Close
Faqja 32 prej 48 FillimFillim ... 22303132333442 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 311 deri 320 prej 473
    Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    - Po si jo, e thash me qellim qe te kuptojne edhe te tjert... do thote nje periudhe te moēme...kemi te dhena edhe te shkruara nga enciklopedite botrore por te dhena gojore nga pleqet tanė...ti mund ta marrish emrin Topuz edhe si arme te vjeter te kreshnikve por me siguri se ky emer ka egzistue tek ne siē egziston edhe emri Januz qe duhet hudhur poshte, ky emer nuke eshte arabo turke po shqiptar... kurse latinet e pershtaten emrin Janus si muajin e pare te vitit Januari...nejse e gjate eshte kjo lidhje...jemi tek arkeologjia, me falni s'po e zgjati.
    Mua hiq nuk ma merr mendja qe fjala Topuz (lloj arme, mos gabofsha i thone edhe Muzdrak) mund te jete shqip, po tingllon shum shum turqisht. Si p.sh. baksuz, sejsuz, depsuz etj.

Nese ka ndodhur ndonje kataklizm ne ballkane ndonjehere pas te cilit jane bere shperngulje popullatash me siguri duhet kujtuar vitin 1450 para krishti ku shpertheu vollkani Terra ne Santorin(Egje) tjeter hipotez nuke besoj, per ēfare arsye atehere Dardani shkoi e gjeti strehim ne Samotracė e pastaj ne Frigji ?
    Ka njė arsye qe ta kete braktisur kete Dardanine e ballkanit te begatshme me te gjitha....ne asnje burim nuke tregohet se dardani shkoi atje si pushtues.
    Ku e ke lexuar qe Dardanus (Dardani) e ka braktisur Dardanine e ballkanit, une nuk e di qe e ka braktisuar ai ate ndonjehere. Siē thuhet dhe siē e di une ai ishte nga pellazget e Italise qe erdhi ne ballkan dhe e krijoj Dardanine.

Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Jam dashamir i qylafit qe c'ke me te. Per mendimin tim, XGgashi dhe Zeu jane sa dyfishi i shumices se burrave ketu. Zeu'n e ngacmoj pasi shpesh nuk ja ndjen per humorin dhe pergjigjet tharte, me nje origjinalitet qe me ben te ve buzen ne gaz.
    Paj ēka te them, eshte e vertet qe e mar jeten ne te shumten e rasteve si diēka shum serioze, duhet patjeter ti mar te gjitha gjerat pak me teper me humor, natyra e njeriut, me duhet te ndryshoj ne kete drejtim, por eshte pak problematike se mua me pelqen te jam origjinal ashtu pa maska, fatkeqsisht shumica e njerzve preferojne me teper te kunderten.

Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Falemnderit Zeu. Te uroj gjithe te mirat ne jete.
    Me gjith dashamire

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga Zėu_s Lexo Postimin

Ku e ke lexuar qe Dardanus (Dardani) e ka braktisur Dardanine e ballkanit, une nuk e di qe e ka braktisuar ai ate ndonjehere. Siē thuhet dhe siē e di une ai ishte nga pellazget e Italise qe erdhi ne ballkan dhe e krijoj Dardanine.
    Ju falemnderit per kundershtimin tuaj i deruari Zeu_s,

Po te mos posedoja me vete ne arken time aqe materiale te duhura sa i perkete kesaj qeshtjes trojane as qe do kisha pasur guxim te postoja nje rreshtė... mirepo siē e kam thene, po filluam te sjellm referanca mbi referanca veshtire se do ia dalim ne krye... se pari ketu eshte nje forum.

Mirepo nese insistoni jam i detyrum qe te sjelli sado pake prova, kuptohet nga librat qe i kam fotokopjuar qysh prej kohesh se me te vertete veshtire eshte qe te gjenden ne internet keto materiale qe ne te ardhmen ndoshta edhe google do i botoje per publikun e gjere...

Ketu po ju sjelli materile te shkurta ne fr. vetem se te vertetosh se behet fjale per kete diskutim kurse tjerat kopje do i vendosi tek tema tjeter ne histori tek tema "atllasi historike" qe ne te ardhmen na duhet edhe nje tem tjeter speciale vetem per referanca ku do ti grumbullojmi aty te gjitha do ishte me se miri...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kreksi : 13-04-2008 mė 13:27

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    O kreksi, une po te them mos ia fut kot me topuza Rhesusa kreshnike e shppikje tjera po sill referencat.
    Kush esht Rhesusi qe po i thua mbret trak? Ku ka mbreteruar ai ku e ka pasur seline? Kush eshte topuzi te lutem?!!
    Ku kur dhe si paskan kontribuar Traket ne themiliomin e Trojes? (cilat na qenkan ato burime arkeologjike e historike?)

Etj ...aman sill referenca per verejtjet qe te jane bere e mos fluturo ne imagjinate boshe.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Ju falemnderit per kundershtimin tuaj i deruari Zeu_s,

Po te mos posedoja me vete ne arken time aqe materiale te duhura sa i perkete kesaj qeshtjes trojane as qe do kisha pasur guxim te postoja nje rreshtė... mirepo siē e kam thene, po filluam te sjellm referanca mbi referanca veshtire se do ia dalim ne krye... se pari ketu eshte nje forum.

Mirepo nese insistoni jam i detyrum qe te sjelli sado pake prova, kuptohet nga librat qe i kam fotokopjuar qysh prej kohesh se me te vertete veshtire eshte qe te gjenden ne internet keto materiale qe ne te ardhmen ndoshta edhe google do i botoje per publikun e gjere...

Ketu po ju sjelli materile te shkurta ne fr. vetem se te vertetosh se behet fjale per kete diskutim kurse tjerat kopje do i vendosi tek tema tjeter ne histori tek tema "atllasi historike" qe ne te ardhmen na duhet edhe nje tem tjeter speciale vetem per referanca ku do ti grumbullojmi aty te gjitha do ishte me se miri...
    I nderuari Kreksi, a e din ēka me thot mua ky "materile te shkurta ne fr." ?

Kjo me thot mua keshtu: اللغة العربية‎ اللغة العربية‎

Te lutem, une e di gjuhen frenge aq mire sa kur te shkoj ndonje here ne France te mos vdes nga uria, etja dhe te mos flej ne banka i mbuluar me gazeta.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Zėu_s : 13-04-2008 mė 16:01

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Nuk ka tė bėjė me topuz.

Ėshtė fjala pėr Kotuzin qė kėndohet nė kėngėt kreshnike, e qė disa studiuesė mendojnė qė ėshtė jehonė e largėt e ati Kotys - mbreti thrak.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    O kreksi, une po te them mos ia fut kot me topuza Rhesusa kreshnike e shppikje tjera po sill referencat.
    Kush esht Rhesusi qe po i thua mbret trak? Ku ka mbreteruar ai ku e ka pasur seline? Kush eshte topuzi te lutem?!!
    Ku kur dhe si paskan kontribuar Traket ne themiliomin e Trojes? (cilat na qenkan ato burime arkeologjike e historike?)

Etj ...aman sill referenca per verejtjet qe te jane bere e mos fluturo ne imagjinate boshe.
    E thash dhe po e perseris, syt i vrajne keto referancat ne tema...me se miri do i bartim keto referanca tek nje tem tjeter qe e hapa ose e shtyu nevoja qe ta hapim vetem per REFERANCA e pastaj mvaret nga lexuesi se a i beson apo jo atij burimi, secili ka bindjet e tij te veēanta perndryshe nuke do diskutonim...

REFERANCAT

kliko; http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=93967

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    O shqiptar, kur ti thua Resus une kan te drejte ta di kush eshte ai. Kur ti thua se biri i prijamit ka qene te Rhesusi, une kam te dretje te kerkoj refernece sepse une nuk e di se ka qene ndonjehere te ndonje Rhesus i tille.
    Nese nuk ke kurrfare referencash ne lidhje me keto atehere me takon te te them:
    -Mos shpik jaran!
    Mos falsifiko. Se nuk diskutohet tuj shpike gjana per cdo teke tonen per te nxerrur prej tyre pastaj edhe qendrime historike.

p.s.:
    Une ty ta dhash kunder argumentin duke te sjellur informaten e sajkte ku si cfare ne lidhje me Polidorin.

"Polidori te cilin Priami e kishte me Hakaben e jo ate me Laoteen te cilin e vrau Akili, e kishin derguar ne Hersonez te Trakes por jo ne "traki" te tezja e vet Iliona, gruaja e Polimnestorit e cila me te kishte nje djale te vetin te se njejtes moshe me emerin Deifil. Madje thuhet se Polidori, kur Agamemnoni kerkoi ngaai ta vriste ose tia dorezonte Polidorin, por pasi nuk mundi te thente besen qe ia kishte dhene Priamit se do ta ruante ne vend te Polidorit vrau te birin e tij Deifilin ne syte e lajmtareve te cilet u kthyen te Agamemnoni te mashtruar. Kurse Polimnestori fitoi Elektren dhe arin si miraz qe Agamemnoni ia kishte premtuar per kete sherbim."

Kjo eshte e vetmja histori e plote ne lidhje me qeshtjen e Polidorit. Nje tjetr thote se e ka vrare Agamemnoni. Por ti djalo duhesh te jesh pak me fleksibil dhe te kuptosh ate qe po te thuhet. Dhe ta pergjegjesh sa me dretjperdretje ate ne cka te eshte adresuar bashkbiseduesi a jo te hudhesh andej faqe nga librat frangjisht qe nuk ti kupton askush dhe qe askud nuk pergjegjin pyetjet qe te jane bere.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    O shqiptar, kur ti thua Resus une kan te drejte ta di kush eshte ai. Kur ti thua se biri i prijamit ka qene te Rhesusi, une kam te dretje te kerkoj refernece sepse une nuk e di se ka qene ndonjehere te ndonje Rhesus i tille.
    Nese nuk ke kurrfare referencash ne lidhje me keto atehere me takon te te them:
    -Mos shpik jaran!
    Mos falsifiko. Se nuk diskutohet tuj shpike gjana per cdo teke tonen per te nxerrur prej tyre pastaj edhe qendrime historike.

p.s.:
    Une ty ta dhash kunder argumentin duke te sjellur informaten e sajkte ku si cfare ne lidhje me Polidorin.

"Polidori te cilin Priami e kishte me Hakaben e jo ate me Laoteen te cilin e vrau Akili, e kishin derguar ne Hersonez te Trakes por jo ne "traki" te tezja e vet Iliona, gruaja e Polimnestorit e cila me te kishte nje djale te vetin te se njejtes moshe me emerin Deifil. Madje thuhet se Polidori, kur Agamemnoni kerkoi ngaai ta vriste ose tia dorezonte Polidorin, por pasi nuk mundi te thente besen qe ia kishte dhene Priamit se do ta ruante ne vend te Polidorit vrau te birin e tij Deifilin ne syte e lajmtareve te cilet u kthyen te Agamemnoni te mashtruar. Kurse Polimnestori fitoi Elektren dhe arin si miraz qe Agamemnoni ia kishte premtuar per kete sherbim."

Kjo eshte e vetmja histori e plote ne lidhje me qeshtjen e Polidorit. Nje tjetr thote se e ka vrare Agamemnoni. Por ti djalo duhesh te jesh pak me fleksibil dhe te kuptosh ate qe po te thuhet. Dhe ta pergjegjesh sa me dretjperdretje ate ne cka te eshte adresuar bashkbiseduesi a jo te hudhesh andej faqe nga librat frangjisht qe nuk ti kupton askush dhe qe askud nuk pergjegjin pyetjet qe te jane bere.
    Me fal Baptist, ndoshta jemi keqekuptuar; Rezosi Rezi ( e ke ne Iliade tek kenga X) ishte mbret trakė i cili shkoi ne ndihme si aleat i Priamit mirepo menjehere vritet qe ne fillim te iliades nga Diomedi...
    Polidori i biri me i vogel i Priamit por qe nuke ishte i biri i Hekubes qe ne disa versione tjera post homerike autoret si Euripidi ne dramen" hekubja" Polidorin e bene si te birin e saj ... kurse me pare ne "Iliadė" ai vritet nga doar e Akilit kurse Virgjili e ndesh perballe Eneut ne brigjet trake te shendrruar ne rrenje i cili e kishte kshilluar Eneun qe te largohej nga Trakia...

Mendoj se problemi i mosmarrveshjes qendron ngase une ndoshat edhe gaboj shume here ne interpretime emrash, kete e pranoj sepse jam large literatures shqipe keshtuqe s'kam qte bej tjeter perpos te shkruaj emrin ashtu si eshte e shkruar ketu ne fr. e qe ndoshat nuke mjafton qe te kuptohemi si duhet...

Une mundem te te japi edhe ref. por ato jane ne gjuhen frenge, me siper Zeu_sberi edhe shaka me keto postime, meqense me duhet se paku 5 minuta derisa te skanoj nje faqe, pastaj drisa ta dergoj ne rapidschare e pastaj ne forum, si e shifni ka pune te madhe por keto ref. do ti qes aty tek tema e re e referancave.

Une kam me mija fotokopje nga keto librat e bibliotekave, mundem ti skanoj ato dhe ti postoj ketu por shume pake kuptohet frengjishtja ne forume, prandaj po i hedhi atje ne ate tem, ai qe e merr vesh mire, tjeter ide s'kam.
    mundem tjua sjelli edhe titullin e burimit ku ndoshta keni mundesi ta gjeni edhe ne anglishte.

Po ju pergjigjem edhe une se une komentova vetem ato gjera qe i kam lexuar vete ne keto libra dhe se kam shprehi qe te bej kopi paste...

shendet e me nate te mirė njehere

http://imageshack.us/
    shendet
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kreksi : 13-04-2008 mė 19:46 Arsyeja: shtes nje imazh.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    E ke me lehte te marresh dhe ta perkthesh nga literatura qe ti e njeh.
    Ne rast se me pyet mua te kush referohem une per ato qe shkrova (ta zeme per Polidorin) une do te mund te te tregoj autorin po edhe burimet e autorit me faqe e me paragraf se ku i ka marre ai.

Autori prej te cilit e mora infon siper (sepse ato nuk i di nga tradita familjare e tregimeve qe me ka kenduar gjyshi si femi por se i kam lexuar), mes tjerash tregon se Prijami nuk kishte vetem nje Polidor por edhe nje tjeter por ti siduket nuk po me lexon.

Eshte shkoqur qarte se Akili e vrau Polidorin qe Priami e kishte me Laotean dhe jo kete me Hakaben. Kete e ruante mbreti i Hersonesit, Kersonezit (Chersonesos) dhe tezja e tij Ilionea. Pra kane dallim.

Hersonesi (i Thraces) ne realitet gjindet ne Turqine e sotme ne regjionin e Kalipolis apo Gallipolisin e njohur nga lufta e pare boterore.
    Ja ku gjindet saktesisht hersonesi ne te cilin ruhej Polidori ne fjale. Dhe mund ta marresh edhe vete me mend se sa mund te kete pasur lidhje etnike me traket dhe trakine historike qe njohim ne.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...chersonese.png
    Sepse (edhe) me kete emer (Hesones) ekzistojne dhjetera vende te ndryshme. Por aty behet fjale pikerisht per kete ne foto.
    Aeneas Dardanus

Faqja 32 prej 48 FillimFillim ... 22303132333442 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shqiptaret, populli parahelen-perla e rradhes
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 105
    Postimi i Fundit: 28-04-2008, 02:11
  2. Ludvig fon Taloci per iliret dhe shqiptaret
    Nga bashki nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-11-2006, 00:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •