Close
Faqja 27 prej 48 FillimFillim ... 17252627282937 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 261 deri 270 prej 473
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Haemi dhe Rodopa ishin burrė e grua, princ e princeshė thrakas. Zeusi i shėndrroi nė male, qė mabjtėn tė njėjtėt emra. Rodopa edhe sot ka kėtė emėr, nė jugperėdnim tė Bullgarisė. Kurse Haemit ja ndėrruan emrin nė Ballkan, turqit.
    Po keta turq kush ishin tjeter perpos tataret turq qe mbajne emrin ballkare e qe i njohim si bullgar sot ne baze te bjeshkeve qe i emruan ballkan (tur. Mal) Ballkani ekziston edhe ne Ptovincen e larget te Turkenistatnit. Pra eshte emer tipik turk i fisit tatar.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Me ngjet se don te thuash Perendim - Lindje?!
    Eshte e qarte se kolonizimi dardan shkoi nga perendimi ne lindje dmth ne turqi.
    Paskam shkruajtur nje gafe te madhe. Falemderit qe e vure ne pah!

Levizja, ne se ka pasur , ka qene Perendim - Lindje dhe kete duhet ta shkruaj me germa te kuqe per te mos ngaterruar me origjinerat indo-europiane, te cilat shpjegojne origjinen greke po jo tonen.

Ndersa kur thuhet se ai (Dardani) "udhehoqi mbi shume" mendohet mbi shume popuj te ndryshem nga azia, e jo vetem mbi dardanet qe kishte sjellur me vete.
    Kjo eshte pika e vetme e debatit te forte qe kemi pasur dhe kemi. Une mendoj se Dardania e Dardanit ka qene gjithmone Dardania e vetme qe ekziston dhe sot, ajo Ballkanike. (Nderkohe qe ti mendon qe Dardania origjinale eshte themeluar ne Turqi nga Dardani.) Une mendoj se Dardani themeloi Dardanine, kurse Ilirine mbase vellai/nena e tij Eli-sa. Kam fakte te pakundershtueshme qe Troja eshte qytet i Dardanise, keshtu qe ajo gjendet pikerisht brenda Dardanise se vetme ne malin e Ides.

Nuk hedh poshte faktin se ka pasur d-ardane ne Bizant, dhe as qe ve ne dyshim rolin polis-formues(se nuk kish shtet) te tyre. Por mendoj se origjinalisht, Bizanti (turqia sot dmth) ka qene zgjatim i shtetit Dardan dhe jo epiqendra e tij. Me pas (me kohene Kostandinit u kthye ne nje qender te dyte te Romes per arsye qe duhen debatuar ne nej teme tjeter).
    Madje mendoj se pllakat e lashta te Irakut jane vetem nje regjistrim i kultures/ndodhive pellazge me emrat e tyre bere nga popuj te tjere, pas njeres nga permbytjet. Tek ne nuk gjenden relike te tilla, sepse sundimtari (kultura rrezuese) nuk kishte nevoje te shkruante sepse ishte njohuri e pergjithshme se cili qe ai/ata, niveli njerezor qe aq i larte sa nuk ishte prioritet egoizmi, dhe sepse jane grabitur ose shkaterruar nga lufterat e shumta.

Por Thraket mbeten thrakas sado qe paten marredhenie te mira dhe mjaft te ngushta me dardanet, kendej e andej trakise. Ndonese nje rrip i ngushte lidhes permes trakise duhet t'u kete takuar dardaneve historikisht.
    Ne se Dardani eshte martuar vertet me bijen e Teukrit, brigjianet dhe trojanet jane shkrire. Emertimi Thrake eshte i ri (si edhe Illyricum), dhe pas mendimit tim eshte bastardim i latinizuar per te mbulura me mister Trojen alternativisht pas kolonizimeve "indoevropiane" te ish territoreve pellazge. Strabo thote qe Troja nuk eshte aty ku duan ta vendosin Greket ose Romaket. Pra na thote ku nuk eshte, ...ne Turqi!

Ky emer shenon bjeshket e Bullgarise qe lidhen me karpatet, pjese intermediare e cila duhet te kete qene njohur si Silvania. Ndonese termi Silvani mund te perfshije gjithe harkun qe formon takimi i karpateve me te ashtuquajturat ballkanet ne Ballkari. E qe do te thote mal, pyll. Njesoj si termi analog "Silvani".
    Mendoj te njejten gje. Me sa kam lexuar une, Silvani Founus dhe Flora ishin tri perendi relativisht te reja (romake) te panjohura nga Greket e lashte. Kishin rol minor ne panteonin romak.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 09-04-2008 mė 01:36
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Styx, mos i ngatrro brigjet me frigjet, brigjet ishine me poshte....

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Paskam shkruajtur nje gafe te madhe. Falemderit qe e vure ne pah!
    S'eshte gje..., te shoh si do ma kthesh korrektesine.

Levizja, ne se ka pasur , ka qene Perendim - Lindje dhe kete duhet ta shkruaj me germa te kuqe per te mos ngaterruar me origjinerat indo-europiane, te cilat shpjegojne origjinen greke po jo tonen.
    Aspak.
    greket nuk mund te jene edhe indo edhe euro se jane te zinje dmth vetem indo!
    Kjo eshte pika e vetme e debatit te forte qe kemi pasur dhe kemi. Une mendoj se Dardania e Dardanit ka qene gjithmone Dardania e vetme qe ekziston dhe sot, ajo Ballkanike.
    Nuk je konsekuent, dhe eshte e pa logjikshme kjo kembengulje pasi kishe thene se dardani kolonizoi azine perendimore ku ndertoi mbreteri. Pra ose ishin dy dardani ose asnje. Ose duhet te thuash se dardania e ketij Dardanit shtrihej qe nga Dardania e Ilirikut e deri te kufijte e Babilonise ne Lindje (me te keqen qe kerte territor e ndante nje rrip i ngushte deti i cili mund te kalohej edhe me not).
    cit.: "Une lexoj qe ne se ka patur ndonjehere dardane ne turqi, keta kane qene koloniste ballkanas nga Dardania." Styx
    Per cilen po ngul kembe ti?

(Nderkohe qe ti mendon qe Dardania origjinale eshte themeluar ne Turqi nga Dardani.)
    Hej po shtamani qi je more Styx!!!
    Ti a po ke qef me besu vet rrenen tande apo ku eshte problemi dai? Ti mundesh me i thane dikujte te trete qe nuk me njeh mua hiq, -Baptisti thote keshtu pa pranine teme, po jo edhe mua trullan. Sepse une e di cka mendoj e cfare kam menduar per kete qeshtje qysh nga mosha 10-11 vjecare. Per me teper e di cfare kam deklaruar dhe kam potencuar vazhdimisht. Ti po deshe tani ta vertetosh kete shpifje per mua sjelle citatin ku e kam thene kete qe po po i referohesh ti si nje mendimi tim hipotetik dhe cdo gje ne rregull, -perndryshe, eshte e udhes te me kerkosh falje per si per keqkuptim e keqinterpretim te atyre qe kam shkruar se keshtu nuk shkon...

Te shohim pra cfar mendon ti atehere.
    Une mendoj se Dardani themeloi Dardanine, kurse Ilirine mbase vellai/nena e tij Eli-sa. Kam fakte te pakundershtueshme qe Troja eshte qytet i Dardanise, keshtu qe ajo gjendet pikerisht brenda Dardanise se vetme ne malin e Ides.
    Nese Ilirine e krijoi e ema e tij, atehere i bie se eshte Elektra. Elektra eshte njera nga 7 plejadet e cila u fik nga merzia per shuarjen e shtepise se Dardanit. Vellai! Si vellai? Ida, ku gjindet ida? Une di per dy deri tani, ate ne Krete dhe ate ne Trojade, ku gjindet kjo e treta?
    Nuk hedh poshte faktin se ka pasur d-ardane ne Bizant, dhe as qe ve ne dyshim rolin polis-formues (se nuk kish shtet) te tyre. Por mendoj se origjinalisht, Bizanti (turqia sot dmth) ka qene zgjatim i shtetit Dardan dhe jo epiqendra e tij.
    Tani i kerceve 20 shekuj dhe na dole te Bizanti -mua ne kete moment nuk me intereson bizanti fare.

Me pas (me kohene Kostandinit u kthye ne nje qender te dyte te Romes per arsye qe duhen debatuar ne nej teme tjeter).
    Arsyet jane turqit grek qe bene influks ne helade dhe donin ta shkepusnin kete pjese te botes nga perandoria romake e cila ishte ne dore te iliro-romaneve pothuaj plotesisht...

Madje mendoj se pllakat e lashta te Irakut jane vetem nje regjistrim i kultures/ndodhive pellazge me emrat e tyre bere nga popuj te tjere, pas njeres nga permbytjet. Tek ne nuk gjenden relike te tilla, sepse sundimtari (kultura rrezuese) nuk kishte nevoje te shkruante sepse ishte njohuri e pergjithshme se cili qe ai/ata, niveli njerezor qe aq i larte sa nuk ishte prioritet egoizmi, dhe sepse jane grabitur ose shkaterruar nga lufterat e shumta.
    Ne Irak jane gjetur aq shume pllaka te lashta se nuk di per cilat e ke fjalen.

Ne se Dardani eshte martuar vertet me bijen e Teukrit, brigjianet dhe trojanet jane shkrire.
    Nuk ka mundesi sepse Teukrit nuk ishin brige, pastaj edhe vet briget ishin nga soji yne, te ngjashem me enkelej pajonej dardane e trake.

a) Teukret ishin Kretas...

b) Athinasit thone se ishin athinjot. Ndersa per Dardanin thone se eshte nga vendi me emrin Fenej ne Arkadi. Per Arkadine thone se e themeloi Atlanti. Ata shtojne se Dardani u martua me Krisen, bijen e Palantit e cila ia lindi dy djem ; Idajin e Dejmantin te cilet per nje kohe mbreteruan ne Arkadi por qe i ndau permbysja katastrofike e Deukalionit. Dejmanti mbeti ne Arkadi, ndersa Idaji shkoi ne Samotrake me Dardanin te cilen e kolonizuan bashkarisht kurse ishulli u quajt sipas tyre Dardani... Njera pale thote se dardani e priti Teukrin ndersa tjetra thote se Teukri e Priti Dardanin ne Troje,... -por per mua e verteta historike thote se te dyja jane te verteteta, edhe Dardani e ka pritur Teukrin, edhe Teukri Dardanin e ardhur ne Troje per disa here me radhe ne alternim.

c) Latineve thone se i ati i Iasionit ka qene Koriti nje princ nga Tiri; ndersa vellau binak i tij Dardani, bir i Zeusit dhe gruas se tij Elektres. Te dy iken nga Etruria pasiqe kishin ndare figurat e shenjtaL: Iasioni shkoi ne Samotrake ndersa Dardani ne Trojade ku kishte hasur ne lufte me Berbiket por Dardani i shtyu Tirenet e tij ne sulm per tia gjetur helmen qe i kishte humbur; keshtu e fitoi luften dhe themeloi qytetin Korit mu ne vendin e fushbetese, per aq sa ne perkujtim te helmese (corys) aq edhe ne kujtim te te atit..., -Kuptohet kjo eshte logjikisht e pamundur!
    Robert Graves "The Greek Myths"

Emertimi Thrake eshte i ri (si edhe Illyricum), dhe pas mendimit tim eshte bastardim i latinizuar per te mbulura me mister Trojen alternativisht pas kolonizimeve "indoevropiane" te ish territoreve pellazge. Strabo thote qe Troja nuk eshte aty ku duan ta vendosin Greket ose Romaket. Pra na thote ku nuk eshte, ...ne Turqi!
    Normalisht, por jo me i ri se emertimi i Frigjise se dhe ky eshte shume i ri kur behet fjale per keto histori.
    Por i vetmi vend alternativ mbetet ne Krete. Por ty as ky vend nuk te konvenon. Ku qenka Troja sipas Stabonit, a mund te na sjellesh ndonje fjale te tij. Ose me saktesisht fjalet me te cilat e mohon vendndodhjen dhe si.

Mendoj te njejten gje. Me sa kam lexuar une, Silvani Faunus dhe Flora ishin tri perendi relativisht te reja (romake) te panjohura nga Greket e lashte. Kishin rol minor ne panteonin romak.
    Gje normale Silvan eshte emer latin Silvania eshte poashtu toponim latin; njesoj latin eshte edhe trans-silvania. Kuptimi i fjales do te thote pyll. Por a ka gjase se edhe Illy~ dote thote pyll. Sepse shprehja ballkan gjithesesi do te thote pyll. A eshte illyria pylleria? Nese po, -peshurr ne te..., po e leme me aq. Megjithese kjo nuk komplikon asgje sepse pyjet ilirike jane bjeshke dinarike dhe nuk mund te quhen ballkani, as pirinejet as rodopet poshte tyre as tjerat siper ilirise ne lindje te portes se istrit sepse ato jane karpate ekmr.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    Vej re mos i ngaterron vete Kreksi, se te ngaterruar i kane bere.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    S'eshte gje..., te shoh si do ma kthesh korrektesine..
    Me nje pallavesh egoizmit tend te bezdisur.

greket nuk mund te jene edhe indo edhe euro se jane te zinje dmth vetem indo!..
    Origjina indoeuropeane -shkrova une shpjegon origjine greke por jo tonen. Pra vlen per greket. Kjo do te thote qe ne dac gjysme te bardhe apo krejt te zi - vlen vetem per greket. Nuk mendoj se ne kemi origjine nga ndonje vend. Ne origjinojme nga vendi ku ndodhemi. Komenti yt eshte pa vend.

Nuk je konsekuent, dhe eshte e pa logjikshme kjo kembengulje pasi kishe thene se dardani kolonizoi azine perendimore ku ndertoi mbreteri. Pra ose ishin dy dardani ose asnje. Ose duhet te thuash se dardania e ketij Dardanit shtrihej qe nga Dardania e Ilirikut e deri te kufijte e Babilonise ne Lindje (me te keqen qe kerte territor e ndante nje rrip i ngushte deti i cili mund te kalohej edhe me not).
    ]!
    Te kthesh "meritat" e tua qe te mi veshesh mua, kjo e tejkalon korterizine qe te detyrohem per korrigjimin e gabimit ne te shkruar. Dardania (nje) per mua ka qene ne Ballkan gjithmone. Ka dy tema te tera (te Dodones) me shkrime jo vetem nga une po nga nje grup i tere inteligjent i forumit qe pak a shume kishte arritur ne kokluzion si edhe une ne menyre krejt te pavarus. I vetmi person qe kundershtonte kete grup dhe pranonte te mireqene faktin se Troja ka qene ne Turqi ishe vete. Meqenese, ka argumente se Troja qe si te thuash "kryeqyteti"i Dardanise qe shtrihej ne rreze te Ides (kurse Troja ne lartesi te Ides andaj e zuri nema) te mbrosh tezen se Troja ishte ne Turqi, qe Dardani shkoi ne Turqi, se Dardanet erdhen nga Turqia pas renies se Trojes do te thote qe - DARDANIA u krijua Origjinalisht ne TURQI! S'ka nevoje ta njohesh nje njeri qe 10 vjec per t'i blere mendjen. Pervec kur shkruan/flet ndryshe nga sa mendon. (Kete kam kujtuar me pare se ke bere me qellim te caktuar, prandaj edhe pergjigjet e ashpra.)

Temat jane aty, kush ka deshire le t'i shfletoje dhe te gjeje nje post ku une mbroj te kunderten e asaj qe kem permbledhur ketu, ose ne pergjithesi te kunderten e cilesdo teze qe kam hedhur.

PS. E lexova Graven qe e ke rekomanduar nje nje vit me pare. Ka gjera te mira. Per mua eshte nje burim shtese, por jo i vetmi, dhe i padiskutueshmi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 10-04-2008 mė 02:19
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    Ne kohen e Frigeve, me nuk ekzistonin Brige. Prandaj ske si i ngaterron kur thua brig po flet per Briget ne atdhe kur thua frig po flet per briget ne azi.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Me nje pallavesh egoizmit tend te bezdisur.
    Nejse..., mendimin tim per ate qeshtje e kam shprehur disa here radhazi ne menyre eksplicite dhe nuk shoh menyren se si mund te interpretohet ne menyre inverze ajo qe kam thene.

Origjina indoeuropeane -shrova une shpjegon origjine greke po jo tonen. pra vlen per greket. Kjo do te thote qe si gjysme te bardhe apo krejt te zi vlen vetem per greket. Nu mendoj se ne kemi origjine nga ndonje vend. Ne origjinojme nga vendi ku ndodhemi. Komenti yt eshte pa vend.
    Kam menduar se kemi rene dakort se dicka si kuptimi i shpikur i nocionit indo+europian eshte shpifje joshkencore dhe si e tille e pavlefshme qysh kohe me pare e sidomos aty ku perdoret termi orgjine. Sepse origjina s'mund te jete edhe nga ai kontinent edhe nga ky tjetri. Ose eshte nga ai ose nga ky ose nuk behet fjale fare per origjine. Logjike apo jo?

Te kthesh "meritat" e tua qe te mi veshesh mua, kjo e tejkalon korterizine qe te detyrohem per korrigjimin e gabimit ne te shkruar. Dardania per mua ka qene ne Ballkan gjithmone.
    Ky eshte keqkuptim i ri. Dardania kaq qene edhe per mua ne ballkan gjithmone se, sic pata thene: "bagetia hecen e toka nuk luen" thote kanuni i mocem, prandaj ajo don coban. Dhe njeri prej cobaneve mori aq sa ju deshen dhe i solli ne bregun tjeter ku me pak asistence themloi edhe nje mbreteri te re te cilen e quajti dardani si token e vet meme. Por ti kete te dyten po e mohon. -E drejte e jotja ta plotesosh me fakte e te me bindesh edhe mua. Une pres hapur cdo lloj fakti te ri qe dikush sjell si ne dem -si ne dobi te kesaj...

Ka dy tema te tera (te Dodones) me shkrime jo vetem nga une po nga nje grup i tere inteligjent i forumit qe pak a shume kishte arritur ne kokluzion tsi edhe une ne menyre krejt indipendente. I vetmi person qe kundershtonte kete grup dhe pranonte te mireqene faktin se Troja ka qene ne Turqi ishe vete
    Por une edhe tani, -eshte e vertete qe konsideroj se Troja gjindet ne Turqi, deri ne momentin kur faktet te kalojne ne anen e kundert dhe te bejne trysni.

Meqenese, ka argumente se Troja qe si te thuash "kryeqyteti"i Dardanise e cila shtrihej ne rreze te Ides (kurse Troja mbi Ide andaj e zuri nema) te mbrosh se Troja ishte ne Turqi, qe Dardani shkoi ne Turqi, se Dardanet erdhen nga Turqia pas renies se Trojes do te thote qe - DARDANIA u krijua Origjinalisht ne TURQI
    Nuk mund te thuhet se dardanet e Trojes u kthyen ne dardani...

Lufta e Trojes nuk pesoi me disfate ushtarake por me nje kataklizme e cila goditi lindjen e afert dhe shkaktoi nje varg shpernguljesh te paplanifikuara.
    Eshte kohe tronditjesh te medha.
    Shume komuna qytetesh nga regjioni i federates trojane fakt se iken ne perendim jug e veri, eshte koha kur edhe miset si komunitet trojan erdhen e u futen ne Traki, eshte poashtu koha kur etruret levizen dhe krijuan disa koloni te perkohshme derisa u vendosen ne itali. Por...
    -Ne perkthimet e miteve te popujve antik qe kam sjellur siper nga traditat gojore per themelimin e trojes dhe dardanise se troades, kam dhene nje verejtje ne lidhje me mosperputhshmerine e faktit qe, -njera pale thote se Teukri e priti dardanin si mysafir, ndersa tjetra e thote te kunderten, -nderkohe qe te dyja jane te saketa!

Pra, nenvizova se te dyja jane te verteta historike. Pavertetesia e asaj kunderthenie te papajtueshme logjikisht fshehet ne menyren e interpretimit tone te gabuar. Pra nuk eshte informata kunderthenese por logjika e interpretimit tone! Dardani nuk ishte pereson por titull, (shume persona sukcesor) poashtu edhe Teukri, ishte titull e jo person. Andaj gjate kesaj historie ne troje kane arritur persona te ndryshem me titullin gjegjes dhe vazhdimisht jane pritur nga titullari i kaluar. Burimet thone se vetem nje pjese e troades quhej dardani, tjetra quhej teukri andaj ato u takonin ketyre dy komuniteteve ndaras...

Cka do te thote kjo? Kjo do te thote se paraprakisht Dardania dhe dardanet ne ilirik ekzistonin shume kohe para themelimit te trojes (e te komunes se dardanise atje) si gjini me vete, e formuar mire, si shoqeri specifike dhe me raporte te qarta politko-religjioze me palen Teukre ne misteret e perbashketa te marreveshtjes bilaterale per sundim ne Troje.

Teukret vareshin nga strukturat tregtare por edhe nga strukturat ushtarake. Tani cila pale e kishte per detyre mbrojtjen dhe zgjerimin e influences se kesaj qendre tregtare mbetet e pa qarte, por atdheu i teukerve mbeti ne krete, ndersa i dardaneve gjithesesi dardania (ne ilirik). Keto dy entitete kishin nje pakt ne lidhje me interesat e perbashketa ne troje, te cilin per gjenerata me radhe e respektuan, dhe te cilit (pakt) nderkohe iu bashkangjit edhe Athina qe fitoi pavaresine. Keshtu Dardania Athina dhe Kreta perdornin Trojen si port te perbashket dhe nyje ligjese me udhet tregtare te gjithe azise, e me kete edhe monopolin e mallerave te importuara per gjithe evropen.
    S'ka nevoje ta njohesh nje njeri qe 10 vjec per t'i blere mendjen. Pervec kur shkruan ndryshe nga sa mendon.
    per mua nuk ka qene dhe nuk eshte me interes muhabeti i 'blerjes' dhe 'shitjes'. Per mua mbetet me rendesi vetem nje gje, te mos keqinterpretohem qellimisht ase rastesisht, pa nevoje dhe te humbim energji kot.
    Temat jane aty, kush ka deshire le t'i shfletoje dhe te gjeje nje post ku une mbroj te kunderten e asaj qe kem permbledhur ketu, ose ne pergjithesi te kunderten e cilesdo teze qe kam hedhur.
    Askush nuk te akuzoi se ke nderruar llafet tua. Perkundrazi. Por ajo qe kishe sjellur aty e lente qeshtjen varur, a kishte apo nuk kishte troje ne azi?

PS. E lexova Graven qe e ke rekomanduar nje nje vit me pare. Ka gjera te mira. Per mua eshte nje burim shtese, por jo i vetmi, dhe i padiskutueshmi.
    Absolutisht! Sigurisht qe as une nuk i sygjeroj askujte ta kete si burim te vetem. Por permbeldhjen e tij dhe saktesine e plotesine e permbledhjes dhe referencave qe sjell ai e ka vertetuar koha dhe sot e kesaj dite eshte i pa tejkalueshem ne vlere. Ne disa raste interepretimet e tij nuk jane githaq te qendrushme sepse marre parasysh kohen kur jane bere dhe kur cdo gje qe shkruante ka qene A-ZH risi e plote, eshte e qarte se do te kete pesuar ndikim inercionesh te mentalitetit te kohes kur evropa filloi te besonte se cdo vlere evropiane ishte shpikur nga greket. Pra ne disa interpretime te caktuara nuk pajtojem ne nuansa (ne lidhje me perkatesine e bartesit) por thelbin nuk e gabon pothuaj asnje here.

Gjynaf qe nuk e kam edhe novelen e tij eseistike The White Goddess. Eshte publikuar me vone dhe sigurisht ka veshtrime ende me te pjekura mbi interpretimin e mitit qe trajton. Jam i sigurt se White Godess per te cilen flet aty mund te lidhet me perendeshen pellasge e cila shtrinte pushtetin mbi gjithe evropen...
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Lexo edhe njehere (numrat jane te mijat per te ndare mendimin):

Citim Postuar mė parė nga Baptist
    1. Ky eshte keqkuptim i ri. Dardania kaq qene edhe per mua ne ballkan gjithmone se, sic pata thene: "bagetia hecen e toka nuk luen" thote kanuni i mocem, prandaj ajo don coban.

2. Por une edhe tani, -eshte e vertete qe konsideroj se Troja gjindet ne Turqi, deri ne momentin kur faktet te kalojne ne anen e kundert dhe te bejne trysni.
    ...
    Citim Postuar mė parė nga Styx
    1)Meqenese, ka argumente se Troja qe si te thuash "kryeqyteti"i Dardanise
    2) (dardania) shtrihej ne rreze te (malit) Ides (kurse Troja mbi Ide andaj e zuri nema)
    Konkluzioni: ..te mbrosh se Troja ishte ne Turqi, qe Dardani shkoi ne Turqi, se Dardanet erdhen nga Turqia pas renies se Trojes do te thote qe - DARDANIA u krijua Origjinalisht ne TURQI ...
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Burimet thone se vetem nje pjese e troades quhej dardani, tjetra quhej teukri andaj ato u takonin ketyre dy komuniteteve ndaras...]...
    Po pra. Kjo teukria qe thua ti eshte "Thrakia" qe flas une, por jo domosdoshmerisht ne ate qe pranohet si shtrirje e saj gjeografike.

"White Goddes"? Mundet qe kerkon te blesh kete:

http://www.brilliantshopper.com/prod...163,MD-0/T1551
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Si koment retorik i mjaftueshem mjafton pyetja: Ku gjindet qendra e orthodoksise greke?
    Tani ne kete moment qe po flasim? A eshte ne Greqi apo ne Turqi?

Nuk po me lexon sic po te lexoj une ty. Ti po me lexon pjerrtas!
    (Tani do te shkruaj pjerrtas)

Dardania emitoi ne turqi misionarin me Titullin Dardan -jo nje radhe, por per disa breza me radhe.
    Kjo behej ne marreveshtje pakti me Kreten te cilet ne alternim poashtu dergonin misonarin e tyre me titullin Teuker.

Kjo 'dergese' e vazhdueshme e Mesive, apo misionareve nga vendlindja, behej per nje arsye te vetme: qe misionari te vazhoje te perfaqesoje interesat e mbreterise e cila e dergoi me detyren e ngarkuar saktesisht.

Prandaj po nenevizoj edhe nje here se teoria ime i pajton plotesisht faktet ne vazhdim:
    1. Se dardania dhe rrenjet e saj origjinale gjindeshin vazhdimisht ne evrope.

2. Se Troja u ndertua dhe u sundua nga misionaret dardane dhe kretas ne menyre te alternuar sukcesivisht ose paralelisht per disa shekuj me radhe. Derisa u thye kjo rregull nga pala dardane dhe nuk pranuan me misionar por emeruan pasardhesit e vet per mbreter.
    Teoria jote vetem e heq trojen nga bregu ku duhet ta kete vendin por e le ne ajer. Nuk e sjell ne ndonje vend tjeter ku mund t'ia bejme me gisht -ja ku eshte.

Problemi me teorine tende nuk eshte ne faktin se ti nuk po arrine te gjesh nje lokacion te pershtatshem te vendosjes se saj ne dardanine antike apo territoret e aferme me te per te thene ja ketu mendoj une se gjindet. Problemi me teorine tende eshte i nje natyres thjeshte empirike dhe ne faktin se ne kete regjion nuk ka asnje motiv, logjike, dobi, nevoje, situate as rrethane te asnje lloji per te justifikuar ndertimin e nje qendre te tille religjioze-tregtare ne territorin e dardanise apo ilirikut te gjere.
    Pra regjioni i dardanise as vet iliriku ne teresi nuk i ploteson kushtet per te qene nje nyje strategjike e tregtise nderkombtare me rendesi poashtu nderkombtare ne praktike. Asnje! Cdo gji, gryke apo liman e rruge tokesore ketu sado e rendesishme, -ishte, eshte dhe do te jete me rendesi e vlere parciale dhe lokale per te tri kontinentet, sepse lufta e Trojes perfshiu edhe egjiptin ne konflikt. Asnje qender ne gjithe gadishullin e ilirikut nuk mund ta kete me shume se 1/3 e vleres konkrete tregtare qe ka pasur troja ne regjionin ku ishte themeluar. Prandaj as ndertimi i saj ne kete regjion nuk do te kishte kuptim as funksion praktik dhe as qe do te arrinte ndonje hre te krijonte nje fame kaq te madhe historike ne kulturen e civilizimit njerezor.

Prandaj edhe sikur te gjesh muret e saj mu ne qender te Prishtines ajo serish nuk do te jete Qendra e Tregtise Boterore qe po kerkojme ta gjejme, por nje me e vogel dhe me pak e rendesishme si per historine ashtu edhe per vleren e saj praktike ne boten qe e rrethon.
    ---
    p.s.:
    une sdi italisht por ata qe dijne: http://www.4shared.com/file/16719440...?cau2=403tNull
    Aeneas Dardanus

Faqja 27 prej 48 FillimFillim ... 17252627282937 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shqiptaret, populli parahelen-perla e rradhes
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 105
    Postimi i Fundit: 28-04-2008, 02:11
  2. Ludvig fon Taloci per iliret dhe shqiptaret
    Nga bashki nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-11-2006, 00:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •