Listės sė gjatė tė atyre qė po e pranojnė Islamin iu shtua edhe njė zonjushė japoneze, e cila, pasi e pranoi Fenė Islame, e ndėrroi emrin dhe tani quhet Fatime Kazuei. Japonezėt atdheun e tyre, tė cilin e duan shumė, e quajnė Nipon, qė nė gjuhėn shqipe do tė thotė: Vendi i lindjes sė Diellit.
Por, nė Japoni po shndrit njė Diell tjetėr, rrezet e tė cilit po i ngrohin zemrat dhe po i ndriēojnė shpirtrat e qindra, mijėra ja*pone*zėve, nė ēdo skaj tė vendit tė tyre aq tė zhvilluar ekono*mi*kisht dhe me teknologji aq tė sofistikuar.
Ėshtė ky diell, Dielli i Fesė Islame !
Sivjet u mbushėn 108 vjet nga ajo ditė e bekuar kur njė japonez pati pranuar Fenė Islame, mė 1896, qė shėnohet si njė di*tė me rėndėsi historike nė Ja*poni! Sipas Ebu Bekėr Morimotus, historian, ekspert pėr historinė islame nė Japoni, japonezi i parė qė e kishte pranuar Fenė Islame ishte Hachiro Ariga, i cili ishte bė*rė musliman nė vitin 1896, nė Bombei, Indi. Kurse haxhiu i pa*rė nga Japonia, qė kishte shkuar pėr vizitė nė vendet e shenjta, Mekke dhe Medine, sipas urdhrit tė Krijuesit tė Gjithėsisė, ishte njė dja*losh 29 vjeēar dhe quhej Umer Jamavika. Ky ha*xhi, i pari nė Japoni, e kishte vizituar Kaben e Bekuar dhe kishte bėrė ibadet aty nė vitin 1909.
Nė Japoni, pėr nevojat shpirtėrore dhe pėr zhvillimin e vep*rim*tarive tė ndryshme fetare-kultu*rore, u ndėrtua edhe xhamia e parė qė nė vitin 1935, nė qytetin Kobe, kurse tre vjet mė vonė, mė 1938 u hapėn themelet e xhamisė sė kryeqytetit, Tokios.
Nė vitin 1941, pasi shumė tė rinj japonezė ki*shin pranuar Fe*nė Islame, rinia islame e kėtij vendi e pa tė dobishme tė orga*ni*zohen dhe kėshtu e theme*luan Shoqatėn e Studentėve Musli*ma*nė. Mė vonė u themeluan edhe shoqata e qendra islame nėpėr qyte*te tė ndryshme, ku tė gjitha kishin tė njėjtin qėllim: pėrhap*jen e Fesė Islame nė Japoni.
Kėta besimtarė japonezė me pu*nėn, sjelljen e shembujt personalė po ndikojnė nė popullatėn ja*po*neze dhe kanė suk*sese tė vazhdueshme nė pėrhapjen e Fesė Islame. Si fryt i kėsaj veprimtarie tė organizuar, pėr ēdo ditė po shtohet numri i besimtarėve muslimanė japonezė, tė cilėt vijnė nga shtresa tė ndryshme tė shoqėrisė japoneze: ka studentė, punė*to*rė, intelektualė tė lėmive tė ndryshme dhe ndonjė shkencė*tar!
Listės sė gjatė tė atyre qė po e pranojnė Islamin iu shtua edhe njė zonjushė japoneze, e cila, pasi e pranoi Fenė Islame, e ndėrroi emrin dhe tani quhet Fatime Kazuei.Kjo zonjushė e ndershme, pasi u bė mus*limane dhe e pėrqafoi Islamin, dha kėtė deklaratė:
"Pasi filluam tė pranojmė stilin amerikan tė jete*sės, edhe unė ndjeva se diēka po mė mungonte, po mė shqetėsonte Nė fillim nuk e kisha tė qartė se ē'mė mungonte, ē'mė shqetėsonte. Ishte ky qėllimi i pastėr qė kisha nė shpirt qė mė dha pėrgjigjen ndaj kėtij shqetėsimi !Isha fatlume qė u njoha me njė besimtar musli*man, i cili banonte pėrkohėsisht nė Tokio. Sjellja e tij e shkėlqyeshme dhe mėnyra e adhurimit ndaj Zotit mė la pėrshtypje tė thellė dhe u bėra kureshtare, aq sa u detyrova t'i shtroja shumė pyetje. Pėrgjigjet e tij ishin tė sakta, tė drejta, tė kė*naq*shme dhe aq bindėse, saqė mė transformuan me*njėherė! Ky tran*s*formim mė solli njė qetėsi, rehati, nė mendje e nė shpirt! Kurrė nuk kam menduar, e as qė do tė besoja, se jeta ime do tė ndry*shon*te aq shu*mė dhe aq shpejt, ashtu siē ndodhi me mua kur fillova tė jetoj si besimtare muslimane
"Pėrshtypje tė veēantė zonjushės Fatime i ka lėnė pėrshėn*detja islame "Es-Selamu Alejkum", pėr tė cilėn thotė: "Shiko si pėrshėndeten muslimanėt:"Es-Selamu Alejkum ue Rahmetull-llahi ue Berekatuhu" (Paqja, Mėshira dhe Bekimi i Zotit qofshin mbi ju). Kjo pėrshėndetje nuk u gjason atyre tė tjerave si: "mirėmėngjesi" a "mirėdita" qė i ka bota, tė cilat kufizohen me mėngjesin ose me njė pjesė tė ditės dhe kanė vetėm kuptim materialist. Kėto pėrshėndetje nuk pėrmbajnė ndonjė urim ose dėshirė tė pėrhershme dhe as qė kanė ndonjė lutje ndaj Zotit pėr bekim !
Nga miku im musliman unė mėsova shumė gjė*ra tė do*bish*me, si nga ana teorike ashtu edhe nga ajo praktike, qė tė jem njė besimtare e devotshme. Unė e dua shumė mėnyrėn islame tė jetesės, jetesė e cila ėshtė e pastėr, e thjeshtė dhe kryesisht paqedashėse!
Jam plotėsisht e bindur se vetėm Feja Islame mund tė sjellė paqe, paqe pėr ēdo njeri, pėr ēdo shoqėri. Vetėm Feja Islame mund t'i sjellė paqe mbarė botės, pėr tė cilėn njerėzimi ka aq shu*mė nevojė.Nė fund tė deklaratės, zonjusha Fatime thotė:"Jam shumė e lumtur qė po e gėzoj kėtė paqe dhe po pėr*piqem, aq sa kam mundėsi, ta pėrhap Fenė Islame nė Japoni, nė mesin e popullit tim "
Marrė nga libri: "Prej errėsirės nė dritė", nga: Mexhid Yvejsi, ndersa une e mora prej www.mesazhi.com
Krijoni Kontakt