Close
Faqja 4 prej 11 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 108
    فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anëtarësuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

o shoku

Citim Postuar më parë nga eldonel Lexo Postimin
    ti pasi po thua qe ke studiu ne arabi dhe s qenka origjinal ajt ti mu gjama ni hadith ose qfare do qofte argumenti qe thot se ti duhesh ti lshosh mustaqet e ta hekesh mjekrren ? edhe a perputhen keto bidate qe po quhen me hadith ? edhe a ka bidate mendimi yt pasi paske studiuar ne arabi ?
    o shoku, une s'po te flas ty per mustaqet e Çelo Mezanit, por po flas per ate qe ju e quani Islami origjinal dhe ate jo origjinal, nuk ka Islam origjinal dhe jo origjinal, Islami eshte ose Islam ose s'eshte i tille, ajo qe po mbeshtetet ketu eshte doktrina e Muhamed ibn Abduluehabit e cila nje pjese nuk ka baza fetare dhe tjetra ka shtremberime sipas epshit te Muhamed ibn Abduluehabit.
    Ne cilin vend te hadithit ose te Kur'anit apo ndonje haber sahabi thuhet se "nuk duhet me bere salavat me ze Profetit s.a.v.s. pas ezanit"? A jo qe Muhamedi s.a.v.s. na ka mesuar eshte te berit salavat pas ezanit dhe nuk ka cilesi, pra me ze ose pa ze. E pse u dashka te quhet bidatxhi i keq dikush qe ben salavat me ze?
    Çfare lidhje ka kjo me ate qe ti e quan Islami origjinal?
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vënd, Ai është ashtu siç ka qënë" Hzr. Aliu r.a.

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anëtarësuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Sqaro ca gjera me vetveten!!!

Citim Postuar më parë nga fisniku-student Lexo Postimin
    Nuk injorova arsimimin ne menyre pergjithsues te hoxhallareve te para luftes por pjesa dermuese nuk kan qenë te nivelit siq duhet te jenë...normal kjo arsyetohet me kushtet qe kan mbreteruar ne atë kohe dhe literatura ka qenë e kufizuar ne masë dhe kjo ka ndikuar qe te formohen ndryshe...

Allahu i shperbleft ka pas mjaft Hoxhallar te ditur qe kan dhene kontribut te veqnat ne mbajtjen gjall te islamit ne ato kohe te veshtira ...edhe Mevludi ne atë kohe disi eshte arsyetuar sepse ka qen menyra e vetme per tu mbledhur muslimanet dhe sado pak ka ndikuar pozitivisht...

Ti vazhdo qesh ,eshte punë e jotja...por nje gje eshte e kjart se kultura tradicionale turke ka pasur ndikim te madh ne Islamin qe eshte praktikuar ne trojet shqiptare,nje fakt qe mund te permendet eshte : Varrezat ne per xhamia dhe ne per oborre te xhamiave,te cilat jan shendrruar ne vend lutje "Tyrbe" ku akoma edhe tash behet shikru ne per keto tyrbe...
    Tani edhe qeshtja e mustaqeve edhe kjo rrjedh nga kultuar turke e ushtris turke qe ishte ne trojet shqiptare...

Dhe nje gje eshte e ditur se shkolla e parë qe ka arritur ne Ballkam ka qenë shkolla e medhhebit Hanefij...dhe medhhebi Hanefij ka arritur i pari ne trojet shqiptare dhe keshtu qe tash pas nje kohe,tash pas lufte kur erdhen literatura te ndryshme te 3 medhhebeve tjere.. kjo per popullin ishte nje risi sepse ishin mesuar ndryshe deri ateher dhe kur erdhen burime tjera qe praktikonin sunetet qe deri ateher nuk i ksihin praktikuar ateher kjo u keqkuptua si diqka qe nuk eshte ne islam dhe akoma quhen me terma injorues si "Selefi" tash besa edhe e kan shtuar nje term te cilin autoritet serbe e kan lobuar si Vehabizmin e shume shpifje ...

Une personalisht nuk i perkas asnje ideologjie per pos Islamit te cilin e praktikoj me logjik dhe deri tash elhamdulilah kam pasur sukses te vazhdueshem ne mirbajtje te imanin...
    Nuk jam vehabist dhe realisht kam deshire te dij me shum rreth akuzave qe i behen vehabizmit...thjesht jam kurreshtar...kam pak info..rreth tij mirpo ato inof qe i kam per të nuk jan kunder tij por jan per tu lavderuar...dhe ato vepra te mira qe i ka bere e kam per obligim te i perkrahi...per te tjerat qe jan kunder tij ateher me fol me shumë...

Ndersa sa i perket Takvimit as kete nuk e injorova por thash qe Takvimi ka qenë gati sa burimi i vetem i popullit ,dhe tash kur flasim per permbajtjen e tij sa ka mundur te ndikoj ajo permajtje te dhenash ne masen e popullit...une kam pas raste te lexoj Takvime mirpo zakonisht permbajtja e tij ka qenë: keshilla si te mirret abdesi,flaja e namazit ,disa Dua dhe sure dhe shumë pak material me permasa te gjera si shembull : tewhid ,fikh apo akide etj...une mendoj se ka qen i pamjaftueshem nje matrial i tillë...por nuk kisha dashur ti injoroj efektet pozitive qe ka pasur Takvimi...

Selam vllaqko dhe mos mu drejto ne ato menyra paraprake,sepse edhe une jam musliman si ti ,nuk jam as vehabist ,as nuk jam Hoxh me profesion(jurist jam),por thjesht mundohem qe te kontriboj ne islam dhe se me neverisin keto tema qe kan efekt perqarje ndermjet komunitetit musliman...sepse fundi i fundit vellazeria te mbahet ne islam eshte farz dhe nje farz aq domethenes siq eshte vellazeria ka rendesin e pakontestueshme...

Une prej ketij momenti terhiqem nga kjo temë e padobishme dhe ju ksiha lutur qe te permbaheni dhe te ruehni nag keqkutpimet e mundshme,siq u keqkuptova deri tash nga vellau Rapsod...
    Persa i perket Varrezave neper xhamia, kjo eshte nje teme tjeter e cila ka marre kohe edhe me perpara dhe une nuk jam kundra varrezave neper xhamia per sa kohe qendron varri i te nderuarit tone Muhamed s.a.v.s. ne dhomen e Aishes ngjitur me Mihrabin e atehershem dhe brenda xhamise se sotme po ashtu edhe i Ebu Bekrit dhe i Omerit.
    Persa i perket asaj qe ti e quan lutje e te vdekurve, nuk besoj se shumica e muslimaneve e kryejne kete lutje perpos Tevessul-it, i cili eshte nje tjeter teme e diskutueshme dhe ka argumenta te plote per qendrimin pro tevessulit.
    Çeshtja e mustaqeve, nuk eshte e ndaluar per me i mbajt por as obligim me i mbajt dhe kjo s'ka te beje as me turqizmat e as me egjiptianizmat a ku ta di une fare. Por gjithashtu edhe mjekra eshte "Mes'eleh Khilafijeh", çeshtje e diskutueshme dhe ka mendime rreth te qenit sunneh apo vaxhib te mjekres. pra teme tjeter.
    Persa i perket Mez'hebeve, eshte e vertete qe ai hanefi ka ardhur i pari por kjo nuk eshte ne injorance te hoxhallareve rreth njohjes se tre mez'hebeve te tjera, ajo qe sot po aplikohet nga mez'hebet e tjetra nuk e ben te zhvleresuar shkollen hanefite te shqiptareve apo kudo ne bote, une jam shafi per vete, dhe askush nuk vjen e te me thote qe jam selefi, ajo per te cilet quhen disa selefi eshte selefizmi si grupim dhe jo si mentalitet apo formim , pra s'ka lidhje me tre mez'hebet e tjera. Nuk eshte e vertete se tre mez'hebet e tjera aplikojne sunnetin dhe hanefite jo, aq me teper po te shohesh diten e xhuma, jane hanefite ata qe vazhojne te falen dhe te tjeret ikin nga xhamia.
    Vehabizmi eshte forma ekstreme e emertimit te grupacionit selefijeh, me zhvillimin e informacionit iu be e njohur popullit edhe ky emertim, prandaj mos te duket kaq cudi.
    Persa i perket aplikimit tend te Islamit me logjike, po te ishe edhe pak me i informuar rreth vehabizmit apo selefizmit do te shihje se s'ka aplikim te Islamit tek ata me logjike sepse eshte nje shprehje e tyre mjaft e forte qe thote: "Men tementeka tezendeka"- Kush vepron me ligjike ben kufer (behet zindik - kafir).
    Persa i perket Takvimit, ajo qe takvimi edhe sot kur publikohet permban shume tema edhe nga besimi, qe te mesosh diçka per temat e tjera islame perpos keshillave dhe lutjeve apo ibadetit ne pergjithesi, sipas mendimit tend udashka qe te gjithe njerezit te bejne shkolle sheriati, sepse ndryshe nuk e mesojne Islamin.
    Nuk ka perse te terhiqesh, sepse nga ketu meson, por duhet te jesh edhe nga profesioni i mirekuptueshem per faktin se kete percarje nuk e solli as hanefizmi e as shafizmi, kjo percarje ka ardhur ketu e 200 vjet perpara nga Muhamed in Abduluehabi dhe ne trojet tona ketu e 15 vjet.
    Selam
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vënd, Ai është ashtu siç ka qënë" Hzr. Aliu r.a.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-10-2006
    Postime
    992
    Citim Postuar më parë nga rapsod Lexo Postimin
    o shoku, une s'po te flas ty per mustaqet e Çelo Mezanit, por po flas per ate qe ju e quani Islami origjinal dhe ate jo origjinal, nuk ka Islam origjinal dhe jo origjinal, Islami eshte ose Islam ose s'eshte i tille, ajo qe po mbeshtetet ketu eshte doktrina e Muhamed ibn Abduluehabit e cila nje pjese nuk ka baza fetare dhe tjetra ka shtremberime sipas epshit te Muhamed ibn Abduluehabit.
    Ne cilin vend te hadithit ose te Kur'anit apo ndonje haber sahabi thuhet se "nuk duhet me bere salavat me ze Profetit s.a.v.s. pas ezanit"? A jo qe Muhamedi s.a.v.s. na ka mesuar eshte te berit salavat pas ezanit dhe nuk ka cilesi, pra me ze ose pa ze. E pse u dashka te quhet bidatxhi i keq dikush qe ben salavat me ze?
    Çfare lidhje ka kjo me ate qe ti e quan Islami origjinal?
    Po a e kan praktikuar kete sahabet e Pejgamberit a.s pas vdekjes se tij ?. Nqs jo ateher pse ne duhet ta praktikojm ate ?

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anëtarësuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nën hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Citim Postuar më parë nga Daja-GONI Lexo Postimin

Po te citoj vetem ne nje vend:
    "Perfundimisht ia vlene te lavderohet me arsye ky islam..."
    E kupton tani se cfare dua te them? Ky islam ai islam...Kjo do te thot se ju jeni te ndryshem nga ne.Cili e ka me mire?Une per veten time e di.
    Ty dhe te tjereve si ty zoti ua ktheft mendjet!
    Te vetmin talent qe e kam verejtur tek ti deri tash eshte , "te prirurit per te keqkuptuar"

Nese mundohesh qe te kuptosh diqka ateher mundohu qe te kuptosh se si Imani ndryshon nga njeri ne njeri dhe nga vendi ne vend dhe nga koha ne kohë,keshtu qe edhe une si te gjithe krijesat tjera Imanin e kemi relativ d.m.th qe ndryshon nga qasti ne qast dhe fakti qe Imani apo besimi eshte realitiv te zemra e njeriut ateher nga kjo formul e thjesht del se edhe Praktikimi I Islamit dallon nga vendi ne vend ,shembull: Praktikimi i Islamit i cili praktikohet ne Romë ,dallon nga ai ne Egipt apo Kosovë ,per nga inteziteti i aktiviteteve apo per nga toleranca ndaj mekateve apo per nga vetë stabiliteti i imanit...

Dhe kur nxjerrim konkluzen nga ky krahasim vendesh ,kohesh dhe rrethanash te Islamit ,eshte e natyrshme qe Praktikimi i Islamit ndrsyhon dhe dallon ...
    thjesht nese une vazhdimisht bej mekate ,bej shirk,kufr...normalisht qe dalloj nga ai qe ne vend te mekateve ,bene vepra hallall dhe bene sevape...d.m.th ketu kemi esencen qe imani njerit ,dallon prej imanit te tjetrit dhe nuk e kan te gjith krijesat imanin njesoj...

Sikur qe dallon ai islam qe praktikohet ne saje te tradites (po falem sepse me jan falur prinderit dhe gjysherit)sikur qe dallon nje musliman qe nuk e praktikon Islamin ne saje te tradites por ne saje te imanit te sinqert te tij...

Eshte fakt se para lufte Nese nje familje i ka pasur ,shembull 10 meshkuj tash ,mashkullin e 10 apo te voglin e ka quar per Hoxhë ("sakrifikuar") tash ky djalosh kete profesion e ka marrë ne menyre te imponuar dhe imponimi zakonisht eshte barrë dhe qendron si diqka e huaj ne zemer dhe herdo kudo i ka efektet negative...ka shume raste qe nga ky imponim ne per medrese ikin nxenesit,sepse ne menyre te imponuar e ka sjell prindi thjesht ky imponim i gjason nje sakrifice ...tash ketu kemi nje ndryshim ne kohe ,tash kam verejtur se Islami ne kosove praktikohet me deshire dhe bindje te lire,thjesht studenti shkon me vullnet dhe deshire ne Medrese apo ne F.S.I per ta studjuar Dinin e Allahut...

Dallimi tjeter eshte se para lufte xhemati kryesor ne per Xhamia ka qenë perbere prej moshave te vjetra ,prej pleqeve dhe te rinjet kan qenë thuajse te paket....Tash ndryshimi qe verehet eshte e kunderta jan shumica student dhe te rinje qe jan xhemat...

kalo mire dhe mos keqkupto.....
    Ndryshuar për herë të fundit nga fisniku-student : 30-01-2008 më 11:06
    "Idea është Këshilltari më i mirë i Veprës"

Perjashtuar Maska e Sabriu
    Anëtarësuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    Citim Postuar më parë nga eri3000 Lexo Postimin
    Po shikoj nje rremuj te qellimshme. Nderthuren ceshtjet sipas qefit.

Termi Uehabist eshte term i nje politike te deshtuar dhe ne nuk kemi pse te biem pre e kesaj politike.

Kush do te njohi Abdul Uehabin dhe rolin e tij si thirres ne Islam le te lexoj ketu

temat qe jane ne gjuhen angleze:

http://saaid.net/monawein/en/index.htm

Ate qe do te lexoni aty ate respektojme ne per kete njeri. Eshte nje dijetar me besim te paster.

Shpresoj qe pas leximit do te merrni informacin te duhur.

Nuk ka dhe nuk pranohet ne islam qe te themi Uehabista, apo ti idetikohemi ndonje dijetari.
    Ne marrim prej ketyre dijetareve dijen e tyre kur perputhet me Kuranin dhe Hadithet e Profetit. Kur kundershtohet Kurani dhe Hadithet i lem ata.

faleminderit
    Por në Kosovë shfaqet dhe problemi tjetër. Imamë të veçantë shqiptarë mendojnë se vehabizmi është bërë kundërshtar më i madh se sa nacionalizmi serb, sepse ky është mësim direkt për mohimin e nacionalizmit shqiptar! Vehabizmi nuk e pranon kombin. Myslimanët nuk mund të ndahen sipas kombit, gjuhës e ngjyrës së lëkurës. Ky është thelbi i shpjegimit kuranor të barazisë së myslimanëve.

Sabri Selmani

Besimtar Musliman Maska e eldonel
    Anëtarësuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtina
    Postime
    1,219
    [QUOTE=rapsod;1815583]
    Nuk eshte e vertete se tre mez'hebet e tjera aplikojne sunnetin dhe hanefite jo, aq me teper po te shohesh diten e xhuma, jane hanefite ata qe vazhojne te falen dhe te tjeret ikin nga xhamia.

qka vazdhdojn me fal ? e din ti ? une i kam degjuar plot duke thene se e falim farzin e drekes masi qe e fal xhuman qka mendon ti ka argument kjo mu fal farzi i drekes mas xhumas ?
    tjetra eshte ne ilmihal shkruan me i fal kater rekate zuhr edhe diqka ka perpara zuhr saj mirepo me ka dal nga mendja per momentin dhe thot qe thot qe falet si farzi drekes dhe 2 rekate ul vakti pas tij 1) une nuk e di qfare dmth ka me kthy shqip dhe 2) a ka argument per keto pasi ne keto ilmihale asnjeher nuk qesin hadithe per mi argumentu keto thenje te tyre dhe une nuk e di a kane baz keto qe i thojn dhe pse nuk i argumentojn une nuk kam ide
    tjetra merre ilmihalin per ngritjen e duarve gjate tekbirit fillestar aty shkruan ne lartesi te vesheve mirepo nuk thot me i prek, shih foton dhe shih xhematin i prekin veshet kur marrin tekbir
    azani me cd
    hajmaliat qe jane shirk dhe bashkesia islame i ka ndaluar mirepo pse nuk i hek nga puna ata hoxhallar qe shkruajn as kete nuk e di dhe si mund te lihet ai hoxh ti ben njerzve dawet ne shirk qe kjo eshte me e keqja

Perjashtuar Maska e besi84
    Anëtarësuar
    29-12-2003
    Vendndodhja
    n'toke t'Zotit!!
    Postime
    440
    Fatekeqsishte nuk e di qellimin e hapjes se kesaj teme, por nje gje e vura re se ketu po perpiqet te behet nje ndarje mes muslimaneve.
    Nikoqiri i kesaj teme kishte shkruar se ata besojn Allahun xh.sh si te vetmin Zot, besojn se Muhamedi a.s eshte rob dhe i Derguar i Allahut xh.sh, besojn ne fjalet e Kuranit Famelart, nuk pine alkohol, nuk han mishin e derrit, falen, shkojne ne Haxh (kur kan mundesi), japin zekatin etj etj, pra une seriozisht nuk di qka duhet te beje tjeter nje musliman???
    Ndersa sa i perket atyre tjereve qe bejne gjera te tilla, ata jane terrorista dhe pik (e jo vahibista a qysh po i quani ju ata).
    Allahu xh.sh na ke treguar fort mir se muslimani i sinqert duhet te jet syqel dhe te ruhet nga veset e shejtanit, sepse ai mundohet me qdo kusht te i perqaj muslimanet dhe te i largoj nga rruga e drejt, dhe secili (pra edhe ai musliman qe i zbaton kushtet e Islamit qe u permenden me lart) qe devijon nga kjo rruge (nuk kerkon faljen e Te Gjithmeshirshmit per ta kthyer ne rrugen e drejt, nuk pendohet per gabimet e bera) do te hyj ne mesin e te humburve (xhehnemlive).
    Pra duhet patur kujdes sepse dihet se eshte shume leht te fitohet Xhehneti por dihet se edhe me leht eshte te humbet Xhehneti. E ne kete rruge (ne devijimin tone pra) punon pa rreshtur armiku i perbetuar i njerzimit (iblisi).

shpresoj se e kuptuat drejt ate se qka pata per qellim me e thene.

per tmira
    besi
    Ndryshuar për herë të fundit nga besi84 : 30-01-2008 më 13:55

Anëtarësuar
    29-12-2003
    Vendndodhja
    n'toke t'Zotit!!
    Postime
    440
    .
    Ty dhe te tjereve si ty zoti ua ktheft mendjet!

Daja-Gjoni kujtoj se nje musliman ''i moqem'' (qysh para luftes)) duhet kete kujdes kur permend emerin e Krijuesit te vet.
    Eshte diqka qe noshta ty do te nervikos shume kjo verejte e imja, (sepse ka te till qe personat si puna e ime tash po i quajn radikala islamist), por une mendoj se kur diskutohet rreth diqkaje te rendesishme duhet patur kujdes shume edhe ato ''cikrrimet'' e vogela (qe mund tjen per dikend tjeter).

shnet ishalla
    besi

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anëtarësuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546
    Citim Postuar më parë nga besi84 Lexo Postimin
    Daja-Gjoni kujtoj se nje musliman ''i moqem'' (qysh para luftes)) duhet kete kujdes kur permend emerin e Krijuesit te vet.
    Eshte diqka qe noshta ty do te nervikos shume kjo verejte e imja, (sepse ka te till qe personat si puna e ime tash po i quajn radikala islamist), por une mendoj se kur diskutohet rreth diqkaje te rendesishme duhet patur kujdes shume edhe ato ''cikrrimet'' e vogela (qe mund tjen per dikend tjeter).

shnet ishalla
    besi
    Nuk po te kuptoj se cfare po do me thane me kete?Ku eshte e keqja e postimit tim?
    (ta kam shkruar nje postim te mire permbi vehabizmin e Kosoves por ma paskan fshire)

Anëtarësuar
    29-12-2003
    Vendndodhja
    n'toke t'Zotit!!
    Postime
    440
    Nuk po te kuptoj se cfare po do me thane me kete?Ku eshte e keqja e postimit tim?
    (ta kam shkruar nje postim te mire permbi vehabizmin e Kosoves por ma paskan fshire)
    Zot e jo zot,kuptove ?

Per tmira

Faqja 4 prej 11 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Wehhabizmi sipas Ehl-i Sunnetit
    Nga Bani gjk në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 22-10-2009, 12:28

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •