10-2009, 12:28
  3. Roli i Akides sė Selefėve nė bashkimin e muslimanėve
    Nga abdurrahman_tir nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 05-02-2009, 06:28
  4. A e shikon dot njeriu Zotin?
    Nga ~Geri~ nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-09-2005, 15:07
  5. Vizita e Varreve dhe kerkimi i ndihmes nga i Varrosuri
    Nga hasanii nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 11-07-2005, 06:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •