Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 18
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Ruajtja e gjuhës shqipe në mërgim një sfidë e vërtetë

Mbi 1 milion Shqiptare tashme jane ne emigracion(dhe une vete jam emigrant),shume nga keta se bashku me familjen dhe femijet e tyre.sigurisht shumica perdorin shqipen ne shtepi,por presioni i gjuhes vendase eshte shume i madh,aq sa femijet po harrojne shqipen,meqenese perdorin gjuhen vendase per shumicen e kohes(ne kopesht ne shkolle etj).
    eshte nje gje e trishtueshme por e vertete.
    para disa kohesh isha ne tek familja e motres(ne nje shtet te huaj),megjithese ata flasin shqip ne shtepi,femijet e saj e kuptojne kuptojne shqipen pak a shume, por nuk flisnin absolutisht asnje fjale,aq sa une e kisha te pamundur te komunikoja me nipin dhe mbesen time.sa gje e trishtueshme!!
    kur mendoj qe arbereshet ne Itali kane me qindra vjet dhe kane ruajtur arberishten,ndersa sot vetem brezi i pare i emigranteve qe lindin ne nje shtet te huaj nuk dine me shqip.
    Bashkepatriote,ne duhet te ruajme me çdo kusht gjuhen kur jemi jashte atdheut tone,vetem genet nuk mjaftojne per tu quajtur shqiptar,nevojitet gjuha, traditat tona te mrekullueshme etj
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Ekuiliber shpirteror Maska e ARKIA
    Anëtarësuar
    29-07-2006
    Postime
    1,068
    Ke te drejte plotesisht ralph.
    Brezi i lindur ne mergim per njemije e nje arsye eshte duke e harruar shqipen.
    Ngelet nje rruge e vetme per te mos humbur fare identiteti i tyre mbas 20-30 vjetesh.
    Investimi per gjuhen ne mergim.
    Vijme tek shteti shqiptar. .......jam pesimist kemi shume halle te tjera si shtet.
    Individi.
    Varet sa dhe si e kupton gjithkush rendesine e rruajtjes se gjuhes. "Te fituar"jane ata femije qe kane prinder patriote te vertete.
    Ka edhe nje teme te ngjashme http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=70370
    Ndryshuar për herë të fundit nga ARKIA : 19-02-2008 më 10:09
    Uji: H2O
    Rakia: H2 OOOOO HO HOOOO

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Nuk ka shpresa,kush lindet e rritet jashte nuk kthehet me ne ballkan,brenda pak brezave do asimilohet,keshtu qe investimi per gjuhen eshte i rendesishem kur shteti ka para....Ka shume prioritete shqiperia para gjuhes se femijeve te emigranteve qe prindi nuk ua meson.....

Femija i emigrantit nuk kthehet ne atdhe,do kontribuoje me pune e taksa per shtetin e huaj ku lind ,keshtu qe shteti shqiptar ska perse te jape leket e kontribuesve vendas ,kur ato leke duhen
    per te permiresuar jeten e femijeve te kontribuesve vendas....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

PEDAGOG Maska e Pyes_Lotin
    Anëtarësuar
    07-06-2002
    Vendndodhja
    Chelsea
    Postime
    1,688
    Ralph,

..Prindi eshte celsi ne kete mes sepse normalisht dihet qe femija pjesen me te madhe te edukimit do ta mar nga prinderit (Kuptohet nese keta prinder punojne me femijet e tyre). Ne Londer pershembull ka shume prinder qe i cojn femijet 2-3 here ne jave ne Klasa Shqiptare. Jane disa organizata Shqiptare qe ofrojne keto Klasa me mesues te kualifikuar.

C`do gje varet nga prindi. Ne kohen qe prindi e con femijen ne keto Klasa femija mesohet me nje rutine dhe kerkon vete "Kur do shkojm prap". Kam shume miq familje qe femijet e tyre kane lindur ne Britani dhe Shqipen e flasin shkelqyeshem "pavarsisht" nga theksi...

Nuk besoj se Shqiperia luan ndonje rol, dhe nese do luante gjerat ndoshta do permirsohenin por diferenca nuk do te ishte dhe aq e madhe. Ketu jane 10-15 Organizata qe ofrojne per te rinjte "Kurse" vallesh Shqiptare "Klasa Shqip". Mjafton te kesh vullnetin dhe te ndihesh krenar se je Shqiptar por kushtet jane ketu.

Une pershembull isha 10 vjec kur erdha dhe nga ora 8 e mengjesit deri ne oren 5 te mbasdites isha ne ambientin e shkolles ku shumicen e kohes flisja Anglisht. Kishim pushim mengjesi dhe dreke ku flisja Shqip me Shqiptar te tjer. Ne fillim ndoshta u mesova me mire me Anglishten dhe Shqipja "nuk me hynte shume ne pune", por mendoj qe fal babit tim i cili kur me degjonte me ndonje shok qe flisja anglisht ne shtepi me thoshte gjithmone "Jooo Anglisht ne shpiiii". Ato kohe qeshja. Kaluan disa vite dhe pastaj im at me ulte cdo darke dhe me fliste per histori te ndryshme Shqiptare. Kete metode e vazhdon dhe sot e kesaj dite por ce do duket se tashme jam une ai i cili eshte me i interesuar per Shqiperine, se ai ka humbur shpresat per token mem.

...Nga eksperienca ime mendoj se nje femi duhet te kete nje familje te shendosh. Te jet i lidhur me gjysherit,dajat/xhaxhallaret/hallat e tezet, qe te ndej interesin per tu kthyer atje dhe qe "dikush eshte atje" une duhet te kthej koken mbrapa....

E dashura ime ka lindur ketu, dhe kur flasim bashk Shqip qesh sepse disa terme i thote Shqip por duke i menduar ne menyren Angleze. Besoj se dhe une, te njejten metod do te perdor per femijet ndoshta me me pak inponim por gjithsesi gjuha jone do jete e para.
    Jam JETUS jo TREGUS!.

i/e regjistruar Maska e alda09
    Anëtarësuar
    08-02-2008
    Vendndodhja
    a casa
    Postime
    1,327
    Jo nuk jam e ketij mendimine dhe bashkeshorti im jemi me pasaport italiane nuk e them kete per mendjemadhesi por per te imagjinuar sa vjete kemi qe jetojme ketej, dhe femijet tane shqipen e flasin ne menyre te perkryer,bile u blej here pas here libra shkollor shqip, dhe te gjithe shqipetaret qe njoh une ua percjellin me fanatizem gjuhen,por ka dhe nje kategori tjeter qe e injorojne por mendoj se jane te paket e i percmoj per kete.

SupremacY Maska e IL__SANTO
    Anëtarësuar
    23-08-2004
    Vendndodhja
    Larg
    Postime
    4,248
    Citim Postuar më parë nga alda09 Lexo Postimin
    Jo nuk jam e ketij mendimine dhe bashkeshorti im jemi me pasaport italiane nuk e them kete per mendjemadhesi por per te imagjinuar sa vjete kemi qe jetojme ketej, dhe femijet tane shqipen e flasin ne menyre te perkryer,bile u blej here pas here libra shkollor shqip, dhe te gjithe shqipetaret qe njoh une ua percjellin me fanatizem gjuhen,por ka dhe nje kategori tjeter qe e injorojne por mendoj se jane te paket e i percmoj per kete.
    alda09 o patriote me behet qejfi qe e mbroke me fanatizem gjuhen tone.
    Por ketu nuk behet fjale per zevendesim total por per 1 rritje Graduale te fjaleve te huaja ne jeten e perditeshme.
    Personalisht edhe pse mundohem shume here me vjen me e thjeshte ta them 1 fjale gjate Fjalise ne Italisht per momentin.
    Per mua eshte vertet sfide e veshtire.
    Hapu Shoqe Se Skom Frenaaa.

EPIROT Maska e EDLIN
    Anëtarësuar
    16-07-2007
    Vendndodhja
    ku bëhen qinglat
    Postime
    1,527
    Djali im ka lindur ketu ne itali dhe eshte kater vjeç sot, per asnje moment nuk i kam folur ne italisht, jo per patriotizem por nuk me shqitej nga goja asnje fjale ne ate gjuhe kur i drejtohesha atij.
    Sot flet shume mire shqip, megjithese fjalori nuk ngjan me nje femije te kesaj moshe ne shqiperi por me shume me fjalorin e bang-bang dhe çufo ose te ndonje te rrituri.
    Mendoj se sfida me shqipen do te jete me e madhe ne vitet qe do te vine.

i/e regjistruar Maska e alda09
    Anëtarësuar
    08-02-2008
    Vendndodhja
    a casa
    Postime
    1,327
    Citim Postuar më parë nga IL__SANTO Lexo Postimin
    alda09 o patriote me behet qejfi qe e mbroke me fanatizem gjuhen tone.
    Por ketu nuk behet fjale per zevendesim total por per 1 rritje Graduale te fjaleve te huaja ne jeten e perditeshme.
    Personalisht edhe pse mundohem shume here me vjen me e thjeshte ta them 1 fjale gjate Fjalise ne Italisht per momentin.
    Per mua eshte vertet sfide e veshtire.
    Dai mos fol keshtu,kjo nuk do te thote braktisje gjuhe. te gjithe bejme lapsuse por kjo ndodh pse emigrojm, perjashtoj rastet e atyre qe e mohojne gjuhen e tyre por nese une e ruaj dhe e trasmetoj shqipja nuk vdes kurre,por as duhet t pretendoj qe pas 40 vjetesh te flas me ate rrjedhshmeri.nqs dua ta flas pastr ateher duhet te kthehem ne shqiperi sepse vetekuptohet qe komunik me gjuhen e huaj.

Not Interested ! Maska e Marijuana85
    Anëtarësuar
    13-01-2007
    Vendndodhja
    Home for a while and soon back to U.K :)
    Postime
    683
    Citim Postuar më parë nga ralph Lexo Postimin
    Mbi 1 milion Shqiptare tashme jane ne emigracion(dhe une vete jam emigrant),shume nga keta se bashku me familjen dhe femijet e tyre.sigurisht shumica perdorin shqipen ne shtepi,por presioni i gjuhes vendase eshte shume i madh,aq sa femijet po harrojne shqipen,meqenese perdorin gjuhen vendase per shumicen e kohes(ne kopesht ne shkolle etj).
    eshte nje gje e trishtueshme por e vertete.
    para disa kohesh isha ne tek familja e motres(ne nje shtet te huaj),megjithese ata flasin shqip ne shtepi,femijet e saj e kuptojne kuptojne shqipen pak a shume, por nuk flisnin absolutisht asnje fjale,aq sa une e kisha te pamundur te komunikoja me nipin dhe mbesen time.sa gje e trishtueshme!!
    kur mendoj qe arbereshet ne Itali kane me qindra vjet dhe kane ruajtur arberishten,ndersa sot vetem brezi i pare i emigranteve qe lindin ne nje shtet te huaj nuk dine me shqip.
    Bashkepatriote,ne duhet te ruajme me çdo kusht gjuhen kur jemi jashte atdheut tone,vetem genet nuk mjaftojne per tu quajtur shqiptar,nevojitet gjuha, traditat tona te mrekullueshme etj
    Interesant ralph
    Vertete eshte gje e trishtueshme ! por ruajta e gjuhes eshte detyra e prindeve mirepo edhe femija kur rritet nese interesohet per gjuhen dhe kulturen e vet mund te flet shqip.
    Une vet jem lindur ne France , prindert e mij me kan folur shqip mirepo jem interesuar dhe po mundohem te mesoj per dite pak me shume per gjuhen time. Nese kam femij shpresoj se do ti kem me naj shqiptar se e flet gjuhen me mire se une
    E falenderoj Forumin dhe anetaret se jan te mrrekullushem
    Think only of the past as its remembrance gives you pleasure. J. Austen

Citim Postuar më parë nga Pyes_Lotin Lexo Postimin
    Une pershembull isha 10 vjec kur erdha dhe nga ora 8 e mengjesit deri ne oren 5 te mbasdites isha ne ambientin e shkolles ku shumicen e kohes flisja Anglisht. Kishim pushim mengjesi dhe dreke ku flisja Shqip me Shqiptar te tjer. Ne fillim ndoshta u mesova me mire me Anglishten dhe Shqipja "nuk me hynte shume ne pune", por mendoj qe fal babit tim i cili kur me degjonte me ndonje shok qe flisja anglisht ne shtepi me thoshte gjithmone "Jooo Anglisht ne shpiiii". Ato kohe qeshja. Kaluan disa vite dhe pastaj im at me ulte cdo darke dhe me fliste per histori te ndryshme Shqiptare. Kete metode e vazhdon dhe sot e kesaj dite .
    Mendoj qe ky eshte çelesi per te mbajtur gjalle gjuhen shqipe dhe traditat. Eshte prindi ai qe ka peshen kryesore per ta bere kete gje. Per nje femije eshte fare e lehte per ta humbur gjuhen ne emigrim. Por nese do ia kerkosh vazhdimisht ta perdori, nuk ka per ta harruar. Shteti shqiptar vetem mund te ndihmoj me ane te programeve te ndryshme, por ajo qe mbetet eshte familja. Gjuha eshte ruajtur edhe ne kohe me te veshtira. Tani ekzistojne te gjitha mundesite per te mos e humbur gjuhen nepermjet librave, programeve ne TV (tv ne shqip shikohet ne vende te ndryshme te botes) pjesmarrjes ne shkolla te ndryshme qe jane hapur nga komunitetet shqiptare...etj

Sido qe prinderit ta mendojne se ku do te jete e ardhmja e femijeve te tyre, te dish sa me shume gjuhe eshte diçka gjithmone me vlere. Per te mos permendur qe duke humbur gjuhen, humbet komunikimin me njerezit me te afert dhe nje dite ai/ajo femije kur te rritet do ndjehet i/e vetmuar.
    Mos shkruaj gjë kur je me nerva, sepse, ndërsa plaga e gjuhës është më e keqe se e shpatës, mendo ç’ka mund të jetë ajo e pendës

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe nga vjetersia e treta ne Europe
    Nga niku-nyc në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 239
    Postimi i Fundit: 11-02-2008, 06:39
  2. Identiteti Kosovar dhe Bashkimi i Kosovës me Shqipërinë
    Nga dodoni në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 29-07-2004, 11:43
  3. Gegërishtja gjuhë zyrtare në Kosovë?
    Nga Lekë Rezniqi në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 11-10-2003, 13:56
  4. "Alfabetare e gjuhësë shqip", 1879
    Nga Fiori në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 23-04-2002, 00:32

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •