Me poemën e De Radës “Këngët e Milosaos bir i sundimtarit të Shkodres” , fillon kultivimi i një letërsie të re duke u larguar nga korrnizat krahinore dhe fetare dhe kultivimi që do të pasoj tash e tutje I një letërsie të re laike duke trajtuar dashurinë mes të rinjëve dhe pengesat që shfaqen për bashkimin e tyre , poema ka tridhjetë këngë . Sipas sudiuesve shkrimi i tyre ëshë bërë kohë pas kohe që sipas sudiuesve nuk ka qenë ideja e tij që e bashkoi të gjitha rreth një subjekti të përbashkët.
Kjo poemë bëhet më pas edhe model i shumë veprave të romantikëve të tjerë si për Zef Skiroin , Anton Santorin etj.
Poema në fjalë nisë kështu Milosao ishte jashtë vendit për të sudiuar dhe kur kthehet në vendlindje ,( topika e ngjarjes ëshë e vendosur në Shkodër) dhe kur kthehet ai dashurohet në Rinën të bijën e Kollogresë dhe babai i saj ishe një bari i varfër.Takimet e të dashurve ne veprat e romantizmi bëhen zakonisht te krojet (pra në mungesë të ujit në shtëpi ) edhe nga kjo ne mund të themi se kemi tw bëjmë edhe me një tekst social. Përveç dallimeve shtresore që ishe pengesa kryesore për mos bashkimin e tyre , na jepet edhe një nga veset e shqiptarëve , ajo e përgojimeve që edhe kjo bëhet më pas një pengesë e madhe , mirëpo megjithatë ata takoheshin .
Një pengesë po ashtu të madhe kemi luften për çlirim të atdheut, figura e nënes së tij na paraqitet si një dashamire e madhe e atëdheut , kur është në pyetje atëdheu
duhet të lihen të gjitha dhe t`i kushtohesh atëdheut,tani Milosao gjendet përballë dy ndjenjave të fuqishme , që njëren duhet ta linte ishte një ndjenjë e fortë atdhetare për çlirimin e vendit në njëren anë dhe në anën jetër dashuria e madhe ndaj Rinës, megjithatë vendosë për të parën , largohet nga vendi për t`iu gjetur atij në shërbim ,mirëpo largimi nuk ia shuan dashurinë mirëpo e bën atë edhe më të madhe. Vuajtjet për dashuri ende ekzistojnë ato ende janë të freskëta dhe pasi që ai kthehet nga lufta për të ndodhë një mrekulli pasi që Autori i poemës përkatësish Jeronim de Rada , për mrekulli e bënë barazimin e shtresave shoqërore,që përmes imagjinatës së tij përmes një tërmeti e rrënon Shkodren për t`i bërë më pas të gjihë të barabart (të gjithë të varfër).
Milosao na paraqitet si njeri i dashuruar marrëzisht në Rinën nuk është i
dëshpëruar që kishe humbur një pasuri aq të madhe, mirëpo figura e tij na paraqitet si i lumtur për faktin se ishin të barabart me Rinën madje ai do të ishte i lumtur të jetonte edhe në kalibë vetëm që të ishte me Rinën .
Pas barazimit të shtresave pason martesa e tyre, dhe për ta kurorëzuar lumturinë e tyre u lind një djalë.Kjo lumturi nuk do të zgjasë shumë sepse u vdesë djali dhe më vonë nga vuajtjet e mëdha që ia dha djali pas vdekjes, vdesë edhe ajo për a vështërsuar edhe më tepër jetën e Milosaos .Milosao mbetët në përkujdesjen e së motrës madje ajo e flijon edhe vetën ,nuk dëshiron as të martohet për ta lënë vëllanë e vetmuar , e kjo na përkujton baladën për Gjergj Elez Alinë ku e motra përkujdeset plotë nëntw vite pwr të vëllanë e plagosur, kështu përfundon poema “Këngët e Milosaos bir i sundimtarit të Shkodres”
Për këtë poemë ne mund të themi që është një roman lirik në vargje , mirëpo përveç lirikës si gjini dominante në vepër , pjesë nga thuret ëndërra për dashuri kemi gjithashtu të përfshira edhe epizmin ku kemi këngët patriotike ,gjithashtu një vend në vepër zë edhe dramaticiteti me të cilin edhe përfundon vdekja e djalit pastaj edhe e Rinës lënja të vetmuar Milosaon.

Autoravdim Klinaku