Gazeta Sotme Saturday, 29 March 2008
Në shërbim të qytetarëve apo zullumeve të qeveritarëve?
Nga Zenel Anxhaku
Në moshë të pleqërisë
Më zunë halle të rënda
Për shkak të Shqipërisë
Që su bë siç ma ka ënda...
Këto janë katër vargje postume të atdhetarit dhe intelektualit model shqiptar, Sali Butka. Në librin e tij të paharruar “Ndjenja për Atdhenë” mund të gjesh shumë vargje të tilla të xhevahirta.
Mirëpo intelektualët e sotëm shqiptar, pak bënë vaki të jenë edhe trima, edhe të guximshëm dhe në çdo çast t’i shërbejnë Atdheut, të vërtetës. Para disa ditëve televizioni kombëtar “Klan” në “Zonën e tij të ndaluar” dhe një emision për ngjarjen e Gërdecit nga gazetari Andi Bushati. Në fund të emisionit “konkluzionet” i realizoi gazetari dhe shkrimtari, botuesi i “Përpjekjes”, Fatos Lubonja. Konkluzioni i tij, pak a shumë ishte ky “Fajin e kemi të gjithë ne, që ndërtuam këtë shtet për 17 vjet”.
Një konkluzion i tillë të paktën për mua është befasues. Dhe mendoi se për sot nuk ka shërbim më të mirë për “oligarkët e parasë” po të shprehemi me një togfjalësh të zotit Lubonja, sesa të shpërndash fajin andej këndej, domethënë fajin ta bësh qyrk e të mos e veshë njeri.
Faji në Gërdec, nuk është qyrk natyrisht por është një qefin që mbuloi një fshat të tërë dhe mund të mbulonte edhe Tiranën. Dhe ka, dhe duhet te ketë emra konkretë.
Fatos Lubonja është autori i një libri të madh “Ridënimi”, Fatos Lubonjë është botues i një reviste serioze bashkëkohore “Përpjekja”. Fatos Lubonja mund të shndërrohej shumë mirë në një intelektual të gjithë publikut. Por jo, Fatos Lubonja fatkeqësisht mbetët intelektual i Berishës. Domethënë i një klani të caktuar. Domethënë shërbëtor i “oligarkëve të parasë”. Më vjen keq për këtë përfundim, por kjo është e vërteta.
Pse mendoi kështu?. …
Pas ngjarjes së Gërdecit, media e specializuar shqiptare është përpara një sfide të re me vetveten. Ajo pyet veten së pari me ankth: Përse nuk munda të investigoja në kohë deri në aferat kriminale të Gërdecit? Pse u mashtrova nga fjalët marramendëse të pushtetit, nga deklaratat për shtyp dhe nga ushtria e zëdhënësve të asgjësë dhe të asgjëkundit?
Duke shtruar këto pyetje, jep edhe disa përgjigje, së pari për veten dhe pastaj për opinionin publik, të cilit duhet t’i shërbejë me devotshmëri.
Së pari, shteti megjithëse orë e çast fliste për transparencë, vetëm transparencë nuk kishte. Së dyti: Ushtria e zëdhënësve të shtypit të asgjësë dhe të asgjëkundit, i marrin rrogat e tyre nga fondet tona publike për të mbuluar aferat e pista të padronëve të tyre. Së treti: Deklaratat për shtyp janë fasada të idhujve të rremë, e shtypi e ka për detyrë të shikojë përtej tyre.
Mund të themi se, gazetaria shqiptare, megjithëse ka në ditët tona shumë emra gazetash të përditshme është, mendoj, në krizë. Në krizë për të vërtetën. Një pjesë e madhe e këtij shtypi i shërben verbërisht një pushteti që pjellë Gërdec, një shtyp i blerë nga zullumet qeveritare.
Dikur nga gazetarët shqiptarë për njëmbëdhjetë numra rresht doli revista prestigjioze “Media shqiptare”, ku gazetarët rrihnin mendime dhe debatonin për probleme të mprehta të medias shqiptare. Por, kjo revistë u mbyll për shkak “fondesh”, se nuk kishte reklama nga shteti, se shteti nuk i do revista të këtilla.
Jam dakord me një konkluzion të gazetarit Andi Bushati në emisionin e tij “Zonë e ndaluar” se zjarri i Gërdecit shërbeu edhe si një prozhektor për të parë shumë të vërteta. Dhe kjo mund të thuhet edhe për të vërtetat për shtypin. Disa prej gazetarëve që e quajnë veten “elitë”, “vipa”, janë sot, si Fausti në studion e tij të punës, përballë dilemës teksa Mefistofeli i kërkonte që ta bënte të lumtur vetëm me një formalitet: Të shisnin shpirtin e tyre. Siç duket, këta gazetarë “vipa” dhe të “elitës” e kanë bërë zgjedhjen e tyre, e kanë shitur shpirtin e tyre tek pushteti, tek Mefistofeli.
Dikur shteti për të bërë për vete të jepte leje krijuese me muaj të tërë, sot të jep tenderë dhe të çon më shërbim jashtë vendit, të zgjedh në komisione dhe komitete fitimprurëse, u jep licenca universitetesh, që në fakt s’janë gjë tjetër veçse kioska mjerane. Rubinetat e shtetit janë pa fund për këta burizanë të shtetit. Kjo është puna e tyre.
Por, ama që të mos kërkojnë që të na mbushin mëndjen si në fillim të viteve nëntëdhjetë të shekullit të kaluar se të gjithë jemi fajtorë dhe të gjitha bashkëvuajtës. Një “vip” i tillë në një gazetë të përditshme shkruante para pak kohësh për çmimet e bukës në Shqipëri, ndërkohë që ai kishte disa muaj që ndodhej jashtë shtetit nga shteti. Dhe na thoshte se çmimi i bukës përsëri nuk ishte i lartë. A mund t’i besoj më publiku një “vipi” të tillë? Duke dizinformuar opinionin publik, këta gazetarë të “elitës” marrin rroga të larta. Dhe ashtu si ajo firma vrasëse e Gërdecit deklarojnë se bashkëpunojnë me firma të huaja, se aksh personalitet i huaj i ka përshëndetur shkrimet dhe librushkat e tyre. Kështu për shembull, drejtori i një agjencie lajmesh shtetërore që gatuan lajmet, siç i do shteti thoshte se ka qenë në specializim jashtë vendit, në fakt ai ishte pastrues nevojtoresh atje. Tani pastron V.C-të e Berishës.
Shtypi sot është përballë një katarsisi të vërtetë. Do t’ju shërbejë parave, pushtetit apo publikut? Shtypi shqiptar ka një traditë të mirë për shkrimet e pakompromis në shërbim të publikut, si shkrimet e Nolit, të Shahin Kolonjës, të Gjergj Fishtës, Konicës etj. Nga ai shtyp duhet mësuar. Një shtyp, në shërbim të vendit, të progresit, të qytetarëve. Noli dikur shprehej se qytetarëve shqiptarë ju duhet kurajë civile.
Sot, më shumë se kurrë na duhet kjo kurajë civile për tu shkëputur njëherë e mirë nga një politikë e vjetër vrastare që për 17 vjet vetëm të këqija i ka sjell vendit duke e ndarë veten në dy trena të blinduar, që qëllojnë vazhdimisht mbi njëra- tjetrën dhe predhat binin dhe bien mbi publikun, mbi qytetarët. Shtypi shqiptar, sot gjendet në një situatë të përafërt si në fillim të viteve nëntëdhjetë, të shekullit të kaluar.
Shtypi duam s’duam ne është një armë me leje siç është shprehur një shkrimtar dhe gazetar i njohur. Dhe kjo armë me leje, duhet të jetë në shërbim të Shqipërisë, të progresit, të qytetarëve kundër zullumeve të dhimbshme të pushtetarëve dhe politikanëve. Ashtu siç ishte kënga e atdhetarit Sali Butka.
Në kohë të pleqërisë
Më zunë halle të rënda
Për shkak të Shqipërisë
Që su bë siç ma kish ënda...
Krijoni Kontakt