Close

Rezultati i Sondazhit: Gjuha Shqipe duhet te kete me shume Gegnisht apo mos te ndryshohet?

Votues
9. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Te ndryshoje raporti 50/50

3 33.33%
  • Te behet nje referendum

1 11.11%
  • nuk ka nevoje per ndryshime

5 55.56%
  • Te kete gjuhe Kosovare

0 0%
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
  1. #-9
    i/e regjistruar Maska e druvari
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Postime
    12

Gjuha.. gegë apo toskë?!

Sivjet behen 100 vite qe u vendos per alfabetin e gjuhes shqipe te kishte shkronja latine....por u be nje diskriminim ne perfshirjen e dialekteve per tu perfaqesu ne ate qe ne e quajme GJUHA LETRARE

Shume pak ose aspak mund te them eshte perfaqsuar Gegnishtja ne gjuhen shqipe zyrtare...
    Pas pak ditesh do te kemi edhe nje shtet te ri Shqiptar dhe mendoj se duhet qe gjuhtaret te mendojne pe rndryshime ne Shqipen zyrtare, thjesht per te bere edhe nje korrigjim,,,,,, duke perfaqesu edhe Gegnishten ne gjuhen Letrare

Tashme me shume se gjysma e shqiptareve dihet se gjuhen e tyre te nenes nuk kane kete letrare qe perdoret sot, por ata konsumojne GEGERISHTEN ndersa nuk u shkon fare per shtat kjo letrare.

Shpesh ne komunikim ;nje nga Malsia me nje tjeter nga Jugu nuk merren vesh kur flasin dhe shpesh duhet qe nje GEGE ti pershtatet atij te Jugut se nuk e kuptoka ky/kjo gjuhen e folur, dhe duhet te flase letraren qe eshte TOSKERISHT e gjitha....a nuk jemi te barabarte ??????

Une jam per referendum nese nuk merret nje hap konkret nga Gjuhtaret...
    keshtu do ishte e perfaqsuar edhe pjesa e shqiptareve te Kosoves qe po shpallin Pavaresine keto dite
    Miq mund te gjesh ne cdo cep te globit, sa keq !!!! Globi eshte i rrumbullaket !!!!!!!

2. #-8
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Lol.çdo gjuhe e botes merr nje dialekt te saj dhe e ben gjuhe letrare.ça kerkoni ju qiqra ne hell kot!!!!
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

3. #-7
    i/e regjistruar Maska e druvari
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Postime
    12
    sa interesant ky !!! po pse duhet te merret dialekti Toske nqs eshte ashtu, megjithese nuk besoj te jete ky rregull, ......nuk jane bazu tek nje dialekt sepse tokserishtja ka shume dialekte ne vetvete gjithashtu......

jam per nje referendum i cili heret a vone do behet.... megjithese disave u duken qiqra ne hell....
    nuk jeni ju anglezet qe zbuluat ameriken dhe ne u dashkemi te mesojem toskerisht medoemos
    Miq mund te gjesh ne cdo cep te globit, sa keq !!!! Globi eshte i rrumbullaket !!!!!!!

4. #-6
    Hands up! Maska e Jack Watson
    Anëtarësuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar më parë nga druvari Lexo Postimin
    sa interesant ky !!! po pse duhet te merret dialekti Toske nqs eshte ashtu, megjithese nuk besoj te jete ky rregull, ......nuk jane bazu tek nje dialekt sepse tokserishtja ka shume dialekte ne vetvete gjithashtu......

jam per nje referendum i cili heret a vone do behet.... megjithese disave u duken qiqra ne hell....
    nuk jeni ju anglezet qe zbuluat ameriken dhe ne u dashkemi te mesojem toskerisht medoemos
    Mos e meso mer daku, s;ta ka vene kush pushken ne koke qe te mesosh gjuhe letrare.
    Life's too short to remove USB safely.

5. #-5

Gjuhen letrare e di 90% e popullit. Pse duhet ta ndryshojme?

Dhe per referendum dakort jam. Si te doje shumica te behet. Po besoj se do votohet per tu mbajtur kjo qe kemi dhe ne referendum.

6. #-4
    keshtu do ishte e perfaqsuar edhe pjesa e shqiptareve te Kosoves qe po shpallin Pavaresine keto dite
    Kosova do jet shtet me vete dhe mund te caktoje nje gjuhe me ndryshe si gjuhe zyrtare ne menyre qe te jete me e lehte per shtetasit e vet.

7. #-3
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Sivjet behen 100 vite qe u vendos per alfabetin e gjuhes shqipe te kishte shkronja latine....por u be nje diskriminim ne perfshirjen e dialekteve per tu perfaqesu ne ate qe ne e quajme GJUHA LETRARE

Shume pak ose aspak mund te them eshte perfaqsuar Gegnishtja ne gjuhen shqipe zyrtare...
    Pas pak ditesh do te kemi edhe nje shtet te ri Shqiptar dhe mendoj se duhet qe gjuhtaret te mendojne pe rndryshime ne Shqipen zyrtare, thjesht per te bere edhe nje korrigjim,,,,,, duke perfaqesu edhe Gegnishten ne gjuhen Letrare

Tashme me shume se gjysma e shqiptareve dihet se gjuhen e tyre te nenes nuk kane kete letrare qe perdoret sot, por ata konsumojne GEGERISHTEN ndersa nuk u shkon fare per shtat kjo letrare.

Shpesh ne komunikim ;nje nga Malsia me nje tjeter nga Jugu nuk merren vesh kur flasin dhe shpesh duhet qe nje GEGE ti pershtatet atij te Jugut se nuk e kuptoka ky/kjo gjuhen e folur, dhe duhet te flase letraren qe eshte TOSKERISHT e gjitha....a nuk jemi te barabarte ??????

Daku,kjo teme duket tendencioze,gjuha nuk ndryshon me urdher,nga asnje lloj akademie.shqiptaret e kane ruajtur gjuhen e tyre per mijera vjet kur nuk kishte fare akademira.
    nuk mund te pretendohet qe meqense kosova do jete shtet me vete te kete gjuhe tjeter,ne jemi nje komb,e kuptove???jemi nje komb.
    ne Austri fliten dialekte qe qe jane komplet ndryshe nga gjermanishtja,dakuuuuuuuuu,por Austria ka gjuhe zyrtare dhe letrare apo standarte,quaje si te duash,gjermanishten.
    Shqiperia dhe Kosova duhet te kene te njejten gjuhe letrare,kush pretendon diçka ndryshe nga kjo,çon uje ne mullirin serv/serb/sherbetor,kesaj race inferiore.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

8. #-2
    Shqiptaret e kosoves mund te vendosin te kene nje gjuhe zyrtare ndryshe nga jona, dhe per mua nuk eshte asnje problem kjo. Eshte mese normale qe te vendosin nje gjuhe qe perdoret gjeresisht ne Kosove dhe nuk duhet te ndjehen te detyruar te vene patjeter gjuhen zyrtare qe perdoret ne Shqiperi. Si gege dhe toske jane te dyja shqip, prandaj nese gjuha e kosoves bazohet te gegerishtja prape eshte shqip.

9. #-1
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar më parë nga diocleziano Lexo Postimin
    Lol.çdo gjuhe e botes merr nje dialekt te saj dhe e ben gjuhe letrare.ça kerkoni ju qiqra ne hell kot!!!!
    sakte, shume e vertete kjo.
    Dhe arsyeja perse merret njeri nga dialektet dhe nuk behet 50 me 50 eshte e thjeshte, do dilte nje gjuhe artificiale e krijuar, dhe jo natyrale.

Dhe nese pranojme se Gegerishtes iu be padrejtesi, tani mbas nje shekulli qe kemi nje gjuhe zyrtare, ta ndryshonim do sillte veç konfuzion. Gjuha zyrtare u vendos njehere, ne nje kohe ku shteti shqiptar ishte i sapo formuar dhe nuk kishte ende tekste arsimore zyrtare.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    I kerkoj moderatorit te ketij nenforumi ta heqi ate opsionin gjuhe kosovare,tek sondazhi!ça eshte kjo gjuhe kosovare????kosovaret jane shqiptare dhe flasin shqip,nuk na duhen ne keto perçarje.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •