Persa i perket ēeshtjes tone ne fjale, pra zhdukjes se xhehenemit tek Ibn Tejmijeh, kjo eshte "meshhur" (e mirenjohur) ne rangjet intelektuale islame.
Dua te them se kjo lloj doktrine e dale perhere te pare nga Ibn Tejmijeh, nuk eshte e panjohur. Dikush qe interesohet per kontinuitetin e dijeve islame nder vite, duhet ta kete hasur se Ibn Tejmijeh ndryshe nga bipolariteti ne mendim, ne format "bardhe e zi", ai ka zhvilluar nje mendim te trete, pra me shfaqien e mendimit Tejminist, vjen edhe tripolariteti. psh: filozofet deklaroheshin per amshueshmerine e botes, ndersa Ehli Sunneti deklarohet per incidentalitetin e botes, ne kete faze hyn ne mes Ibn Tejmije duke deklaruar polin e trete "amshueshmeria e llojit te botes"; per Zjarrin, Xhehmite deklaruan se zhduket, ndersa Ehli Sunneti deklarohet per moszhdukjen, Ibn Tejmijeh deklarohet se zhduket pjeserisht,....kjo lloj filozofie e ka kategorizuar Ibn Tejmijen si nje shkolle e vecante ne filozofine islame (shih rreth kesaj librat e historise se filozofise islame).
Bazuar ne ēka thame me larte, Albani, ashtu sikurse edhe shume te tjere qe nuk i perkasin linjes se Albanit, ne epoken qe jetojme sot nuk e kane pasur te veshtire (mendoj une) te arrine te konfirmojne dogmen e Ibn Tejmijes mbi Zjarrin. Autore me potence ne shkencat Islame kane kofirmuar nje gje te tille, jo pak i rendesishem eshte Subkiju, cdo kush qe njeh peshen e Subkijut, ne momentin qe i bie ne dore libri i tij qe kundershton ashper Ibn Tejmijen, pa medyshje do te kishte hedhur interes per te kerkuar rreth kesaj ceshtje dhe te dale ne konkluzione, ketu nuk hyj une sepse une jam nje grimce atomi mes njerezve me peshe, ato qe une deklarohem nuk jane vec mendime te personaliteteve, them mendime sepse rruga ne te cilen shkel, nuk eshte gje tjeter vecse shfaqia e te njejtes menyre e dijetareve, pra une thjesht shfaq ne forum ate qe dijetaret kane thene rreth kesaj ēeshtje. Fare mire mund te deklarohesha se Ibn Tejmije deklarohet per zhdukjen e zjarrit por ajo qe une perzgjedh nga ēkam hulumtuar eshte ajo se Ibn Tejmijeh anon kah zhdukja, per faktin e elekuences qe perdor Ibn Tejmijeh nuk mund te jem i bindur se ai deklarohet totalisht por thjesh besoj se ai anon kah kjo dogme.
Persa i perket Faraonit, domosdo qe ai do te jete pergjithmone ne xhehenem dhe kjo nuk e rrezon pretendimin e zhukjes se Zjarrit tek Ibn Tejmijeh, per faktin se Ibn Tejmijeh nuk deklarohet per zhdukje teresore por per zhdukje te pjesshme.
Nga ana tjeter, Ibn Tejmijeh asnjehere nuk eshte i percaktuar ne nje stad dmth se Ibn Tejmijeh ne mendimet e tij gjithmone ka levizur dhe nuk ka qene stabil, kete e konfirmojne edhe disa biografe qe flasin se ne fillim Ibn Tejmijeh ishte nje nder njerezit me popullaritet dhe me shume fame ne shkancat islame, por nga fakti se nuk ishte i vetmi solli xhelozine e tij. Kete gje Dhehebiju vete e ka kritikuar ne "Keshillen e arte" drejtuar Ibn Tejmijes.
Persa i perket personit Muhamed hariri el-Habeshi, kete nuk e kam degjuar ai qe kam degjuar per te eshte nje Hafidh (ne hadith) Abdullah El-Hererij El-Habeshij El-Abderij (El-Abderij eshe prejardhje nga ehli Mekkeh qe ka lidhje me Profetin), ben vaki qe ky Muhamed te jete i biri. Nuk e njoh dhe aq mire personalisht, por me ēkam degjuar rreth tij ne Liban, disa jane kundra dhe disa jane pro. Ata qe jane kundra, kundershtojne menyren e ashper qe ai perdor per te demaskuar dogmat e Ibn Tejmijes dhe kryesisht te Ibn Abduluehhabit, ndersa ata qe jane pro tij mendojne se nuk do te kishte rruge tjeter per faktin se vehabizmi po perhapet me shpejtesi ne format nga me te ndryshme.
Persa i perket dijes se keti Abdullahut, thone se eshte Hafidh ne Hadith dhe kete e konfirmon edhe Dar El-Fetua ( Myftinia ne Liban) qe eshte kundra medotes se ashper te tij anti-vehabiste.
Libani eshte nje vend qe gjen rryma te ndryshme, aty mund te gjesh nga Liberalet deri tek ekstremistet, nuk kam pasur frike kurre te degjoj prej disa grupimeve se ēthone, normalisht tek esktremistet nuk kam shkelur asnjehere per vete natyren time qe i urrej setepermi. Edhe pse disave mund t'ju duket e habitshme nuk mund ta mohoj se dy tre here kam degjuar prej keti Abdullahut ashtu siē kam degjuar edhe nga shiitet, ashtu siē kam degjuar edhe nga disa te lajthitur qe me vinte per te qeshur kur i degjoja. Persa i perket Abdullahut, ai kryesisht ka deshire te referoje rreth Fik'hut dhe urren t'i behen pyetje per ceshtje qe rrezikojne ne kufer. por se deklarohet hapur se kush shan Allahun ben kufer, kush shan profetin ben Kufer e cdo gje qe ka lidhje me simbole islame gjera qe jane te perhapura, per fat te keq mes njerezve. Ajo qe dua te theksoj me kete rast se ka shume prej personave qe i thone vetes habeshi (qe ndjekin mesime tek abdullahu) nga injoranca e tyre kane perhapur nje mendim ne Liban se Abdullahu ben qafir cdo njeri qe nuk eshte habeshi dhe kjo per mua dhe per cdo kend qe e njeh Libanin si natyre, duket normale sepse Libni ka shume grupacione qe "per inat te sime vjerre flej me mullixhiun", ndersa mua te dy tre heret me eshte dukur interesant, ndoshta ndoshta nuk kam hasur te degjoj nga ato bemat qe qarkullojne neper Liban rreth tij, por gjithashtu ndoshta eshte hiperbolizuar nga njera ane dhe mitizuar nga ana tjeter figura e Abdullahut. Mua me eshte dukur nje plak i urte dhe i lezecem, i thjeshte per ta kuptuar dhe me duket se po abuzohet me figuren e tij. Allahu e ruajt prej injoranteve nese ai eshte me te vertete i ditur. Une nuk i referohem atij sepse nuk kam studiuar tek ai.
Krijoni Kontakt