Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 47
    Ju keni fituar 1 pik Maska e naqeta
    Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439
    Bije DANI: KURORA E SHPIRTIT

3.

AI vinte ngadalė si rreze vezullimi!

uleshte si Hana kur del nė maj mali! Dhe heshtėte! Me shikim, ia pėrgdhelja vetullat qė i shtriheshin si dy ushujza mbi fytyrėn e buzėqeshur! Mbi pamje i shfaqeT butėsia sa herė qė bie nė mjetime ! Kushedi nga i derdh mendimet mbi tė kaluarėn qė dilte e kėrleshej si zezonė! Megjithatė, qėndronte nė skajin e tavolinės sė mbuluar me xham! AI kristali i formėsuar i buzėqeshjes sė vrarė nėpėr kohėn qė ikte befas dhe tė falte kujtimet!

Sa herė qė ma linte lamtumirėn, vetmia mė shtrihej mbi pėr tė mė mbuluar errėsira!

Dhe grindesha me vetveten dhe me vetminė! Vargani i gjatė i frymėzimeve pėr jetėn mė bėhej njė mal pa fund! E unė e mbetur cung , e prisja tė kthehet tek Lauresha! Ashtu siē mė pėrgėzoi duke mė lėshuar dorėn nė faqe! Ai qė hynte pėrditė nė thellėsitė e damarėve dhe zinte vendin me pamje , si pushteti i madh i njė perandorie blerake !

- Tė ēlirohem?! Jo kurrė, pėshpėrita! Dhe e ndjeva se jam e pushtuar pėrjetshėn nga sytė dhe shikimet e tij . Nga buzėqeshja qė i vezullonte dhe mė pėrflakte me kthjellėsi. Si blerimi i pranverės qė ia ndryshon pamjen natyrės!

- Do ta pres t’ia dėgjoj zėrin nė mesnatė!
    -
    -Nėse nuk tė pėrgjigjet?, mė oshtiu njė zė !

-Do ta pres! Do ta pres! Sepse vetėm ajo mi kupton domethėniet ! E unė ia lexoj gjuhėn qė e flet me sy ! Me buzėqeshje...!
    A don, e s'din, a din e s'don !

Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439
    Bije DANI : KURORA E SHPIRTIT

4.

Nėpėr kėto mendime kalova natėn tunxh qė filloi tė pushtohet nga rrezet e dritės qė vinte! Pėrmes kėngės sė gjelave qė paralajmėronin ditėn, hyri cingėrrima e telefonit nė dhomė!
    - Alo! Jam unė! Mė pret apo bėn gjumė!

-Nuk e di!, ia ktheva!

Dhe heshta pėr njė ēast e mbėrthyer me vargonjt e fuqishėm tė drithmave! Mu bė se kalova pėrtej anėsive qė kurrė s’tė kthejnė nė takim. Dhe endesha pėrmes pritjes sė zėrit qė vinte i llastuar e ma kėrcėnonte ndjenjėn! M’u bė se jam nė ėndėrr !U ktheva gjithkah nėpėr dhomė pėr t’i parė muret e saj qė mė mbėrthenin nė mesnatė!

-Do tė flasim nesėr !, tha, dhe heshti !

Mbeta si karremi i ngulur nė grep pėr tė hy nė detin e shqetėsuar tė kapė peshkun e artė!

E dėgjuesja e telefonit mė ngriu nė dorėn e majtė! Sėrish vetmia u shtri si akullnajė me pėrmasat pushtuese! Ndėrsa vargani i lotėve mė rridhte nga sytė qė bėheshin gurra pikėllimi! Frymėzimet pėr mallin mė derdheshin gjithkah! Nė vargje poezishė tė pa shkruara. Nė skica e fragmente rrėfimesh pėr Pirgun e dhembjes qė hapte kaptinėn e re!

Ndėrsa unė, Lauresha e kthyer nė aktin e veprimeve, digjesha nė zjarrin e dashurisė qė tė bėhem shkrumb e hi blerimi! Tė bėhesha kėrcu i djegur nė brendi!

- Si do tė takohem me tė ?, pėshpėrita duke drejtuar pamjen matanė dritares qė ma sillte dritėn e mėngjesit e mė lajmėronte se koha pėr nė punė ishte bėrė tamam!

Njė ndjenjė frige mė pėrshkonte gjymtyrėt. Bashkė me rėqethjen qė mė pushtoi nė trup dhe malli qė mė pėrvėlonte! Isha bėrė udhėtare shtegtimesh nė pafundėsinė e rrugėve tė misterit!

As dija ku ndalem , as dija ku shkoj! Nė rrugėn time nuk kishte adresė qytetesh, as numra shtėpishė! Vetėm njė pamje qė rrinte diku e vetmuar dhe rrezatonte bardhėsi. Dhe natėn tunxh qė mė dilte mburojė ! Ai aty i shkruante mesazhet pėr shpirtin tim flakė ...!

Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439

5.

Nėpėr kėto vargane dėgjova trokitjen e hapave sikur ai hynte nė gjerdek. E unė e mbuluar me pajė nusėrie! Prisja !

- EI vrejtur apo i gėzuar do tė jetė? I buzėqeshur apo i pėrlotur ?, nuk e dija.

E shtangur qėndrova pėr njė ēast! Rretherrotull endesha nėpėr mendime e s’dija nga ta nis!

Sy pėrlotur dhe e kėrleshur nga vėrdallisja e vrullit tė dashurisė isha kthyer nė zjarr e flakė qė s’shuhet ! E kisha humbur durimin e s’mė zinte vendi vend! Ndaj desha sa mė shpejt tė takohem e t’ia thosha troē:

- E shikon! Jam unė ajo qė bėj netėt pa gjumė! S’mė ka mbetur asgjė prej varganit tė vuajtjes qė nuk ka fund! Jam ngritur deri nė kulmin e ēmendisė duke tė pritur ! Dhe nė pritje vdekja le t’mė gjejė aty ku do tė takohem me ty!

Kisha hijen e tij pėrpara pėrderisa mbytesha nga pėshpėritjet. Sytė i mbante poshtė ! Ishte i shtangur si zogu qė ik nga skifteri ! Dhe tek rrinte pa zė fliste:

-Ti je fajtore pėr gjithēka ! Ke bėrė hallakamė gjithė rrugėn time tė jetės! Ke derdhur shqetėsimin nė shpirt! Dhe nuk e di nėse jam i ēmendur apo... !

-Jo! Mos mė fajso! Vetmia m’i ka verbuar sytė e t’i ma ke pėrvėluar zemrėn! Ndaj tė pres t’i sjellish gjithė gėzimet qė m’i rrėmbeve ngadalė - ngadalė!

Tashti nuk e di nė je shpėtimtarė apo pushtues i pėrherėshėm! Nuk e di ēfarė stinėsh e lulesh mund t’ia sjellish blerimit tim tė shkrumuar! Dhe mos mė pyet kurrė pėr atė qė s’mund tė tė pėrgjigjem! Jam njė cung i shkrumuar qė mund tė flas pėr hirin ! Dhe gurrėn e lotėve qė e derdh pėr t’u kthyer nė gur qėndrese, qė pret ndėr shekuj!

- Ti je e marrė !

- Po!, ia ktheva!

- Atėherė largohu!mė tha duke buzėqeshur.

- Nuk kam forcė! Kam mbetur e ngurosur ! Vetėm frymėmarrja dhe trokitja e zemrės s’mė kanė pushuar! Dhe ato nė shekuj do tė mbesin statujė. E ti nė brendinė e thellė do mbetesh pėrjetėsi! Edhe kur tė rend nėpėr stinėt e vargjeve pėr Pirgun e dhembjes! Edhe nėpėr ngricat e Stacionit tė ndarjes! Lamtumirėn dhe takimin njėsoj do t’i bėj ! Me mall e me dhembje! Me lot...!

Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439
    Bije DANI URORA E SHPIRTIT

6.

e pėrmbytur nga mendimet u pėrmenda befas se jam diku larg .

Rikthehesha tė hyjė nė brendinė e vetvetes qė mė shkonte purtekė nga zjarrmia. Nga vullkani i mallit dhe dashurisė!

- Nuk e di!, pėshpėrita! Do tė jetė I buzėqeshur apo I ngrysur ? .

E ngujuar nė rrugėn e pritjes renda gjithkah ! Me trokun e mendimeve kaptova male e fusha. Hyra nė thellėsi detesh e hipa nė lartėsi. Gjithkah njė pamje mė dilte pėrpara ! Njė zė ! Njė buzėqeshje! Sėrish njė frigė apo mall ma ligshtonte trupin nėpėr dihatjen e rėndė tė frymėmarrjes ! Dhe oshėtima e natės qė mė kthehej nė frymėzime:

-Ti endesh kotsive! Je kthyer kokė e kėmbė e ēmendur. Ai nuk i ndjen as klithmat as fjalėt. I ka binarėt qė e shpiejnė nė shtegtime tė largėta. Kurrė s’do ta pushtosh me ndjenja. As s’do ta bindish me fjalė!

- Jo! nuk besoj nė oshėtimėn e kėsaj nate! Nuk mė bind ajo. Ai ka binarė qė hyjnė nė zemrėn time! Ia kam lexuar nė sy ! Ia kam kuptuar nė buzėqeshje!

Nuk mė kujtohet nėse kisha bėrė ndonjė hap derisa grindesha me vetveten! Por, e ndjeja se ai jeton thellė nė zemrėn time! Ndaj me tė endesha gjithkah! Me sytė e zesė! Me buzėqeshjet. Me vetullat qė bėhen kipc e ma ringjallin...!

Pėr to ai ka ngulur themelin e pushtimit pėr ta kthyer pėrjetėsinė qė shkonte vėrdallė nėpėr frymėzime pėr t’ia shkruar tė gjitha ato qė bėheshin shfrim i vrullit tė dashurisė! Dashurisė qė lind pas njė shkrumi e qė befas bie nė shtratin e vdekjes tė pėrmbytet prej shtojzavallės qė shitonte me djallėzi dhe mė kafshonte me gjuhėn e nėpėrkės shtrigė...!

Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439

7.

E katandisur renda ta hap faqen e re pėr ta shkruar kaptinėn e Pirgut tė dhembjes pėr gjithė atė batėrdi qė mė binte mbi e mė thėrmonte tė krijojė shkrumin apo blerimin nė shpirtin tim ! Ndaj u ula nė karrigėn qė rrinte pranė tavolinės dhe nisa:

-E di! Pėr tė gjithė kėtė qė ndodh mė ka mbetur vetėm forca e mendjes qė t’i derdh frymėzimet nė letėr.

Ėshtė jeta ime qė shkoi duke u praptuar ! Dhe malli qė mė ka kapluar pėr dashurinė ! Copat e saj janė bėrė bulėza tė pėrditėshme qė ujiten me lotėt e pikėllimit! Mė kot i pres tė kthehen ta pėrmbushin gjithė atė zbrazėtirė qė shtrihet si shkretėtirė! As fjalėt, as buzėqeshjen nuk mundem t’i kthej. Mė kanė mbuluar rrudhat dhe thinjat kėto ēaste! Kėngėt kanė tha nė burimin e gėzimit! E cilit mund t’ia them kėto! Kush i ndjen plagėt qė mė kullojnė vrer ! Kush mundet ta ndezė atė rrezeshpresė tė vyshkur e tė pėrdjegur si lulja e brymosur!

Ti Laureshė! Ti dhe vetėm ti!

E ndjejė qyshkur se damarit tė zemrės pėr ty diēka i ndryshohet! Pėr tė nuk dua prekesh ! As tė pushtohesh nga brengat e tė derdhish lot !Mos u trishto i dashuri im Rilindi ! Ti kthehesh nė ditėt e pikėllimit tė madh tė shikosh se si ėshtė venitur Lauresha jote! Si lulja qė vuan pėr dritė e lagėshti! Sepse , unė s’kisha nga t’i nis ato vargane brengash qė mė mbesin peng pėr takimin me Ty !

Vullkane mė shkojnė vėrdallė tė dalin si shfrim ! Pėr tė kam mbetur duke u pėrflakur nga ankthi kur isha nė shtratin e vdekjes! Aty ku shtojzovallja e djallėzuar mė shitoi me djallėzi!Sa kohė u enda nėpėr vargjet e heshtjes pėr ta mbuluar fushėbetejėn e rėnieve. Heshta e shituar nga ajo djallėzi e mallkuar!

Nuk e di si hyra nė atė log ! Mė beso se jam djeg nė ferrin e atij shtrati tė vdekjes! Kurrė s’mendova se do tė kem blerim! Edhe fjalėt mė shterrėn! Edhe buzėqeshjet! U bėra njeri meit! Me heshtje kapėrdija gjithė atė zymtėsi qė e mbolli shtojzavalla e djallėzisė!

E tashti kur ti mė derdh puhizėn e blerimit, tė dua pėrse hesht e mė kupton!

Ndaj, tė lutem mė dėgjo pėr gjithė ato qė dua tė t’i them e s’kam as fjalė e shprehje! Pėrmes shikimeve lexoje gjithė atė libėr tė pashkruar tė durimit!

Dhe hy nė brendi tė domethėnieve se jeta ėshtė e gjatė nė vetmi! Ajo i ka pėrmasat e shėmtisė! Ndaj tė zgjodha pėr tė tė mbajtur thellė nė zemrėn time tė t’i them rrėfimet gjatė netėve kur tė dua pranė! E t’i kaloj ēastet nė ledhatime e qesėndi pėr t’i shėruar vrragėt qė mė kanė bėrė copė e grimė! E t’i kuptoj dhembjet qė mė ndrydhin nė damar!

Megjithatė e di se fati i lumturisė sime ėshtė i pėrkufizuar!

Ndaj endem e ndrydhur kėsaj bote jallane. Ik nga sytė e xhindosur tė njerėzve qė mė vėshtrojnė gjithkah! Dhe thurrin rrjetėn e thashethėnave! Edhe atėherė kur e vėrteta ec gjithkah... !

Kush e di tė vėrtetėn time Laureshė?!

Letersia Maska e feneri
    Anėtarėsuar
    05-12-2007
    Vendndodhja
    Nė Kėrēovė
    Postime
    359
    Eleganca e postimeve tė kėtyre prozave poetike, reciprociteti i plotėsimit tė ndodhive, pėrmbushja e dialogėve me copėza miniaturale, e kanė shndėrruar naqeta_tung, nė njė figurė qė luan njė rol me domethėnie tė madhe ! E para se ka shije nė redaktim ! Dhe e dyta, se di ēka t'u sjellė lexuesėve : Pak dhe sak !

Ndėrsa autorja Bije Dani, bėhet po aq e pėrafėrt me ngjarjen qė ka shtjelluar nė kėto shkėndija farfuritėse tė prozės poetike, saqė, pėr shumė arsye, duket sikur hap itinerarin prej ku mund tė nxjerrin drejtimet tė gjithė ata dhe ato qė i pėrflak dashuria!

Tė parit, se si tė bėjnė ofertėn , ndėrsa tė dytat, si ta miratojnė atė. Ndėrsa, pėr ata qė pėrballen me rrugė ndarjesh, pėrse grindja u ka hy nė mes, tė gjejnė dozė qetėsie, qė nė vend tė ndarjes dhe rrugės sė vetmisė, tė shkėmbejnė pėrqfimet , dhe dashurinė...

Vėrtet, mė kėnaqėsi apo me dashuri, u shpreh suksese !
    Arbėri tė qofsha fal, tė kam nėnė e mė ke djalė !

i/e regjistruar Maska e Ēaushi
    Anėtarėsuar
    03-05-2006
    Vendndodhja
    Nė Atdhe!
    Postime
    3,283
    Keto shkrime....ky ditare!....te duket sikur dhembja dhe dashuria kane te njejten gjuhe ne miliona shpirtra te tjere, ne miliona zemra te tjera... ku dashuria perjetohet ne miliona forma ...jane momente qe mund te shprehen ne te njejten menyre.

Faleminderit Bije!
    Dhuro shumė...e prit pak!

mall Maska e bili99
    Anėtarėsuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804
    Bije,
    Shume shkrime te bukura ke sjelle ketu.Ke nje shpirt skofiar por edhe stoik njikohesisht.Dashuria dhe dhimbja ne keto " prozat poetike" qe ke sjelle ketu,sa te argetojne ne lexim aq here edhe te pikellojne, sa here qe te bejne te ndjehesh dashnor aq edhe te bejne ta duash vetmine.Te ledhatojne shpirtin me ngjenja te embla dhe te gerryejn shpesh me dhimbje.Te bejne te dashurosh nese je i ri, dhe te rinojne per nje ngjenje nostalgjike ne retrospektive..sigurisht qe te lene te shqetsuar te gjitha shkrimet ne kete teme...
    Perfundimisht sa i takon dashurise nje shpirt qe shprehet keshtu , une te them me fjalet e tua " digje librin e pashkruar te durimit..." dhe jeto jeten e lumtur, njeri dashuron per aq sa edhe jeton....Cliro fronin ne zemren tende dhe pushto dashurine ...ne ardhmeri.
    Kurora e shpirtit tend do te plotesohet edhe me me shume gure te cmuar ne ardhmerine tende te lumtur.
    Dhe per shkrimet: shpirtit te tille kurre nuk do ti mungojne motivet...Te lumt!

me nderime,
    bili99
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga bili99 : 30-01-2008 mė 15:12
    I Ilirides jam Iliri,
    dhe i lire dua me mbet.
    Per cfardo xhevahiri,
    Shqiperine se jap per jete

Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439
    Citim Postuar mė parė nga naqeta Lexo Postimin
    [B]Bije DANI: KURORA E SHPIRTIT

Ėshtė jeta ime qė shkoi duke u praptuar ! Dhe malli qė mė ka kapluar pėr dashurinė ! Copat e saj janė bėrė bulėza tė pėrditėshme qė ujiten me lotėt e pikėllimit! Mė kot i pres tė kthehen ta pėrmbushin gjithė atė zbrazėtirė qė shtrihet si shkretėtirė! As fjalėt, as buzėqeshjen nuk mundem t’i kthej. Mė kanė mbuluar rrudhat dhe thinjat kėto ēaste! Kėngėt kanė tha nė burimin e gėzimit! E cilit mund t’ia them kėto! Kush i ndjen plagėt qė mė kullojnė vrer ! Kush mundet ta ndezė atė rrezeshpresė tė vyshkur e tė pėrdjegur si lulja e brymosur!

!
    Isha unė ajo Lauresha e Rilindit qė mė shkruante mesazhet. Dhe unė prisja njė ditė tė lirė, tė qetė e tė blertė pėr takimin!

Por, ja qielli i Atdheut gjithkah ngrysej ! Ngrysej!

Vargani i gjatė i bisharve pushtues endeshin me egėrsi. Kishin hy nė ēdo rrugė tė pėrgjimit! Edhe kėngėt i pėrgjonin! Edhe dukjet! Edhe ngjyrat ! Edhe buzėqeshjet!

I frigohem gjithė kėsaj perandorie mos mė rrėmbejnė Rilindin ! pėshpėrita kur isha duke lexuar nė revistėn Qėndresa vargjet qė ai i shkruante vazhdim :

Si tė kuptohemi pėr dėshirat qė nuk mund t'i shprehim
    akoma njė muzg bėn hije rrugės sonė,
    dhe ėndėrrat e lumturisė na i rrėmbejnė furtunat...

Eh Rilind , klitha! Sa dėshirė kam kėto ēaste t'mė pėshpėrisish nė vesh...

Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439
    Bije DANIURORA E SHPIRTIT

1.

Repertoari : EPOKA PARA GJYQIT!

Ėshtė jehonė e shqetėsimit repertoari poka para gjyqit!

Rėqethje pėrshkon nėpėr trupin tim dhe tė e spektatorėve !

Aktet e kėsaj drame tė stėrgjatur nga njėmendėsia sėrish dirigjohen nga Gishti i madh!

I veshur nė tė zeza del e dirigjon gjykatėsi Kire! Si mumje heshtin e pėrcjellin me vėshtrim lubie porotėt! Pėrpin prokurori i procesit duke hapur kaptinėn e perandorisė Drejtėsi! Mbi qafėn e tė pandehurve Shpata e Demokleut - akt i stėrzgjatur i njė ripėrsėritje nga njėmendėsia...!

Dhe heshtja bie! Trajta paralajmėruese e kobit me akte e nene ndėrsehet mbi Rilindin ! Mbi zemrėn qė ia bleva unazėn e nuk ia vuna nė gisht!

Klith e rėnkon nė brendi shpirti i familiarėve! Nėna, babai, vėllezėrit, farefisi...!

Kushedi nė cilėn variantė tė pėrshkrimit del malli, dashuria , dhembja! Vetėm kurthat e ndarjes shifen! Ngujimi i tė pandehurit Rilind, qė rri nė Bangėn e Zezė pa pasur mundėsi tė kthehen pėr njė pėrshėndetje! Pėr njė shikim!Dhe, unė Lauresha e tij ! Vetėm nėna e tij ndjeu dhembje tė pakarahasuar. As mė pyeti pėrse jam kėtu. Mė shtėrngoi shumė me dy duar dhe mė puthi nė faqe !
    Ishte puthje ajo apo interpretimi i misterit ! Absurdi mė shpėrfillte atė ēast!

Kaptina e meridianeve pėr horizonte shqetėsimi! Pėr kurtha e dredhi. Paraloja e djallit me theks dhe dimension tė ri. Ka caktuar pozitat nė hyrje-dalje tė kėsaj premiere. Hyn duarlidhur aktori i pandehur! Rilindi ! Tė rrėfehen pėrpara drejtėsisė. Kėrbaēėt, dhunėn , terrorin e paparė i kanė dhėnė dhuratė! Dhe nėnshtrimin simbol lirie! Ashtu siē duan dhe kėrkojnė prokurorėt - pėrgatitėsit e skenarit tė djallėzisė!

T'i duartrokis kėsaj pamje apo ?! E vulosa pėrjetė shpirtin tim me tė! Me njė shikim qė mė bėri u kuptuam:

- Unė do tė ngadhnjej mė tha ! Dasmėn do ta bėjmė...!

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rushajet (Pentekosti) - Zbritja e Shpirtit tė Shenjtė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 10-06-2025, 00:00
  2. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  3. Sakramentet ne Kishen katolike
    Nga toni77_toni nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 29-03-2009, 12:42
  4. Pagezimi ne Frymen e Shenjte
    Nga i krishteri nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 24-10-2007, 12:39
  5. Njė vėshtrim i shkurtėr historik rreth debatit mbi filoque
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 12-12-2006, 07:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •